Baclava

Baclava

Înainte să merg în Turcia am fost destul de pasivă la capitolul "baclava", ce găseam în comerț era uscat, prea dulce, un gust ciudat....... Dar la turci am mâncat ceva absolut diferit, abia așteptam în fiecare zi desertul, am mâncat baclava la greu ca niciodată. Venind acasă am început să studiez metodic netul și cărțile cu rețete, am descoperit că de fapt sunt multe rețete și tipuri de baclava - cu diverse aluaturi, metode de preparare, și am zis că le voi pune pe toate încet-încet pe site, bineînțeles testate.

Aceasta va fi prima rețetă, am avut "dragoste la prima vedere" cu ea, imediat ce am văzut-o pe un forum rusesc. La gust este delicioasă, și până acum îmi amintește lumea de ce bună a fost și să pun rețeta și să mai fac.

Nu este atât de umedă ca o baclava clasică, un gust intens de nuci, moderat de dulce, mai multă umplutură decât aluat. Recomand să o încercați neapărat!

Ingrediente

Unt
280 g
200g pt aluat și 80g pt uns
Ouă
3 buc
   
Smântână
200 g
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Praf de copt
1 buc
1 pachețel
Sare
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Făină albă calitate superioară
3.5 pahare
pahar de 300ml
Nuci
3 pahare
puteți face cu orice tip de nuci vă plac - migdale, alune... aici am făcut cu nuci simple
Zahăr pudră
2 pahare
   
Scorțișoară
0.5 lingurite
dacă vă place
Zahăr
1 pahar
   
Miere de albine
3 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Mai întâi vom face aluatul. Se ia 200g unt de la frigider și se dă prin răzătoare.

Baclava - Pas 1
Pas 2

Peste unt adăugați 200g de smântână, 2 gălbenușuri (separați gălbenușurile de albușuri de la 3 ouă, și în aluat veți folosi doar 2 gălbenușuri), esența de vanilie, praful de copt, sarea, 1/3 de pahar de apă și 3.5 pahare de făină. Amestecați bine cu mâinile, să se amestece bine toate ingredientele și să se lege.

Baclava - Pas 2
Pas 3

Apoi treceți totul pe un fund sau pe masă și frământați aluatul. Este mai ușor decât în bol.

Baclava - Pas 3
Pas 4

Când aluatul este uniform și neted tăiați o bucată mică din el, aproximativ 1/6.

Baclava - Pas 4
Pas 5

Bucata mai mare de aluat se pune la frigider. În acest timp pregătim umplutura.

Baclava - Pas 5
Pas 6

Din bucata mică întindeți o foaie cât mai subțire, o puneți la cuptor la temperatură mai mare, să se rumenească repede.

Baclava - Pas 6
Pas 7

O mai întoarceți să se coacă bine pe ambele părți. Când este gata o scoateți și lăsați un pic să se răcorească.

Baclava - Pas 7
Pas 8

Nucile le căliți un pic în tigaie, la foc mic până se rumenesc puțin.

Baclava - Pas 8
Pas 9

Apoi dați prin mașina de tocat sau blender, nucile și foaia coaptă de aluat. Adăugați 1 pahar de zahăr pudră, scorțișoara și amestecați. Dacă vă place și aveți, puteți adăuga cardamon, o mirodenie care se folosește la dulciurile orientale.

Baclava - Pas 9
Pas 10

Bateți 3 albușuri bine, să facă spumă tare, apoi adăugați 1 pahar de zahăr pudră și bateți cu mixerul ca de bezea.

Baclava - Pas 10
Pas 11

Adăugați bezeaua la compoziția de nuci și amestecați bine. Aceasta va fi umplutura pentru baclavaua.

Baclava - Pas 11
Pas 12

Într-o tavă simplă de cuptor așterneți hârtie de copt și o presărați din belșug cu făină.

Baclava - Pas 12
Pas 13

Împărțiți aluatul în 3 bile - 1 mai mare, pt bază și pereți, a 2-a pt mijloc, mai mică și a 3-a pentru deasupra, cea mai mică.

Baclava - Pas 13
Pas 14

Întindeți prima foaie de aluat, cea mai mare. O puneți în tavă așa ca să acopere și pereții.

Baclava - Pas 14
Pas 15

Puneți jumătate din umplutură peste ea și o întindeți bine, dacă este mai tare, cu mâinile sau cu o lingură.

Baclava - Pas 15
Pas 16

Întindeți și puneți a 2-a foaie de aluat, puneți cealaltă jumătate de umplutură peste ea și nivelați și presați ușor cu mâinile.

Baclava - Pas 16
Pas 17

Apoi întindeți a 3-a bilă de aluat, cea mai mică și o puneți deasupra. Tăiați romburi baclavaua, cu un cuțit sau mai ușor va fi cu un tăietor de pizza (încercați să nu tăiați până la fund, doar până la ultimul strat de aluat). Ungeți cu al 3-lea gălbenuș, puneți niște alune sau migdale pe fiecare romb pentru înfrumusețare și dați la cuptor pentru 15 min.

Baclava - Pas 17
Pas 18

În acest timp topiți 80g de unt, peste 15 min scoateți tava din cuptor și turnați untul topit uniform pe toată suprafața prăjiturii. Dați la cuptor pentru încă 40-50 de min până se rumenește bine.

Baclava - Pas 18
Pas 19

Într-o cratiță turnați 1.5 pahare de apă și 1 pahar de zahăr, amestecați și lăsați să fiarbă 5 min la foc mic.

Baclava - Pas 19
Pas 20

Apoi luați de pe foc, lăsați 5 min să se răcorească și adăugați 3 linguri de miere, amestecați bine să se dizolve.

Baclava - Pas 20
Pas 21

Când s-a rumenit prăjitura, o scoateți din cuptor și turnați siropul uniform pe toată suprafața. Apoi lăsați să se răcească complet în tavă, perfect este s-o faceți seara și lăsați până dimineața să se pătrundă.

Apoi o savurați cu toată familia și prietenii  :)

Nu este complicată rețeta doar am încercat să explic mai detaliat pașii, ca timp va lua 2-2.5 ore să o faceți, cu tot cu coptul ei.

Poftă Bună!

Baclava - Pas 21

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (20-25 de porții)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)
Colecții: Prăjituri, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 32

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 05 May 2023, 19:15

Nu sint fana de deserturi de acest gen, dar atit de bine arata ca am cedat si am facut-o azi.

Reteta e super, desi vazind cantitatea de zahar eram deja sceptica insa nu am riscat sa pun mai putin fiind prima incercare.

Si da, rezultatul e bun dar mult prea dulce si gras pentru gustul meu.

Asta e doar o chestiune de preferinta 😉

Multumesc mult pentru reteta si explicatiile foarte bine expuse 😘

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Patricia10
Patricia10 22 Feb 2014, 16:18

multumesc mult ...e super prajitura

Patricia10
Patricia10 22 Feb 2014, 15:11

dar cit timp se pastreaza aceasta prajitura?

lena
Elena (lena) Patricia10 22 Feb 2014, 15:27

O saptamana sigur.

Janet
Janet 18 Oct 2010, 02:30

Multumesc mult , Lena, pentru receta data, s-a primit foarte gustoasa Toti prietenii m-au laudat. De cind am descoperit acest site mereu in weekend  pregatesc ceva nou si sotul e tare mindru de mine.  Succese in tot ce faci si merci inca odata pentru aceste recete minunate si explicate atit de simplu pentru noi gospodinele cu mai putina experienta in acest domeniu.

Nota mea pentru rețetă:
consuella
consuella 11 Feb 2010, 19:37

foarte buna!! cu siguranta o voi incerca sa mi surprind sotul si pe mama soacra!!multumim!! se apropie mucenici poate ne ajuti si atunci ..locuind in strainatate nu pot cumpara cum se gasesc in romania dar as vrea sa i prepar in casa!!multumesc

Nota mea pentru rețetă:
nina
nina 24 Jan 2010, 19:11

super ,imi doresc demult o reteta ,am incercat mai multe dar acum o sa incerc si aceasta reteta!!!!!multumim!!

Nota mea pentru rețetă:
mioara
mioara 23 Jan 2010, 17:16

e delicioasa dar eu iubesc prajiturile cu blt si creme.poate am so incerc.multumesc

Nota mea pentru rețetă:
Galia
Galia 23 Jan 2010, 15:58

Delicioasa!!!! Un desert imparatesc!!!

Nota mea pentru rețetă:
vero79
veronica (vero79) 23 Jan 2010, 04:22

Multumim Lena pentru reteta arata foarte bine

Nota mea pentru rețetă:
igorbt
Igor Butuc (igorbt) 22 Jan 2010, 14:01

Ahh, pacat ca suntem la cura, altfel as fi dat "comanda" de asa baclava chiar azi :).

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile