Ingrediente
●
Foi de placinta
26 buc
cam 2 pachete de foi, cantitatea depinde de producator - voi trebuie sa aveti in final 26 de foi fine
●
Scortisoara
2 linguri
+optional un varf de cutit de nucsoara
●
Zahar
350 g
50g pentru umplutura si 300g pt sirop
●
Miere
5 linguri
+optional sucul de la jumatate de lamaie
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Nucile le puneti intr-o tava si le dati in cuptorul incalzit la 200 grade pentru aproximativ 10 minute - sa se rumeneasca usor.
Aveti grija sa nu le ardeti.
Pas 2
Apoi la maruntiti bine, adaugati scortisoara, nucsoara si zaharul.
Amestecati si aceasta va fi umplutura de nuci.
Pas 3
La aceste cantitati am folosit tava de cuptor cu 4 ochiuri.
Deci, se unge tava cu unt topit.
Pas 4
Aranjati in tava 10 foi de placinta, fiecare unsa cu unt. Daca foile nu cuprind perfect dimensiunea tavii taiati surplusul cu o foarfeca.
Peste presarati 1/3 din cantitatea de nuci.
Pas 5
Urmatorul strat vor fi 6 foi de placinta, unse toate cu unt.
Deasupra presarati iarasi 1/3 din nuci.
Pas 6
Urmeaza inca 6 foi unse cu unt si restul de 1/3 din umplutura de nuci.
Pas 7
Si la urma aranjati 4 foi unse cu unt, bineinteles.Ultima foaie unsa mai insistent cu unt.
Deci: 10 foi(+nuci)+6 foi(+nuci)+6 foi(+nuci)+4 foi.
Puneti tava cu baclava la frigider pentru 40 de minute.
Pas 8
In acest timp pregatim siropul:
- amestecati apa cu 300g de zahar, lasati sa fiarba cam 10 minute la foc mic, la urma optional puteti adauga suc de lamaie(eu nu am pus).
Lasati sa se racoreasca bine, sa fie abia cald, sau chiar rece.
Pas 9
Tava cu baclava se scoate din frigider si atent se taie romburi/patratele.
Pas 10
Restul de unt il turnati deasupra, intre taieturi.
Puneti tava la cuptor preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 25-30 de minute.
Pas 11
Cat se coace baclavaua in siropul racit adaugati cele 5 linguri de miere, amestecati sa se dizolve.
Pas 12
Imediat cum s-a copt si rumenit frumos, o scoateti din cuptor si turnati peste ea siropul rece.
Deci baclavaua fierbinte+sirop racorit.
Lasati sa se raceasca complet apoi lasati pentru 6-8 ore la rece, in frigider cel mai bine.
Pas 13
Dupa acest timp este gata de servit, insiropata bine si racoroasa.
Pas 14
Si inca o poza, mai de aproape, sper si mai convingatoare :)
Pofta Buna!
Cantitate:
2 kg
(1 tava mare de cuptor)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (11 voturi)