Covrigi de casa
Fiindca Maria mea mica are o relatie speciala si dependenta fata de covrigii impletiti din comert, am zis sa incerc neaparat o reteta de covrigi de casa. Si a meritat din plin, bineinteles - covrigii au iesit extrem de buni, pufosi la interior si crocanti la exterior. Am primit multe complimente si s-au savurat cu mare placere de toata lumea, deci merita nu doar sa cumparati covrigi, dar si sa va alintati cu ei acasa.
M-a surprins mult aluatul de la acesti covrigi de casa, se lucreaza foarte usor si repede. I-am modelat cu spor si fara nervi, putin mai schilozi prima tura, dar la a doua chiar sunt exemplari si adevarate vedete.
In plus, puteti usor sa renuntati la albusul de ou si asa obtineti covrigi de post, deliciosi si pufosi.
Ingrediente
●
Zahar
3 linguri
puteti regla dupa preferinte zaharul
●
Drojdie uscata
10 g
sau 20-25g drojdie proaspata
●
Sare
1 lingurita
+ fulgi de sare mai mari pentru ornare, optional
●
Faina alba calitate superioara
450 g
●
Bicarbonat de sodiu
3 linguri
●
Albus de ou
1 buc
omiteti acesta in varianta cu covrigii de post
●
Mac/susan
2 linguri
pentru ornare
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Mai intai recomand sa dizolvati drojdia in 250ml de apa calda si cu cele 3 linguri de zahar. Amestecati bine, apoi lasati 10 minute pana incepe sa faca o spuma usoara.
Pas 2
In acest timp amestecati faina cu 1 lingurita de sare.
Pas 3
Acum turnati aici compozitia de drojdie si uleiul.
Pas 4
Amestecati bine, la inceput cu o spatula sau lingura, sa nu va murdariti prea tare pe maini.
Pas 5
Cand se leaga toate ingredientele, treceti aluatul pe masa presarata cu faina si il mai framantati timp de 2 minute.
Pas 6
Bila de aluat astfel formata lasati sa se odihneasca 10 minute intr-un bol, sau pe masa.
Pas 7
Dupa acest timp il mai framantati timp de 2-3 minute, sa se uniformizeze bine.
Pas 8
Apoi lasati aluatul inca 20 minute la odihnit.
Pas 9
Dupa repaos aluatul este moale si foarte usor de lucrat.
Il taiti in 8 bucati uniforme, din fiecare vom modela cate un covrig.
Pas 10
Modelam covrigii de casa astfel:
- luati fiecare bucata de aluat si o intindeti pe masa cu palmele, in baghete cat mai subtiri, de aproximativ 8mm-1cm in diametru;
Pas 11
- Apoi aceasta o rasuciti in forma de U pe masa;
Pas 12
- Marginile de sus le aduceti spre mijlocul de jos, rasuciti si este gata covrigul.
Pas 13
Recomand sa modelati mai intai 4 covrigi, prima tura. Acestia se lasa aproximativ 20 minute pe masa de lucru, sa creasca usor.
Celelate 4 bucati le lasati asa nemodelate.
Pas 14
Pana cresc covrigii, puneti pe foc o oala cu 3 litri de apa si 3 linguri de bicarbonat de sodiu, lasati pana incepe sa fiarba bine.
Pas 15
Apoi luati atent fiecare covrig, il puneti in apa care fierbe si lasati asa 20-30 de secunde.
Sfat - Covrigii se iau mai usor de pe masa daca ii apucati de la baza U-ului si usor mentineti "piciorusele" cu degetele.
Pas 16
Covrigii fierbinti se scot mai usor din oala cu apa daca folositi o spumiera mare, sau o paleta.
Asa se trec in tava de cuptor asternuta cu hartie de copt, si usor aranjati cu degetele in forma dorita, cat sunt alunecosi.
Pas 17
Dupa ce ati oparit toti 4 covrigii din prima tura, repede le ungeti cu albus crud deasupra.
In varianta de post omiteti acest pas.
Pas 18
Presarati deasupra fulgi de sare, susan sau mac/alteseminte, dupa preferinte.
Pas 19
Puneti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, si lasati pana se rumenesc foarte bine, aproximativ 20 de minute.
NU va grabiti sa-i scoateti cand se rumenesc mai moderat - trebuie sa se faca o culoare maronie putin mai intensa, ca sa fie si crocanti deasupra.
Pana se coace prima tura, modelati ceilalti 4 covrigi si la fel, opariti, ungeti si ornati, in alta tava de cuptor.
Pas 20
Am incercat aici sa fac si o poza la sectiunea pufoasa si frageda.
Minunati covrigii de casa, sa-i incercati neaparat!
Pofta Buna!
Cantitate:
8 buc
(8 covrigi mari)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (6 voturi)