Prajitura "O noapte la Venetia"

Prajitura "O noapte la Venetia"

Prajitura este foarte buna, se prepara chiar simplu si sigur o sa placa la toti. Eu pe viitor cred ca as insiropa putin blatul inainte sa pun crema, dar nu-i obligatoriu - prajitura "O noaspte la Venetia" este de efect si gustoasa fara aceasta mica corectie.

Ingrediente

Oua
10 buc
Zahar
150 g
plus 10 linguri
Nuca de cocos
100 g
Faina
9 linguri
Cacao pudra
2 linguri
Praf de copt
1 lingurita
Lapte
7 linguri
Unt
250 g
untul sa fie moale, la temperatura camerei
Ciocolata neagra/amaruie
100 g
eu folosesc Primola sau ciocolata amaruie marca Ikea

Pasi de urmat

Pas 1

Preparam blatul prajiturii care va fi format din 2 straturi - unul alb, cu cocos si altul maro cu cacao.

Deci, stratul alb:

- Intr-un bol puneti 6 albusuri(galbenusurile le pastrati pentru crema)

- Le bateti spuma tare, apoi adaugati una cate una 6 linguri de zahar.

Prajitura "O noapte la Venetia" - Pas 1
Pas 2

- Adaugati nuca de cocos si 5 linguri de faina, mixati usor.

Prajitura "O noapte la Venetia" - Pas 2
Pas 3

- Turnati aluatul intr-o tava de cuptor, asternuta cu hartie de copt(eu am folosit una dreptunghiulara de aproximativ 30x20 cm).

- Intindeti bine si nivelati pe toata tava.

Prajitura "O noapte la Venetia" - Pas 3
Pas 4

Acum facem stratul maro:

- Intr-un bol bateti spuma alba 4 oua cu 4 linguri de zahar

Prajitura "O noapte la Venetia" - Pas 4
Pas 5

- Adaugati 4 linguri de faina, praful de copt si 2 linguri de cacao - mixati usor.

Prajitura "O noapte la Venetia" - Pas 5
Pas 6

- Acest aluat se toarna peste cel din tava, se niveleaza si se intinde pe toata suprafata.

Prajitura "O noapte la Venetia" - Pas 6
Pas 7

 Acest blat din 2 aluaturi se coace la foc mediu(180 grade) aproximativ 35 minute, pana trece testul scobitorii.

Lasati sa se raceasca bine.

Prajitura "O noapte la Venetia" - Pas 7
Pas 8

Intr-un bol metalic/sticla sau cratita puneti cele 6 galbenusuri de mai sus, 150 grame de zahar si 5 linguri de lapte.

Puneti bolul pe baie de aburi si amestecati periodic pana compozitia se ingroasa putin.

Prajitura "O noapte la Venetia" - Pas 8
Pas 9

Cand este gata o dati la o parte si lasati sa se raceasca bine.

Prajitura "O noapte la Venetia" - Pas 9
Pas 10

Untul(200g) moale se bate spuma cu mixerul si se adauga cate putin din compozitia de galbenusuri preparate la aburi. Adaugati cate 1-2 linguri treptat, sa nu se taie compozitia.

Prajitura "O noapte la Venetia" - Pas 10
Pas 11

Cam asa arata produsul final, dupa ce am incorporat tot.

Prajitura "O noapte la Venetia" - Pas 11
Pas 12

Blatul recomand sa-l insiropati cu putin sirop preparat din apa, zahar, vanilie, cafea, etc. Puneti crema peste blatul racorit, intindeti si nivelati bine.

O puneti la frigider sau la rece - in acest timp preparati glazura:

- se topesc intr-o cratita ciocolata amaruie, 2 linguri de lapte si 50g de unt - amestecati bine si dupa ce se topesc si incorporeaza toate, lasati sa se racoreasca bine.

Prajitura "O noapte la Venetia" - Pas 12
Pas 13

Turnati glazura abia calda(aveti grija, daca este prea fierbinte, va topi untul si va strica putin nivelul cremei).

Nivelati si dati la rece.

Prajitura "O noapte la Venetia" - Pas 13
Pas 14

Lasati sa se patrunda bine cateva ore, apoi portionati si savurati.

Pofta Buna!

Prajitura "O noapte la Venetia" - Pas 14

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (12-15 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (7 voturi)
Sursa: Natalia

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 13 Feb 2013, 13:22

arata senzational, o sa o fac numaidecit

miha77
miha77 14 Feb 2013, 11:56

Ce bine arata!! Trebuie sa o incerc si eu!!

Karen
Karen 14 Feb 2013, 14:41

Sunt convinsa ca e buna! Spune-mi te rog,cand pui faina la blaturi folosesti mixerul?in poza pare ca ai pus-o toata deodata...nu se aseaza albusul prea tare? Multumesc! O zi frumoasa cu multa iubire alaturi de cei dragi!

lena
Elena (lena) Karen 14 Feb 2013, 14:57

Da, am folosit mixerul la viteza mica.

Multumesc!

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 14 Feb 2013, 20:52

Am facut-o azi, inca nu a stat deajuns in frigider, dar am taiat cite o bucatica sa o gustam ca nu mai aveam rabdare... aprecierea sotului e  .Cred ca este prima data cind il satisfac suta la suta cu prajiturile, inca de un an in urma ma rodea la cap sa-i fac prajitura asa cum a mincat la restaurant si de cite ori incercam sa fiu cit mai aproape de acea prajitura nu prea reuseam, dar cu aceasta am dat lovitura.

Pacat ca nu am gasit cocos la magazin azi si l-am inlocuit migdale praf. Data viitoare o fac cu cocos numaidecit sunt sigura ca aroma lui o sa o faca de nota 10 .

Multumesc Lena si o sarbatoare cit mai frumoasa tuturor!!! 

Poza mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 15 Feb 2013, 18:04

aici o poza mai prezentabila, azi deja dupa ce s-a racit bine prajitura este inca mai gustoasa.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 15 Feb 2013, 18:08

Arata foarte bine Anisoara, bravo! Cam criminale sarbatorile astea pline de ducliuri si ciocolata.

Ma consolez cu un ceai fara zahar cu aroma de ciocolata...dieta...si ma bucur ca va plac dulciurille pe care vi le prezintErau facute si duse in vizita, acasa nu am lasat nimic, doar putin pt tati si Sofi

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 15 Feb 2013, 19:27

 Eu nu le-am dus nicaieri, dar maninc cu moderatie, aici nu prea avem cunostinte prin imprejurimi, un singur amic dar care vine mai rar ca traieste departe, asa ca ne ''chinuim'' eu cu sotul. Pina ce reusesc sa ma mentin in forme, ca toti ma intreaba cum de resesc sa nu ma ingras daca coc asa de des dulciuri...sincera sa fiu si pe mine ma cam mira faptul dar totodata ma bucur ca-i asa.

 Multumesc tie de inspiratie si munca pe care o faci pentru a ne impartasi retetele tale, le recomand tuturor prietenelor site-ul tau si toate raman incintate de rezultate!!! 

timotei
timotei 15 Feb 2013, 23:53

Am facut si eu acest tort mia placut foarte mult,numai ca pe viitor am sa pun mai putin unt in crema ca mi sa parut cam multisor .Stiu ca nu o sa mai stea crema batz daca nu o sa pun asa mult unt dar noua ne place cremele la tort cit usoare pt stomac,dar ma rog fiecare cu gustul lui .SA stii Lena ca imi alint familia cu bunatatile care le postezi aici .

alinaa
alinaa 16 Feb 2013, 20:56

Aceasta prajitura imi aduce aminte de o prajitura a copilariei " televizor " se numea, doar ca blatul alb era la mijloc si ceva mici modificari, oricum cred ca si asta e la fel de buna. Si tot asemanatoare cu aceata reteta mai era o prajitura " BUdapesta " , se topea in gura.... daca sstii reteta, te rog , Lena sa o postezi.  Eu de ziua indragostitilor am facut 2 torturi pt ca e ziua mea de nastere si a fetitei mele mai mici.

Roberto
Roberto 18 Feb 2013, 12:58

am facut-o si eu ! fffoarte gustoasa !!! baietelul meu  de 4 anisori niciodata nu gusta din nicio torta,si la asta ,pentru prima data , cu mare pofta a mancat cate o bucata INTREAGA   !!!! multumim !!! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Mihaela Morar
Mihaela Morar 18 Feb 2013, 15:37

blatul alb nu are praf de copt? blatul negru se bat ouale intregi sau le separam ca la pandispan?

Multumesc frumu' :)

lena
Elena (lena) Mihaela Morar 18 Feb 2013, 18:12

Faci exact cum scrie in reteta.

Nina-Andreea
Nina-Andreea 23 Feb 2013, 13:00

Foarte cremoasă și fină! Alinaa: ai dreptate, are puțin din gustul ”Televizorului”! Poate datorită cremei cu unt! Mama face și acum acea prăjitură! Am să-i cer rețeta și am să o postez aici! Sau poate, cine știe, mă încumet o voi prepara chiar eu și o voi posta pe pași!

Poza mea pentru reteta:
Janeth
Janeth Nina-Andreea 21 Jan 2017, 17:02

Ai mai adaugat ceva in crema? Are un strat destul de gros....

LicaStar
Lica (LicaStar) 08 Mar 2013, 11:39

Am facut si eu aceasta prajitura cu ocazia implinirii a 3 ani de casnicie. Vreau sa -ti spun, Lena, asta e prajitura cea mai delicioasa pe care am facut-o vreodata, blatul insiropat si crema fina i-a dat gustul perfect. Multumesc muuult de postare a retetei!

Daiaana Ilincas
Daiaana Ilincas 03 May 2013, 12:34

Prajitura arată foarte bine !! Dar ,nu inteleg la pasul 4,dacă trebuie batute 4 oua [ cu albus,galbenus] sau 4 oua doar albusul ??!

lena
Elena (lena) Daiaana Ilincas 03 May 2013, 12:48

Ouale se bat cu tot cu galbenus si albus.

Daiaana Ilincas
Daiaana Ilincas 03 May 2013, 15:36

Multumesc mult!!!

timotei
timotei 20 Aug 2013, 22:34

Am mai facut prajitura aceasta dar am facut-o numai din pandispan din ciocolata dar acum am facut asa cum ii in reteta .Acum am o intrebare Lena,cind am facut primul strat alb ouale sau facut o spuma mare dar cind am pus cocosul sa facut o mina de aluat asa ar trebui sa fie sau poate eu am gresit ceva?

lena
Elena (lena) timotei 21 Aug 2013, 08:20

Da, se mai lasa spuma dupa ce adaugi nuca de cocs.

AndreeaT
AndreeaT 12 Jan 2014, 20:31

Nu am tava de cuptor.. Cantitatea asta merge si intr-o forma rotunda pt tort (de 28 cm)?

lena
Elena (lena) 12 Jan 2014, 20:32

Nu, faci doar cu jumatate de ingrediente.

Cami Geta
Cami Geta 23 Jan 2014, 23:15

Am facut prajitura si este excelenta.

Multumesc

Nota mea pentru reteta:
Cristina C.
Cristina C. 14 Feb 2014, 10:44

merge sa o fac in tava de la aragaz?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Cristina C. 14 Feb 2014, 10:45

Dap, sigur.

Cristina12
Cristina12 18 Mar 2014, 16:53

Super buna prajitura.am facut-o o data de proba iar akm fiica mea imi cere sa fac mereu😁.multumesc Lena asa mai invat si eu sa fac prajituri.am facut si cozonacul-wow nu ma asteptam sa iasa asa bun(mentionez ca am facut ptr prima data in viata mea si am 34 de ani).am mai facut azi si gogosile recomandate de tine,pffff o bunatate💋💋💋👍

Poza mea pentru reteta:
adela danciu
adela danciu 19 Apr 2014, 23:44

fff   buna,am facut-o dar m-am trezit la urma ca am ramas cu cele 4 galbenusuri pe masa si prajitura in cuptor...unde trebuiau puse galbenusurile de la cele 4 oua,nu vad scris de ele nicaieri:(?

timotei
timotei 20 Apr 2014, 01:42

Adela uite la pasul 6 , galbenusurile se pun la crema.

timotei
timotei 20 Apr 2014, 01:44

Sorry la pasul 8

Clauu
Clauu 30 Apr 2014, 12:10

Nu am gasit nuca de cocos pot pune  un inlocuitor?

lena
Elena (lena) Clauu 30 Apr 2014, 13:21

Nu am idee, poate ar merge niste nuci maruntite...

Clauu
Clauu 30 Apr 2014, 15:01

Multumesc pana acum nu am comentat ci doar am executat , insa pot sa spun  ca toate dintre retetele tale pe care le-am facut au fost un succes , sunt o incepatoare in bucatarie   si  acest site imi  ofera incredere deplina , aceste retete explicate amaruntit  nu au cum sa nu iasa  , iti multumesc  .

Clementina
Clementina 31 Dec 2014, 10:03

Blatul alb nu mi-a crescut. Unde am gresit? Am respectat reteta si am pus praf de copt doar la cel cu cacao.

lena
Elena (lena) Clementina 31 Dec 2014, 10:28

Blatul alb nu creste de la praf de copt, el ramane pufos din cauza albusurilor batute.

Daca s-a pleostit nu ati batut suficient de tare spuma de albusuri de la pasul 1.

GinaPopa
GinaPopa 07 Apr 2015, 10:00

Neata.

Eram in cautare de un tort mai maricel fiindca de Paste voi avea cca 12-14 musafiri, n-am inel dintr-ala detasabil, am tot cautat dar n-am gasit... si cum e absolut necesar pt un tort "mare" si prezentabil, zic mai bine ma las lipsa..

Asa  am ajuns la reteta aceasta :P, se pare ca am facut-o in urma cu  vreo 4 ani, la gust imi amintesc si acum ca a fost formidabila, dar blatul de cocos nu-mi prea crescuse. Pe ce treapta a cuptorul se coace? pe prima ? Si programul de coacere e cel normal, de jos si de sus? am cuptor electric gorenje, e enorm.

Multumesc!

lena
Elena (lena) GinaPopa 07 Apr 2015, 15:30

Da, blatul alb nu prea are cum sa creasca, este o spuma de bezea, fara praf de copt. Ca sa fie mai pufos trebuie batute foarte bine albusurile.

La cuptor de obicei pun la mijloc, si dau pe regim de sus jos, cel normal.

Spor la treaba!

GinaPopa
GinaPopa 08 Apr 2015, 10:00

Multumesc frumos pentru raspunsul prompt, am sa o fac vineri. As avea inca o intrebare, daca se poate: Cam ce cantitati ar trebui pt o tava 43/33 cm ? A ta fiind de 30/20cm, cam 1 si jumatate ? Adica 14~15 oua, 13~14 ling faina, 140~150 g cocos, samd..

Multumesc din nou! :)

O zi frumoasa!

lena
Elena (lena) GinaPopa 08 Apr 2015, 10:04

Da, exact, cam 1.5 cantitate de ingrediente.

Valeriam
Valeriam 10 Apr 2015, 19:03

Nu este prea uscata prajitura cu 2 blaturi si un strat de crema?

Sandra86
Sandra (Sandra86) 18 Oct 2015, 18:18

foarte gustoasa, doar ca nu am avut ciocolata la moment si am improvizat, stratul de deasupra e prea lichid, dar familiei mele le-a placut

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MantaSilvia
MantaSilvia 13 Jan 2016, 18:58

Am fc si eu aceasta prăjitura, a iesit foarte buna. Multumin pt rețeta.👍👏🍰

Nota mea pentru reteta:
ReviewChannel600
Review Channel (ReviewChannel600) 24 Oct 2016, 19:19

Nemaipomenit dar nu mia iesit crema de unt si am facut cu frisca

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Janeth
Janeth 21 Jan 2017, 17:00

Ceva nu e in regula cu crema, toate mi-au iesit perfecte, dar crema extraordinar de gretoasa. E prea mult 200 g de unt la 6 galbenusuri? N-am batut bine untul? Cate minute bateti untul? Cum ziceti ca e crema fina ca eu am aruncat toata prajitura ?!?!

lena
Elena (lena) Janeth 21 Jan 2017, 17:08

Este crema de unt, fiind strat subtire de crema si blat mult cu glazura, merge bine. Poate ati facut prajitura mica si a iesit stratul de crema prea gros, tava mea e destul de mare, cam cat cea de cuptor de aragaz. Sau poate nu e pe gustul vostru asa tip de crema, faceti data viitoare cu una mai usoara.

Janeth
Janeth Elena (lena) 22 Jan 2017, 01:05

Mda. Iaca ce trebuia sa fac si n-am facut,am gasit pe alt blog:

"Mixam galbenusurile cu zaharul pana devin cremoase. "

....apoi ceilalti pasi

lena
Elena (lena) Janeth 22 Jan 2017, 07:18

Nu schima nimic mixarea, untul tot acolo ramane :)

Janeth
Janeth Elena (lena) 22 Jan 2017, 10:53

Sigur, tot acolo, dar ouale cresc in volum daca le mixam pana se albesc... si poate nu se simte asa tare untul... trebuie de incercat :)

O sa incerc Regina Maria, sa vad daca aia imi iese :))

Janeth
Janeth 22 Jan 2017, 00:55

Exact aceeasi dimensiune de tava am, si aceeasi grosime a avut stratul de crema ca si al tau. Eu cred ca e prea mult unt,ar mai trebui ceva, frisca, mascarpone... Asa de rau imi pare ca am aruncat-o, si cu ce entuziasm m-am apucat!!!

Numa bine!