Prajitura rasturnata cu cirese
Exceptionala aceasta prajitura cu cirese, fapt confirmat de toti degustatorii gurmanzi din familia noastra, inclusiv si de cei care nu prea iubesc deserturile! Stratul de cirese gelifiate este minunat, iar pandispanul moale e aromat si infuzat cu zeama de la ciresele coapte.
Am pornit prajitura rasturnata cu cirese de la varianta cu mure, de aici, dar desi am intuit ca va fi delicios, mi-au fost depasite cu mult asteptarile. Recomand neaparat sa salvati reteta si chiar s-o aplicati la alte fructe de sezon.
Toate ingredientele si cantitatile sunt pentru o forma de 26cm in diametru, daca aveti dimensiuni diferite, adaptati reteta.
Ingrediente
●
Cirese fara samburi
750 g
din aproximativ 1 kg de cirese cu samburi
●
Amidon alimentar
1 lingura
●
Esenta de vanilie
2 lingurite
●
Praf de copt
1 lingurita
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Radeti coaja de la o lamaie(doar partea galbena si fina!) si stoarceti separat zeama.
Pas 2
Spalati ciresele si le curatati de samburi, eu o fac cu dosul unui ac de siguranta - metoda bunicii, sa ramana ciresele cat mai intregi.
Adaugati peste ciresele curatate zeama de lamaie, 3 linguri de zahar si 1 lingura de amidon. Amestecati toata compozitia bine cu lingura si o lasati putin pana pregatim pandispanul.
Pas 3
Luati o forma rotunda de aproximativ 26cm in diametru, o ungeti cu putin ulei si asterneti cu hartie de copt, neaparat cu bordurile ridicate si pe margini.
Eu o ung cu ulei doar pentru ca sa se lipeasca mai bine hartia de copt de peretii si fundul tavii.
Pas 4
Intr-un bol puneti 2 oua, restul de zahar(am pus din el 3 linguri la cirese), 2 lingurite esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie de la pasul 1.
Amestecati bine compozitia cu un tel sau lingura.
Pas 5
Adaugati untul topit si iarasi amestecati.
Pas 6
La final puneti faina si praful de copt.
Pas 7
Iarasi amestecati bine pana obtineti un aluat dens si fara cocoloase.
Pas 8
Turnati compozitia de cirese in tava pregatita.
Aveti grija ciresele sa acopere cat mai bine fundul tavii, intr-un singur strat.
Pas 9
Peste cirese puneti aluatul, il distribuiti uniform cu lingura pe toata suprafata.
Pas 10
Coaceti prajitura cu cirese in cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 40-45 de minute, sau pana blatul de deasupra este rumenit bine.
Dupa cuptor lasati asa in tava sa se racoreasca timp de 30-40 de minute.
Pas 11
Apoi puneti peste tava o farfurie cu dosul in sus si intoarceti-o invers.
Pas 12
Luati atent tava si hartia de copt la o parte, prajitura va ramane pe farfurie cu stratul de fructe in sus.
Lasati neaparat 2-3 ore sa se raceasca pe masa, asa blatul se va infuza cu siropul copt de la cirese.
Pas 13
Apoi feliati si savurati, prajitura cu cirese rasturnata este frageda, delicioasa, aromata - perfecta!
Pofta Buna!
Cantitate:
1500 g
(8-10 portii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
90 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)