Prajitura cu ciocolata si vin rosu Reteta VIDEO
Am facut eu multe retete de prajituri cu ciocolata, le gasiti toate pe site, dar aceasta prajitura cu ciocolata si vin este o concurenta serioasa si bate la gust multe negrese clasice. Vinul aici este pentru aroma fina, care practic nu se simte, si pentru textura deosebit de pufoasa si frageda. In plus scortisoara din compozitie face aromele si mai faine, nucile si stafidele dau un plus de textura dar se pot omite. Bineinteles eu recomand sa folositi vin rosu, aici am folosit un minunat Pinot-Noir de la Crama Ceptura, dar la o nevoie merge si vinul alb.
Maria mea mica nu iubeste deserturile clasice(cere ardei si rosii in loc de prajitura:)), dar aici a savurat portia ei de prajitura cu ciocolata pana la ultima faramitura! Este foarte frageda, pufoasa, usoara, ciocolatoasa, aromata - as zice ca este una din cele mai perfecte prajituri cu ciocolata, cred ca s-ar potrivi minunat si cu un vin fiert de casa...
Deoarece folosim Youtube (oferit de Google) pentru reteta video, avem nevoie de consimtamantul tau in categoriile
- Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv
- Selectarea reclamelor de bază
- Crearea unui profil de reclame personalizate
- Selectarea reclamelor personalizate
- Măsurarea performanței reclamelor
- Aplicarea cercetărilor de piață pentru a genera informații despre audiență
- Dezvoltarea și îmbunătățirea produselor
in
Centrul de preferinte pentru confidentialitate
Ingrediente
●
Zahar
200 g
eu am pus zahar brut de trestie
●
Ciocolata neagra/amaruie
120 g
●
Scortisoara
1 lingurita
●
Praf de copt
3 lingurite
●
Vin rosu demisec
125 ml
●
Nuci tocate
60 g
oricare va plac - migdale, nuci romanesti, alune de padure, etc
●
Stafide
40 g
puteti inlocui cu merisoare, visine, agrise uscate
●
Dulceata
4 linguri
aici am folosit dulceata de capsuni, dar puteti inlocui cu oricare va place - visine, cirese, caise, prune, etc
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un bol mic rupeti 50g de ciocolata neagra si o topiti pe baie de aburi sau la microunde.
Pas 2
Intr-un pahar gradat masurati 125ml de vin rosu demisec, aici am folosit Pinot-Noir de la Crama Ceptura.
Pas 3
Intr-un alt bol mai mare masurati faina, adaugati scortisoara, cacao si sarea.
Pas 4
Puneti nucile, stafidele si praful de copt, amestecati bine toate ingredientele.
Pas 5
Acum ne apucam efectiv de gatit prajitura:
- intr-un bol mare puneti 250g de unt moale la temperatura camerei, adaugati zaharul si amestecati bine cu mixerul;
Pas 6
- Adaugam cate unul ouale, dupa fiecare mixati bine compozitia;
Pas 7
- Puneti faina cu nuci si cacao, turnati vinul si amestecati bine compozitia cu un tel sau mixer;
Pas 8
- La final turnati cele 50g de ciocolata topita, amestecati din nou.
Pas 9
Turnati aluatul intr-o tava de cuptor(de 28-30cm) asternuta cu hartie de copt.
Nivelati uniform cu o spatula sau lingura.
Pas 10
Se coace in cuptorul preincalzit la 175 de grade timp de 40-45 de minute, dar oricum faceti testul scobiturii inainte s-o scoateti.
Lasati sa se raceasca complet in tava timp de 2-3 ore.
Pas 11
Acum scoateti atent bordurile tavii(treceti putin cu cutitul pe la margini), mutati prajitura pe o farfurie sau platou.
Ungeti deasupra cu 4-5 linguri din dulceata preferata.
Pas 12
Topiti intr-un bol 70g de ciocolata neagra impreuna cu 50g de unt, amestecati bine si aceasta glazura o turnati peste stratul de dulceata.
Nivelati si distribuiti atent cu o lingura.
Pas 13
La urma mai puneti deasupra niste nuci maruntite sau fulgi de migdale si sunteti gata.
O puteti servi imediat cu glazura asa mai lichida.
Pas 14
Daca o puneti la frigider pentru 1 ora, glazura se intareste si este mai usor de manevrat, portionat si servit.
Am observat a 2-a zi ca are textura un pic mai ferma din cauza ca a stat la rece, dar oricum a fost frageda si pufoasa.
Pas 15
Recomand cu mare drag reteta, este chiar deosebit de buna si interesanta.
Pofta Buna!
Cantitate:
1500 g
(15 portii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii: