Galetă cu mere și afine (de post)

Galetă cu mere și afine (de post)

Am văzut rețeta pe un forum cu multe, multe laude și cum să stau și eu cuminte - fugă la bucătărie și într-o oră deja eram gata. Deci, zic că este o rețetă fenomenală - banală ca ingrediente, timp și metodă de preparare dar așa un aluat fraged demult n-am gustat.

Galetă de fapt este ceva mediu între o prăjitură și plăcintă, un pic lăsate fructele să se vadă, dar totuși bine acoperite. Puteți să faceți galete mici sau una mare din aceste ingrediente.

Umpluturile pot fi și ele variate: fructe(amestecate cu puțin amidon și zahăr după gust), gem, brânză de vaci, cașcaval, ciuperci, carne, cartofi, varză, etc.

Vă spun că n-o să aveți liniște după ce încercați rețeta - o să fiți tentați să tot faceți cu tot ce aveți prin casă.

Eu am zis că trebuie să încerc cu toate fructele de sezon - acum a fost prima variantă cu mere de vară și afine, absolut delicioasă.

Ingrediente

Făină albă
2 pahare
am folosit pahar de 250ml Dacă iese aluatul prea moale mai adăugați puțină făină.
Apă clocotită
0.5 pahare
   
Ulei de floarea-soarelui
0.5 pahare
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Sare
0.5 lingurite
   
Fructe
500 g
aici mere și afine(și 3-4 linguri de zahăr) - dar puteți pune orice umplutură dulce sau sărată
Griș de grâu
3 linguri
sau pesmet - se pune dacă folosiți umplutură care curge - fructe, gem, etc.
Amidon alimentar
2 linguri
la fel se pune doar în fructe sau dulceață mai lichidă

Pași de urmat

Pas 1

Turnați apa fierbinte și uleiul într-un bol mai mare.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 1
Pas 2

Într-o altă farfurie amestecați făina cu praful de copt și sarea.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 2
Pas 3

Adăugați făina în apa cu ulei - amestecați bine cu o lingură sau spatulă.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 3
Pas 4

Vă iese un aluat moale ca plastilina și deloc lipicios.

Îl lăsați așa în bol pentru 20-30 minute la odihnit(timp în care vom pregăti umplutura).

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 4
Pas 5

După acest timp aluatul odihnit îl frământați puțin pe masă, puteți să vă ajutați cu făină dacă simțiți nevoia.

Observați că devine foarte neted, plăcut și perfect de lucrat.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 5
Pas 6

Merele curățate și tăiate felii le-am amestecat cu afine, 3-4 linguri de zahăr și amidon.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 6
Pas 7

Întindeți cu făcălețul o foaie mai mare, cam de dimensiunea tăvii de aragaz cu 4 ochiuri.

Aveți grijă să fie mai groasă la mijloc și mai subțire la margini.

O treceți pe tavă acoperită cu hârtie de copt și presărați peste aluat grișul - în caz că faceți cu umplutură care curge.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 7
Pas 8

În mijloc puneți umplutura.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 8
Pas 9

Și începem să formăm galeta - trageți o latură a foii de aluat peste umplutură - dar așa ca să rămână mijlocul de fructe neacoperit.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 9
Pas 10

Aduceți colțul primei laturi la fel peste fructe - ca în poză.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 10
Pas 11

Și așa continuați să aduceți marginile până închideți prăjitura.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 11
Pas 12

Presați puțin cu mâinile deasupra, ungeți cu apă și presărați zahăr deasupra - dacă faceți cu umplutură dulce.

O puneți la cuptor preîncălzit la 180 grade pentru 40 minute.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 12
Pas 13

Dacă se rumenește prea repede puneți o folie de aluminiu deasupra, dar oricum o lăsați la cuptor minim 35 minute.

Când este gata lăsați să se răcorească bine.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 13
Pas 14

Puteți s-o presărați cu zahăr pudră, eu am lăsat-o așa simplă.

Mi se părea că este mai tare și când am apăsat ușor mi s-a dus imediat degetul în aluat - asta ca să vă dați seama cât de fraged este aluatul.

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 14
Pas 15

Porționați și serviți cu mare plăcere :)

Poftă Bună!

Galetă cu mere și afine (de post) - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (7-8 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (12 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Lia1
Lia1 14 Aug 2013, 08:19

ador prajiturile cu fructe; minunata idee; si arata grozav

HDorina
HDorina 15 Aug 2013, 00:13

Rapida, usor de preparat si gustoasa. Am preparat-o cu prune si piersici. Multumesc iar si iar...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
vio2011
vio2011 15 Aug 2013, 18:22

arata minunat!

valerica12
valerica12 17 Aug 2013, 23:02

Superb, multumesc de reteta !

LicaStar
Lica (LicaStar) 19 Aug 2013, 23:12

Foarte buna, s-a mancat repede, neapucand sa se raceasca bine. Am pus aceleasi fructe ca in reteta postata, o combinatie faina. Multumesc, Lena pentru reteta!

vasileveronica
vasileveronica 31 Aug 2013, 17:14

Foarte gustoasa usor calduta.S-a mancat imediat.O idee buna de a combina diferite fructe.

Multumesc, Lena!

Nota mea pentru rețetă:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 28 Sep 2013, 13:50

Am făcut și eu această plăcințică! Cu prune și o nectarină. Prunele s-au zdrobit de tot, de asta arată ca un fel de gem! Însă mie mi-a plăcut foarte, foarte mult!

Poza mea pentru rețetă:
vichi
vichi 29 Sep 2013, 08:44

tare gustoasa ,o voi incerca.Ajutor:mi-am patat vesta de iarna cu pix rosu.

TanDi
TanDi 30 Sep 2013, 16:43

Urmele de pix se iau cu fixativ de par ;)

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 09 Oct 2013, 13:27

la mine aluatul a iesit farimicios, asa trebuie?

lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 09 Oct 2013, 16:51

Da, este crocant putin, fraged si sfaramicios(dar atat ca sa fie bine).

Elena BM
Elena BM 20 Nov 2013, 17:40

Am facuto si eu ieri, e iesit nemaipomenit de buna, in special mia placut ca e dulce cu masura, iar de aluatul crocant nici nu mai zic nimic :) Multumesc p-u receta !!!

Poza mea pentru rețetă:
tanicelu
tanicelu 07 Feb 2014, 16:13

De mult timp ma pregateam sa fac aceasta prajitura, dar nicicum nu reuseam. iata ca azi am reusit. s-a primit delicioasa. am facut-o cu visinele in zahar din congelator (tot de pe site de aici)! pe viitor vreau sa incerc cu dovleac. mersi Lenuta!

Nota mea pentru rețetă:
Miha85
Miha85 17 Apr 2014, 00:03

Excelenta! S-a mancat imediat.

Nota mea pentru rețetă:
taniulya
taniulya 16 Jun 2014, 21:41

A devenit una din retetele cele mai rapide si gustoase  la moment pentru noi. Cind avem oaspeti - hop si eu cu placinta la desert :)) In poza cu caise.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Katherina
Katherina 18 Jul 2014, 14:29

Ma intreb de ce mie mi-a iesit aluatul putin sarat. O fi din cauza ca am inlocuit un pahar de faina cu unul de faina de ovaz? :D Stiu ca reteta iese daca folosesc ingredientele intocmai, dar am obiceiul ciudat de a modifica retetele.

Lia1
Lia1 12 Aug 2014, 06:48

De anul trecut mi-a ramas gandul la aluatul acesta pt astfel de galete. Sper ca o voi face in weekend cu alte fructe de sezon.

Lena, ai uitat la ingrediente sa scrii si 3-4 linguri de zahar pe care il punem in fructe :)

lena
Elena (lena) 12 Aug 2014, 09:10

Lia, merci de corectie, le-am scris de fapt  la Fructe - nu sunt asa vizibile, dar cand ajungi sa faci reteta le vezi :)

Lia1
Lia1 13 Aug 2014, 19:48

eu citisem la preparare. scuze. nu observasem ... automatismul ... :)

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 10 Sep 2014, 15:24

Buna acum 10min am pus si eu la cuptor prajitura, am umpluto cu mere proaspete si caise din compot, mi a placut mult aluatul, apa fierbinte il face asa elastic ced ca, am sa vad ce minunatie imi ese si mai fac si cu alte umpluturi !!!! 

Revin cu poze mai tarziu !!!

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 10 Sep 2014, 16:20

Am scos si eu prajitura, miroase foarte gustos, o astept sa se raceasca ca so gust !!!

Multumesc mult pentru reteta !!!

Poza mea pentru rețetă:
mioara56
mioara56 06 Oct 2014, 13:31

De doua saptamani o tot fac, o zi da , una ba! Am facut-o cu prune , cu mere ,fructe de padure ,umplutura de spanac cu telemea....succes total ! Mi se pare atat de simplu de facut , ingrediente putine si accesibile in orice moment,rar ajunge sa se raceasca de tot.Multumesc!

ancan
Anca (ancan) 27 Oct 2015, 06:43

Am facut-o cu mere, nuca si scortisoara! Nu arata atat de bine pentru ca imi lipseste priceperea de a ma juca cu aluatul, insa este tare gustoasa! Sigur o voi repeta.

Poza mea pentru rețetă:
ancan
Anca (ancan) 27 Oct 2015, 07:21

Si nota!

Nota mea pentru rețetă:
Rodikuta
Rodikuta 26 Dec 2017, 15:57

Simpla si gustoasă!! Am umplut galeta mea cu mere si rodie ..e super rezultatul. Mulțumesc frumos

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Rodikuta
Rodikuta 06 Mar 2018, 08:37

Si iarași eu 😀 De data asta am umplut galeta cu mere, banane, am adaugat cîteva linguri de nuci tocate si un pic de scortisoara. Gustoasă și aromata.

Poza mea pentru rețetă:
piti
Daniela (piti) 02 Dec 2018, 15:05

Foarte buna! Usor de executat si foarte rapid de mancat !:-)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Ludmilla
Ludmilla 03 Apr 2020, 18:44

Lena, salut! Ajută-mă te rog sa înțeleg unde e greșeala mea, galeta la gust e gustoasa, am urmat pașii întocmai cum e scris, dar aluatul mi-a ieșit tare, e faramicios, dar e tare, care poate fi problema?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Ludmilla 03 Apr 2020, 18:45

Data viitoare pune mai putina faina si s-o acoperi cu prosop dupa coacere. Si ai grija sa nu o usuci prea mult in cuptor.😉

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 23 Mar 2022, 21:24

merci Lena, foarte buna si rapida! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Federica
Federica 04 Dec 2023, 21:25

Foarte buna si rapida. Eu a trebuit sa pun mai multa faina. Dar a iesit frageda si buna. Si rapida.

Am mai facut prin 2014 reteta si ma bucur ca am regasit-o anul acesta.

Nota mea pentru rețetă: