Sos alb "Bechamel"

Sos alb "Bechamel"

Este un sos simplu și gustos, se folosește în mare parte la rețetele de lasagna și paste.

Ingrediente

Unt
3 linguri
   
Lapte de vacă
0.5 l
   
Făină albă calitate superioară
3 linguri
   
Sare
0.5 lingurite
   
Nucșoară
0.25 lingurite
Adică un vârf de cuțit

Pași de urmat

Pas 1

Într-o tigaie se topesc 3 linguri de unt

Sos alb "Bechamel" - Pas 1
Pas 2

Apoi se adaugă 3 linguri de făină și se lasă 5 min să se călească.

Sos alb "Bechamel" - Pas 2
Pas 3

Apoi se toarnă câte puțin lapte și se amestecă continuu.

Atenție! Nu turnați tot laptele odată, să nu se formeze cocoloașe.

Sos alb "Bechamel" - Pas 3
Pas 4

După ce se toarnă tot laptele și compoziția devine omogenă, se lasă să fiarbă 5 min la foc mic.

Se pune sarea și nucșoara, se amestecă și se stinge focul.

Observație: Dacă totuși s-au format cocoloașe, folosiți un mixer pentru a le dizolva.

Sos alb "Bechamel" - Pas 4

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 600 g
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 5 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)
Colecții: Sosuri diverse

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

Liliana Bivol
Liliana Bivol 16 Nov 2022, 15:36

Daca voi folosi lapte de la magazin va fi ceva?

lena
Elena (lena) Liliana Bivol 16 Nov 2022, 20:41

Va fi bine.😉

N
Natalia Chiriac (N) 15 Feb 2018, 16:56

La ce se folosește acest sos?

lena
Elena (lena) Natalia Chiriac (N) 16 Feb 2018, 05:39

In primul rand se face Lasagna din el, dar este bun la orice paste, legume, cu pui, ciuperci si am chiar o reteta de placinta cu el :)

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 10 Nov 2017, 11:53

daca laptele este rece nu se fac cocoloase

Nota mea pentru rețetă:
Valia
Valia 26 Sep 2017, 13:32

Eu fac putin altfel. Mai intai calesc faina in unt. Fierb laptele separat. Le las putin sa se raceasca, sa fie calde, nu fierbinti, apoi le amestec impreuna bine si apoi iar pun la foc, amestecand continuu pana cand incepe sa fiarba si las la foc mic cateva minute. 

Daca am supa de pui, nu pun unt si lapte, pun ulei in loc de unt, supa si smantana, este si mai gustos.

Dar faina trebuie neaparat calita, asta-i secretul sosului alb de calitate.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Valia 26 Sep 2017, 13:50

Stiu si eu acest sos Valia, este foarte bun si imi place si mie sa calesc faina asa.

tasika 07
tasika 07 08 Jan 2015, 16:21

Fain

Nota mea pentru rețetă:
Cori
Cori 02 Feb 2012, 23:32

Nici eu nu calesc faina si la sfarsit incorporez si cateva linguri de smantana. Direct lasagna vad in fata ochilor cand vorbesc de sos bechamel

Poza mea pentru rețetă:
marcelatofan
maria (marcelatofan) 22 Aug 2011, 08:27

imi plac recetele tale Lena ...

aliscami79
aliscami79 11 Feb 2011, 15:31

da acest sos, in limba italiana: besciamella, face companie buna pastelor fainoase si carnii cu conditia sa fie cal sau, mai bine, fierbinte. Se serveste intotdeauna cat mai fierbinte. Rece isi pierde farmecul. 

MariaP
MariaP 08 Sep 2010, 11:25

Lavi, si eu procedez la fel!

Lavi
Lavi 01 Sep 2010, 16:04

eu la sosul bechamel nu calesc faina - pun laptele la foc, adaug untul si in putin lapte rece dizolv faina - si torn peste laptele cald, mai las putin la foc mic si gata - asa evit si cocoloasele!

Arată toate comentariile