Tarta cu pere si frangipan

Tarta cu pere si frangipan

Mi-a mirosit aceasta tarta cu pere inca de cand am vazut o poza cu ea si reteta pe un blog strain, aducea a toamna eleganta si aromata, deci nu aveam cum sa trec pasiva pe langa ea. Sincera sa fiu cred ca este una din cele mai reusite combinatii cu pere, foarte aromata, iar crema de frangipan accentueaza aroma si textura.

Nu este o reteta super rapida, dar as zice ca destul de simpla - doar sa va organizati putin dupa indicatiile din pasi de mai jos. Aceasta tarta cu pere si frangipan o puteti usor servi la o masa festiva chiar ca un tort - este foarte deosebita si genial de gustoasa.

Nu va speriati de crema frangipan, pentru mine este o descoperire si cu siguranta voi mai face retete cu ea. Se prepara mult mai simplu decat orice crema de vanilie, dar trebuie sa aveti putina faina de migdale - cumparata, macinata chiar de voi la rasnita de cafea, dar chiar si faina din alte nuci macinate. Da, intr-adevar faina de migdale este perfecta aici, dar nu de neinlocuit, puteti macina orice alune/nuci aveti si sigur iese bun.

Ingrediente

Pere
2 buc
recomand sa alegeti pere mai tari si ferme
Unt
250 g
Faina
200 g
Faina de migdale
150 g
Zahar pudra
250 g
Zahar
50 g
Oua
3 buc
Lamaie
1 buc
Baton scortisoara
1 buc
Anason stelat
2 buc

Pasi de urmat

1

Prima etapa ar fi sa marinati perele in sirop aromat - cel putin 2-3 ore inainte sa gatiti efectiv tarta:

- Intr-o cratita mica turnati 100ml de apa, adaugati 50g de zahar, zeama de la o lamaie, un baton de scortisoara si 2 stelute de anason.

- Puneti pe foc totul, amestecati periodic si fierbeti siropul timp de 5 minute. Apoi lasati 30 minute sa se racoreasca putin.

2

- Apoi curatati perele de coaja si cotor, le taiati felii subtiri si puneti intr-un bol mic.

- Turnati peste ele siropul cald de la pasul 1, amestecati si lasati la marinat minim 2-3 ore.

3

Etapa a 2-a - pregatim Crema Frangipan, recomand sa va apucati de ea cand deja efectiv vreti sa pregatiti tarta si perele s-au marinat dinainte.

Deci:

- Intr-un bol amestecati cu telul 150g de unt moale(la temperatura camerei) si 150g de zahar pudra.

4

- Adaugati 2 oua, iarasi amestecati cu telul.

5

- Acum puneti 150g faina de migdale si 4-5 linguri de faina(sau 50g).

Optional puteti adauga 0.5 lingura de lichior Amaretto, eu nu am pus.

6

Crema Frangipan este gata si observati ca nu trebuie sa fierbeti nimic, toate ingredientele se amesteca crude si este genial de buna si fina.

7

Imediat cum este gata crema, va apucati de aluatul pentru tarta.

Intr-un bol amestecati 100g de zahar pudra cu 150g de faina. Adaugati in aceasta compozitie 100g de unt rece, taiat cubulete. Amestecati si frecati acesta cu faina, pana se fac firimituri.

8

Adaugati aici 1 ou si continuati sa framantati aluatul cu mainile pana nu mai este faina uscata.

La nevoie s-ar putea sa mai trebuiasca 1-2 linguri de apa rece, daca aluatul este mai uscat. Sau putina faina in plus, daca aluatul este mai moale si lichid.

9

Dar in mod normal, trebuie sa obtineti un aluat moale, nelipicios, modelabil ca o plastilina.

10

Intindeti putin aluatul cu sucitorul si apoi il treceti atent in tava, mai departe il presati si intindeti uniform cu degetele - la baza si borduri de 2-3cm inaltime. Este destul de fraged si aveti grija cum il lucrati.

Am folosit aici o tava de 28cm in diametru, cu borduri detasabile, asternuta la baza cu hartie de copt.

Dar puteti sa pregatiti totul si intr-o forma de tarta clasica.

11

Peste aluatul de tarta puneti crema frangipan si o distribuiti uniform cu o lingura.

12

Apoi aranjati si apasati usor in crema, feliile de pere aromate din sirop.

13

Eu intotdeauna modelez initial niste borduri putin mai inalte, iar dupa ce am pus toata umplutura si s-a stabilit nivelul final la tarta, apas usor cu degetele aluatul de pe bordura in jos.

Asa tarta va avea o forma perfecta si uniforma, recomand sa aveti in vedere acest mic truc al meu la orice reteta de tarta.

14

Coaceti tarta timp de 1 ora in cuptorul preincalzit la 180 de grade, pana se rumeneste uniform.

15

Dupa cuptor o lasati minim 1 ora la racorit, apoi scoateti atent bordurile, feliati si savurati - este extraordina de buna.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 10 portii (tarta de 28-30cm)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 240 min
Data publicarii:

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !