Galeta cu mere si afine (de post)

Galeta cu mere si afine (de post)

Am vazut reteta pe un forum cu multe, multe laude si cum sa stau si eu cuminte - fuga la bucatarie si intr-o ora deja eram gata. Deci, zic ca este o reteta fenomenala - banala ca ingrediente, timp si metoda de preparare dar asa un aluat fraged demult n-am gustat.

Galeta de fapt este ceva mediu intre o prajitura si placinta, un pic lasate fructele sa se vada, dar totusi bine acoperite. Puteti sa faceti galete mici sau una mare din aceste ingrediente.

Umpluturile pot fi si ele variate: fructe(amestecate cu putin amidon si zahar dupa gust), gem, branza de vaci, cascaval, ciuperci, carne, cartofi, varza, etc.

Va spun ca n-o sa aveti liniste dupa ce incercati reteta - o sa fiti tentati sa tot faceti cu tot ce aveti prin casa.

Eu am zis ca trebuie sa incerc cu toate fructele de sezon - acum a fost prima varianta cu mere de vara si afine, absolut delicioasa.

Ingrediente

Faina alba
2 pahare
am folosit pahar de 250ml Daca iese aluatul prea moale mai adaugati putina faina.
Apa clocotita
0.5 pahare
Ulei de floarea soarelui
0.5 pahare
Praf de copt
1 lingurita
Sare
0.5 lingurite
Fructe
500 g
aici mere si afine(si 3-4 linguri de zahar) - dar puteti pune orice umplutura dulce sau sarata
Gris de grau
3 linguri
sau pesmet - se pune daca folositi umplutura care curge - fructe, gem, etc.
Amidon alimentar
2 linguri
la fel se pune doar in fructe sau dulceata mai lichida

Pasi de urmat

1

Turnati apa fierbinte si uleiul intr-un bol mai mare.

2

Intr-o alta farfurie amestecati faina cu praful de copt si sarea.

3

Adaugati faina in apa cu ulei - amestecati bine cu o lingura sau spatula.

4

Va iese un aluat moale ca plastilina si deloc lipicios.

Il lasati asa in bol pentru 20-30 minute la odihnit(timp in care vom pregati umplutura).

5

Dupa acest timp aluatul odihnit il framantati putin pe masa, puteti sa va ajutati cu faina daca simtiti nevoia.

Observati ca devine foarte neted, placut si perfect de lucrat.

6

Merele curatate si taiate felii le-am amestecat cu afine, 3-4 linguri de zahar si amidon.

7

Intindeti cu facaletul o foaie mai mare, cam de dimensiunea tavii de aragaz cu 4 ochiuri.

Aveti grija sa fie mai groasa la mijloc si mai subtire la margini.

O treceti pe tava acoperita cu hartie de copt si presarati peste aluat grisul - in caz ca faceti cu umplutura care curge.

8

In mijloc puneti umplutura.

9

Si incepem sa formam galeta - trageti o latura a foii de aluat peste umplutura - dara asa ca sa ramana mijlocul de fructe neacoperit.

10

Aduceti coltul primei laturi la fel peste fructe - ca in poza.

11

Si asa continuati sa aduceti marginile pana inchideti prajitura.

12

Presati putin cu mainile deasupra, ungeti cu apa si presarati zahar deasupra - daca faceti cu umplutura dulce.

O puneti la cuptor preincalzit la 180 grade pentru 40 minute.

13

Daca se rumeneste prea repede puneti o folie de aluminiu deasupra, dar oricum o lasati la cuptor minim 35 minute.

Cand este gata lasati sa se racoreasca bine.

14

Puteti s-o presarati cu zahar pudra, eu am lasat-o asa simpla.

Mi se parea ca este mai tare si cand am apasat usor mi s-a dus imediat degetul in aluat - asta ca sa va dati seama cat de fraged este aluatul.

15

Portionati si serviti cu mare placere :)

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (7-8 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Comentarii

Lia1
Lia1 14 aug 2013, 08:19

ador prajiturile cu fructe; minunata idee; si arata grozav

HDorina
HDorina 15 aug 2013, 00:13

Rapida, usor de preparat si gustoasa. Am preparat-o cu prune si piersici. Multumesc iar si iar...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
vio2011
vio2011 15 aug 2013, 18:22

arata minunat!

valerica12
valerica12 17 aug 2013, 23:02

Superb, multumesc de reteta !

LicaStar
Lica (LicaStar) 19 aug 2013, 23:12

Foarte buna, s-a mancat repede, neapucand sa se raceasca bine. Am pus aceleasi fructe ca in reteta postata, o combinatie faina. Multumesc, Lena pentru reteta!

vasileveronica
vasileveronica 31 aug 2013, 17:14

Foarte gustoasa usor calduta.S-a mancat imediat.O idee buna de a combina diferite fructe.

Multumesc, Lena!

Nota mea pentru reteta:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 28 sep 2013, 13:50

Am făcut și eu această plăcințică! Cu prune și o nectarină. Prunele s-au zdrobit de tot, de asta arată ca un fel de gem! Însă mie mi-a plăcut foarte, foarte mult!

Poza mea pentru reteta:
vichi
vichi 29 sep 2013, 08:44

tare gustoasa ,o voi incerca.Ajutor:mi-am patat vesta de iarna cu pix rosu.

TanDi
TanDi 30 sep 2013, 16:43

Urmele de pix se iau cu fixativ de par ;)

elenabordianu
elena bordianu (elenabordianu) 09 oct 2013, 13:27

la mine aluatul a iesit farimicios, asa trebuie?

lena
Elena (lena) elena bordianu (elenabordianu) 09 oct 2013, 16:51

Da, este crocant putin, fraged si sfaramicios(dar atat ca sa fie bine).

Elena BM
Elena BM 20 nov 2013, 17:40

Am facuto si eu ieri, e iesit nemaipomenit de buna, in special mia placut ca e dulce cu masura, iar de aluatul crocant nici nu mai zic nimic :) Multumesc p-u receta !!!

Poza mea pentru reteta:
tanicelu
tanicelu 07 feb 2014, 16:13

De mult timp ma pregateam sa fac aceasta prajitura, dar nicicum nu reuseam. iata ca azi am reusit. s-a primit delicioasa. am facut-o cu visinele in zahar din congelator (tot de pe site de aici)! pe viitor vreau sa incerc cu dovleac. mersi Lenuta!

Nota mea pentru reteta:
Miha85
Miha85 17 apr 2014, 00:03

Excelenta! S-a mancat imediat.

Nota mea pentru reteta:
taniulya
taniulya 16 iun 2014, 21:41

A devenit una din retetele cele mai rapide si gustoase  la moment pentru noi. Cind avem oaspeti - hop si eu cu placinta la desert :)) In poza cu caise.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Katherina
Katherina 18 iul 2014, 14:29

Ma intreb de ce mie mi-a iesit aluatul putin sarat. O fi din cauza ca am inlocuit un pahar de faina cu unul de faina de ovaz? :D Stiu ca reteta iese daca folosesc ingredientele intocmai, dar am obiceiul ciudat de a modifica retetele.

Lia1
Lia1 12 aug 2014, 06:48

De anul trecut mi-a ramas gandul la aluatul acesta pt astfel de galete. Sper ca o voi face in weekend cu alte fructe de sezon.

Lena, ai uitat la ingrediente sa scrii si 3-4 linguri de zahar pe care il punem in fructe :)

lena
Elena (lena) 12 aug 2014, 09:10

Lia, merci de corectie, le-am scris de fapt  la Fructe - nu sunt asa vizibile, dar cand ajungi sa faci reteta le vezi :)

Lia1
Lia1 13 aug 2014, 19:48

eu citisem la preparare. scuze. nu observasem ... automatismul ... :)

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 10 sep 2014, 15:24

Buna acum 10min am pus si eu la cuptor prajitura, am umpluto cu mere proaspete si caise din compot, mi a placut mult aluatul, apa fierbinte il face asa elastic ced ca, am sa vad ce minunatie imi ese si mai fac si cu alte umpluturi !!!! 

Revin cu poze mai tarziu !!!

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 10 sep 2014, 16:20

Am scos si eu prajitura, miroase foarte gustos, o astept sa se raceasca ca so gust !!!

Multumesc mult pentru reteta !!!

Poza mea pentru reteta:
mioara56
mioara56 06 oct 2014, 13:31

De doua saptamani o tot fac, o zi da , una ba! Am facut-o cu prune , cu mere ,fructe de padure ,umplutura de spanac cu telemea....succes total ! Mi se pare atat de simplu de facut , ingrediente putine si accesibile in orice moment,rar ajunge sa se raceasca de tot.Multumesc!

ancan
Anca (ancan) 27 oct 2015, 06:43

Am facut-o cu mere, nuca si scortisoara! Nu arata atat de bine pentru ca imi lipseste priceperea de a ma juca cu aluatul, insa este tare gustoasa! Sigur o voi repeta.

Poza mea pentru reteta:
ancan
Anca (ancan) 27 oct 2015, 07:21

Si nota!

Nota mea pentru reteta:
Rodikuta
Rodikuta 26 dec 2017, 15:57

Simpla si gustoasă!! Am umplut galeta mea cu mere si rodie ..e super rezultatul. Mulțumesc frumos

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Rodikuta
Rodikuta 06 mar 2018, 08:37

Si iarași eu 😀 De data asta am umplut galeta cu mere, banane, am adaugat cîteva linguri de nuci tocate si un pic de scortisoara. Gustoasă și aromata.

Poza mea pentru reteta:
piti
Daniela (piti) 02 dec 2018, 15:05

Foarte buna! Usor de executat si foarte rapid de mancat !:-)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Ludmilla
Ludmilla 03 apr 2020, 18:44

Lena, salut! Ajută-mă te rog sa înțeleg unde e greșeala mea, galeta la gust e gustoasa, am urmat pașii întocmai cum e scris, dar aluatul mi-a ieșit tare, e faramicios, dar e tare, care poate fi problema?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ludmilla 03 apr 2020, 18:45

Data viitoare pune mai putina faina si s-o acoperi cu prosop dupa coacere. Si ai grija sa nu o usuci prea mult in cuptor.😉