Cozonac Floare Reteta VIDEO
O super idee de a forma un cozonac in forma de floare, ceva mai artistic, dar in acelasi timp foarte simplu - nu va speriati, este totul banal si repede(nu am nici eu timp sa stau prea mult in bucatarie...
Aluatul dospit dulce puteti sa-l folositi oricare va place, doar rulati si formati cozonacul floare ca in pasii de mai jos. La fel se poate folosi si scortisoara, merisoare, stafide sau cacao in loc de mac, sau altele la ce va duce imaginatia.
Foarte aratos, gustos si de senzatie - cozonacul se serveste cald sau rece, cel mai bine rupt bucati :)
Deoarece folosim Youtube (oferit de Google) pentru reteta video, avem nevoie de consimtamantul tau in categoriile
- Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv
- Selectarea reclamelor de bază
- Crearea unui profil de reclame personalizate
- Selectarea reclamelor personalizate
- Măsurarea performanței reclamelor
- Aplicarea cercetărilor de piață pentru a genera informații despre audiență
- Dezvoltarea și îmbunătățirea produselor
in
Centrul de preferinte pentru confidentialitate
Ingrediente
●
Zahar
50 g
aproximativ 5-6 linguri
●
Drojdie uscata
10 g
sau 25g drojdie umeda
●
Unt
80 g
50g in aluat + 30g pentru uns foaia de cozonac
●
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
●
Esenta de vanilie
1 lingura
●
Mac
0.5 pahare
sau merisoare, stafide, scortisoara, nuci, cacao,etc
●
Faina alba calitate superioara
400 g
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Laptele cald(nu fierbinte!) se amesteca cu 3 linguri de zahar si drojdia, lasati la o parte 10 minute.
Pas 2
Dupa acest timp adaugati 1 ou, sarea, vanilia, untul topit(50g), uleiul - amestecati bine cu un tel.
Pas 3
Nu adaugati toata faina o data - puneti pentru inceput doar 300g, amestecati cu o lingura si vedeti daca aluatul nu este prea lipicios.
Daca mai trebuie adaugati cate putin, sa fie suficient ca sa-l puteti scoate pe masa si framanta - dar nici prea tare si dens.
Pas 4
Presarati niste faina pe masa si scoateti aluatul din bol, incet si ajutandu-va cu faina framantati un aluat moale(poate putin lipicios, dar mai bine asa decat prea tare).
Pas 5
Il puneti inapoi in bol, acoperiti cu un prosop si lasati aproximativ 30 min la odihnit.
Pas 6
Dupa acest timp il intindeti pe masa presarata cu faina intr-un oval mare cam de 3-4 mm grosime.
Pas 7
Ungeti foaia cu putin unt moale(30g).
Pas 8
Presarati 3 linguri de zahar si orice umplutura va place.
Aici am pus mac, in reteta video veti observa merisoare - deci orice va place si aveti la indemana.
Pas 10
Taiati capetele ruloului(le vom folosi mai jos).
Pas 11
Treceti ruloul pe o tava de cuptor si il suciti in forma de cerc/covrig.
Taiati cu o foarfeca felii din el, dar nu pana la capat.
Pas 12
Cam la 2-3 felii distanta una din ele se intoarce invers - spre centrul ruloului.
Pas 13
Indreptati si aranjati simetric rulourile care raman pe loc.
Pas 14
Cele 2 capete de rulou taiate mai sus, se pun in mijlocul cozonacului.
Pas 15
Lasati cozonacul sa creasca 20-30 minute in tava, apoi ungeti cu ou batut deasupra.
Pas 16
Il coaceti timp de 30-40 minute la cuptor preincalzit la 180-200 de grade - pana se rumeneste frumos.
Pas 17
Lasati sa se racoreasca apoi serviti cald sau rece - bun, bun!
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(8-10 portii)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (5 voturi)