Baclava

Baclava

Înainte să merg în Turcia am fost destul de pasivă la capitolul "baclava", ce găseam în comerț era uscat, prea dulce, un gust ciudat....... Dar la turci am mâncat ceva absolut diferit, abia așteptam în fiecare zi desertul, am mâncat baclava la greu ca niciodată. Venind acasă am început să studiez metodic netul și cărțile cu rețete, am descoperit că de fapt sunt multe rețete și tipuri de baclava - cu diverse aluaturi, metode de preparare, și am zis că le voi pune pe toate încet-încet pe site, bineînțeles testate.

Aceasta va fi prima rețetă, am avut "dragoste la prima vedere" cu ea, imediat ce am văzut-o pe un forum rusesc. La gust este delicioasă, și până acum îmi amintește lumea de ce bună a fost și să pun rețeta și să mai fac.

Nu este atât de umedă ca o baclava clasică, un gust intens de nuci, moderat de dulce, mai multă umplutură decât aluat. Recomand să o încercați neapărat!

Ingrediente

Unt
280 g
200g pt aluat și 80g pt uns
Ouă
3 buc
   
Smântână
200 g
   
Esență de vanilie
1 buc
   
Praf de copt
1 buc
1 pachețel
Sare
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Făină albă calitate superioară
3.5 pahare
pahar de 300ml
Nuci
3 pahare
puteți face cu orice tip de nuci vă plac - migdale, alune... aici am făcut cu nuci simple
Zahăr pudră
2 pahare
   
Scorțișoară
0.5 lingurite
dacă vă place
Zahăr
1 pahar
   
Miere de albine
3 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Mai întâi vom face aluatul. Se ia 200g unt de la frigider și se dă prin răzătoare.

Baclava - Pas 1
Pas 2

Peste unt adăugați 200g de smântână, 2 gălbenușuri (separați gălbenușurile de albușuri de la 3 ouă, și în aluat veți folosi doar 2 gălbenușuri), esența de vanilie, praful de copt, sarea, 1/3 de pahar de apă și 3.5 pahare de făină. Amestecați bine cu mâinile, să se amestece bine toate ingredientele și să se lege.

Baclava - Pas 2
Pas 3

Apoi treceți totul pe un fund sau pe masă și frământați aluatul. Este mai ușor decât în bol.

Baclava - Pas 3
Pas 4

Când aluatul este uniform și neted tăiați o bucată mică din el, aproximativ 1/6.

Baclava - Pas 4
Pas 5

Bucata mai mare de aluat se pune la frigider. În acest timp pregătim umplutura.

Baclava - Pas 5
Pas 6

Din bucata mică întindeți o foaie cât mai subțire, o puneți la cuptor la temperatură mai mare, să se rumenească repede.

Baclava - Pas 6
Pas 7

O mai întoarceți să se coacă bine pe ambele părți. Când este gata o scoateți și lăsați un pic să se răcorească.

Baclava - Pas 7
Pas 8

Nucile le căliți un pic în tigaie, la foc mic până se rumenesc puțin.

Baclava - Pas 8
Pas 9

Apoi dați prin mașina de tocat sau blender, nucile și foaia coaptă de aluat. Adăugați 1 pahar de zahăr pudră, scorțișoara și amestecați. Dacă vă place și aveți, puteți adăuga cardamon, o mirodenie care se folosește la dulciurile orientale.

Baclava - Pas 9
Pas 10

Bateți 3 albușuri bine, să facă spumă tare, apoi adăugați 1 pahar de zahăr pudră și bateți cu mixerul ca de bezea.

Baclava - Pas 10
Pas 11

Adăugați bezeaua la compoziția de nuci și amestecați bine. Aceasta va fi umplutura pentru baclavaua.

Baclava - Pas 11
Pas 12

Într-o tavă simplă de cuptor așterneți hârtie de copt și o presărați din belșug cu făină.

Baclava - Pas 12
Pas 13

Împărțiți aluatul în 3 bile - 1 mai mare, pt bază și pereți, a 2-a pt mijloc, mai mică și a 3-a pentru deasupra, cea mai mică.

Baclava - Pas 13
Pas 14

Întindeți prima foaie de aluat, cea mai mare. O puneți în tavă așa ca să acopere și pereții.

Baclava - Pas 14
Pas 15

Puneți jumătate din umplutură peste ea și o întindeți bine, dacă este mai tare, cu mâinile sau cu o lingură.

Baclava - Pas 15
Pas 16

Întindeți și puneți a 2-a foaie de aluat, puneți cealaltă jumătate de umplutură peste ea și nivelați și presați ușor cu mâinile.

Baclava - Pas 16
Pas 17

Apoi întindeți a 3-a bilă de aluat, cea mai mică și o puneți deasupra. Tăiați romburi baclavaua, cu un cuțit sau mai ușor va fi cu un tăietor de pizza (încercați să nu tăiați până la fund, doar până la ultimul strat de aluat). Ungeți cu al 3-lea gălbenuș, puneți niște alune sau migdale pe fiecare romb pentru înfrumusețare și dați la cuptor pentru 15 min.

Baclava - Pas 17
Pas 18

În acest timp topiți 80g de unt, peste 15 min scoateți tava din cuptor și turnați untul topit uniform pe toată suprafața prăjiturii. Dați la cuptor pentru încă 40-50 de min până se rumenește bine.

Baclava - Pas 18
Pas 19

Într-o cratiță turnați 1.5 pahare de apă și 1 pahar de zahăr, amestecați și lăsați să fiarbă 5 min la foc mic.

Baclava - Pas 19
Pas 20

Apoi luați de pe foc, lăsați 5 min să se răcorească și adăugați 3 linguri de miere, amestecați bine să se dizolve.

Baclava - Pas 20
Pas 21

Când s-a rumenit prăjitura, o scoateți din cuptor și turnați siropul uniform pe toată suprafața. Apoi lăsați să se răcească complet în tavă, perfect este s-o faceți seara și lăsați până dimineața să se pătrundă.

Apoi o savurați cu toată familia și prietenii  :)

Nu este complicată rețeta doar am încercat să explic mai detaliat pașii, ca timp va lua 2-2.5 ore să o faceți, cu tot cu coptul ei.

Poftă Bună!

Baclava - Pas 21

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (20-25 de porții)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (8 voturi)
Colecții: Prăjituri, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

hanna
hanna 22 Jan 2010, 14:01

300 GRAME SMANTANA SAU 200 CUM SCRIE LA INGREDIENTE?

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 22 Jan 2010, 14:01

Ahh, pacat ca suntem la cura, altfel as fi dat "comanda" de asa baclava chiar azi :).

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 22 Jan 2010, 14:13

Pardon, 200g - asa cum scrie la ingrediente, am corectat. Merci

hanna
hanna 22 Jan 2010, 14:21

merci!

vero79
veronica (vero79) 23 Jan 2010, 04:22

Multumim Lena pentru reteta arata foarte bine

Nota mea pentru rețetă:
satmareanu
satmareanu 23 Jan 2010, 10:27

am incercat prajitura cu mere si de atunci de doua ori pe saptamina copii mei o cer sint sigur ca si aceasta e la fel de delicioasa pe la noi nu e cunoscuta dar poate acum ....multumesc lene.

Galia
Galia 23 Jan 2010, 15:58

Delicioasa!!!! Un desert imparatesc!!!

Nota mea pentru rețetă:
mioara
mioara 23 Jan 2010, 17:16

e delicioasa dar eu iubesc prajiturile cu blt si creme.poate am so incerc.multumesc

Nota mea pentru rețetă:
nina
nina 24 Jan 2010, 19:11

super ,imi doresc demult o reteta ,am incercat mai multe dar acum o sa incerc si aceasta reteta!!!!!multumim!!

Nota mea pentru rețetă:
giulaya
giulaya 26 Jan 2010, 10:01

nu am mancat nici o data........... si cred k am sa incerc si eu mai mult k sigur

consuella
consuella 11 Feb 2010, 19:37

foarte buna!! cu siguranta o voi incerca sa mi surprind sotul si pe mama soacra!!multumim!! se apropie mucenici poate ne ajuti si atunci ..locuind in strainatate nu pot cumpara cum se gasesc in romania dar as vrea sa i prepar in casa!!multumesc

Nota mea pentru rețetă:
DANADITU
DANA DITU (DANADITU) 31 Mar 2010, 23:49

O SA INCERC SA FC SI IO!!!

SPER SA-MI IASA!!!

;)

Amena
Amena 25 Jul 2010, 23:15

Cred ca prajitura este delicioasa, insa as vrea sa va spun, inconjurata fiind de vecini si prieteni turci si tatari, ca aceasta reteta nu este - cu siguranta - o reteta de baclava; poate una imbunatatita. Si daca e asa, nu mai e baclava. Contrar a ceea ce se crede, reteta de baclavale contine ingrediente simple, si in nici un caz smantana, ou, unt, praf de copt, scortisoara si esenta de vanilie! In schimb, cred ca e o PRAJITURA super. :)

TaniaA
TaniaA 01 Sep 2010, 12:35

o baclava care nu seamana deloc la gust cu ce se gaseste in comert, la noi in Romania, dar este foarte foarte buna. cred ca e ca cea din Turcia?

lena
Elena (lena) TaniaA 01 Sep 2010, 13:00

De fapt este o reteta adaptata cred, desi am gasit o carte cu bucatarie tatara, turceasca si altele din zona, si va garantez ca aceasta intr-adevar este o baclava - desi nu una care o cunoasteti din Romania, aici se prepara mai mult varianta clasica cu foi de placinta. Planific sa mai fac una cu aluat dospit, se numeste Baclava de Baku (asta asa am tradus-o eu :) din zona Azerbaidjanului, ff.buna.

MariaP
MariaP 02 Sep 2010, 14:39

O asteptam, lena, o asteptam. ; ) Lena, am mancat in zona Moldovei cu ani in urma un dulce care se numeste "Pelincile Domnului". Ai cumva reteta? Eu am incercat una de pe net, dar nu prea mi-a placut cum a iesit, nu prea aducea cu ce am mancat eu...

lena
Elena (lena) MariaP 02 Sep 2010, 18:30

Sincera sa fiu nu am auzit niciodata, o sa mai caut pe net, sa vad despre ce este vorba

amalia80
amalia80 16 Sep 2010, 16:44

Maria P, Pelincele Domnului este o mancare traditionala postului Craciunului. Se prepara un aluat nedospit din apa, faina si sare, se intind foi subtiri subtiri care se coc pe plita pana devin uscate precum hartia. Apoi se oparesc in apa cu zahar si arome si se aseaza straturi pe farfurie. Un strat de turte (asa se mai numesc popular) unul de zahar, nuca rasa, coaja rasa de lamaie sau portocala, vanilie sau rom. Le lasa la macerat de la 2 la 10 ore si se servesc reci. Este un preparat drag copilariei mele, ma bucur ca mi-ai amintit de el. Acum vreo doi ani am mancat la cineva facut din foi de placinta rumenite in cuptor si pot spune ca seamana un pic la gust. Am spus asta pentru ca e cam complicat sa le coci la aragaz ca la plita bunicii.

Crista
Cristina Sabau (Crista) 20 Sep 2010, 19:33

nu am mancat niciodata baclava ...am tot auzit de ea...

MariaP
MariaP 21 Sep 2010, 09:12

Amalia, teoretic stiu cam cum se face acest dulce, care-i modalitatea de preparare, practic insa m-ar fi interesat  si ceva cantitati, ma refer la ingrediente, sa am niste repere si in functie de cum iese prima data, a doua oara ajustez eu ingredientele daca-i cazul. Tu ai facut vreodata ? Daca da, te rog, daca vrei sa revii cu reteta exacta, dar nu aici, ci pe forum. Multumesc.

Janet
Janet 18 Oct 2010, 02:30

Multumesc mult , Lena, pentru receta data, s-a primit foarte gustoasa Toti prietenii m-au laudat. De cind am descoperit acest site mereu in weekend  pregatesc ceva nou si sotul e tare mindru de mine.  Succese in tot ce faci si merci inca odata pentru aceste recete minunate si explicate atit de simplu pentru noi gospodinele cu mai putina experienta in acest domeniu.

Nota mea pentru rețetă:
claudia1976
claudia1976 02 Nov 2010, 05:50

Baclava nu pot să mănânc. Nu ştiu de ce, dar îmi face rău...

P.S. Ce reţetă cu nucă mai ştii ? Am primit nişte nucă de la mama si nu stiu cum să o pregătesc... Cozonac nu stiu să fac, iar de clasicele prăjituri cu foi m-am cam plictisit... Şi aşa...mut nuca de colo colo ...

Teo23
Teo23 24 Mar 2011, 19:13

ok, da eu nu inteleg ce se intampla cu bucata mica de aluat (1/6 din cel mare), care se coace prima intr-o tava rotunda, se amesteca cu nuca si cu albusurile de ok , sau ..?

Teo23
Teo23 24 Mar 2011, 19:14

va rog sa imi raspundeti cat mai repede posibil ptc doresc sa o afc maine. multumesc

lena
Elena (lena) 24 Mar 2011, 19:16

Teo, citeste pasul 9 atent - scrie clar acolo - foaia respectiva se da prin masina de tocat si se pune in umplutura cu nuci si zahar.

salas
salas 12 Nov 2013, 09:15

Salut! Eu am nucile deja macinate, spune-mi te rog ce cantitate trebuie sa folosesc. Multumesc.

lena
Elena (lena) 12 Nov 2013, 14:06

Cam 2 pahare.

Linkinel
Linkinel 25 Jan 2014, 21:02

Foarte buna!!! Am facut-o de 2 ori. Mi-a iesit la fel de buna! Multumim Lena. 

Patricia10
Patricia10 22 Feb 2014, 15:11

dar cit timp se pastreaza aceasta prajitura?

lena
Elena (lena) Patricia10 22 Feb 2014, 15:27

O saptamana sigur.

Patricia10
Patricia10 22 Feb 2014, 16:18

multumesc mult ...e super prajitura

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 05 May 2023, 19:15

Nu sint fana de deserturi de acest gen, dar atit de bine arata ca am cedat si am facut-o azi.

Reteta e super, desi vazind cantitatea de zahar eram deja sceptica insa nu am riscat sa pun mai putin fiind prima incercare.

Si da, rezultatul e bun dar mult prea dulce si gras pentru gustul meu.

Asta e doar o chestiune de preferinta 😉

Multumesc mult pentru reteta si explicatiile foarte bine expuse 😘

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: