Baclava
Inainte sa merg in Turcia am fost destul de pasiva la capitolul "baclava", ce gaseam in comert era uscat, prea dulce, un gust ciudat....... Dar la turci am mancat ceva absolut diferit, abia asteptam in fiecare zi desertul, am mancat baclava la greu ca niciodata. Venind acasa am inceput sa studiez metodic netul si cartile cu retete, am descoperit ca de fapt sunt multe retete si tipuri de baclava - cu diverse aluaturi, metode de preparare, si am zis ca le voi pune pe toate incet-incet pe site, bineinteles testate.
Aceasta va fi prima reteta, am avut "dragoste la prima vedere" cu ea, imediat ce am vazut-o pe un forum rusesc. La gust este delicioasa, si pana acum imi aminteste lumea de ce buna a fost si sa pun reteta si sa mai fac.
Nu este atat de umeda ca o baclava clasica, un gust intens de nuci, moderat de dulce, mai multa umplutura decat aluat. Recomand sa o incercati neaparat!
Ingrediente
●
Unt
280 g
200g pt aluat si 80g pt uns
●
Esenta de vanilie
1 buc
●
Praf de copt
1 buc
1 pachetel
●
Sare
0.25 lingurite
un varf de lingurita
●
Faina alba calitate superioara
3.5 pahare
pahar de 300ml
●
Nuci
3 pahare
puteti face cu orice tip de nuci va plac - migdale, alune... aici am facut cu nuci simple
●
Scortisoara
0.5 lingurite
daca va place
●
Miere de albine
3 linguri
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Mai intai vom face aluatul. Se ia 200g unt de la frigider si se da prin razatoare.
Pas 2
Peste unt adaugati 200g de smantana, 2 galbenusuri (separati galbenusurile de albusuri de la 3 oua, si in aluat veti folosi doar 2 galbenusuri), esenta de vanilie, praful de copt, sarea, 1/3 de pahar de apa si 3.5 pahare de faina. Amestecati bine cu mainile, sa se amestece bine toate ingredientele si sa se lege.
Pas 3
Apoi treceti totul pe un fund sau pe masa si framantati aluatul. Este mai usor decat in bol.
Pas 4
Cand aluatul este uniform si neted taiati o bucata mica din el, aproximativ 1/6 .
Pas 5
Bucata mai mare de aluat se pune la frigider. In acest timp pregatim umplutura.
Pas 6
Din bucata mica intindeti o foaie cat mai subtire, o puneti la cuptor la temperatura mai mare, sa se rumeneasca repede.
Pas 7
O mai intoarceti sa se coaca bine pe ambele parti.Cand este gata o scoateti si lasati un pic sa se racoreasca.
Pas 8
Nucile le caliti un pic in tigaie, la foc mic pana se rumenesc putin.
Pas 9
Apoi dati prin masina de tocat sau blender, nucile si foaia coapta de aluat. Adaugati 1 pahar de zahar pudra, scortisoara si amestecati. Daca va place si aveti puteti adauga cardamon, o mirodenie care se foloseste la dulciurile orientale.
Pas 10
Bateti 3 albusuri bine, sa faca spuma tare, apoi adaugati 1 pahar de zahar pudra si bateti cu mixerul ca de bezea.
Pas 11
Adaugati bezeaua la compozitia de nuci si amestecati bine. Aceasta va fi umplutura pentru baclava.
Pas 12
Intr-o tava simpla de cuptor asterneti hartie de copt si o presarati din belsug cu faina.
Pas 13
Impartiti aluatul in 3 bile - 1 mai mare, pt baza si pereti, a 2-a pt mijloc mai mica si a 3-a pentru deaspura, cea mai mica.
Pas 14
Intindeti prima foaie de aluat, cea mai mare. O puneti in tava asa ca sa acopere si peretii.
Pas 15
Puneti jumatate din umplutura peste ea si o intindeti bine, daca este mai tare, cu mainile sau cu o lingura.
Pas 16
Intindeti si puneti a 2-a foaie de aluat, puneti cealalta jumatate de umplutura peste ea si nivelati si presati usor cu mainile.
Pas 17
Apoi intindeti a 3-a bila de aluat, cea mai mica si o puneti deasupra. Taiati romburi baclavaua, cu un cutit sau mai usor va fi cu un taietor de pizza (incercati sa nu taiati pana la fund, doar pana la ultimul strat de aluat). Ungeti cu al 3-lea galbenus, puneti niste alune sau migdale pe fiecare romb pentru infrumusetare si dati la cuptor pentru 15 min.
Pas 18
In acest timp topiti 80g de unt, peste 15 min scoateti tava din cuptor si turnati untul topit uniform pe toata suprafata prajiturii. Dati la cuptor pentru inca 40-50 de min pana se rumeneste bine.
Pas 19
Intr-o cratita turnati 1.5 pahare de apa si 1 pahar de zahar, amestecati si lasati sa fiarba 5 min la foc mic.
Pas 20
Apoi luati de pe foc, lasati 5 min sa se racoreasca si adaugati 3 linguri de miere, amestecati bine sa se dizolve.
Pas 21
Cand s-a rumenit prajitura, o scoateti din cuptor si turnati siropul uniform pe toata suprafata. Apoi lasati sa se raceasca complet in tava, perfect este s-o faceti seara si lasati pana dimneata sa se patrunda.
Apoi o savurati cu toata familia si prietenii :)
Nu este complicata reteta doar am incercat sa explic mai detaliat pasii, ca timp va lua 2-2.5 ore sa o faceti, cu tot cu coptul ei.
Pofta Buna!
Cantitate:
2 kg
(20-25 de portii)
Timp de preparare:
90 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (8 voturi)