Prăjitura "O noapte la Veneția"

Prăjitura "O noapte la Veneția"

Prăjitura este foarte bună, se prepară chiar simplu și sigur o să placă la toți. Eu pe viitor cred că aș însiropa puțin blatul înainte să pun crema, dar nu-i obligatoriu - prăjitura "O noapte la Veneția" este de efect și gustoasă fără această mică corecție.

Ingrediente

Ouă
10 buc
   
Zahăr
150 g
plus 10 linguri
Nucă de cocos
100 g
   
Făină
9 linguri
   
Cacao pudră
2 linguri
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Lapte
7 linguri
   
Unt
250 g
untul să fie moale, la temperatura camerei
Ciocolată neagră/amăruie
100 g
eu folosesc Primola sau ciocolată amăruie marca Ikea

Pași de urmat

Pas 1

Preparăm blatul prăjiturii care va fi format din 2 straturi - unul alb, cu cocos și altul maro cu cacao.

Deci, stratul alb:

- Într-un bol puneți 6 albușuri(gălbenușurile le păstrați pentru cremă)

- Le bateți spumă tare, apoi adăugați una câte una 6 linguri de zahăr.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 1
Pas 2

- Adăugați nuca de cocos și 5 linguri de făină, mixați ușor.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 2
Pas 3

- Turnați aluatul într-o tavă de cuptor, așternută cu hârtie de copt(eu am folosit una dreptunghiulară de aproximativ 30x20 cm).

- Întindeți bine și nivelați pe toată tava.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 3
Pas 4

Acum facem stratul maro:

- Într-un bol bateți spumă albă 4 ouă cu 4 linguri de zahăr

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 4
Pas 5

- Adăugați 4 linguri de făină, praful de copt și 2 linguri de cacao - mixați ușor.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 5
Pas 6

- Acest aluat se toarnă peste cel din tavă, se nivelează și se întinde pe toată suprafața.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 6
Pas 7

 Acest blat din 2 aluaturi se coace la foc mediu(180 grade) aproximativ 35 minute, până trece testul scobitorii.

Lăsați să se răcească bine.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 7
Pas 8

Într-un bol metalic/sticlă sau cratiță puneți cele 6 gălbenușuri de mai sus, 150 grame de zahăr și 5 linguri de lapte.

Puneți bolul pe baie de aburi și amestecați periodic până compoziția se îngroașă puțin.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 8
Pas 9

Când este gata o dați la o parte și lăsați să se răcească bine.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 9
Pas 10

Untul(200g) moale se bate spumă cu mixerul și se adaugă câte puțin din compoziția de gălbenușuri preparate la aburi. Adăugați câte 1-2 linguri treptat, să nu se taie compoziția.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 10
Pas 11

Cam așa arată produsul final, după ce am incorporat tot.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 11
Pas 12

Blatul recomand să-l însiropați cu puțin sirop preparat din apă, zahăr, vanilie, cafea, etc. Puneți crema peste blatul răcorit, întindeți și nivelați bine.

O puneți la frigider sau la rece - în acest timp preparați glazura:

- se topesc într-o cratiță ciocolata amăruie, 2 linguri de lapte și 50g de unt - amestecați bine și după ce se topesc și se încorporează toate, lăsați să se răcorească bine.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 12
Pas 13

Turnați glazura abia caldă(aveți grijă, dacă este prea fierbinte, va topi untul și va strica puțin nivelul cremei).

Nivelați și dați la rece.

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 13
Pas 14

Lăsați să se pătrundă bine câteva ore, apoi porționați și savurați.

Poftă Bună!

Prăjitura "O noapte la Veneția" - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (12-15 porții)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)
Sursă: Natalia

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 49

Janeth
Janeth 22 Jan 2017, 00:55

Exact aceeasi dimensiune de tava am, si aceeasi grosime a avut stratul de crema ca si al tau. Eu cred ca e prea mult unt,ar mai trebui ceva, frisca, mascarpone... Asa de rau imi pare ca am aruncat-o, si cu ce entuziasm m-am apucat!!!

Numa bine!

Janeth
Janeth 21 Jan 2017, 17:00

Ceva nu e in regula cu crema, toate mi-au iesit perfecte, dar crema extraordinar de gretoasa. E prea mult 200 g de unt la 6 galbenusuri? N-am batut bine untul? Cate minute bateti untul? Cum ziceti ca e crema fina ca eu am aruncat toata prajitura ?!?!

lena
Elena (lena) Janeth 21 Jan 2017, 17:08

Este crema de unt, fiind strat subtire de crema si blat mult cu glazura, merge bine. Poate ati facut prajitura mica si a iesit stratul de crema prea gros, tava mea e destul de mare, cam cat cea de cuptor de aragaz. Sau poate nu e pe gustul vostru asa tip de crema, faceti data viitoare cu una mai usoara.

Janeth
Janeth Elena (lena) 22 Jan 2017, 01:05

Mda. Iaca ce trebuia sa fac si n-am facut,am gasit pe alt blog:

"Mixam galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase. "

....apoi ceilalti pasi

lena
Elena (lena) Janeth 22 Jan 2017, 07:18

Nu schima nimic mixarea, untul tot acolo ramane :)

Janeth
Janeth Elena (lena) 22 Jan 2017, 10:53

Sigur, tot acolo, dar ouale cresc in volum daca le mixam pana se albesc... si poate nu se simte asa tare untul... trebuie de incercat :)

O sa incerc Regina Maria, sa vad daca aia imi iese :))

ReviewChannel600
Review Channel (ReviewChannel600) 24 Oct 2016, 19:19

Nemaipomenit dar nu mia iesit crema de unt si am facut cu frisca

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Sandra86
Sandra (Sandra86) 18 Oct 2015, 18:18

foarte gustoasa, doar ca nu am avut ciocolata la moment si am improvizat, stratul de deasupra e prea lichid, dar familiei mele le-a placut

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Cristina12
Cristina12 18 Mar 2014, 16:53

Super buna prajitura.am facut-o o data de proba iar akm fiica mea imi cere sa fac mereu😁.multumesc Lena asa mai invat si eu sa fac prajituri.am facut si cozonacul-wow nu ma asteptam sa iasa asa bun(mentionez ca am facut ptr prima data in viata mea si am 34 de ani).am mai facut azi si gogosile recomandate de tine,pffff o bunatate💋💋💋👍

Poza mea pentru rețetă:
Cami Geta
Cami Geta 23 Jan 2014, 23:15

Am facut prajitura si este excelenta.

Multumesc

Nota mea pentru rețetă:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 23 Feb 2013, 13:00

Foarte cremoasă și fină! Alinaa: ai dreptate, are puțin din gustul ”Televizorului”! Poate datorită cremei cu unt! Mama face și acum acea prăjitură! Am să-i cer rețeta și am să o postez aici! Sau poate, cine știe, mă încumet o voi prepara chiar eu și o voi posta pe pași!

Poza mea pentru rețetă:
Janeth
Janeth Nina-Andreea 21 Jan 2017, 17:02

Ai mai adaugat ceva in crema? Are un strat destul de gros....

Roberto
Roberto 18 Feb 2013, 12:58

am facut-o si eu ! fffoarte gustoasa !!! baietelul meu  de 4 anisori niciodata nu gusta din nicio torta,si la asta ,pentru prima data , cu mare pofta a mancat cate o bucata INTREAGA   !!!! multumim !!! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 15 Feb 2013, 18:04

aici o poza mai prezentabila, azi deja dupa ce s-a racit bine prajitura este inca mai gustoasa.

Poza mea pentru rețetă:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 14 Feb 2013, 20:52

Am facut-o azi, inca nu a stat deajuns in frigider, dar am taiat cite o bucatica sa o gustam ca nu mai aveam rabdare... aprecierea sotului e  .Cred ca este prima data cind il satisfac suta la suta cu prajiturile, inca de un an in urma ma rodea la cap sa-i fac prajitura asa cum a mincat la restaurant si de cite ori incercam sa fiu cit mai aproape de acea prajitura nu prea reuseam, dar cu aceasta am dat lovitura.

Pacat ca nu am gasit cocos la magazin azi si l-am inlocuit migdale praf. Data viitoare o fac cu cocos numaidecit sunt sigura ca aroma lui o sa o faca de nota 10 .

Multumesc Lena si o sarbatoare cit mai frumoasa tuturor!!! 

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile