Galeta cu mere si afine (de post)

Am vazut reteta pe un forum cu multe, multe laude si cum sa stau si eu cuminte - fuga la bucatarie si intr-o ora deja eram gata. Deci, zic ca este o reteta fenomenala - banala ca ingrediente, timp si metoda de preparare dar asa un aluat fraged demult n-am gustat.

Galeta de fapt este ceva mediu intre o prajitura si placinta, un pic lasate fructele sa se vada, dar totusi bine acoperite. Puteti sa faceti galete mici sau una mare din aceste ingrediente.

Umpluturile pot fi si ele variate: fructe(amestecate cu putin amidon si zahar dupa gust), gem, branza de vaci, cascaval, ciuperci, carne, cartofi, varza, etc.

Va spun ca n-o sa aveti liniste dupa ce incercati reteta - o sa fiti tentati sa tot faceti cu tot ce aveti prin casa.

Eu am zis ca trebuie sa incerc cu toate fructele de sezon - acum a fost prima varianta cu mere de vara si afine, absolut delicioasa.

Ingrediente

Faina alba
2 pahar
am folosit pahar de 250ml Daca iese aluatul prea moale mai adaugati putina faina.
Apa clocotita
0.5 pahar
Ulei de floarea soarelui
0.5 pahar
Praf de copt
1 lingurite
Sare
0.5 lingurite
Fructe
500 g
aici mere si afine(si 3-4 linguri de zahar) - dar puteti pune orice umplutura dulce sau sarata
Gris de grau
3 linguri
sau pesmet - se pune daca folositi umplutura care curge - fructe, gem, etc.
Amidon alimentar
2 linguri
la fel se pune doar in fructe sau dulceata mai lichida

Pasi de urmat

1

Turnati apa fierbinte si uleiul intr-un bol mai mare.

2

Intr-o alta farfurie amestecati faina cu praful de copt si sarea.

3

Adaugati faina in apa cu ulei - amestecati bine cu o lingura sau spatula.

4

Va iese un aluat moale ca plastilina si deloc lipicios.

Il lasati asa in bol pentru 20-30 minute la odihnit(timp in care vom pregati umplutura).

5

Dupa acest timp aluatul odihnit il framantati putin pe masa, puteti sa va ajutati cu faina daca simtiti nevoia.

Observati ca devine foarte neted, placut si perfect de lucrat.

6

Merele curatate si taiate felii le-am amestecat cu afine, 3-4 linguri de zahar si amidon.

7

Intindeti cu facaletul o foaie mai mare, cam de dimensiunea tavii de aragaz cu 4 ochiuri.

Aveti grija sa fie mai groasa la mijloc si mai subtire la margini.

O treceti pe tava acoperita cu hartie de copt si presarati peste aluat grisul - in caz ca faceti cu umplutura care curge.

8

In mijloc puneti umplutura.

9

Si incepem sa formam galeta - trageti o latura a foii de aluat peste umplutura - dara asa ca sa ramana mijlocul de fructe neacoperit.

10

Aduceti coltul primei laturi la fel peste fructe - ca in poza.

11

Si asa continuati sa aduceti marginile pana inchideti prajitura.

12

Presati putin cu mainile deasupra, ungeti cu apa si presarati zahar deasupra - daca faceti cu umplutura dulce.

O puneti la cuptor preincalzit la 180 grade pentru 40 minute.

13

Daca se rumeneste prea repede puneti o folie de aluminiu deasupra, dar oricum o lasati la cuptor minim 35 minute.

Cand este gata lasati sa se racoreasca bine.

14

Puteti s-o presarati cu zahar pudra, eu am lasat-o asa simpla.

Mi se parea ca este mai tare si cand am apasat usor mi s-a dus imediat degetul in aluat - asta ca sa va dati seama cat de fraged este aluatul.

15

Portionati si serviti cu mare placere :)

Pofta Buna!

Cantitate: 500 grame (7-8 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (7 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 24

ancan
Anca (ancan) 27 oct 2015, 07:21

Si nota!

Nota mea pentru reteta:
ancan
Anca (ancan) 27 oct 2015, 06:43

Am facut-o cu mere, nuca si scortisoara! Nu arata atat de bine pentru ca imi lipseste priceperea de a ma juca cu aluatul, insa este tare gustoasa! Sigur o voi repeta.

Poza mea pentru reteta:
mioara56
mioara56 06 oct 2014, 13:31

De doua saptamani o tot fac, o zi da , una ba! Am facut-o cu prune , cu mere ,fructe de padure ,umplutura de spanac cu telemea....succes total ! Mi se pare atat de simplu de facut , ingrediente putine si accesibile in orice moment,rar ajunge sa se raceasca de tot.Multumesc!

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 10 sep 2014, 16:20

Am scos si eu prajitura, miroase foarte gustos, o astept sa se raceasca ca so gust !!!

Multumesc mult pentru reteta !!!

Poza mea pentru reteta:
taniulya
taniulya 16 iun 2014, 21:41

A devenit una din retetele cele mai rapide si gustoase  la moment pentru noi. Cind avem oaspeti - hop si eu cu placinta la desert :)) In poza cu caise.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Miha85
Miha85 17 apr 2014, 00:03

Excelenta! S-a mancat imediat.

Nota mea pentru reteta:
tanicelu
tanicelu 07 feb 2014, 16:13

De mult timp ma pregateam sa fac aceasta prajitura, dar nicicum nu reuseam. iata ca azi am reusit. s-a primit delicioasa. am facut-o cu visinele in zahar din congelator (tot de pe site de aici)! pe viitor vreau sa incerc cu dovleac. mersi Lenuta!

Nota mea pentru reteta:
Elena BM
Elena BM 20 nov 2013, 17:40

Am facuto si eu ieri, e iesit nemaipomenit de buna, in special mia placut ca e dulce cu masura, iar de aluatul crocant nici nu mai zic nimic :) Multumesc p-u receta !!!

Poza mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 28 sep 2013, 13:50

Am făcut și eu această plăcințică! Cu prune și o nectarină. Prunele s-au zdrobit de tot, de asta arată ca un fel de gem! Însă mie mi-a plăcut foarte, foarte mult!

Poza mea pentru reteta:
HDorina
HDorina 15 aug 2013, 00:13

Rapida, usor de preparat si gustoasa. Am preparat-o cu prune si piersici. Multumesc iar si iar...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile