Prajitura rasturnata cu cirese

Prajitura rasturnata cu cirese

Exceptionala aceasta prajitura cu cirese, fapt confirmat de toti degustatorii gurmanzi din familia noastra, inclusiv si de cei care nu prea iubesc deserturile! Stratul de cirese gelifiate este minunat, iar pandispanul moale e aromat si infuzat cu zeama de la ciresele coapte.

Am pornit prajitura rasturnata cu cirese de la varianta cu mure, de aici, dar desi am intuit ca va fi delicios, mi-au fost depasite cu mult asteptarile. Recomand neaparat sa salvati reteta si chiar s-o aplicati la alte fructe de sezon.

Toate ingredientele si cantitatile sunt pentru o forma de 26cm in diametru, daca aveti dimensiuni diferite, adaptati reteta.

Ingrediente

Cirese fara samburi
750 g
din aproximativ 1 kg de cirese cu samburi
Lamaie
1 buc
Zahar
150 g
Amidon alimentar
1 lingura
Oua
2 buc
Unt topit
70 g
Esenta de vanilie
2 lingurite
Faina alba
170 g
Praf de copt
1 lingurita

Pasi de urmat

Pas 1

Radeti coaja de la o lamaie(doar partea galbena si fina!) si stoarceti separat zeama.

Prajitura rasturnata cu cirese - Pas 1
Pas 2

Spalati ciresele si le curatati de samburi, eu o fac cu dosul unui ac de siguranta - metoda bunicii, sa ramana ciresele cat mai intregi.

Adaugati peste ciresele curatate zeama de lamaie, 3 linguri de zahar si 1 lingura de amidon. Amestecati toata compozitia bine cu lingura si o lasati putin pana pregatim pandispanul.

Prajitura rasturnata cu cirese - Pas 2
Pas 3

Luati o forma rotunda de aproximativ 26cm in diametru, o ungeti cu putin ulei si asterneti cu hartie de copt, neaparat cu bordurile ridicate si pe margini.

Eu o ung cu ulei doar pentru ca sa se lipeasca mai bine hartia de copt de peretii si fundul tavii.

Prajitura rasturnata cu cirese - Pas 3
Pas 4

Intr-un bol puneti 2 oua, restul de zahar(am pus din el 3 linguri la cirese), 2 lingurite esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie de la pasul 1.

Amestecati bine compozitia cu un tel sau lingura.

Prajitura rasturnata cu cirese - Pas 4
Pas 5

Adaugati untul topit si iarasi amestecati.

Prajitura rasturnata cu cirese - Pas 5
Pas 6

La final puneti faina si praful de copt.

Prajitura rasturnata cu cirese - Pas 6
Pas 7

Iarasi amestecati bine pana obtineti un aluat dens si fara cocoloase.

Prajitura rasturnata cu cirese - Pas 7
Pas 8

Turnati compozitia de cirese in tava pregatita.

Aveti grija ciresele sa acopere cat mai bine fundul tavii, intr-un singur strat.

Prajitura rasturnata cu cirese - Pas 8
Pas 9

Peste cirese puneti aluatul, il distribuiti uniform cu lingura pe toata suprafata.

Prajitura rasturnata cu cirese - Pas 9
Pas 10

Coaceti prajitura cu cirese in cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 40-45 de minute, sau pana blatul de deasupra este rumenit bine.

Dupa cuptor lasati asa in tava sa se racoreasca timp de 30-40 de minute.

Prajitura rasturnata cu cirese - Pas 10
Pas 11

Apoi puneti peste tava o farfurie cu dosul in sus si intoarceti-o invers.

Prajitura rasturnata cu cirese - Pas 11
Pas 12

Luati atent tava si hartia de copt la o parte, prajitura va ramane pe farfurie cu stratul de fructe in sus.

Lasati neaparat 2-3 ore sa se raceasca pe masa, asa blatul se va infuza cu siropul copt de la cirese.

Prajitura rasturnata cu cirese - Pas 12
Pas 13

Apoi feliati si savurati, prajitura cu cirese rasturnata este frageda, delicioasa, aromata  - perfecta!

Pofta Buna!

Prajitura rasturnata cu cirese - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (8-10 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 90 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

AndreeaUngrauntedenisip809
Andreea Ungrauntedenisip (AndreeaUngrauntedenisip809) 10 Jun 2022, 14:18

Arata extrem de apetisant, multumim!

Cirese nu am dar maine culeg visine carnoase, zemoase si dulci, cred ca merge minunat combinatia
Probabil nu mai este nevoie de lamaie, si pun o lingura de zahar in plus.