Prăjitură răsturnată cu cireșe

Prăjitură răsturnată cu cireșe

Excepțională această prăjitură cu cireșe, fapt confirmat de toți degustătorii gurmanzi din familia noastră, inclusiv și de cei care nu prea iubesc deserturile! Stratul de cireșe gelifiate este minunat, iar pandișpanul moale e aromat și infuzat cu zeamă de la cireșele coapte.

Am pornit prăjitura răsturnată cu cireșe de la varianta cu mure, de aici, dar deși am intuit că va fi delicioasă, mi-au fost depășite cu mult așteptările. Recomand neapărat să salvați rețeta și chiar s-o aplicați la alte fructe de sezon.

Toate ingredientele și cantitățile sunt pentru o formă de 26cm în diametru, dacă aveți dimensiuni diferite, adaptați rețeta.

Ingrediente

Cireșe fără sâmburi
750 g
din aproximativ 1 kg de cireșe cu sâmburi
Lămâie
1 buc
   
Zahăr
150 g
   
Amidon alimentar
1 lingura
   
Ouă
2 buc
   
Unt topit
70 g
   
Esență de vanilie
2 lingurite
   
Făină albă
170 g
   
Praf de copt
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Radeți coaja de la o lămâie (doar partea galbenă și fină!) și stoarceți separat zeama.

Prăjitură răsturnată cu cireșe - Pas 1
Pas 2

Spălați cireșele și le curățați de sâmburi, eu o fac cu dosul unui ac de siguranță - metoda bunicii, să rămână cireșele cât mai întregi.

Adăugați peste cireșele curățate zeama de lămâie, 3 linguri de zahăr și 1 lingură de amidon. Amestecați toată compoziția bine cu lingura și o lăsați puțin până pregătim pandișpanul.

Prăjitură răsturnată cu cireșe - Pas 2
Pas 3

Luați o formă rotundă de aproximativ 26cm în diametru, o ungeți cu puțin ulei și așterneți cu hârtie de copt, neapărat cu bordurile ridicate și pe margini.

Eu o ung cu ulei doar pentru ca să se lipească mai bine hârtia de copt de pereții și fundul tăvii.

Prăjitură răsturnată cu cireșe - Pas 3
Pas 4

Într-un bol puneți 2 ouă, restul de zahăr (am pus din el 3 linguri la cireșe), 2 lingurițe esență de vanilie și coaja rasă de lămâie de la pasul 1.

Amestecați bine compoziția cu un tel sau lingură.

Prăjitură răsturnată cu cireșe - Pas 4
Pas 5

Adăugați untul topit și iarăși amestecați.

Prăjitură răsturnată cu cireșe - Pas 5
Pas 6

La final puneți făina și praful de copt.

Prăjitură răsturnată cu cireșe - Pas 6
Pas 7

Iarăși amestecați bine până obțineți un aluat dens și fără cocoloașe.

Prăjitură răsturnată cu cireșe - Pas 7
Pas 8

Turnați compoziția de cireșe în tava pregătită.

Aveți grijă cireșele să acopere cât mai bine fundul tăvii, într-un singur strat.

Prăjitură răsturnată cu cireșe - Pas 8
Pas 9

Peste cireșe puneți aluatul, îl distribuiți uniform cu lingura pe toată suprafața.

Prăjitură răsturnată cu cireșe - Pas 9
Pas 10

Coaceți prăjitura cu cireșe în cuptorul preîncălzit la 200 de grade timp de 40-45 de minute, sau până blatul de deasupra este rumenit bine.

După cuptor lăsați așa în tavă să se răcorească timp de 30-40 de minute.

Prăjitură răsturnată cu cireșe - Pas 10
Pas 11

Apoi puneți peste tavă o farfurie cu dosul în sus și întoarceți-o invers.

Prăjitură răsturnată cu cireșe - Pas 11
Pas 12

Luați atent tava și hârtia de copt la o parte, prăjitura va rămâne pe farfurie cu stratul de fructe în sus.

Lăsați neapărat 2-3 ore să se răcească pe masă, așa blatul se va infuza cu siropul copt de la cireșe.

Prăjitură răsturnată cu cireșe - Pas 12
Pas 13

Apoi feliați și savurați, prăjitura cu cireșe răsturnată este fragedă, delicioasă, aromată  - perfectă!

Poftă Bună!

Prăjitură răsturnată cu cireșe - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (8-10 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 90 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

AndreeaUngrauntedenisip809
Andreea Ungrauntedenisip (AndreeaUngrauntedenisip809) 10 Jun 2022, 14:18

Arata extrem de apetisant, multumim!

Cirese nu am dar maine culeg visine carnoase, zemoase si dulci, cred ca merge minunat combinatia
Probabil nu mai este nevoie de lamaie, si pun o lingura de zahar in plus.

AureliaPamfilie989
Aurelia Pamfilie (AureliaPamfilie989) 21 Jun 2024, 21:18

Excelenta idee și rețeta! Am căutat mult un alt tip de prăjitura cu cireșe/ fructe. O voi relua mereu și cu alte fructe. Mulțumim!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
CristinaMarieJeanne
Cristina Marinescu (CristinaMarieJeanne) 06 Jul 2024, 14:04

Delicioasă! Am făcut-o cu vișine! Mulțumim!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: