Tort Kievskii
Tortul Kievskii este cartea de vizită a cofetarilor din Ucraina, dar și un dulce clasic din tot spațiul post-sovietic. Dacă nu aveți timp și chef să-l preparați acasă, puteți să trageți o fugă până în Republica Moldova și îl găsiți la orice cofetărie mai răsărită. Iar când evenimentele care acum sunt pe prima pagină a tuturor știrilor se vor termina cu bine, vizitați Kievul și îl gustați acolo.
Un tort Kievskii exemplar trebuie să fie crocant de la bezeaua uscată, cu aromă intensă de unt și alune de pădure prăjite. Aveți grijă că este un tort foarte sățios, porțiile servite trebuie să fie mici, mai ales dacă ați mâncat și ceva copios înainte.
În plus, este și tortul preferat al mamei mele, îl cumpăra întotdeauna când mergea acasă la mama ei în Ucraina, iar când i-am spus că vreau să închei anul cu această rețetă pe site, a început să plângă...
În rest, aș vrea ca anul care a trecut să-l uităm ca pe un coșmar urât și să așteptăm cu tot sufletul pacea în anul care vine!
Ingrediente
●
Alune de padure
400 g
pot fi înlocuite cu caju
●
Unt
400 g
să fie moale, la temperatura camerei
●
Zahar vanilat
20 g
2 plicuri
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Luați 3 boluri, separați albușurile de gălbenușuri la ouă, în 2 din aceste boluri puneți câte 6 albușuri, iar toate cele 12 gălbenușuri le puneți împreună în al 3-lea bol.
Pas 2
Acoperiți toate vasele cu folie de plastic, gălbenușurile le puneți înapoi în frigider.
Iar albușurile le lăsați pe masa de bucătărie, la temperatura camerei, timp de 12-24 de ore.
Pas 3
Între timp puneți alunele de pădure într-o tavă și le rumeniți în cuptor, amestecând periodic. Aveți grijă că se pot arde foarte repede, deci fiți pe fază.
Pas 4
După ce se răcesc bine le mărunțiți grosier într-un robot de bucătărie, sau tocați cu un cuțit.
Pas 5
În 2 farfurii (pentru fiecare blat al tortului) amestecați câte:
- 200g de zahăr;
- 50g de făină;
- 175g de alune.
Pas 6
Așterneți cu hârtie de copt o tavă de 28cm în diametru, baza și pereții.
În plus ungeți cu puțin ulei sau unt moale hârtia, ca să adere aceasta mai ușor puteți să ungeți și pereții tăvii cu puțin ulei, înainte să lipiți de ei hârtia.
Pas 7
Într-un bol mare puneți primele 6 albușuri, mixați bine până să fac spumă albă, apoi adăugați treptat 50g de zahăr și continuați să bateți până albușurile devin spumă fermă.
Pas 8
Adăugați în aceste albușuri prima farfurie cu - 200g de zahăr, 50g de făină și 175g de alune mărunțite, plus 1 plic de zahăr vanilat.
Amestecați atent compoziția cu o lingură sau spatulă.
Pas 9
Mutăți această compoziție în tava pregătită anterior și așternută cu hârtie de copt, nivelați bine.
Acesta va fi primul blat pentru tort.
Pas 10
Îl puneți în cuptorul preîncălzit la 140 de grade pentru 2.5 ore, să usuce bine, dar nu trebuie să se rumenească intens, observați poza.
După cuptor îl scoateți din tavă și puneți pe un grilaj să se răcească cu fundul în sus.
Pas 11
Apoi pregătim blatul 2 pentru tort, repetați din nou pașii 6-10, adică așterneți din nou tava cu hârtie de copt, bateți 6 albușuri cu 50g de zahăr, apoi adăugați farfuria 2 cu 200g de zahăr+50g de făină+175g de alune prăjite.
La fel îl coaceți timp de 2.5 ore la 140 de grade.
Pas 12
Veți observa că blaturile sunt uscate bine doar în partea de sus, baza este puțin umedă și pentru a se usca complet, ambele foi se lasă cu baza în sus pe un grill la temperatura camerei timp de 24 de ore.
Pas 13
În ziua când montați tortul, de dimineață trebuie să faceți siropul de ouă din gălbenușurile rămase în frigider, astfel:
- Într-o cratiță fierbeți 350ml de lapte amestecat cu 300g de zahăr, apoi lăsați 15-20 minute pe masa să se răcorească.
Pas 14
- Amestecați bine gălbenușurile cu un tel sau mixer și adăugați treptat în ele siropul de lapte fiert.
Pas 15
Turnați această compoziție înapoi în cratiță și o puneți pe foc, amestecând continuu, așteptați până începe să fiarbă și ușor se îngroașă.
Pas 16
Lăsați acest sirop să se răcească la temperatura camerei timp de 5-6 ore, acoperit cu o folie deasupra.
Nu uitați între timp să scoateți din frigider și 400g de unt.
Pas 17
După acest timp ne apucăm de montat totul și preparăm crema finală pentru el.
Într-un bol mare bateți bine cu mixerul 400g de unt, apoi adăugați treptat crema de gălbenușuri până devine totul o compoziție uniformă.
Pas 18
Puneți primul blat pe platou și-l ungeți în strat subțire cu crema de unt, aproximativ 1/3 din crema totală.
Pas 19
Acoperiți cu celălalt blat, eu am ales să le pun cu fundul în sus, pentru ca să fie suprafața mai netedă.
Pas 20
În restul de cremă adăugați 2 linguri de cacao și amestecați.
Puteți lăsa aproximativ 2-3 linguri de cremă albă într-un poș, pentru a face câteva floricele deasupra tortului.
Pas 21
Acoperiți tortul cu această cremă de cacao, bordurile și deasupra.
Pas 22
Nivelați cu un cuțit și opțional puteți să-l ornați cu niște floricele din cremă albă.
Pas 23
Sau puteți să presărați simplu deasupra restul de 50g de alune prăjite rămase.
Pas 24
Lăsați tortul la rece pentru aproximativ 8-10 ore până la servire.
Aici vedeți și o secțiune, cum vă spuneam și mai sus, porțiile trebuie să fie mici fiindcă este un tort foarte sățios, dar deosebit și gustos.
Poftă Bună!
Cantitate:
16 portii
(un tort mare de 28cm în diametru)
Timp de preparare:
400 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
360 min
Data publicarii: