Galeta cu piersici

Galeta cu piersici

In sezonul de fructe aromate, de obicei preferam sa le savuram proaspete sau neaparat mai pregatesc vreun desert rapid si simplu din ele. Parca anume asa deserturi rustice si rapide au o savoare aparte, a unui desert de casa. Nici eu de ceva timp nu am rabdare sa stau mult in bucatarie, incerc sa nu complic lucrurile, deci ma bucur de mai mult timp liber dar in acelasi timp imi alint familia cu ceva deosebit la desert. Asa si aceasta galeta de piersici a fost efectiv devorata - aromata, cu textura crocanta si umplutura usor gelatinoasa, s-a topit efectiv de pe farfurie...

Imi place foarte mult acest aluat de tarte, desi este vegan si de post, se lucreaza foarte usor, ingredientele intotdeauna sunt la indemana, iar umpluturile pot fi in nenumarate variante, dulci sau sarate. Aluatul asemanator il gasiti si in reteta de Galeta cu mere si afine, dar e putin altfel proportia de ulei si apa. Rezultatele sunt asemanatoare, dvs alegeti cu care din ele sa lucrati. As zice ca aceasta Galeta de piersici este ideala, dar oricand o puteti improviza cu alte fructe de sezon, sau pe care le aveti la indemana - mere, caise, prune, pere, etc.

Ingrediente

Apa
140 ml
Ulei
140 ml
Faina alba
360 g
Praf de copt
1 lingurita
Sare
0.5 lingurite
Amidon alimentar
20 g
sau 2-3 linguri, poate fi inlocuit cu gris simplu
Zahar
70 g
plus 1-2 linguri pentru presarat deasupra
Piersici
1 kg
sau orice alte fructe preferati, dar si legume, adica se poate face galeta sarata

Pasi de urmat

1

Intr-o cratita mica turnati 140ml de apa si 140ml de ulei.

O puneti pe foc si lasati pana incepe sa fiarba.

2

In acest timp amestecati intr-un bol mai mare 360g de faina cu 1 lingurita praf de copt si 0.5 lingurita de sare.

3

Apoi luati apa cu uleiul de pe foc si il turnati repede peste compozitia de faina.

4

Amestecati cu o lingura sau spatula, pana cand se incorporeaza bine toate ingredientele si se formeaza aluatul.

Continuati sa-l mai amestecati cu lingura pana nu este prea fierbinte ca sa-l puteti framanta cu mainile.

5

Apoi il mutati pe masa, mai framantati putin cu mainile pana este unform, apoi formati o bila din el.

6

Puneti aluatul in punga si lasati 30 minute pe masa la odihnit.

In acest timp recomand sa pregatiti fructele pentru galeta - spalati, curatati si feliati.

7

Aluatul odihnit il scoateti din punga, presarati putina faina pe masa si il apasati bine cu palmele pana se formeaza un cerc plat si uniform, ceva mai gros.

8

Apoi atent il intindeti cu facaletul pana obtineti un cerc mare de aproximativ 2-3mm grosime.

9

Il mutati atent in tava de cuptor mare, asternuta cu hartie de copt.

Observati ca bordurile aluatului ies putin din tava, deci cand formati cercul cu facaletul va puteti orienta dupa marimea tavii dvs de cuptor, plus cativa centimetri in plus.

10

Amestecati intr-un bol mic 20g de amidon(sau gris) cu 70g de zahar.

Puneti aceasta compozitie peste aluat, distribuiti putin cu degetele, dar sa nu acopere aproximativ 2-3 cm pana la margini.

11

Puteti pune deasupra orice fructe preferati, taiate cum va place - cuburi, felii mari sau mici, etc.

Eu am pus felii subtiri si va arat cum le-am distribuit ca sa arate mai frumos. Deci, am taiat piersicile jumatati sau sferturi si am scos samburele. Apoi fiecare bucata am feliat-o subtire, vedeti in poza.

12

Apasati atent sa se deschida feliile uniform in forma de evantai.

13

Le luati toate impreuna cu un cutit.

14

Si le mutati in galeta, peste compozitia de amidon cu zahar.

15

Observati  ca le-am aranjat in diferite directii, sa fie mai interesant.

Oricum, aranjamentul il puteti face dupa cum vreti si aveti timp/chef, gustul sigur nu se va schimba!

16

Acum ridicati atent bordura, putin peste fructe, nu le acoperiti complet.

17

Continuati si formati pliuri pana o ridicati complet pe toata.

18

Apoi presarati peste fructe si aluatul de deasupra 1-2 linguri de zahar si presati bine cu degetele toata prajitura - marginile si chiar fructele, sa se lipeasca putin si sa aiba o forma mai compacta.

19

Coaceti galeta de piersici in cuptorul preincalzit la 200 de grade timp de 35-40 de minute, sau pana se rumeneste uniform.

20

Lasati neaparat macar 1 ora sa se racoreasca dupa cuptor, apoi o puteti felia atent si savura - este perfecta!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 45 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Maryanna
Maryanna 28 aug 2021, 18:07

Delicioasa! Merită sa o incercati!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Roxana
Roxana 10 sep 2021, 13:48

Un deliciu aceasta galeta! Noi suntem indragostiti de ea! Am pregatit-o cu prune de data aceasta; eu nu am folosit zahar deloc iar dulceata de la prune ( plus putina scortisoara ) este delicioasa. Multumim, Lena, pentru ideile geniale! O dupa-masa frumoasa!

P.S.: galeta din poza este necoapta; nu am mai prins galeta pentru poza, ulterior. :D

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Roxana 10 sep 2021, 13:54

Minunat, sa va fie de bine!🤗

alinutza7
alinutza7 18 sep 2021, 22:15

Forte delicioasa 👍🏻❤️

Poza mea pentru reteta: