Prajitura cu capsuni si bezea

Prajitura cu capsuni si bezea

Am ajuns in sezonul meu preferat, de fructe diverse, aromate si delicioase. Incepem cu capsunile, la inceput nu ne putem satura de ele asa simple, dupa aia incepe improvizarea - prajituri cu capsuni, limonade, dulceata, etc. Pe site veti gasi multe retete, ziceam ca poate anul acesta sa nu fac niciuna pt site, ca sa nu ma repet.

Dar, bineinteles ca nu pot, cum am vazut acesta prajitura mi-a si luat ochii. Puteti s-o serviti ca prajitura sau chiar ca un tort, este foarte aromata si gustoasa. Capsunile aromate in combinatie cu bezeaua aerata, moale, fina si delicioasa, o fac perfecta si la gust, si la aspect.

Acum ma gandesc ca tot caut creme usoare, ieftine si delicioase - ei sa stiti ca acest sufleu de bezea este exact ce trebuie, imi pare rau ca mi-a luat atata timp sa-l descopar. Lucrurile simple sunt chiar sub nasul nostru :) Trebuie doar sa deschidem mai bine ochii si le vedem, sa nu ne fie frica sa gustam si incercam retete noi permanent.

Remarca: singura chestie care puteti s-o modificati si eu cred ca asa voi face data viitoare, puneti jumatate de ingrediente la blat. Este un blat gustos, dar putin mai dens la textura, daca va place cu aluat mai mult il lasati asa, daca vreti sa fie mai multe fructe si bezea, puneti in jumate.

Ingrediente

Faina alba
350 g
Unt
250 g
moale, la temperatura camerei
Smantana
100 g
Oua
4 buc
Zahar
100 g
Praf de copt
2 lingurite
Zahar pudra
150 g
pt bezea, puteti inlocui cu zahar simplu
Capsuni
1 kg
proaspete sau congelate

Pasi de urmat

1

Faina o amestecati cu praful de copt, adaugati untul , galbenusurile si amestecati bine - cu mainile, mixerul sau in robot.

2

Apoi adaugati zaharul si smantana si framantati un aluat - va fi gros si lipicios.

Eu nu l-am mai scos pe masa, l-am luat direct din robot cu o lingura si l-am pus in tava.

3

Il transferati in tava asternuta cu hartie de copt si nivelati bine cu mainile.

Tava mea are 28cm diametru, cu siguranta puteti folosi si una mai mare.

Intepati aluatul din loc in loc cu o furculita.

4

Il coaceti timp de 20-25 de minute, pana se rumeneste bine, in cuptorul preincalzit la 200 de grade.

5

Blatul copt il scoateti din cuptor si aranjati peste el capsuni intregi(spalate si curatate, bineinteles) sau jumatati, daca sunt mai mari.

6

Albusurile se bat spuma tare, apoi cate putin se adauga zaharul pudra si se continua mixarea pana obtineti o spuma lucioasa si tare.

7

O puneti si nivelati peste capsuni.

Lasati tava la cuptor preincalzit la 150 de grade pentru inca 15-20 de minute.

8

Observati ca bezeaua se umfla frumos, dar dupa racire se va lasa, asa  e normal.

9

Lasati prajitura sa se racoreasca si patrunda macar 2-3 ore.

Scoateti bordurile si portionati.

10

Aici si o sectiune delicioasa...

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (8-10 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 17

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 03 oct 2019, 20:53

Buna Lena, am reincercat azi rețeta, am împărțit toate ingredientele in jumătate si facut intr-o tava de 24cm de diametru. A ieșit perfect 😊

Mulțumesc mult pentru idei si inspirație!

Poza mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 29 sep 2019, 19:44

Lena, am facut azi această rețetă cu mere si prune in loc de capsuni. Fructele le-am taiat cubulete mici si topit un pic cu zahar si suc de mere, la foc mic.

Mic detaliu, aluatul l-am copt 20min la 200°C fara ventilație, a crescut bine si rumenit, insa inauntru a ramas prea moale.. cam crud. Am verificat cu scobitoarea si parca era ok,dar cred ca nu merge metoda asta de verificare pentru asa aluat.

Gustul e bun si buna combinația intre aluatul asta si fructe. Cred ca o sa mai incerc sa reusesc bine aluatul si sa vad ce da cand totul e bine facut.

Mulțumesc anticipat de raspuns!

Poza mea pentru reteta:
marius12345
marius12345 02 iul 2017, 19:36

Am folost exact cantitatile date de dumneavoastra si am realizat ca blatul este cam unsuros. As sugera sa se foloseasca mai putin unt. Eu cu siguranta voi folosi mai putin data viitoare. In rest, foarte buna prajiturica!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
IoanaAcasandrei530
Ioana Acasandrei (IoanaAcasandrei530) 13 iun 2016, 22:10

Esti geniala

Nota mea pentru reteta:
Sandra86
Sandra (Sandra86) 18 oct 2015, 18:14

am facut-o cu jumatati de poama

Poza mea pentru reteta:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 06 iul 2015, 22:59

Iar aici o sectiune din prajitura meaa delicioasa!!!  O sa incerc neaparat si cu alte fructe !!!

Poza mea pentru reteta:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 06 iul 2015, 22:57

Nu am avut vre o 5 luni net, si draga Lena am simtit lipsa sitului tau, azi rascolind prin retete am zis sa fac acest delicios desert, care mi a iesit de minune, eu am pus dulceata de capsune si mure, am avut cam putine dar a iesit o bunatate !!!!

Poza mea pentru reteta:
Charlie
Charlie 06 iun 2015, 12:11

Draga mea, .. o nebunie!

Iti multumesc! Din nou Ai dreptate in ceea ce priveste cantitatea de la blat. Am facut portia intreaga dar, am mai pastrat din el si, intr-o forma mai mica, am pus in loc de capsuni, dulceata de cirese si respectiv bezea, pe care am facut-o din 6 albusuri. Bineinteles am suplimentat si zaharul.

Poza mea pentru reteta:
Ira B
Ira B 23 mai 2015, 22:16

Salut Lena...dar daca in loc de unt punem ulei, merge??? Mersy

lena
Elena (lena) Ira B 28 mai 2015, 19:57

Ira B, merge si ulei la o nevoie, desi nu recomand, va avea alt gust aluatul.

Rora, da, buna idee cu budinca, se poate si asa.

simeriateodora
simeriateodora 20 mai 2015, 11:19

Reteta este minunata,poti pune orice fruct sau chiar gem .Nu asa ?

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile