Prajitura frageda cu dovleac, fara framantare

Prajitura frageda cu dovleac, fara framantare

Era prea lung titlul daca mai adaugam ca este si o reteta rapida, dovleacul nu trebuie gatit dinainte, dar si delicioasa, cu o structura foarte pufoasa, fina si frageda. La noi a avut mare succes, chiar am savurat-o cu toata familia.

Daca aveti chef in acest sezon de o prajitura deosebita cu dovleac, fara eforturi multe in bucatarie, va recomand neaparat sa incercati aceasta varianta de prajitura frageda cu dovleac. Nu trebuie sa lucrati cu aluatul clasic fraged, sa va chinuiti sa-l intindeti si formati uniform, totul este simplu, rapid si cel mai important - absolut delicios!

Ingrediente

Faina alba
320 g
Praf de copt
10 g
Zahar
250 g
150g in aluat si 100g in umplutura de dovleac
Sare
0.5 lingurite
Unt
200 g
rece, de la frigider
Esenta de vanilie
2 lingurite
Galbenusuri de ou
2 buc
crude
Dovleac
550 g
cantitatea masurata dupa curatarea coajei si semintelor
Portocale
1 buc
optional

Pasi de urmat

1

Intr-un bol adanc amestecati 320g de faina cu 10g praf de copt, 150g zahar si 0.5 lingurita de sare.

2

Peste faina razuiti untul rece (il dati prin razatoarea cu gauri mari).

3

Il amestecati putin cu compozitia de faina si frecati putin cu degetele sa aiba textura de firimituri.

4

Adaugati 2 galbenusuri si 2 lingurite esenta de vanilie.

5

Iarasi amestecati bine cu degetele, pana aluatul este la fel cu textura de firimituri, dar cand il strangeti in palma, se lipeste putin, formeaza un fel de bulgare.

6

Asterneti cu hartie de copt o forma cu peretii detasabili de aproximativ 26cm in diametru. Adaugati in tava 2/3 din aluatul sfaramicios pregatit anterior.

Il presati putin cu degetele, nivelati uniform, formati si o bordura de aproximativ 1.5cm.

7

Apoi curatati dovleacul de coaja si seminte, il spalati si il treceti prin razatoarea cea mai fina.

8

Amestecati-l cu zahar si optional putina coaja de portocala si sucul stors din ea.

Probabil ar fi gustos si cu putina scortisoara, reglati dupa preferintele dvs.

9

Puneti aceasta umplutura de dovleac ras peste aluatul din tava.

10

Deasupra presarati uniform restul de aluat ramas.

11

Coaceti prajitura in cuptorul preincalzit la 180-200 de grade, pentru aproximativ 40-45 de minute, pana se rumeneste uniform.

Dupa cuptor lasati sa se raceasca complet in tava.

11

Cand e rece, scoateti atent bordurile tavii si feliati prajitura pentru servire.

Este foarte frageda, fina, aromata, chiar va recomand sa incercati reteta.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 portii
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Lenuța
Lenuța 22 Oct 2022, 10:28

Mie nu-mi ies dulciurile niciodată,însă  rețeta ta,a ieșit super.Usoara, gustoasa, rapidă.Multimesc tare mult!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
VioletStarseed323
Violet (VioletStarseed323) 24 Nov 2022, 09:31

E delicioasa! Cautam o reteta noua de prajitura cu dovleac pt ca ma saturasem de reteta clasica de placinta cu foi (care imi pare prea uleioasa). Nu mai facusem aluat fraged, dar acesta s-a facut f usor. Mie mi-a iesit mai elastic desi am tot adaugat faina.. pana la urma l-am lasat si asa, l-am intins bine si deasupra am creat un fel de 'petice'. Am suplimentat cantitatea de dovleac la cca 650-680g (eu am avut un bostan de tara care parea usor crud), zahar am pastrat cantitatea din reteta, am pus scortisoara si coaja de portocala... Nu ma asteptam sa iasa cine stie ce dar... wow... S-a copt repede, stratul generos de dovleac gatit fix cat trebuie, aromata, consistenta.. un deliciu. A fost foarte apreciata (pana si pisicul e innebunit dupa ea :)) A devenit instant reteta mea favorita si vreau s-o incerc si cu mere&nuca...

(PS. E site-ul meu culinar favorit, pt ca imi plac retetele simple si de efect. Cred ca sunt deja vreo 10 ani de cand ma inspir de aici... Multumesc, Lena!)

VioletStarseed323
Violet (VioletStarseed323) Violet (VioletStarseed323) 24 Nov 2022, 09:37

As pune si o poza, dar nu vad de unde...

lena
Elena (lena) Violet (VioletStarseed323) 24 Nov 2022, 10:02

Multumesc mult, ma bucur mult de acest mesaj si apreciere!🤗❤️

VioletStarseed323
Violet (VioletStarseed323) 24 Nov 2022, 12:49

Cu drag...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: