Prăjitură fragedă cu dovleac, fără frământare

Prăjitură fragedă cu dovleac, fără frământare

Era prea lung titlul dacă mai adăugam că este și o rețetă rapidă, dovleacul nu trebuie gătit dinainte, dar și delicioasă, cu o structură foarte pufoasă, fină și fragedă. La noi a avut mare succes, chiar am savurat-o cu toată familia.

Dacă aveți chef în acest sezon de o prăjitură deosebită cu dovleac, fără eforturi multe în bucătărie, vă recomand neapărat să încercați această variantă de prăjitură fragedă cu dovleac. Nu trebuie să lucrați cu aluatul clasic fraged, să vă chinuiți să-l întindeți și formați uniform, totul este simplu, rapid și cel mai important - absolut delicios!

Ingrediente

Făină albă
320 g
   
Praf de copt
10 g
   
Zahăr
250 g
150g în aluat și 100g în umplutura de dovleac
Sare
0.5 lingurite
   
Unt
200 g
rece, de la frigider
Esență de vanilie
2 lingurite
   
Gălbenușuri de ou
2 buc
crude
Dovleac
550 g
cantitatea măsurată după curățarea cojii și semințelor
Portocale
1 buc
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol adânc amestecați 320g de făină cu 10g praf de copt, 150g zahăr și 0.5 linguriță de sare.

Prăjitură fragedă cu dovleac, fără frământare - Pas 1
Pas 2

Peste făină răzuiți untul rece (îl dați prin răzătoarea cu găuri mari).

Prăjitură fragedă cu dovleac, fără frământare - Pas 2
Pas 3

Îl amestecați puțin cu compoziția de făină și frecați puțin cu degetele să aibă textura de firimituri.

Prăjitură fragedă cu dovleac, fără frământare - Pas 3
Pas 4

Adăugați 2 gălbenușuri și 2 lingurițe esență de vanilie.

Prăjitură fragedă cu dovleac, fără frământare - Pas 4
Pas 5

Din nou amestecați bine cu degetele, până aluatul este la fel cu textura de firimituri, dar când îl strângeți în palmă, se lipește puțin, formează un fel de bulgăre.

Prăjitură fragedă cu dovleac, fără frământare - Pas 5
Pas 6

Așterneți cu hârtie de copt o formă cu pereții detașabili de aproximativ 26cm în diametru. Adăugați în tava 2/3 din aluatul sfărâmicios pregătit anterior.

Îl presați puțin cu degetele, nivelați uniform, formați și o bordură de aproximativ 1.5cm.

Prăjitură fragedă cu dovleac, fără frământare - Pas 6
Pas 7

Apoi curățați dovleacul de coajă și semințe, îl spălați și îl treceți prin răzătoarea cea mai fină.

Prăjitură fragedă cu dovleac, fără frământare - Pas 7
Pas 8

Amestecați-l cu zahăr și opțional puțină coajă de portocală și sucul stors din ea.

Probabil ar fi gustos și cu puțină scorțișoară, reglați după preferințele dvs.

Prăjitură fragedă cu dovleac, fără frământare - Pas 8
Pas 9

Puneți această umplutură de dovleac ras peste aluatul din tava.

Prăjitură fragedă cu dovleac, fără frământare - Pas 9
Pas 10

Deasupra presărați uniform restul de aluat rămas.

Prăjitură fragedă cu dovleac, fără frământare - Pas 10
Pas 11

Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180-200 de grade, pentru aproximativ 40-45 de minute, până se rumenește uniform.

După cuptor lăsați să se răcească complet în tavă.

Prăjitură fragedă cu dovleac, fără frământare - Pas 11
Pas 11

Când e rece, scoateți atent bordurile tăvii și feliați prăjitura pentru servire.

Este foarte fragedă, fină, aromată, chiar vă recomand să încercați rețeta.

Poftă Bună!

Prăjitură fragedă cu dovleac, fără frământare - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 portii
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Lenuța
Lenuța 22 Oct 2022, 10:28

Mie nu-mi ies dulciurile niciodată,însă  rețeta ta,a ieșit super.Usoara, gustoasa, rapidă.Multimesc tare mult!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
VioletStarseed323
Violet (VioletStarseed323) 24 Nov 2022, 09:31

E delicioasa! Cautam o reteta noua de prajitura cu dovleac pt ca ma saturasem de reteta clasica de placinta cu foi (care imi pare prea uleioasa). Nu mai facusem aluat fraged, dar acesta s-a facut f usor. Mie mi-a iesit mai elastic desi am tot adaugat faina.. pana la urma l-am lasat si asa, l-am intins bine si deasupra am creat un fel de 'petice'. Am suplimentat cantitatea de dovleac la cca 650-680g (eu am avut un bostan de tara care parea usor crud), zahar am pastrat cantitatea din reteta, am pus scortisoara si coaja de portocala... Nu ma asteptam sa iasa cine stie ce dar... wow... S-a copt repede, stratul generos de dovleac gatit fix cat trebuie, aromata, consistenta.. un deliciu. A fost foarte apreciata (pana si pisicul e innebunit dupa ea :)) A devenit instant reteta mea favorita si vreau s-o incerc si cu mere&nuca...

(PS. E site-ul meu culinar favorit, pt ca imi plac retetele simple si de efect. Cred ca sunt deja vreo 10 ani de cand ma inspir de aici... Multumesc, Lena!)

VioletStarseed323
Violet (VioletStarseed323) Violet (VioletStarseed323) 24 Nov 2022, 09:37

As pune si o poza, dar nu vad de unde...

lena
Elena (lena) Violet (VioletStarseed323) 24 Nov 2022, 10:02

Multumesc mult, ma bucur mult de acest mesaj si apreciere!🤗❤️

VioletStarseed323
Violet (VioletStarseed323) 24 Nov 2022, 12:49

Cu drag...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
AlexandraBanea937
Alexandra Banea (AlexandraBanea937) 07 Jan 2023, 11:06

Deja e a treia oara cand o fac, e una dintre preferatele noastre. O fac intr-o taca mai mare si cu 400 g faina si 3 galbenusuri. Umplutura o fac cu 700 g dovleac si pun si scorțișoară. E delicioasa! Mulțumesc frumos pentru rețetă!