Ingrediente
●
Zahar
3 pahare
de 300 ml.
Plus mai trebuie 8 linguri de zahar pentru glazura
●
Unt
1 lingura
plus 100g pentru glazura - untul trebuie sa fie moale nu topit
●
Smantana
4 pahare
recomand sa fie din aia de 20% grasime - 1 pahar se foloseste la aluat, si 3 la crema
●
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
stins cu 1 lingura de otet
●
Lapte de vaca
4 linguri
●
Cacao pudra
3 lingurite
Plus 6 linguri pentru glazura
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Frecati bine 1 lingura de unt cu 1 pahar de zahar - o puteti face cu mixerul sau cu mainile.
Pas 2
Adaugati 1 pahar de smantana si amestecati bine cu telul.
Pas 3
Apoi adaugati 1 pahar de faina si bicarbonatul de sodiu stins - amestecati bine.
Pas 4
Impartiti compozitia de la pasul anterior in 2 parti egale. In una adaugati 1 pahar de faina, in alta un pahar de faina si 3 lingurite de cacao.
Pas 5
Luati compozitia fara cacao, amestecati cu mainie sau cu lingura aluatul care se formeaza(nu va alarmati daca este mai lipicios). Apoi presarati din abundenta faina pe masa si il scoateti pe ea, apoi usor il framantati pana se formeaza o bila - atentie, nu trebuie sa-l framantati mult.
Pas 6
Il taiati in 3 si formati alte 3 bile mai mici, le inveliti in folie alimentara si puneti la frigider.
Pas 7
Faceti la fel cu aluatul maro, cel cu cacao - la fel framantati cu faina, formati 3 bile si le puneti la frigider.
Recomand sa faceti exact asa cum am scris - in aceasta ordine - mai intai aluatul alb apoi cel maro.
Pas 8
Mai intati coaceti foile albe - luati fiecare bila, o intindeti cu facaletul (nu uitati sa presarati faina pe masa din abundenta), sa fie de aproximativ 3 mm grosime.
Pas 9
Ca sa treceti foaia mai usor pe tava o inveliti pe facalet, apoi o derulati deasupra tavii.
Pas 10
Puneti peste foaie o farfurie mai mare sau un capac si taiati cu un cutit marginile - apoi le luati si le aruncati, nu le mai "reciclati".
Pas 11
Puneti tava la cuptor la temperatura medie si lasati pana incep sa se rumeneaza marginile. - vedeti in ce timp aproximativ se coc foile albe si lasati si cele maro cam acest timp (la ele nu se vad marginile roz coapte).
Pas 12
In asa fel coaceti toate foile, mai intai cele albe apoi cele maro.
Pas 13
Amestecati bine cu mixerul 3 pahare de smantana si 1.5 pahare-2 pahare de zahar. Puteti adauga un pic de vanilie si intaritor de frisca (3-4 plicuri - in cazul in care smantana nu se ingroasa bine).
Pas 14
Ca sa se inmoaie tortul mai bine, recomand sa faceti un sirop de apa calda cu miere sau cu zahar si sa ungeti fiecare foaie cu o pensula - inainte se le ungeti cu crema de smantana. Lasati 2-3 min sa se absoarba siropul apoi ungeti din abundenta cu crema fiecare foiae.
Incepeti sa ungeti foile incepand cu cele albe - deci prima va fi alba a 2-a maro, si tot asa pana le terminati.
Pas 15
Asa arata tortul inainte sa-l lasati la inmuiat (bineinteles la frigider). Ca sa fie tortul perfect de moale si bun perioada de inmuiere este de 10-15 ore - deci perfect ar fi sa-l montati seara si dimineata sa-l terminati de ornat.
Pas 16
Asa am facut eu - seara am copt foile si le-am uns cu crema. Apoi dimineata l-am ornat si pregatit pentru musafirii care au venit dupa amiaza.
Deci - Il scoateti din frigider, cu un cutit taiati marginile care ar putea fi nu chiar drepte. Tortul fiind moale acum, procedura este foarte simpla.
Pas 17
Pregatiti glazura - intr-o cratita puneti 4 linguri de lapte, 8 linguri de zahar, 100g unt si 6 linguri de cacao. Puneti la foc si amestecati.
Pas 18
Dupa ce incepe sa fiarba, stingeti focul, amestecati inca o data si lasati sa se racoreasca bine.
Pas 19
Dupa ce se raceste binisor glazura o turnati peste tort si lasati aproximativ 30 de min la frigider sa se intareasca un pic.
Pas 20
Apoi il ornati dupa preferinta - puteti orna complet cu frisca sau presara nuca de cocos sau asa cum am facut eu. Am luat in palma nuca de cocos, am trecut cu ea pe marginile tortului, ca sa-l imbrac imprejur cu cocos.
Pas 21
Si cu o punga de ornat de cofetarie am facut floricele din frisca pe marginile de sus. In mijloc puteti scrie ceva sau pune vreo floricica de martipan, sau lasati asa.
Pas 22
Aici acelasi tort, dar mai mare, l-am facut din 1.5 cantitate de ingrediente, l-am ornat cu frisca si am scris La Multi Ani.
Pas 23
Aici aveti si sectiunea - cred ca este destul de reprezentativa. Tortul este moale, cu gust placut de smantana si cacao, sigur va fi un succes la orice masa festiva si nu numai.
Pofta Buna!
Cantitate:
2 kg
(10 felii)
Timp de preparare:
600 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
90 min
Data publicarii:
Nota:
5 (14 voturi)