Sos alb "Bechamel"

Sos alb "Bechamel"

Este un sos simplu si gustos, se foloseste in mare parte la retetele de lasagna si paste.

Ingrediente

Unt
3 linguri
Lapte de vaca
0.5 l
Faina alba calitate superioara
3 linguri
Sare
0.5 lingurite
Nucsoara
0.25 lingurite
Adica un varf de cutit

Pasi de urmat

1

Intr-o tigaie se topesc 3 linguri de unt

2

Apoi se adauga 3 linguri de faina si se lasa 5 min sa se caleasca.

3

Apoi se toarna cate putin lapte si se amesteca continuu.

Atentie! Nu turnati tot laptele o data, sa nu se formeze cocoloase.

4

Dupa ce se toarna tot laptele si compozitia devine omogena, se lasa sa fiarba 5 min la foc mic.

Se pune sarea si nucsoara, se amesteca si se stinge focul.

Observatie: Daca totusi s-au format cocoloase, folositi un mixer pentru a le dizolva.

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 grame
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)
Colectii: Sosuri diverse

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

N
Natalia Chiriac (N) 15 feb 2018, 16:56

La ce se folosește acest sos?

lena
Elena (lena) Natalia Chiriac (N) 16 feb 2018, 05:39

In primul rand se face Lasagna din el, dar este bun la orice paste, legume, cu pui, ciuperci si am chiar o reteta de placinta cu el :)

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 10 nov 2017, 11:53

daca laptele este rece nu se fac cocoloase

Nota mea pentru reteta:
DoinaCotoman308
Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 08 oct 2017, 21:45

si cel fel de nucsoara ca nu am inteles (R. Moldova:))

lena
Elena (lena) Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 08 oct 2017, 22:01

Nu e obligatoriu, in rusa este "мускатный орех" :)

DoinaCotoman308
Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 08 oct 2017, 21:44

laptele trebuie sa fie fiert?

lena
Elena (lena) Doina Cotoman (DoinaCotoman308) 08 oct 2017, 22:01

Nu trebuie, e lapte simplu.

Valia
Valia 26 sep 2017, 13:32

Eu fac putin altfel. Mai intai calesc faina in unt. Fierb laptele separat. Le las putin sa se raceasca, sa fie calde, nu fierbinti, apoi le amestec impreuna bine si apoi iar pun la foc, amestecand continuu pana cand incepe sa fiarba si las la foc mic cateva minute. 

Daca am supa de pui, nu pun unt si lapte, pun ulei in loc de unt, supa si smantana, este si mai gustos.

Dar faina trebuie neaparat calita, asta-i secretul sosului alb de calitate.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Valia 26 sep 2017, 13:50

Stiu si eu acest sos Valia, este foarte bun si imi place si mie sa calesc faina asa.

tasika 07
tasika 07 08 ian 2015, 16:21

Fain

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 09 oct 2014, 18:07

Laptele este proaspat? Daca da, schimbati untul, s-ar putea sa fie mai cu zer si ala branzeste laptele.

Irusik
Irusik 08 oct 2014, 15:11

Salut! Am incercat de 2  ori sa prepar si eu acest sos dar de fiecare data laptele se face brinza. Nu inteleg ce nu fac corect! Ajutati-ma va rog!!!! 

Andreea Puiu
Andreea Andreea (Andreea Puiu) 30 apr 2012, 14:45

exact Cori...la fel adaog si eu cateva linguri de smantana...!

Cori
Cori 02 feb 2012, 23:32

Nici eu nu calesc faina si la sfarsit incorporez si cateva linguri de smantana. Direct lasagna vad in fata ochilor cand vorbesc de sos bechamel

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile