Tort Kievskii

Tort Kievskii

Tortul Kievskii este cartea de vizita a cofetarilor din Ucraina, dar si un dulce clasic din tot spatiul post-sovietic. Daca nu aveti timp si chef sa-l preparati acasa, puteti sa trageti o fuga pana in Rep.Moldova si il gasiti la orice cofetarie mai rasarita. Iar cand evenimentele care acum sunt pe prima pagina a tuturor stirilor se vor termina cu bine, vizitati Kievul si il gustati acolo.

Un tort Kievskii exemplar trebuie sa fie crocant de la bezeaua uscata, cu aroma intensa de unt si alune de padure prajite. Aveti grija ca este un tort foarte satios, portiile servite trebuie sa fie mici, mai ales daca ati mancat si ceva copios inainte.

In plus, este si tortul preferat al mamei mele, il cumpara intotdeauna cand mergea acasa la mama ei in Ucraina, iar cand i-am spus ca vreau sa inchei anul cu aceasta reteta pe site, a inceput sa planga...

In rest, as vrea ca anul care a trecut sa-l uitam ca pe un cosmar urat si sa asteptam cu tot sufletul pacea in anul care vine!

Ingrediente

Oua
12 buc
Zahar
800 g
Alune de padure
400 g
pot fi inlocuite cu caju
Faina alba
100 g
Lapte
350 ml
Unt
400 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Cacao
2 linguri
Zahar vanilat
20 g
2 plicuri

Pasi de urmat

1

Luati 3 boluri, separati albusurile de galbenusuri la oua, in 2 din aceste boluri puneti cate 6 albusuri, iar toate cele 12 galbenusuri le puneti impreuna in al 3-lea bol.

2

Acoperiti toate vasele cu folie de plastic, galbenusurile le puneti inapoi in frigider.

Iar albusurile le lasati pe masa de bucatarie, la temperatura camerei, timp de 12-24 de ore.

3

Intre timp puneti alunele de padure intr-o tava si le rumeniti in cuptor, amestecand periodic. Aveti grija ca se pot arde foarte repede, deci fiti pe faza.

4

Dupa ce se racesc bine le maruntiti grosier intr-un robot de bucatarie, sau tocati cu un cutit.

5

In 2 farfurii (pentru fiecare blat al tortului) amestecati cate:

- 200g de zahar;

- 50g de faina;

- 175g de alune.

6

Asterneti cu hartie de copt o tava de 28cm in diametru, baza si peretii.

In plus ungeti cu putin ulei sau unt moale hartia, ca sa adere aceasta mai usor puteti sa ungeti si peretii tavii cu putin ulei, inainte sa lipiti de ei hartia.

7

Intr-un bol mare puneti primele 6 albusuri, mixati bine pana sa fac spuma alba, apoi adaugati treptat 50g de zahar si continuati sa bateti pana albusurile devin spuma ferma.

8

Adaugati in aceste albusuri prima farfurie cu  - 200g de zahar, 50g de faina si 175g de alune maruntite, plus 1 plic de zahar vanilat.

Amestecati atent compozitia cu o lingura sau spatula.

9

Mutati aceasta compozitie in tava pregatita anterior si asternuta cu hartie de copt, nivelati bine.

Acesta va fi primul blat pentru tort.

10

Il puneti in cuptorul preincalzit la 140 de grade pentru 2.5 ore, sa usuce bine, dar nu trebuie sa se rumeneasca intens, observati poza.

Dupa cuptor il scoateti din tava si puneti pe un grilaj sa se raceasca cu fundul in sus.

11

Apoi pregatim blatul 2 pentru tort, repetati din nou pasii 6-10, adica asterneti din nou tava cu hartie de copt, bateti 6 albusuri cu 50g de zahar, apoi adaugati farfuria 2 cu 200g de zahar+50g de faina+175g de alune prajite.

La fel il coaceti timp de 2.5 ore la 140 de grade.

12

Veti observa ca blaturile sunt uscate bine doar in partea de sus, baza este putin umeda si pentru a se usca complet, ambele foi se lasa cu baza in sus pe un grill la temperatura camerei timp de 24 de ore.

13

In ziua cand montati tortul, de dimineata trebuie sa faceti siropul de oua din galbenurile ramase in frigider, astfel:

- Intr-o cratita fierbeti 350ml de lapte amestecat cu 300g de zahar, apoi lasati 15-20 minute pe masa sa se racoreasca.

14

- Amestecati bine galbenusurile cu un tel sau mixer si adaugati treptat in ele siropul de lapte fiert.

15

Turnati acesta compozitie inapoi in cratita si o puneti pe foc, amestecand continuu asteptati pana incepe sa fiarba si usor se ingroasa.

16

Lasati acest sirop sa se raceasca la temperatura camerei timp de 5-6 ore, acoperit cu o folie deasupra.

Nu uitati intre timp sa scoateti din frigider si 400g de unt.

17

Dupa acest timp ne apucam de montat totul si preparam crema finala pentru el.

Intr-un bol mare bateti bine cu mixerul 400g de unt, apoi adaugati treptat crema de galbenusuri pana devine totul o compozitie uniforma.

18

Puneti primul blat pe platou si-l ungeti in strat subtire cu crema de unt, aproximativ 1/3 din crema totala.

19

Acoperiti cu celalalt blat, eu am ales sa le pun cu fundul in sus, pentru ca sa fie suprafata mai neteda.

20

In restul de crema adaugati 2 linguri de cacao si amestecati.

Puteti lasa aproximativ 2-3 linguri de crema alba intr-un pos, pentru a face cateva floricele deasupra tortului.

21

Acoperiti tortul cu aceasta crema de cacao, bordurile si deasupra.

22

Nivelati cu un cutit si optional puteti sa-l ornati cu niste floricele din crema alba.

23

Sau puteti sa presarati simplu deasupra restul de 50g de alune prajite ramase.

24

Lasati tortul la rece pentru aproximativ 8-10 ore pana la servire.

Aici vedeti si o sectiune, cum va spuneam si mai sus, portiile trebuie sa fie mici fiindca este un tort foarte satios, dar deosebit si gustos.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 16 portii (un tort mare de 28cm in diametru)
Timp de preparare: 400 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 360 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nicusor
Nicusor 29 Dec 2022, 16:43

Draga Lena,

Este o reteta grozava dar, pentru mine, prea mult de lucru, intins pe doua, trei zile. Daca voi avea ocazia, il voi cumpara, gata facut. Multumesc pentru retetele tale formidabile.

AshaKraken949
Asha Kraken (AshaKraken949) 29 Jan 2023, 15:01

A iesit excelent! L-am facut pentru a il servi ieri si totul a mers exact ca in descrierea ta! Blatul s-a copt ceva mai repede, si nu l-am mai lasat la zvantat. Multumesc!

Poza mea pentru reteta: