Prăjitură fină cu gem/dulceață

Prăjitură fină cu gem/dulceață

Una din cele mai reușite rețete pe care le-am încercat în ultimul timp, rețeta mi-a atras atenția prin faptul că se poate folosi gem sau dulceață și într-o formă foarte interesantă (mai ales că am niște depozite de dulceturi care nu prea se mănâncă).

O altă chestie interesantă, în aluat se folosește praf de budincă de vanilie, și să vedeți ce aluat extraordinar iese! Soțul zice că este ca un panettone (cozonac italian), foarte fin, aromat, fraged - mi-a spus că este cea mai tare prăjitură care am făcut-o până acum...

Și chestia cu dulceața - se fac niște canale aromate și colorate în interiorul prăjiturii, care completează aluatul acesta perfect.

Recomand s-o încercați neapărat, la noi sigur de acum încolo va fi cea mai iubită prăjitură!

Ingrediente

Ouă
2 buc
   
Zahăr
80 g
   
Făină albă
170 g
   
Praf de copt
2 lingurite
   
Budincă de vanilie la plic
20 g
jumătate de plic de 40g - se poate înlocui cu amidon simplu.
Lapte
40 ml
   
Unt
80 g
să fie moale, la temperatura camerei
Dulceață
8 linguri
sau gem mai dens - cantitățile sunt aproximative aici, puneți după preferințe și gusturi

Pași de urmat

Pas 1

Făina se amestecă cu praful de copt și praful de budincă de vanilie.

Prăjitură fină cu gem/dulceață - Pas 1
Pas 2

Ouăle se bat spumă albă cu zahărul.

Prăjitură fină cu gem/dulceață - Pas 2
Pas 3

La compoziția de ouă adăugați amestecul de făină, mixați.

Prăjitură fină cu gem/dulceață - Pas 3
Pas 4

Urmează laptele și untul moale - mixați bine, va iese un aluat mai dens, ca o smântâna mai groasă.

Prăjitură fină cu gem/dulceață - Pas 4
Pas 5

Se așterne cu hârtie de copt o tavă de 28 cm diametru (sau 26 cm).

Turnați aluatul în tavă și îl întindeți cu o lingură pe toată suprafața.

Prăjitură fină cu gem/dulceață - Pas 5
Pas 6

Cu o linguriță puneți deasupra, peste aluat, câte puțin gem/dulceață din loc în loc.

Încercați să nu puneți dulceturi prea lichide.

Prăjitură fină cu gem/dulceață - Pas 6
Pas 7

Coaceți prăjitura la cuptor preîncălzit la 200 grade, timp de 30-35 de minute - până se rumenește frumos.

Aveți grijă, se coace destul de repede, să nu se "bronzeze" prea tare :)

Prăjitură fină cu gem/dulceață - Pas 7
Pas 8

După ce s-a răcorit bine, o scoateți din tavă, pudrați cu puțin zahăr pudră (optional) pentru decor.

Portionați și savurați cu mare plăcere!

Poftă Bună!

Prăjitură fină cu gem/dulceață - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (7-8 porții)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (18 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 66

Mihaela282
Mihaela282 09 Mar 2022, 16:14

Pentru ca suntem familie mai mare am dublat cantitatile si am pus la copt in tava mai mare. E prima data cand pun unt in blat. Eu m-as fi oprit la mai putina faina, cand aluatul e ca o crema pufoasa, si n-as mai fi pus unt. Am mai facut de mai multe ori asa si a iesit foarte buna. Mai merge si cu mere sau visine, in loc de gem.
Prajitura a aratat foarte apetisanta cand am scos-o din cuptor si cred ca daca s-ar fi mancat atunci ar fi fost pufoasa, insa a trebuit sa o mancam a doua zi si am pus-o la frigider. A doua zi era tare (cred ca si de la untul racit din ea), mai mult ca prajitura pentru cafea. Am ramas dezamagita comparand-o cu cea de care v-am spus mai devreme (mai putina faina si fara unt).
Ma bucur pentru cei carora le-a placut, dar pot sa iti sugerez sa incerci ideea mea si compari singura. Multumim pentru reteta si efortul de a o impartasi cu noi.

Nota mea pentru rețetă:
Roxana
Roxana 23 Oct 2020, 17:12

Inca sunt surprinsa ca doar din cateva ingrediente amestecate se poate obtine o prajitura atata de buna! Nu am vrut sa exagerez cu gemul ( de teama de a nu se coace bine la interior, insa mergea si mai muuult ), dar rezultatul tot minunat este: o prajitura pufoasa, aromata si foarte buna; putin de tot e cam sfaramicioasa si a mea, dar e doar un detaliu care poate fi ignorat. Multumim pentru reteta! O dupa-masa frumoasa!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
LianaVlastaLammert870
Liana Lammert (LianaVlastaLammert870) 13 May 2019, 14:46

Buna ziua. am facut prajitura, a iesit f. aromata. Am facut portie dubla si am copt-o in forma de chec. Este coapta, am lasat-o mai mult de 35 minute dar aluatul este  umed, foarte dens si sfaramicios. Oare ce nu este OK?

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Liana Lammert (LianaVlastaLammert870) 15 May 2019, 13:47

A fost cam multa faina sau budinca, cred...

SaboiAna975
Ana (SaboiAna975) 07 Feb 2017, 22:20

E foarte fina si gustoasă

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
OanaMonicaPaduraru927
Oana Monica Paduraru (OanaMonicaPaduraru927) 02 Dec 2016, 14:48

Rezultatul meu.....e delicioasa!!!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Oana Monica Paduraru (OanaMonicaPaduraru927) 02 Dec 2016, 15:21

Sa va fie de bine!

Gabriela-Erika
Gabriela-Erika 13 Jul 2016, 14:13

Am facut prajitura. Eu am folosit ingredientele in cantitati duble si am puso la copt in tava cu pereti mai inalti . Foarte fina si aromata, singura problema la mine a fost gemul pe care am ales sa-l folosesc si care s-a lasat pe fundul prajiturii... Oricum mersi pentru reteta Lena. Simpla, economica si delicioasa!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
vio29
vio29 11 Oct 2015, 15:54

rezultatul 

Poza mea pentru rețetă:
natarusu
natarusu 28 Jan 2014, 20:29

E foarte buna, chiar dacă nu a crescut mult. Aştept reacţia soţului. Merci Lena!

Poza mea pentru rețetă:
theotocu
theotocu 16 Jan 2014, 18:46

 Alta minunatie iesita din mainile mele cu ajutorul ideilor tale! Eu am facut-o cu gem de prune si, cu siguranta, voi repeta experienta cat mai des! Iti multumesc mult! Voi posta doar poza de ansamblu, pentru ca nu am mai avut timp! Au venit ''termitele''!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Rooxy
Roxana Ulusoy (Rooxy) 08 Jun 2013, 17:00

Buna Lena,prajitura ta arata foarte bine,dar din pacate la noi in casa nu se consuma dulceturi/gemuriCe mi s-a parut interesant de incercat a fost blatul tau cu praf de budinca de vanilie pe care l-am si facut...numai ca dupa ce s-a racit l-am taiat in doua si am pus crema de vanilie din mascarpone.Mie mi-a iesit o prajitura fina cu crema de vanilie,pentru ca blatul tau de prajitura este absolut dementialSaru"-mana!Imi pare rau de poza ca nu o pot mari..

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile