Mujdei de Usturoi

Mujdei de Usturoi

Pare simplu să faci un mujdei de usturoi, dar sunt multe nuanțe aici - este suficient să amestecați un pic altfel acest sos de usturoi și poate să vă iasă o chestie foarte bună. Nu am ținut neapărat până acum să vă arăt cum fac eu mujdei, dar am strâns la părinți o roadă frumoasă de usturoi și la fiecare masă tot fac acest sos delicios, este mult lăudat și lins până la ultima picătură. Părinții îl fac simplu cu usturoi pisat, apă și sare - iese ca o apă mai aromată, mie îmi place să-l fac mai emulsie și a avut mare succes la toți care l-au gustat.

Puteți regla consistența mujdeiului adăugând puțină apă, iaurt, smântână, verdeață după plac - și deja aveți alte variații ale acestui sos minunat. Este perfect lângă niște cartofi fierți simplu cu coajă, pește, ardei copți și orice vă place.

Ingrediente

Usturoi (cățeii)
10 buc
   
Ulei
50 ml
   
Sare
0.5 lingurite
   
Oțet
1 lingurita
   
Apă
50 ml
puteți înlocui apa cu iaurt sau smântână

Pași de urmat

Pas 1

Bineînțeles, pentru început curățați bine cățeii de usturoi și îi spălați.

Aveți mare grijă să alegeți usturoi bun, netratat chimic.

Mujdei de Usturoi - Pas 1
Pas 2

Eu prefer să-i pisez inițial cu presa de usturoi, este repede și nu prea îmi place să-l zdrobesc altfel - prea mult efort cu același rezultat.

Mujdei de Usturoi - Pas 2
Pas 3

Puneți usturoiul pisat într-un bol mic adânc, adăugați sarea și 1-2 linguri de ulei.

Mujdei de Usturoi - Pas 3
Pas 4

Și amestecați bine până usturoiul și uleiul se leagă ca o maioneză.

Recomand să folosiți o lingură de lemn, în primul rând pentru că e comod și pe urmă să aveți senzația că vă face bunica mujdeiul :)

Mujdei de Usturoi - Pas 4
Pas 5

Pe parcurs adăugați restul de ulei și tot amestecați să faceți un fel de sos de usturoi ca maioneza.

Mujdei de Usturoi - Pas 5
Pas 6

Puneți oțetul, eu îl prefer pe cel balsamic alb, dar merge și cel clasic sau zeamă de lămâie.

Amestecați bine.

Mujdei de Usturoi - Pas 6
Pas 7

Sosul acum are o consistență mai groasă, eu recomand să-l diluați puțin până la cum vă place, dar să nu-l faceți apă.

Perfect aici ar fi un iaurt, face mujdeiul mai răcoritor și mai gustos, dar la țară facem cu apă și tot e bun rău.

Mujdei de Usturoi - Pas 7
Pas 8

Cam așa ar fi, puteți să-i mai puneți ceva verdeață după preferințe, sau roșii tocate - după imaginație și preferințe.

Mujdei de Usturoi - Pas 8
Pas 9

Mie îmi place să-l combin cu cartofi fierți sau copți în coajă - dar știți voi că mai sunt și multe alte combinații cu mujdei...

Poftă Bună!

Mujdei de Usturoi - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 300 ml
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu până acum. Postează tu primul comentariu!