Prajitura cu scortisoara si nuci

Prajitura cu scortisoara si nuci

O prajitura foarte delicioasa, este o reteta americana, de fapt se numeste Sour cream coffee cake - dar am zis ca ingredientele care-i dau aroma si structura deosebita sunt scortisoara, zaharul brun si nucile, de asta nu am respectat traducerea clasica a prajiturii. Se prepara f. repede, iese o cantitate destul de buna din aceste ingrediente, asa ca atunci cand o veti gusta prima data o sa va bucurati ca este asa multa :)

De gust, ce sa zic, va dati seama ca este ceva extraordinar - pufoasa, aromata..... nu te mai opresti din mancat.

Ingrediente

Unt
200 g
150g pt aluat si 50g pt umplutura
Zahar
220 g
Esenta de vanilie
1 buc
Oua
4 buc
Smantana
300 g
grasime 10%
Sare
0.25 lingurite
Praf de copt
1 lingurite
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
Faina alba calitate superioara
340 g
300g pt aluat si 40g pt umplutura
Zahar brun
200 g
Scortisoara
2 lingurite
Nuci
200 g

Pasi de urmat

1

Amestecati 300g de faina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea.

2

Mixati bine 150g de unt moale cu zaharul si vanilia.. Apoi adaugati ouale, cate unul, mixati bine dupa fiecare si adaugati urmatorul abia dupa ce s-a incorporat bine precedentul.

3

Dupa ce ati incorporat ouale adaugati 1/3 din smantana, amestecati.

4

Apoi adaugati 1/3 din compozitia de faina de la pasul 1. Amestecati pana se incorporeaza.

In asa fel, adaugati inca in 2 runde restul de smantana si de faina. Dupa ce ati incorporat ultima partida de faina, nu amestecati mult cu mixerul, va opriti si pregatiti umplutura.

5

Amestecati 40 g de faina, zaharul brun si scortisoara.

6

Adaugati 50g de unt moale si amestecati bine (perfect ar fi cu mainile).

7

Apoi adaugati nucile, eu le-am maruntit cam mult, ar trebuie mai bine sa le taiati cu un cutit, sa fie bucatile mai mari.

8

Amestecati bine, aceasta va fi umplutura prajiturii.

9

Asterneti cu hartie de copt tava de cuptor, peretii  tavii le ungeti cu unt. Pentru aceasta cantitate de ingrediente va trebuie o tava dreptunghiulara mare, adanca. Daca vreti sa faceti mai putin, puneti ingredientele in jumate si folositi o tava mai mica.

10

Turnati jumatate din aluat in tava, il intindeti uniform cu o lingura. Apoi presarati jumatate din umplutura pe toata suprafata.

11

Apoi turnati cealalta jumatate de aluat si presarati restul de umplutura. Puneti tava la cuptor la 180-200 grade.

12

Cand se rumeneste si creste, o testati cu scobitoarea, scoateti din cuptor si lasati sa se racoreasca.

13

Apoi o portionati si serviti sau calda sau rece.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (20 portii )
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)
Colectii: Prajituri, Dulciuri

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 21

FeliciaRus933
Felicia Rus (FeliciaRus933) 19 ian 2019, 15:50

Prajitura are un singur defect : miroase de iti pierzi toate rabdarile pana se coace ! In rest e superba din toate punctele de vedere. Se face atat de simpla ca nu ai cum sa dai gres si e super delicioasa !

Nota mea pentru reteta:
geny isis
geny isis 21 dec 2017, 23:22

geny isis
geny isis 21 dec 2017, 21:53

buna seara, cum trebuie sa fie aluatul? mi-a iesit cam gros si nu am pus toata faina

lena
Elena (lena) geny isis 21 dec 2017, 22:15

Trebuie sa fie ca un aluat de chec, cred ca nu ati cantarit bine ceva.

kmonik
kmonik 01 dec 2017, 11:40

Lena, spune-mi te rog: deasupra ai pus cumva si nuca de cocos? Asa pare in poza cu felia insa nu stiu daca ai pus inainte sau dupa ce ai scos-o din cuptor. Arata bine.

lena
Elena (lena) kmonik 01 dec 2017, 12:09

Am presarat 1 lingurita pentru decor, cand era rece deja.

kmonik
kmonik Elena (lena) 01 dec 2017, 12:15

Multumesc, am sa o fac azi pt o petrecere. Arata bine cocosul presarat, pt decor insa nu stiu daca nu cade, de asta am zis ca intreb.

cristinaconstantin147
cristina constantin (cristinaconstantin147) 27 nov 2017, 19:50

Bună seara! Ce fel de smântână? Smântână dulce?

lena
Elena (lena) cristina constantin (cristinaconstantin147) 27 nov 2017, 22:23

Nu, smantana simpla fermentata.

RodicaBerende556
Rodica Berende (RodicaBerende556) 25 feb 2017, 16:37

Buna , daca nu am yahar brun pt. umplutura e o problema daca pun alb ?Multumesc !

lena
Elena (lena) Rodica Berende (RodicaBerende556) 25 feb 2017, 16:47

Nu e problema.

lena
Elena (lena) 05 iul 2013, 22:18

Nu merge uleiul, anume in unt este farmecul si aroma prajiturii.

Ornela
Ornela 14 mai 2012, 05:35

O reteta foarte buna! Nu cred ca poti sa dai gres cu ea, chiar daca nu respecti intocmai cantitatile de ingrediente.

Poza mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 21 sep 2010, 10:18

O reteta pe care o pregatesc mereu la sarbatorile de iarna. Ii fac o glazura de ciocolata cu care ung toata suprafata prajiturii. Un deliciu!!!!

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 20 sep 2010, 15:21

Ce frumos arata aluatul! Pare atat de fraged, de pufos, iar cromatica e nemaipomenita! E pe "lista de asteptare" si aceasta reteta.

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile