Covrigi de casă
Fiindcă Maria mea mică are o relație specială și dependentă față de covrigii împletiți din comerț, am zis să încerc neapărat o rețetă de covrigi de casă. Și a meritat din plin, bineînțeles - covrigii au ieșit extrem de buni, pufoși la interior și crocanți la exterior. Am primit multe complimente și s-au savurat cu mare plăcere de toată lumea, deci merită nu doar să cumpărați covrigi, dar și să vă alintați cu ei acasă.
M-a surprins mult aluatul de la acești covrigi de casă, se lucrează foarte ușor și repede. I-am modelat cu spor și fără nervi, puțin mai șchiopi prima tură, dar la a doua chiar sunt exemplari și adevărate vedete.
În plus, puteți ușor să renunțați la albușul de ou și așa obțineți covrigi de post, delicioși și pufoși.
Ingrediente
●
Zahăr
3 linguri
puteți regla după preferințe zahărul
●
Drojdie uscată
10 g
sau 20-25g drojdie proaspătă
●
Sare
1 lingurita
+ fulgi de sare mai mari pentru ornare, opțional
●
Făină albă calitate superioară
450 g
●
Bicarbonat de sodiu
3 linguri
●
Albuș de ou
1 buc
omiteți acesta în varianta cu covrigii de post
●
Mac/susan
2 linguri
pentru ornare
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Mai întâi recomand să dizolvați drojdia în 250ml de apă caldă și cu cele 3 linguri de zahăr. Amestecați bine, apoi lăsați 10 minute până începe să facă o spumă ușoară.
Pas 2
În acest timp amestecați făina cu 1 linguriță de sare.
Pas 3
Acum turnați aici compoziția de drojdie și uleiul.
Pas 4
Amestecați bine, la început cu o spatulă sau lingură, să nu vă murdăriți prea tare pe mâini.
Pas 5
Când se leagă toate ingredientele, treceți aluatul pe masa presărată cu făină și îl mai frământați timp de 2 minute.
Pas 6
Bila de aluat astfel formată lăsați să se odihnească 10 minute într-un bol, sau pe masă.
Pas 7
După acest timp îl mai frământați timp de 2-3 minute, să se uniformizeze bine.
Pas 8
Apoi lăsați aluatul încă 20 minute la odihnit.
Pas 9
După repaus aluatul este moale și foarte ușor de lucrat.
Îl tăiați în 8 bucăți uniforme, din fiecare vom modela câte un covrig.
Pas 10
Modelăm covrigii de casă astfel:
- luați fiecare bucată de aluat și o întindeți pe masă cu palmele, în baghete cât mai subțiri, de aproximativ 8mm-1cm în diametru;
Pas 11
- Apoi aceasta o răsuciți în formă de U pe masă;
Pas 12
- Marginile de sus le aduceți spre mijlocul de jos, răsuciți și este gata covrigul.
Pas 13
Recomand să modelați mai întâi 4 covrigi, prima tură. Aceștia se lasă aproximativ 20 minute pe masa de lucru, să crească ușor.
Ceilalți 4 bucăți le lăsați așa nemodelate.
Pas 14
Până cresc covrigii, puneți pe foc o oală cu 3 litri de apă și 3 linguri de bicarbonat de sodiu, lăsați până începe să fiarbă bine.
Pas 15
Apoi luați atent fiecare covrig, îl puneți în apa care fierbe și lăsați așa 20-30 de secunde.
Sfat - Covrigii se iau mai ușor de pe masă dacă îi apucați de la baza U-ului și ușor mențineți "piciorușele" cu degetele.
Pas 16
Covrigii fierbinți se scot mai ușor din oală cu apă dacă folosiți o spumieră mare, sau o paletă.
Așa se trec în tava de cuptor așternută cu hârtie de copt, și ușor aranjați cu degetele în forma dorită, cât sunt alunecoși.
Pas 17
După ce ați opărit toți 4 covrigii din prima tură, repede le ungeți cu albuș crud deasupra.
În varianta de post omiteți acest pas.
Pas 18
Presărați deasupra fulgi de sare, susan sau mac/alte semințe, după preferințe.
Pas 19
Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade, și lăsați până se rumenesc foarte bine, aproximativ 20 de minute.
NU vă grăbiți să-i scoateți când se rumenesc mai moderat - trebuie să se facă o culoare maronie puțin mai intensă, ca să fie și crocanți deasupra.
Până se coace prima tură, modelați ceilalți 4 covrigi și la fel, opăriți, ungeți și ornați, în altă tavă de cuptor.
Pas 20
Am încercat aici să fac și o poză la secțiunea pufoasă și fragedă.
Minunați covrigii de casă, să-i încercați neapărat!
Poftă Bună!
Cantitate:
8 buc
(8 covrigi mari)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (7 voturi)