Covrigi de casă

Covrigi de casă

Fiindcă Maria mea mică are o relație specială și dependentă față de covrigii împletiți din comerț, am zis să încerc neapărat o rețetă de covrigi de casă. Și a meritat din plin, bineînțeles - covrigii au ieșit extrem de buni, pufoși la interior și crocanți la exterior. Am primit multe complimente și s-au savurat cu mare plăcere de toată lumea, deci merită nu doar să cumpărați covrigi, dar și să vă alintați cu ei acasă.

M-a surprins mult aluatul de la acești covrigi de casă, se lucrează foarte ușor și repede. I-am modelat cu spor și fără nervi, puțin mai șchiopi prima tură, dar la a doua chiar sunt exemplari și adevărate vedete.

În plus, puteți ușor să renunțați la albușul de ou și așa obțineți covrigi de post, delicioși și pufoși.

Ingrediente

Apă caldă
250 ml
   
Zahăr
3 linguri
puteți regla după preferințe zahărul
Drojdie uscată
10 g
sau 20-25g drojdie proaspătă
Sare
1 lingurita
+ fulgi de sare mai mari pentru ornare, opțional
Ulei
80 ml
   
Făină albă calitate superioară
450 g
   
Bicarbonat de sodiu
3 linguri
   
Albuș de ou
1 buc
omiteți acesta în varianta cu covrigii de post
Mac/susan
2 linguri
pentru ornare

Pași de urmat

Pas 1

Mai întâi recomand să dizolvați drojdia în 250ml de apă caldă și cu cele 3 linguri de zahăr. Amestecați bine, apoi lăsați 10 minute până începe să facă o spumă ușoară.

Covrigi de casă - Pas 1
Pas 2

În acest timp amestecați făina cu 1 linguriță de sare.

Covrigi de casă - Pas 2
Pas 3

Acum turnați aici compoziția de drojdie și uleiul.

Covrigi de casă - Pas 3
Pas 4

Amestecați bine, la început cu o spatulă sau lingură, să nu vă murdăriți prea tare pe mâini.

Covrigi de casă - Pas 4
Pas 5

Când se leagă toate ingredientele, treceți aluatul pe masa presărată cu făină și îl mai frământați timp de 2 minute.

Covrigi de casă - Pas 5
Pas 6

Bila de aluat astfel formată lăsați să se odihnească 10 minute într-un bol, sau pe masă.

Covrigi de casă - Pas 6
Pas 7

După acest timp îl mai frământați timp de 2-3 minute, să se uniformizeze bine.

Covrigi de casă - Pas 7
Pas 8

Apoi lăsați aluatul încă 20 minute la odihnit.

Covrigi de casă - Pas 8
Pas 9

După repaus aluatul este moale și foarte ușor de lucrat.

Îl tăiați în 8 bucăți uniforme, din fiecare vom modela câte un covrig.

Covrigi de casă - Pas 9
Pas 10

Modelăm covrigii de casă astfel:

- luați fiecare bucată de aluat și o întindeți pe masă cu palmele, în baghete cât mai subțiri, de aproximativ 8mm-1cm în diametru;

Covrigi de casă - Pas 10
Pas 11

- Apoi aceasta o răsuciți în formă de U pe masă;

Covrigi de casă - Pas 11
Pas 12

- Marginile de sus le aduceți spre mijlocul de jos, răsuciți și este gata covrigul.

Covrigi de casă - Pas 12
Pas 13

Recomand să modelați mai întâi 4 covrigi, prima tură. Aceștia se lasă aproximativ 20 minute pe masa de lucru, să crească ușor.

Ceilalți 4 bucăți le lăsați așa nemodelate.

Covrigi de casă - Pas 13
Pas 14

Până cresc covrigii, puneți pe foc o oală cu 3 litri de apă și 3 linguri de bicarbonat de sodiu, lăsați până începe să fiarbă bine.

Covrigi de casă - Pas 14
Pas 15

Apoi luați atent fiecare covrig, îl puneți în apa care fierbe și lăsați așa 20-30 de secunde.

Sfat - Covrigii se iau mai ușor de pe masă dacă îi apucați de la baza U-ului și ușor mențineți "piciorușele" cu degetele.

Covrigi de casă - Pas 15
Pas 16

Covrigii fierbinți se scot mai ușor din oală cu apă dacă folosiți o spumieră mare, sau o paletă.

Așa se trec în tava de cuptor așternută cu hârtie de copt, și ușor aranjați cu degetele în forma dorită, cât sunt alunecoși.

Covrigi de casă - Pas 16
Pas 17

După ce ați opărit toți 4 covrigii din prima tură, repede le ungeți cu albuș crud deasupra.

În varianta de post omiteți acest pas.

Covrigi de casă - Pas 17
Pas 18

Presărați deasupra fulgi de sare, susan sau mac/alte semințe, după preferințe.

Covrigi de casă - Pas 18
Pas 19

Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, și lăsați până se rumenesc foarte bine, aproximativ 20 de minute.

NU vă grăbiți să-i scoateți când se rumenesc mai moderat - trebuie să se facă o culoare maronie puțin mai intensă, ca să fie și crocanți deasupra.

Până se coace prima tură, modelați ceilalți 4 covrigi și la fel, opăriți, ungeți și ornați, în altă tavă de cuptor.

Covrigi de casă - Pas 19
Pas 20

Am încercat aici să fac și o poză la secțiunea pufoasă și fragedă.

Minunați covrigii de casă, să-i încercați neapărat!

Poftă Bună!

Covrigi de casă - Pas 20

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 buc (8 covrigi mari)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Gabriela20
Gabriela20 05 Feb 2020, 13:34

Bună ziua. Foarte bună rețeta chiar eram doritoare de niște covrigi de casă. Soțul meu a spus ca dacă adaugam nucă și mai mult zahăr fiind și insiropați ieșeau ca niște Mucenici! Poate fii o variantă de post. Primii mi-au ieșit cam grosuți și a doua tură iam făcut în 8 bucăți. Acum depinde cum îi vrea fiecare! Poftă bună și spor la mai multe retete.

VictorSandu385
Victor Sandu (VictorSandu385) 07 Feb 2020, 10:06

VictorSandu385
Victor Sandu (VictorSandu385) Victor Sandu (VictorSandu385) 07 Feb 2020, 10:18

Am pregătit cândva, după o rețetă din Germania, covrigi opăriți, apoi dați la cuptor. Nu mi-a reușit și m-am dezis. La moment m-ați provocat și numaidecât voi prepara. 

timotei
timotei 09 Mar 2020, 20:57

Lena as putea omite bicarbonatul? Nu ne place gustul de bicarbonat

lena
Elena (lena) timotei 09 Mar 2020, 20:58

Cred ca da, incercati.

OxanaIacob495
Oxana Iacob (OxanaIacob495) 10 Mar 2020, 18:15

Mulțumesc pentru rețetă, gustoși și pufoși.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
RalucaPrisca479
Raluca Prisca (RalucaPrisca479) 18 Mar 2020, 12:26

Sunt deliciosi calduti cu un pahar de lapte.

Nota mea pentru rețetă:
MariAna938
Mari Ana (MariAna938) 23 Mar 2020, 16:43

Foarte buni!

Poza mea pentru rețetă:
IulianaMaxim769
Iuliana Maxim (IulianaMaxim769) 16 Apr 2020, 13:15

O reteta nemaipomenita! Au iesit perfecti, mai buni ca la brutarie! Stiti cumva daca aluatul se poate pastra la frigider sau congelator pentru o perioada mai lunga de timp? 

lena
Elena (lena) Iuliana Maxim (IulianaMaxim769) 16 Apr 2020, 13:20

Sigur se poate, dar ar dura mai mult procesul de decongelare decat preparare.:)

IulianaMaxim769
Iuliana Maxim (IulianaMaxim769) Elena (lena) 16 Apr 2020, 13:32

Multumesc mult! Ma gandesc sa ii congelez asa gata facuti si sa ii decongelez ori de cate ori am pofta de covrigi :):):) Inca o data - o reteta nemaipomenita! Numai bine!

Original
Original 07 Jun 2020, 21:23

Când se pune bicarbonatul? nu găsesc în pași!

lena
Elena (lena) Original 08 Jun 2020, 16:09

Cititi pasul 14

Roxana
Roxana 12 Nov 2020, 10:55

Buna dimineata! Am copt aseara acesti covrigi deliciosi; se prepara usor si destul de rapid. Eu m-am descurcat mai greu cu forma lor, dar, data viitoare, cu siguranta, vor arata mai bine. Nici eu nu am folosit bicarbonat in apa, la fiert, si nu am adaugat nici albus de ou pe deasupra. Se potrivesc atat pentru mic-dejun, dar si pentru un pranz rapid ori cina. Multumim pentru reteta si pentru sfaturi! O zi extraordinara!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Lidia
Lidia 21 Mar 2021, 21:50

Cea mai bună reteta.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
IoanaAtodiresei371
Ioana Atodiresei (IoanaAtodiresei371) 12 Nov 2021, 14:10

Au ieșit super

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Oana
Oana Iliescu (Oana) 19 Nov 2022, 22:46

Au iesit super buni. Unul l-am umplut cu gem de caise si unul cu nutella. In jumătate de ora piticii au terminat tava.

M.P.V.589
M.P.V. (M.P.V.589) 18 Feb 2023, 17:54

Am facut exact reteta, mai putin albusul de ou. Au iesit foarte buni la gust dar sint prea pufosi, prea moi comparativ cu cei cumparati de la chiosc. Stiti ce ar trebui facut pentru a avea cam acceasi consistenta cu cei de la chiosc ?

lena
Elena (lena) M.P.V. (M.P.V.589) 18 Feb 2023, 21:40

Consistenta mai densa o puteti obtine daca-i indesati cu mai multa faina, adica faceti un aluat mai tare. Albusul face coaja crocanta si lucioasa, exact ca cei din covrigarii.

M.P.V.589
M.P.V. (M.P.V.589) Elena (lena) 18 Feb 2023, 21:58

Multumesc, am sa incerc cele doua sfaturi.

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 01 Oct 2023, 18:05

super buni! am dublat cantitatile ca sa ajunga la pofticiosi!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ValeriaGvm272
Valeria Gvm (ValeriaGvm272) 28 Nov 2024, 21:27

Foarte buni!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: