Baclava turceasca

Reteta de baclava este una din cele mai importante retete in asteptare pe care tot planificam s-o fac si cautam reteta perfecta. Vroiam anume baclavaua clasica, cu foi fine, sirop si nuci. Aceasta reteta din start mi-a convenit, cu mici chestii si detalii care intr-adevar au facut diferenta.

Am savurat fiecare bucatica din ea, spre deosebirea de baclavaua din comert, aceasta nu-i asa gretoasa si siropoasa, imposibil de dulce. Cu aroma de nuci, scortisoara, unt(nu ma intrebati daca il inlocuiti cu ulei sau margarina - Nu!) - este perfecta si delicioasa.

Ingrediente

Foi de placinta
26 buc
cam 2 pachete de foi, cantitatea depinde de producator - voi trebuie sa aveti in final 26 de foi fine
Unt
300 g
topit
Nuci
300 g
Scortisoara
2 linguri
+optional un varf de cutit de nucsoara
Zahar
350 g
50g pentru umplutura si 300g pt sirop
Apa
300 ml
Miere
5 linguri
+optional sucul de la jumatate de lamaie

Pasi de urmat

1

Nucile le puneti intr-o tava si le dati in cuptorul incalzit la 200 grade pentru aproximativ 10 minute - sa se rumeneasca usor.

Aveti grija sa nu le ardeti.

2

Apoi la maruntiti bine, adaugati scortisoara, nucsoara si zaharul.

Amestecati si aceasta va fi umplutura de nuci.

3

La aceste cantitati am folosit tava de cuptor cu 4 ochiuri.

Deci, se unge tava cu unt topit.

4

Aranjati in tava 10 foi de placinta, fiecare unsa cu unt. Daca foile nu cuprind perfect dimensiunea tavii taiati surplusul cu o foarfeca.

Peste presarati 1/3 din cantitatea de nuci.

5

Urmatorul strat vor fi 6 foi de placinta, unse toate cu unt.

Deasupra presarati iarasi 1/3 din nuci.

6

Urmeaza inca 6 foi unse cu unt si restul de 1/3 din umplutura de nuci.

7

Si la urma aranjati 4 foi unse cu unt, bineinteles.Ultima foaie unsa mai insistent cu unt.

Deci: 10 foi(+nuci)+6 foi(+nuci)+6 foi(+nuci)+4 foi.

Puneti tava cu baclava la frigider pentru 40 de minute.

8

In acest timp pregatim siropul:

- amestecati apa cu  300g de zahar, lasati sa fiarba cam 10 minute la foc mic, la urma optional puteti adauga suc de lamaie(eu nu am pus).

Lasati sa se racoreasca bine, sa fie abia cald, sau chiar rece.

9

Tava cu baclava se scoate din frigider si atent se taie romburi/patratele.

10

Restul de unt il turnati deasupra, intre taieturi.

Puneti tava la cuptor preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 25-30 de minute.

11

Cat se coace baclavaua in siropul racit adaugati cele 5 linguri de miere, amestecati sa se dizolve.

12

Imediat cum s-a copt si rumenit frumos, o scoateti din cuptor si turnati peste ea siropul rece.

Deci baclavaua fierbinte+sirop racorit.

Lasati sa se raceasca complet apoi lasati pentru 6-8 ore la rece, in frigider cel mai bine.

13

Dupa acest timp este gata de servit, insiropata bine si racoroasa.

14

Si inca o poza, mai de aproape, sper si mai convingatoare :)

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme (1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Publicata:
Nota: 5 (7 voturi)
Colectii: Prajituri

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 22

GicutaAndrei169
Gicuta Andrei (GicutaAndrei169) 29 aug 2017, 22:57

Nu mi-a ajuns nuca , am mai adaugat 100g si a iesit prea dulce data viitoare pun 200g zahâr si iese perfect .Multumesc !

dorina caramel
dorina caramel 03 iun 2017, 00:30

reteta ff buna si corecta ,daca nu stii cand si cum sa pui siropul se flescaie foile ,felicitari!!

Nota mea pentru reteta:
OlgutaDanilov605
Olguta Danilov (OlgutaDanilov605) 05 mai 2017, 00:29

De care foi de placinta folosesc?

CiobănicăLucianAlexandra918
Ciobănică Lucian Alexandra (CiobănicăLucianAlexandra918) 02 nov 2016, 18:57

Foarte buna reteta...demult cautam reteta de baclava turceasca si asta e cea mai completa dintre toate :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Ciobănică Lucian Alexandra (CiobănicăLucianAlexandra918) 02 nov 2016, 19:21

O da, este foarte buna, si noua ne place mult :)

Sa aveti pofta buna si multumesc de poza si mesaj!

AnaVitalieLapicus613
Ana Lapicus (AnaVitalieLapicus613) 26 oct 2016, 17:16

Multumim Lena pentru retetele deosebit de gustoase👍

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Edris
Edris 03 oct 2016, 11:51

Buna Lena, am facut reteta in week-end si a iesit foarte bine. Sotul a si mancat o bucata calda. Numai bine ! 😚

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Edris 03 oct 2016, 11:54

Ma bucur mult, sa aveti pofta mare! Si al meu nu prea are rabdare :)

tiki
tiki 29 aug 2015, 00:22

Si in sectiune.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 29 aug 2015, 00:22

Buna. Aceasta prajitura merita nota100. Desi in caietul meu de retete e printre primele scrisa (de la bunica), nu am facut-o decat acuma. Ca in cea a bunicii foile trenbuia sa le fac eu !!! si cam multe. Eu am intampinat cate ceva. Si anume : untul nu mi-a ajuns, am folosit in jur de 430 gr., la fel si foile de placinta. Am luat 2 pac de Linco si erau 12 buc. intrun pac. Deci 24 in doua.  Am facut  intr-o tava ceva mai mica ca cea de aragaz, asa ca am taiat putin din foi si din ce am eliminat, am mai facut 2 foi ca sa am 26. Este o prajitura care se face f. usor si buna tare. A placut tuturor si ma intrebau daca se face greu? Am mancat si eu cam 1 cm.dintr-o buc. Hahaha. Eu nu sunt cu dulciurile .plus ca  acuma sunt la dieta. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
nadylina
nadylina 12 feb 2015, 01:07

Sa inteleg ca aluatul e de ala fara drojdie, da? dupa poze, nu arata crescute/umflate foile de aluat..

merci

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) nadylina 12 feb 2015, 07:27

Da, foile de placinta nu au drojdie.

Danetten
Danetten 06 feb 2015, 17:45

Doamne, de cand vreau o reteta de incredere  baclava.... Ca toate retetele imprumutate de la tine, Lena, asta e notata si pusa la loc de cinste :) Iar in week-endul asta o pun in aplicare. Tare bine mai arata si tare gustoasa-mi pare :).

Felicitari, Lena si multi pupici!

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile