Galeta cu piersici
In sezonul de fructe aromate, de obicei preferam sa le savuram proaspete sau neaparat mai pregatesc vreun desert rapid si simplu din ele. Parca anume asa deserturi rustice si rapide au o savoare aparte, a unui desert de casa. Nici eu de ceva timp nu am rabdare sa stau mult in bucatarie, incerc sa nu complic lucrurile, deci ma bucur de mai mult timp liber dar in acelasi timp imi alint familia cu ceva deosebit la desert. Asa si aceasta galeta de piersici a fost efectiv devorata - aromata, cu textura crocanta si umplutura usor gelatinoasa, s-a topit efectiv de pe farfurie...
Imi place foarte mult acest aluat de tarte, desi este vegan si de post, se lucreaza foarte usor, ingredientele intotdeauna sunt la indemana, iar umpluturile pot fi in nenumarate variante, dulci sau sarate. Aluatul asemanator il gasiti si in reteta de Galeta cu mere si afine, dar e putin altfel proportia de ulei si apa. Rezultatele sunt asemanatoare, dvs alegeti cu care din ele sa lucrati. As zice ca aceasta Galeta de piersici este ideala, dar oricand o puteti improviza cu alte fructe de sezon, sau pe care le aveti la indemana - mere, caise, prune, pere, etc.
Ingrediente
●
Praf de copt
1 lingurita
●
Amidon alimentar
20 g
sau 2-3 linguri, poate fi inlocuit cu gris simplu
●
Zahar
70 g
plus 1-2 linguri pentru presarat deasupra
●
Piersici
1 kg
sau orice alte fructe preferati, dar si legume, adica se poate face galeta sarata
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-o cratita mica turnati 140ml de apa si 140ml de ulei.
O puneti pe foc si lasati pana incepe sa fiarba.
Pas 2
In acest timp amestecati intr-un bol mai mare 360g de faina cu 1 lingurita praf de copt si 0.5 lingurita de sare.
Pas 3
Apoi luati apa cu uleiul de pe foc si il turnati repede peste compozitia de faina.
Pas 4
Amestecati cu o lingura sau spatula, pana cand se incorporeaza bine toate ingredientele si se formeaza aluatul.
Continuati sa-l mai amestecati cu lingura pana nu este prea fierbinte ca sa-l puteti framanta cu mainile.
Pas 5
Apoi il mutati pe masa, mai framantati putin cu mainile pana este unform, apoi formati o bila din el.
Pas 6
Puneti aluatul in punga si lasati 30 minute pe masa la odihnit.
In acest timp recomand sa pregatiti fructele pentru galeta - spalati, curatati si feliati.
Pas 7
Aluatul odihnit il scoateti din punga, presarati putina faina pe masa si il apasati bine cu palmele pana se formeaza un cerc plat si uniform, ceva mai gros.
Pas 8
Apoi atent il intindeti cu facaletul pana obtineti un cerc mare de aproximativ 2-3mm grosime.
Pas 9
Il mutati atent in tava de cuptor mare, asternuta cu hartie de copt.
Observati ca bordurile aluatului ies putin din tava, deci cand formati cercul cu facaletul va puteti orienta dupa marimea tavii dvs de cuptor, plus cativa centimetri in plus.
Pas 10
Amestecati intr-un bol mic 20g de amidon(sau gris) cu 70g de zahar.
Puneti aceasta compozitie peste aluat, distribuiti putin cu degetele, dar sa nu acopere aproximativ 2-3 cm pana la margini.
Pas 11
Puteti pune deasupra orice fructe preferati, taiate cum va place - cuburi, felii mari sau mici, etc.
Eu am pus felii subtiri si va arat cum le-am distribuit ca sa arate mai frumos. Deci, am taiat piersicile jumatati sau sferturi si am scos samburele. Apoi fiecare bucata am feliat-o subtire, vedeti in poza.
Pas 12
Apasati atent sa se deschida feliile uniform in forma de evantai.
Pas 13
Le luati toate impreuna cu un cutit.
Pas 14
Si le mutati in galeta, peste compozitia de amidon cu zahar.
Pas 15
Observati ca le-am aranjat in diferite directii, sa fie mai interesant.
Oricum, aranjamentul il puteti face dupa cum vreti si aveti timp/chef, gustul sigur nu se va schimba!
Pas 16
Acum ridicati atent bordura, putin peste fructe, nu le acoperiti complet.
Pas 17
Continuati si formati pliuri pana o ridicati complet pe toata.
Pas 18
Apoi presarati peste fructe si aluatul de deasupra 1-2 linguri de zahar si presati bine cu degetele toata prajitura - marginile si chiar fructele, sa se lipeasca putin si sa aiba o forma mai compacta.
Pas 19
Coaceti galeta de piersici in cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 35-40 de minute, sau pana se rumeneste uniform.
Pas 20
Lasati neaparat macar 1 ora sa se racoreasca dupa cuptor, apoi o puteti felia atent si savura - este perfecta!
Pofta Buna!
Cantitate:
8 portii
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
45 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)