Compot de Capsuni
In copilaria mea mama conserva zeci de borcane cu compoturi diverse de fructe, dar intotdeauna vedeta era compotul de capsuni. Eu demult am renuntat la pregatirea compoturilor pentru iarna la borcan, prefer sa congelez diverse fructe si oricand ne este pofta pregatesc repede o oala de compot proaspat si aromat. Asa folosesc in special capsunile congelate intregi si fructele de padure, diverse sortimente.
Maria mea mica este mare fan al compotului de capsuni, si pe buna dreptate! Cel mai aromat, colorat si gustos compot - bate orice suc din comert si va asigur ca va fi vedeta la orice masa festiva sau nu.
Apropo, am folosit in reteta si rubarba, veti observa mai jos in pasi - este optional, dar daca o aveti nu ezitati s-o folositi, gustul ei si aroma imbogatesc mult compotul de capsuni, il fac mult mai fresh. In cazul in care nu aveti rubarba, puteti sa folositi sucul de la 1-2 lamai, dupa gust.
Ingrediente
●
Zahar
350 g
puteti regla dupa gust, sau folositi alt indulcitor preferat
●
Rubarba tije
200 g
optional, poate fi inlocuit cu sucul de la 1-2 lamai
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-o oala mare(a mea are volumul de 5 litri) de inox, sau emailata, puneti la fiert 3 litri de apa.
Pas 2
In acest timp pregatiti si spalati capsunile, sau alte fructe preferate. Daca folositi fructe din congelator, le puneti direct, nu trebuie decongelate inainte.
Pas 3
Daca aveti tije de rubarba, le scoateti atent coaja fina, este foarte usor si repede.
Folosind un cutit mic doar usor trageti de coaja din capetele tijelor.
Pas 4
Apoi taiati tijele bucati de 1-2cm lungime.
In cazul in care nu aveti rubarba folositi sucul de la 1-2 lamai.
Pas 5
Cand apa din cratita incepe sa fiarba, dizolvati in ea zaharul sau orice alt indulcitor preferati.
Reglati dupa gust compotul, dar ca si observatie - in compotul cu ceva mai mult zahar fructele sunt mai gustoase(daca va plac fructele din compot). Compotul cu mai putin zahar, este minunat de baut, dar fructele din el nu prea au gust deloc.
Pas 7
Apoi rubarba, sau stoarceti zeama de la 1-2 lamai, dupa gust.
Pas 8
Amestecati atent si asteptati pana lichidul din oala doar INCEPE sa fiarba.
Nici intr-un caz nu lasati compotul sa fiarba intens si mult, fructele se vor face piure, iar compotul isi va pierde din aroma si culoare!
Pas 9
Deci imediat cum incepe sa fiarba, inchideti focul si acoperiti oala cu un capac.
Acum lasati compotul sa se patrunda minim 5 ore, eu de obicei il pregatesc seara si las peste noapte. Apoi dimineata il pun la frigider pentru cateva ore, sa fie mai fresh. Copiilor le mai place si compotul cald, in acest caz il fac dimineata si dupa amiaza se poate savura.
Pofta Buna!
Cantitate:
4 l
Timp de preparare:
15 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii: