Covrigi de casa

Covrigi de casa

Fiindca Maria mea mica are o relatie speciala si dependenta fata de covrigii impletiti din comert, am zis sa incerc neaparat o reteta de covrigi de casa. Si a meritat din plin, bineinteles - covrigii au iesit extrem de buni, pufosi la interior si crocanti la exterior. Am primit multe complimente si s-au savurat cu mare placere de toata lumea, deci merita nu doar sa cumparati covrigi, dar si sa va alintati cu ei acasa.

M-a surprins mult aluatul de la acesti covrigi de casa, se lucreaza foarte usor si repede. I-am modelat cu spor si fara nervi, putin mai schilozi prima tura, dar la a doua chiar sunt exemplari si adevarate vedete.

In plus, puteti usor sa renuntati la albusul de ou si asa obtineti covrigi de post, deliciosi si pufosi.

Ingrediente

Apa calda
250 ml
Zahar
3 linguri
puteti regla dupa preferinte zaharul
Drojdie uscata
10 g
sau 20-25g drojdie proaspata
Sare
1 lingurita
+ fulgi de sare mai mari pentru ornare, optional
Ulei
80 ml
Faina alba calitate superioara
450 g
Bicarbonat de sodiu
3 linguri
Albus de ou
1 buc
omiteti acesta in varianta cu covrigii de post
Mac/susan
2 linguri
pentru ornare

Pasi de urmat

Pas 1

Mai intai recomand sa dizolvati drojdia in 250ml de apa calda si cu cele 3 linguri de zahar. Amestecati bine, apoi lasati 10 minute pana incepe sa faca o spuma usoara.

Covrigi de casa - Pas 1
Pas 2

In acest timp amestecati faina cu 1 lingurita de sare.

Covrigi de casa - Pas 2
Pas 3

Acum turnati aici compozitia de drojdie si uleiul.

Covrigi de casa - Pas 3
Pas 4

Amestecati bine, la inceput cu o spatula sau lingura, sa nu va murdariti prea tare pe maini.

Covrigi de casa - Pas 4
Pas 5

Cand se leaga toate ingredientele, treceti aluatul pe masa presarata cu faina si il mai framantati timp de 2 minute.

Covrigi de casa - Pas 5
Pas 6

Bila de aluat astfel formata lasati sa se odihneasca 10 minute intr-un bol, sau pe masa.

Covrigi de casa - Pas 6
Pas 7

Dupa acest timp il mai framantati timp de 2-3 minute, sa se uniformizeze bine.

Covrigi de casa - Pas 7
Pas 8

Apoi lasati aluatul inca 20 minute la odihnit.

Covrigi de casa - Pas 8
Pas 9

Dupa repaos aluatul este moale si foarte usor de lucrat.

Il taiti in 8 bucati uniforme, din fiecare vom modela cate un covrig.

Covrigi de casa - Pas 9
Pas 10

Modelam covrigii de casa astfel:

- luati fiecare bucata de aluat si o intindeti pe masa cu palmele, in baghete cat mai subtiri, de aproximativ 8mm-1cm in diametru;

Covrigi de casa - Pas 10
Pas 11

- Apoi aceasta o rasuciti in forma de U pe masa;

Covrigi de casa - Pas 11
Pas 12

- Marginile de sus le aduceti spre mijlocul de jos, rasuciti si este gata covrigul.

Covrigi de casa - Pas 12
Pas 13

Recomand sa modelati mai intai 4 covrigi, prima tura. Acestia se lasa aproximativ 20 minute pe masa de lucru, sa creasca usor.

Celelate 4 bucati le lasati asa nemodelate.

Covrigi de casa - Pas 13
Pas 14

Pana cresc covrigii, puneti pe foc o oala cu 3 litri de apa si 3 linguri de bicarbonat de sodiu, lasati pana incepe sa fiarba bine.

Covrigi de casa - Pas 14
Pas 15

Apoi luati atent fiecare covrig, il puneti in apa care fierbe si lasati asa 20-30 de secunde.

Sfat - Covrigii se iau mai usor de pe masa daca ii apucati de la baza U-ului si usor mentineti "piciorusele" cu degetele.

Covrigi de casa - Pas 15
Pas 16

Covrigii fierbinti se scot mai usor din oala cu apa daca folositi o spumiera mare, sau o paleta.

Asa se trec in tava de cuptor asternuta cu hartie de copt, si usor aranjati cu degetele in forma dorita, cat sunt alunecosi.

Covrigi de casa - Pas 16
Pas 17

Dupa ce ati oparit toti 4 covrigii din prima tura, repede le ungeti cu albus crud deasupra.

In varianta de post omiteti acest pas.

Covrigi de casa - Pas 17
Pas 18

Presarati deasupra fulgi de sare, susan sau mac/alteseminte, dupa preferinte.

Covrigi de casa - Pas 18
Pas 19

Puneti tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade, si lasati pana se rumenesc foarte bine, aproximativ 20 de minute.

NU va grabiti sa-i scoateti cand se rumenesc mai moderat - trebuie sa se faca o culoare maronie putin mai intensa, ca sa fie si crocanti deasupra.

Pana se coace prima tura, modelati ceilalti 4 covrigi si la fel, opariti, ungeti si ornati, in alta tava de cuptor.

Covrigi de casa - Pas 19
Pas 20

Am incercat aici sa fac si o poza la sectiunea pufoasa si frageda.

Minunati covrigii de casa, sa-i incercati neaparat!

Pofta Buna!

Covrigi de casa - Pas 20

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 buc (8 covrigi mari)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Gabriela20
Gabriela20 05 Feb 2020, 13:34

Bună ziua. Foarte bună rețeta chiar eram doritoare de niște covrigi de casă. Soțul meu a spus ca dacă adaugam nucă și mai mult zahăr fiind și insiropați ieșeau ca niște Mucenici! Poate fii o variantă de post. Primii mi-au ieșit cam grosuți și a doua tură iam făcut în 8 bucăți. Acum depinde cum îi vrea fiecare! Poftă bună și spor la mai multe retete.

VictorSandu385
Victor Sandu (VictorSandu385) 07 Feb 2020, 10:06

VictorSandu385
Victor Sandu (VictorSandu385) Victor Sandu (VictorSandu385) 07 Feb 2020, 10:18

Am pregătit cândva, după o rețetă din Germania, covrigi opăriți, apoi dați la cuptor. Nu mi-a reușit și m-am dezis. La moment m-ați provocat și numaidecât voi prepara. 

timotei
timotei 09 Mar 2020, 20:57

Lena as putea omite bicarbonatul? Nu ne place gustul de bicarbonat

lena
Elena (lena) timotei 09 Mar 2020, 20:58

Cred ca da, incercati.

OxanaIacob495
Oxana Iacob (OxanaIacob495) 10 Mar 2020, 18:15

Mulțumesc pentru rețetă, gustoși și pufoși.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
RalucaPrisca479
Raluca Prisca (RalucaPrisca479) 18 Mar 2020, 12:26

Sunt deliciosi calduti cu un pahar de lapte.

Nota mea pentru reteta:
MariAna938
Mari Ana (MariAna938) 23 Mar 2020, 16:43

Foarte buni!

Poza mea pentru reteta:
IulianaMaxim769
Iuliana Maxim (IulianaMaxim769) 16 Apr 2020, 13:15

O reteta nemaipomenita! Au iesit perfecti, mai buni ca la brutarie! Stiti cumva daca aluatul se poate pastra la frigider sau congelator pentru o perioada mai lunga de timp? 

lena
Elena (lena) Iuliana Maxim (IulianaMaxim769) 16 Apr 2020, 13:20

Sigur se poate, dar ar dura mai mult procesul de decongelare decat preparare.:)

IulianaMaxim769
Iuliana Maxim (IulianaMaxim769) Elena (lena) 16 Apr 2020, 13:32

Multumesc mult! Ma gandesc sa ii congelez asa gata facuti si sa ii decongelez ori de cate ori am pofta de covrigi :):):) Inca o data - o reteta nemaipomenita! Numai bine!

Original
Original 07 Jun 2020, 21:23

Când se pune bicarbonatul? nu găsesc în pași!

lena
Elena (lena) Original 08 Jun 2020, 16:09

Cititi pasul 14

Roxana
Roxana 12 Nov 2020, 10:55

Buna dimineata! Am copt aseara acesti covrigi deliciosi; se prepara usor si destul de rapid. Eu m-am descurcat mai greu cu forma lor, dar, data viitoare, cu siguranta, vor arata mai bine. Nici eu nu am folosit bicarbonat in apa, la fiert, si nu am adaugat nici albus de ou pe deasupra. Se potrivesc atat pentru mic-dejun, dar si pentru un pranz rapid ori cina. Multumim pentru reteta si pentru sfaturi! O zi extraordinara!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lidia
Lidia 21 Mar 2021, 21:50

Cea mai bună reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
IoanaAtodiresei371
Ioana Atodiresei (IoanaAtodiresei371) 12 Nov 2021, 14:10

Au ieșit super

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Oana
Oana Iliescu (Oana) 19 Nov 2022, 22:46

Au iesit super buni. Unul l-am umplut cu gem de caise si unul cu nutella. In jumătate de ora piticii au terminat tava.

M.P.V.589
M.P.V. (M.P.V.589) 18 Feb 2023, 17:54

Am facut exact reteta, mai putin albusul de ou. Au iesit foarte buni la gust dar sint prea pufosi, prea moi comparativ cu cei cumparati de la chiosc. Stiti ce ar trebui facut pentru a avea cam acceasi consistenta cu cei de la chiosc ?

lena
Elena (lena) M.P.V. (M.P.V.589) 18 Feb 2023, 21:40

Consistenta mai densa o puteti obtine daca-i indesati cu mai multa faina, adica faceti un aluat mai tare. Albusul face coaja crocanta si lucioasa, exact ca cei din covrigarii.

M.P.V.589
M.P.V. (M.P.V.589) Elena (lena) 18 Feb 2023, 21:58

Multumesc, am sa incerc cele doua sfaturi.

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 01 Oct 2023, 18:05

super buni! am dublat cantitatile ca sa ajunga la pofticiosi!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: