Placinta rapida cu dovleac

Placinta rapida cu dovleac

Datorita roadei impresionante de dovleci din anul acesta am fost nevoita sa gandesc ceva rapid si delicios, bineinteles o placinta. Are asa un succes ca am repeptat-o deja de vreo 10 ori, de fiecare data in portie dubla, una nu ajunge :)

Reteta este inspirata de Galeta cu mere si afine, unde va spuneam ca puteti varia orice umplutura si dulce si sarata. Totusi am insistat sa postez aceasta reteta cu dovleac separat, ca s-o vedeti mai bine si sa atrageti atentia retetei.

Placinta este simpla, rapida, frageda, aromata - cu "miros" de toamna, si chiar v-o recomand in acest sezon de dovleci frumosi si portocalii.

Ingrediente

Dovleac
500 g
Apa clocotita
0.5 pahare
pahar de 250ml la toate ingredientele
Ulei de floarea soarelui
0.5 pahare
Faina alba calitate superioara
2 pahare
Praf de copt
1 lingurita
si un varf de lingurita de sare
Zahar
1 pahar
optional si putina scortisoara
Gris de grau
3 linguri

Pasi de urmat

1

Preparati aluatul pentru placinta, pentru detalii vedeti primii pasi din Reteta de Galeta cu mere si afine.

Pe scurt ar fi asa:

- intr-un bol turnati apa fierbinte clocotita, sarea si uleiul.

- adaugati faina amestecata cu praf de copt si framantati aluatul folosindu-va de o lingura.

2

Lasati-l sa se odihneasca 20-30 minute.

3

In acest timp preparati umplutura de dovleac:

- dovleacul curatat si spalat il dati prin razatoare sau il faceti in robot.

4

Aluatul odihnit se intinde cu sucitorul(eu  nu pun nici faina sub acest aluat in lucru) intr-o foaie mare rotunda, de preferat putin mai groasa pe mijloc si marginile mai subtiri.

Puneti foaia intr-o tava de cuptor mare - puteti sa nu ungeti cu nimic, si nici hartie de copt nu mai pun.

5

Presarati grisul peste mijlocul aluatului, pe margini nu puneti.

6

Distribuiti pe aluat dovleacul pregatit, asa ca in poza. Aveti grija sa fie un strat mai generos, minim de 1 cm grosime, pentru ca dupa coacere scade in volum.

7

Puneti zahar deasupra, dupa gust evident - eu pun mai generos pentru ca imi place sa fie placinta cu dovleac mai dulce.

Tot aici puteti adauga si putina scortisoara, eu nu am pus.

8

Adunati marginile aluatului spre mijloc si putin le presati cu degetele.

9

Optional puteti unge deasupra placinta cu putina apa si presarati un pic de zahar - pentru o crusta crocanta si glazurata.

10

Coaceti placinta la cuptor preincalzit la 180 grade pentru 30-40 minute - pana se rumeneste frumos.

11

Lasati sa se racoreasca macar 20-30 minute si puteti s-o portionati si serviti.

Oricum este buna si calda si rece, dar mai ales rece.

12

Si o sectiune delicioasa pentru voi :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (7-8 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:
Nota: 4 (5 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 06 Nov 2021, 16:46

Pot pune un pic de miere in loc de zahar ???????

lena
Elena (lena) Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 06 Nov 2021, 17:24

Sigur

alinutza7
alinutza7 27 Oct 2016, 18:54

Si pentru ca e octombrie si e luna dovleacului , aceasta placinta e perfecta !!! Super rapida si delicioasa!!! Sa mincat la fuga!!! Va multumesc pentru acest site in care ma simt ca o adevarata gospodina la 20 ani ai mei, intru cit totul se primeste!!!👏🏽👏🏽👏🏽👍👌🏻😘😘😊😊

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) alinutza7 27 Oct 2016, 22:45

Multumesc si eu! Sa aveti pofta buna!

vyorelya
vyorelya 11 Apr 2016, 11:24

aceasta reteta chiar a uimit pe toti ai mei, mai ales pe soacra mea care inainte se chinuia mult sa suceasca foile pina face o tava te placinta cu dovleac. si este foarte buna si dulce tare. si desigur usor de preparat anume cu aluatul acesta eseam usor din situatie cind aveam oaspeti pe neasteptate! iti Multumim!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Dana M.
Dana M. 01 Oct 2014, 20:52

Simplu de facut si foarte frageda, gustoasa, deliciu. Din pacate am pus putina compozitie:((,  are aluat cam mult
Data viitoare, voi proceda mai bine. multumesc de idei rapide si gustoase. seara buna!

Poza mea pentru reteta:
ryana
ryana 30 Nov 2013, 00:57

Eu am pus zahar mai putin  si cred ca am pus gris putin pentru ca a ramas cam zemos dovleacul...ma rog nici asa frumoasa ca a ta nu-i, dar a fost gustoasa

Poza mea pentru reteta:
Katrin
Katrin 04 Oct 2013, 18:17

.

Poza mea pentru reteta:
dianushka8526
dianushka8526 28 Sep 2013, 23:22

Buna Lena !!! Sint si eu prospetica pe aici. Zi de zi rasfoiesc recetele tale dar greu ma decid cu care prima sa incep. Am gatit citeva ceva din deliicile tale si au iesit super si la gust si la aspect. Iti multumim pentru munca depusa.Recunosc "m-am indragostit  de acest sait "

Nota mea pentru reteta:
leonora
leonora 28 Sep 2013, 10:42

Buna dimineata draga Lena si dragi prietene ale acestui sait.Ma bucur mult ca am intrat in rindul vostru si sunt sigura ca impreuna vom face bucate minunate.

cit de curind voi face aceasta reteta si va voi spune ce am reusit sa fac

Sa aveti un sf.de saptamina frumos.

Nota mea pentru reteta:
Sorin
Ionel Popovici (Sorin) 27 Sep 2013, 18:19

E fain!!!

Nota mea pentru reteta:
elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 27 Sep 2013, 12:52

foarte interesant, dar grisul nu se simte????? si eu am facut aseara, si azi, pentru ca tot e zi de post au mers de minune de draga dimineata la un ceisor de ghimbir!!!!! multumesc lena pentru reteta aromate!!!

Arata toate comentariile