Prajitura fina cu gem/dulceata

Prajitura fina cu gem/dulceata

Una din cele mai reusite retete pe care le-am incercat in ultimul timp, reteta mi-a atras atentia prin faptul ca se poate folosi gem sau dulceata si intr-o forma foarte interesanta(mai ales ca am niste depozite de dulceturi care nu prea se mananca).

O alta chestie interesanta, in aluat se foloseste praf de budinca de vanilie, si sa vedeti ce aluat extraordinar iese! Sotul zice ca este ca un panettone(cozonac italian), foarte fin, aromat, fraged - mi-a spus ca este cea mai tare prajitura care am facut-o pana acum...

Si chestia cu dulceata - se fac niste canale aromate si colorate in interiorul prajiturii, care completeaza aluatul acesta perfect.

Recomand s-o incercati neaparat, la noi sigur de acum incolo va fi cea mai iubita prajitura!

Ingrediente

Oua
2 buc
Zahar
80 g
Faina alba
170 g
Praf de copt
2 lingurite
Budinca de vanilie la plic
20 g
jumate de plic de 40g - se poate inlocui cu amidon simplu.
Lapte
40 ml
Unt
80 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Dulceata
8 linguri
sau gem mai dens - cantitatile sunt aproximative aici, puneti dupa preferinte si gusturi

Pasi de urmat

Pas 1

Faina se amesteca cu praful de copt si praful de budinca de vanilie.

Prajitura fina cu gem/dulceata - Pas 1
Pas 2

Ouale se bat spuma alba cu zaharul.

Prajitura fina cu gem/dulceata - Pas 2
Pas 3

La compozitia de oua adaugati amestecul de faina, mixati.

Prajitura fina cu gem/dulceata - Pas 3
Pas 4

Urmeaza laptele si untul moale - mixati bine, va iese un aluat mai dens, ca o smantana mai groasa.

Prajitura fina cu gem/dulceata - Pas 4
Pas 5

Se asterne cu harite de copt o tava de 28 cm diametru(sau 26 cm).

Turnati aluatul in tava si il intindeti cu o lingura pe toata suprafata.

Prajitura fina cu gem/dulceata - Pas 5
Pas 6

Cu o lingurita puneti deasupra, peste aluat, cate putin gem/dulceata din loc in loc.

Incercati sa nu puneti dulceturi prea lichide.

Prajitura fina cu gem/dulceata - Pas 6
Pas 7

Coaceti prajitura la cuptor preincalzit la 200 grade, timp de 30-35 de minute - pana se rumeneste frumos.

Aveti grija, se coace destul de repede, sa nu se "bronzeze" prea tare :)

Prajitura fina cu gem/dulceata - Pas 7
Pas 8

Dupa ce s-a racorit bine, o scoateti din tava, pudrati cu putin zahar pudra(optional) pentru decor.

Portionati si savurati cu mare placere!

Pofta Buna!

Prajitura fina cu gem/dulceata - Pas 8

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (7-8 portii)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (18 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 66

Mihaela282
Mihaela282 09 Mar 2022, 16:14

Pentru ca suntem familie mai mare am dublat cantitatile si am pus la copt in tava mai mare. E prima data cand pun unt in blat. Eu m-as fi oprit la mai putina faina, cand aluatul e ca o crema pufoasa, si n-as mai fi pus unt. Am mai facut de mai multe ori asa si a iesit foarte buna. Mai merge si cu mere sau visine, in loc de gem.
Prajitura a aratat foarte apetisanta cand am scos-o din cuptor si cred ca daca s-ar fi mancat atunci ar fi fost pufoasa, insa a trebuit sa o mancam a doua zi si am pus-o la frigider. A doua zi era tare (cred ca si de la untul racit din ea), mai mult ca prajitura pentru cafea. Am ramas dezamagita comparand-o cu cea de care v-am spus mai devreme (mai putina faina si fara unt).
Ma bucur pentru cei carora le-a placut, dar pot sa iti sugerez sa incerci ideea mea si compari singura. Multumim pentru reteta si efortul de a o impartasi cu noi.

Nota mea pentru reteta:
Roxana
Roxana 23 Oct 2020, 17:12

Inca sunt surprinsa ca doar din cateva ingrediente amestecate se poate obtine o prajitura atata de buna! Nu am vrut sa exagerez cu gemul ( de teama de a nu se coace bine la interior, insa mergea si mai muuult ), dar rezultatul tot minunat este: o prajitura pufoasa, aromata si foarte buna; putin de tot e cam sfaramicioasa si a mea, dar e doar un detaliu care poate fi ignorat. Multumim pentru reteta! O dupa-masa frumoasa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
LianaVlastaLammert870
Liana Lammert (LianaVlastaLammert870) 13 May 2019, 14:46

Buna ziua. am facut prajitura, a iesit f. aromata. Am facut portie dubla si am copt-o in forma de chec. Este coapta, am lasat-o mai mult de 35 minute dar aluatul este  umed, foarte dens si sfaramicios. Oare ce nu este OK?

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Liana Lammert (LianaVlastaLammert870) 15 May 2019, 13:47

A fost cam multa faina sau budinca, cred...

SaboiAna975
Ana (SaboiAna975) 07 Feb 2017, 22:20

E foarte fina si gustoasă

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
OanaMonicaPaduraru927
Oana Monica Paduraru (OanaMonicaPaduraru927) 02 Dec 2016, 14:48

Rezultatul meu.....e delicioasa!!!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Oana Monica Paduraru (OanaMonicaPaduraru927) 02 Dec 2016, 15:21

Sa va fie de bine!

Gabriela-Erika
Gabriela-Erika 13 Jul 2016, 14:13

Am facut prajitura. Eu am folosit ingredientele in cantitati duble si am puso la copt in tava cu pereti mai inalti . Foarte fina si aromata, singura problema la mine a fost gemul pe care am ales sa-l folosesc si care s-a lasat pe fundul prajiturii... Oricum mersi pentru reteta Lena. Simpla, economica si delicioasa!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
vio29
vio29 11 Oct 2015, 15:54

rezultatul 

Poza mea pentru reteta:
natarusu
natarusu 28 Jan 2014, 20:29

E foarte buna, chiar dacă nu a crescut mult. Aştept reacţia soţului. Merci Lena!

Poza mea pentru reteta:
theotocu
theotocu 16 Jan 2014, 18:46

 Alta minunatie iesita din mainile mele cu ajutorul ideilor tale! Eu am facut-o cu gem de prune si, cu siguranta, voi repeta experienta cat mai des! Iti multumesc mult! Voi posta doar poza de ansamblu, pentru ca nu am mai avut timp! Au venit ''termitele''!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Rooxy
Roxana Ulusoy (Rooxy) 08 Jun 2013, 17:00

Buna Lena,prajitura ta arata foarte bine,dar din pacate la noi in casa nu se consuma dulceturi/gemuriCe mi s-a parut interesant de incercat a fost blatul tau cu praf de budinca de vanilie pe care l-am si facut...numai ca dupa ce s-a racit l-am taiat in doua si am pus crema de vanilie din mascarpone.Mie mi-a iesit o prajitura fina cu crema de vanilie,pentru ca blatul tau de prajitura este absolut dementialSaru"-mana!Imi pare rau de poza ca nu o pot mari..

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile