Prajitura cu aronia si fulgi de ovaz

Prajitura cu aronia si fulgi de ovaz

Eu sunt foarte curioasa in tot ce inseamna experimente cu ingrediente noi in bucatarie, dar si in gradina. Asa am ajuns sa cumpar un butas de aronia acum 2 ani, a crescut frumos, dar la prima gustare a fructelor am avut un "Iak!" cu totii. Copiii au refuzat sa manance fructele de aronia, noi gustam periodic ca sa-i mai dam o sansa, dar cam fara succes. Chiar ma gandeam anul acesta sa renuntam la el.

Fiindca imi parea rau de frumusetea si productivitatea aroniei(am cules deja 2kg in acest an!), am zis totusi sa nu ma grabesc, sa mai caut ceva retete si metode de a o savura preparata cumva. Asa am ajuns la aceasta reteta de prajitura intoarsa cu aronia - neasteptat de buna chiar, fructele isi pierd din gustul astringent, dar totusi ramane o usoara nota din gustul specific. Chiar e un plus al aroniei lipsa de multa zeama, isi tin bine forma fructele dupa copt si nu lasa sirop mult in tava.

Ma gandesc ca puteti usor improviza reteta cu alte fructe, daca sunt cu putina zeama, de exemplu merele, faceti totul exact la fel. Daca sunt ceva mai zemoase, adaugati 1-2 linguri de amidon, sa le mai preia din sirop.

Ingrediente

Aronia
500 g
fructele seamana mult cu afinele, dar au un gust mai astringent si sec
Oua
4 buc
Unt
150 g
Zahar
150 g
Lapte batut/iaurt/chefir
150 g
Fulgi de ovaz fini
100 g
Faina
150 g
Praf de copt
10 g
adica 1 plic

Pasi de urmat

1

In reteta folosesc o tava rotunda cu diametru de 26-28cm, daca o aveti mult mai mica sau mare, adaptati ingredientele putin.

Deci, asterneti tava cu hartie de copt, si neaparat sa ridicati bordurile hartiei in sus, pe langa peretii interiori. Observati ca la mine este tava cu borduri detasabile si puteam trece hartia prin partea de jos a inelului, dar astfel siropul din aronia va curge in cuptor si face fum neplacut.

2

Alegeti fructele de aronia si le spalati bine sub jet de apa, lasati sa se scurga putin.

3

Puneti la baza tavii, peste hartia de copt, 5 linguri de zahar si scuturati putin sa se distribuie uniform.

4

Apoi adaugati deasupra fructele de aronia pregatite anterior.

5

Peste fructe taiati si distribuiti cubulete mici de 30g din unt.

6

Intr-un bol amestecati cu mixerul sau telul - 4 oua, 150g de iaurt, restul de zahar(100-120g) si 120g de unt topit si putin racorit.

7

Intr-o farfurie amestecati 100g de fulgi de ovaz fini, 150g de faina simpla si praful de copt.

8

Adaugati aceasta compozitie in bolul cu ingrediente lichide amestecate anterior.

9

Omogenizati bine aluatul cu un tel sau mixer, pana devine ca un iaurt mai dens si nu are cocoloase.

10

Il turnati in tava peste fructe si distribuiti atent si uniform cu lingura.

11

Puneti prajitura in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 450-50 de minute, pana se rumeneste frumos si trece testul scobitorii.

12

Imediat dupa coacere o lasati pe masa 30 minute, sa se mai racoreasca.

Apoi o intoarceti cu fundul in sus pe un platou si scoateti atent hartia de copt.

Acum iarasi o lasati minim 1 ora pana se raceste complet.

13

Am observat ca cea mai buna este dupa racirea completa - am gustat din ea dupa 2 ore, cat era mai calda si tot a fost buna, si apoi a 2-a zi  - parca aronia si-a format mai bine gustul dupa racire mai indelungata.

Eu recomand sa-i dati o sansa(si noi am zis ca totusi nu renuntam la ea in gradina), este plina de vitamine si nutrienti, in plus gatita corect este chiar interesanta.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 grame (12-14 portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !