Prajitura rasturnata cu mure si lamaie

Prajitura rasturnata cu mure si lamaie

Murele din gradina noastra sunt foarte mult asteptate, mai intai mancam pe saturate, apoi o parte congelez, dar neaparat fac si vreun desert cu ele(sunt foarte roditoare si ne ajung mure pentru toate mofturile!). Le foloseam cel mai mult in galeta cu fructe rapida, pe langa alte fructe eventual, dar anul acesta am vrut sa fac o prajitura cu mure mai deosebita. Dupa cateva teste am dedus aceasta prajitura rasturnata cu mure absolut minunata - blatul este fraged, toppingul de mure aromat, iar zeama insiropeaza toata prajitura si o face mai fina.

In plus, si ca de obicei, totul este simplu si fara multe batai de cap, asa cum imi place mie sa nu stau toata ziua in bucatarie cu multe manevre si vase de spalat dupa. Deci nu ezitati sa va surprindeti familia cu o prajitura rasturnata cu mure delicioasa si frumoasa!

Ingrediente

Mure
700 g
Zahar
150 g
plus 3-4 linguri de zahar pentru toppingul de mure
Amidon alimentar
1 lingura
Lamaie
1 buc
Oua
2 buc
Unt topit
70 g
plus 1-2 linguri de ulei pentru uns tava
Faina alba
170 g
Praf de copt
1 lingurita
Sare
0.25 lingurite
Esenta de vanilie
1 lingura

Pasi de urmat

Pas 1

Mai intai pregatim tava pentru prajitura, si nu uitati sa porniti cuptorul la 190 de grade.

Deci ungeti cu putin ulei o tava rotunda de 26cm in diametru, de preferat cu borduri detasabile(dar nu neaparat).

Prajitura rasturnata cu mure si lamaie - Pas 1
Pas 2

O asterneti cu hartie de copt, observati ca datorita uleiului se va atasa mai bine la tava si o puteti aranja mult mai usor.

Neaparat bordurile hartiei sa fie de-a intregul cu baza, sa se ridice pe pereti ca sa evitam orice pierdere de zeama de la mure in proces, in plus sa nu se lipeasca prajitura de tava.

Prajitura rasturnata cu mure si lamaie - Pas 2
Pas 3

Intr-un bol mare puneti murele, adaugati zeama de la o lamaie(coaja o radeti dinainte si o pastrati pentru mai tarziu, in blat), 3-4 linguri de zahar si 1 lingura de amidon.

Prajitura rasturnata cu mure si lamaie - Pas 3
Pas 4

Amestecati bine cu o lingura si lasati putin la o parte pana pregatim restul ingredientelor.

Prajitura rasturnata cu mure si lamaie - Pas 4
Pas 5

Intr-o farfurie amestecati 170g de faina cu 1 lingurita praf de copt si putina sare.

Prajitura rasturnata cu mure si lamaie - Pas 5
Pas 6

In alt bol puneti 2 oua, 150g de zahar, esenta de vanilie si coaja rasa de la 1 lamaie(zeama am folosit-o mai sus).

Amestecati bine cu un tel pana devine o compozitie uniforma.

Prajitura rasturnata cu mure si lamaie - Pas 6
Pas 7

Apoi adaugati cate putin untul topit, amestecati bine.

Prajitura rasturnata cu mure si lamaie - Pas 7
Pas 8

La final adaugati compozitia de faina cu praf de copt si sare.

Prajitura rasturnata cu mure si lamaie - Pas 8
Pas 9

Amestecati bine cu telul pana dispar cocoloasele, aluatul trebuie sa fie lichid dar destul de dens, sa curga greu de pe lingura.

Prajitura rasturnata cu mure si lamaie - Pas 9
Pas 10

Acum, in tava pregatita la pasii 1-2 puneti murele, cu tot cu zeama care au lasat-o.

Scuturati putin sa se aranjeze pe toata baza tavii.

Prajitura rasturnata cu mure si lamaie - Pas 10
Pas 11

Deasupra turnati aluatul si il distribuiti atent cu lingura pe toata suprafata fructelor.

Prajitura rasturnata cu mure si lamaie - Pas 11
Pas 12

Puneti prajitura in cuptorul preincalzit la 190 de grade, pentru aproximativ 35-40 de minute, pana se rumeneste frumos blatul.

Dupa cuptor o lasati pe masa aproximativ 1-2 ore, sa se raceasca si siropul de la baza cu mure sa se faca mai dens.

Prajitura rasturnata cu mure si lamaie - Pas 12
Pas 13

Apoi scoateti bordurile de la tava, rasturnati prajitura pe o farfurie si scoateti atent hartia de copt.

Ar trebui sa obtineti deasupra asa un strat de mure, delicios si aromat.

Prajitura rasturnata cu mure si lamaie - Pas 13
Pas 14

Prajitura o serviti si calda, dar este ceva mai patrunsa si frageda dupa ce se raceste mai bine.

Noi am savurat-o asa simpla, dar se poate combina cu niste inghetata de vanilie, lamaie, fructe de padure, etc.

Pofta Buna!

Prajitura rasturnata cu mure si lamaie - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 2 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

AndreeaMagdalenaSchiopu144
Andreea Magdalena Schiopu (AndreeaMagdalenaSchiopu144) 17 Nov 2022, 18:00

Bună seara!

Se poate face cu mure din congelator?

Mulțumesc!

lena
Elena (lena) Andreea Magdalena Schiopu (AndreeaMagdalenaSchiopu144) 17 Nov 2022, 19:29

Interesanta intrebare, cred ca se poate, dar nu garantez.😉

AndreeaMagdalenaSchiopu144
Andreea Magdalena Schiopu (AndreeaMagdalenaSchiopu144) Elena (lena) 17 Nov 2022, 19:48

Mulțumesc pentru răspuns! 🤗

CrinaElenaPopa754
Crina Elena Popa (CrinaElenaPopa754) 05 Aug 2023, 12:05

Nu este prea puțin aluat pentru cantitatea de mure? Abia reusesti sa acoperi intr-un strat subțire suprafața de 26 cm a tavii.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Crina Elena Popa (CrinaElenaPopa754) 05 Aug 2023, 12:17

Aluatul creste foarte bine, este suficient, acum depinde cum va place voua. Chiar ieri am facut-o si este ca de obicei cu succes. Nota 2 n-am inteles de unde vine, dar ma rog, fiecare cu toanele lui…