Cozonac Floare Rețetă VIDEO

Cozonac Floare

O super idee de a forma un cozonac în forma de floare, ceva mai artistic, dar în același timp foarte simplu - nu vă speriați, este totul banal și repede (nu am nici eu timp să stau prea mult în bucătărie...)

Aluatul dospit dulce puteți să-l folosiți oricare vă place, doar rulați și formați cozonacul floare ca în pașii de mai jos. La fel se poate folosi și scorțișoară, merișoare, stafide sau cacao în loc de mac, sau altele la ce vă duce imaginația.

Foarte arătos, gustos și de senzație - cozonacul se servește cald sau rece, cel mai bine rupt bucăți :)

Ingrediente

Lapte
250 ml
   
Zahăr
50 g
aproximativ 5-6 linguri
Drojdie uscată
10 g
sau 25g drojdie umedă
Ouă
2 buc
   
Unt
80 g
50g în aluat + 30g pentru uns foaia de cozonac
Ulei de floarea-soarelui
3 linguri
   
Sare
0.5 lingurite
   
Esență de vanilie
1 lingura
   
Mac
0.5 pahare
sau merișoare, stafide, scorțișoară, nuci, cacao, etc.
Făină albă calitate superioară
400 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Laptele cald (nu fierbinte!) se amestecă cu 3 linguri de zahăr și drojdia, lăsați la o parte 10 minute.

Cozonac Floare - Pas 1
Pas 2

După acest timp adăugați 1 ou, sarea, vanilia, untul topit (50g), uleiul - amestecați bine cu un tel.

Cozonac Floare - Pas 2
Pas 3

Nu adăugați toată făina o dată - puneți pentru început doar 300g, amestecați cu o lingură și vedeți dacă aluatul nu este prea lipicios.

Dacă mai trebuie adăugați câte puțin, să fie suficient ca să-l puteți scoate pe masă și frământa - dar nici prea tare și dens.

Cozonac Floare - Pas 3
Pas 4

Presărați niște făină pe masă și scoateți aluatul din bol, încet și ajutându-vă cu făina frământați un aluat moale (poate puțin lipicios, dar mai bine așa decât prea tare).

Cozonac Floare - Pas 4
Pas 5

Îl puneți înapoi în bol, acoperiți cu un prosop și lăsați aproximativ 30 min la odihnit.

Cozonac Floare - Pas 5
Pas 6

După acest timp îl întindeți pe masă presărată cu făină într-un oval mare cam de 3-4 mm grosime.

Cozonac Floare - Pas 6
Pas 7

Ungeți foaia cu puțin unt moale (30g).

Cozonac Floare - Pas 7
Pas 8

Presărați 3 linguri de zahăr și orice umplutură vă place.

Aici am pus mac, în rețeta video veți observa merișoare - deci orice vă place și aveți la îndemână.

Cozonac Floare - Pas 8
Pas 9

Rulați strâns.

Cozonac Floare - Pas 9
Pas 10

Tăiați capetele ruloului (le vom folosi mai jos).

Cozonac Floare - Pas 10
Pas 11

Treaceți ruloul pe o tavă de cuptor și îl suciți în formă de cerc/covrig.

Tăiați cu o foarfecă felii din el, dar nu până la capăt.

Cozonac Floare - Pas 11
Pas 12

Cam la 2-3 felii distanță una din ele se întoarce invers - spre centrul ruloului.

Cozonac Floare - Pas 12
Pas 13

Îndreptați și aranjați simetric rulourile care rămân pe loc.

Cozonac Floare - Pas 13
Pas 14

Cele 2 capete de rulou tăiate mai sus, se pun în mijlocul cozonacului.

Cozonac Floare - Pas 14
Pas 15

Lăsați cozonacul să crească 20-30 minute în tavă, apoi ungeți cu ou bătut deasupra.

Cozonac Floare - Pas 15
Pas 16

Îl coaceți timp de 30-40 minute la cuptor preîncălzit la 180-200 de grade - până se rumenește frumos.

Cozonac Floare - Pas 16
Pas 17

Lăsați să se răcorească apoi serviți cald sau rece - bun, bun!

Poftă Bună!

Cozonac Floare - Pas 17

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

mirabela2014
mirabela2014 01 Nov 2013, 18:41

Sunt noua p aici dar am inceput deja sa fac retetela tale..felicitari..

tiki
tiki 02 Nov 2013, 08:55

Buna Lena. De aseara imi tot bat capul,- ca stii ca eu incerc ptr.mine intotdeauna cate o jamatate de portie-,dar cred ca aici nu am cum .Mai mic,dar...Cred ca astept "devoratorii" si voi face portia normala,dar curiozitatea imi era mare. Asta e. Arata bestial si gustul sunt sigura ca e la fel.Multumesc si pupici.

elizagabriela
elizagabriela 02 Nov 2013, 15:06

Buna!Mi de multumiri pt reteta.Azi dimineatza am vazut reteta si m-am apucat de treaba....eu l-am facut cu cacao si zahar brun....super bun si mirosul e demential.Aici e o poza inainte;

Poza mea pentru rețetă:
elizagabriela
elizagabriela 02 Nov 2013, 15:10

Si aici poza de dupa...si eu de obicei fac retetele cu jumatate de compozitie dar arata prea bine si am zis sigur se mananca repede si asa s-a intamplat:)...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Cori
Cori 03 Nov 2013, 11:21

Oaaau, e superba si foarte apetisanta, aceasta floare cu mac!

Abia astept s-o fac si eu! 

Matei Cosmin
Gabi (Matei Cosmin) 04 Nov 2013, 17:56

A iesit buna, foarte simpla si gustoasa. Multumesc pentru reteta !

Poza mea pentru rețetă:
eviana
eviana 04 Nov 2013, 23:57

E nevoie de framantat din ala clasic de cozonac de transpira si masa sub noi sau cateva minute pana la omogenizare si absorbtia completa  a fainii sunt de ajuns?Se pot pune ingredientele si in masina de paine la programul de framantat si crescut ?Merci anticipat.

lena
Elena (lena) eviana 05 Nov 2013, 07:49

Se framanta pana la absorbtia fainii si inca 5 minute, merge si la masina de facut paine.

eviana
eviana 06 Nov 2013, 00:05

Am facut-o cu 70% cu faina integrala si restul Manitoba care are val proteica mai ridicata si creste de doua pri mai repede ca celelalte ( asta e! capoasa ca mine mai rar, cand e sa-mi sustin ideile de dulciuri sanatoase pentru gazulita mea...).A trebuit sa mai adaug vreo 100 de faina in plus ca era prea smantanoasa ( nu prea absoarbe asta integrala ) si trebuia sa mai adaug inca o lingura de zahar, asta o sa mi-o amintesc data viitoare  dar in orice caz, una peste alta, a iesti UN PUF DE COZONACEL !!Si gandacelul meu tot mai cerea!

Merci Lena ca ne aduci "comori secrete "  de pe alte meleaguri atat de simple si de spectaculoase si ca aspect si ca gust! Practic cu un singur castron murdarit si fara o jum de ora de framantat si cu cateva miscari simpke de decorat a iesit o minunatie de cozonac de zici ca ai muncit sa-l decorezi o juma de zi! Si a crescut de vreo trei ori si ca volum, si in cuptor!

Familionul meu a decretat oficial inlocuita reteta mea clasica de cozonac cu aceasta!!

lena
Elena (lena) 06 Nov 2013, 08:14

Foarte interesanta combinatie de fianuri ai facut, trebuie sa mai incerc si eu.

Ma bucur ca v-o placut

eviana
eviana 06 Nov 2013, 12:14

Pai da, ca eu tot incercam cu faina integrala 100% dar iesea ...tare nisipoasa si dura si nu crestea, dar tot vedeam faina asta pe rafturi, Manitoba, si citisem de ea (este numele unei provincii in Canada unde numai acolo crestea specia asta de grau, mai bine zis al tribului de indieni care o planta, cu indice proteic inalt.Este un pic asemanator cu Kamut-ul gasit intr-un mormant egiptean si apoi pus la incoltit acum il gasesti peste tot,si au adus-o si in Europa.Ideea este ca creste de doua ori mai inalt decat o faina obisnuita, si am folosit din aia "0" nu "00" care este prea rafinata , si ii da o "detenta " la asta integrala incredibila.O folosesc des la toate aluaturile inclusiv la painea pe care o fac in fiecare zi la masina si nu pun mult, de obicei un sfert si zici ca e faina alba "00" asa de frumos si pufos creste.Nu stiu daca se gaseste si in Romania banuiesc ca da, daca nu pot sa iti trimit sa o incerci, este exceptionala!

Nina-Andreea
Nina-Andreea 06 Nov 2013, 16:01

Primul meu cozonac!!!! Absolut perfect! A crescut, s-a rumenit, a fost și lăudat! Cu acest aluat se lucrează extrem de ușor, practic te joci cu el! Aș fi preferat să fie puțin mai dulce; nu am măsurat zahărul din umplutură, am presărat așa, puțin. Am mai pus mac și foarte puțină cacao. Sunt curioasă dacă îmi va ieși la fel de bine și frumos și într-o tavă normală, de cozonac/chec.

Poza mea pentru rețetă:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 06 Nov 2013, 16:05

Aici și o secțiune pufoasă tare!

Poza mea pentru rețetă:
Corina Kitchen
Corina Kitchen 09 Nov 2013, 10:18

E o placere sa te joci cu aluatul acesta....Am  ceva emotii, e la cuptor, sper sa iasa bine. IN caz pozitiv  atasez si eu rezultatul.

Defapt fiica-mea  l-a facut sub  indrumarea mea:) Nu am  reusit sa ma "joc" prea mult cu ingredientele;)  Acesta e un fel de versiune de la  cozonacul TRANDAFIR  facut in oala de supa, cu pereti  glazurati cu caramel, este?

Corina Kitchen
Corina Kitchen 09 Nov 2013, 10:48

Am si eu o intrebare: aceasta  rulada cu mac merge coapta ca pe cozonacii traditionali?  In tavi dreptunghiulare? A incercat  cineva? MI se par f simplu de realizat si cu f  putin efort. Ar merita sa salvam energie in zilele "fierbinti"  de sarbatori cand  nu ne mai vedem capul de treburi, nu-i asa?:)

HDorina
HDorina 09 Nov 2013, 15:33

DELICIOS si foarte simplu de gatit. Multumim draga Lena.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 10 Nov 2013, 13:30

Buna. Ia priviti ce frumusata. Wow,wow. Si cand te gandesti ca numai din 1/2 de portie. Sunt f.incantata. Pe jumatate de foaie am pus mac si pe jumatate nuca macinata cu albus de ou (se vede si in poza partea de mai departe-nuca). Rulourile mi s-au cam sucit.De ce? Am vrut sa fac in tava de silicon si cum nu am foarfeca de "gatit",am taiat cu cutitul pe masa (sa nu tai si tava) si apoi asa facuta "floarea",am mutat-o in tava si s-a cam stricat,dar nu se vede. Chiar ca e de poza. Cum au spus si fetele :un aluat de sa te joci. Multumesc din nou.Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) tiki 10 Nov 2013, 14:35

Corina, cred ca merge facut si in varianta clasica, de ce nu?

Bravo fetele pentru rezultate, arata foarte bine cozonacii!

LicaStar
Lica (LicaStar) 10 Nov 2013, 21:04

Varianta cu stafide, deliciooooos...

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 10 Nov 2013, 22:02

Ce frumoasa-i Lica! Trebuie sa fac si eu cu stafide, arata foarte interesant

rodica andrei
rodica andrei 11 Nov 2013, 10:12

Buna,Lena! Am incercat sa-ti trimit un e-mail pe inregistrarea pe care am facut-o mai demult (tu imi spui Andrei) si nu am reusit.Nu inteleg de ce.

Te pup!

rodica andrei
rodica andrei 11 Nov 2013, 10:19

In sfarsit,ai primit e-mailul!

Cozonacelul arata super! Vreau doar sa te-ntreb daca nu e prea putin 1 ou si daca e suficient de dulce cu 3 linguri de zahar?

Te felicit pt tot ce realizezi si pt tot ce postezi!

Sa-ti dea D-zeu sanatate!

tiki
tiki 14 Nov 2013, 19:09

Buna seara. Te rog frumos Lena sa-mi raspunzi cand ai timp,daca semintele de mac le macini? Eu da, dar vad ( cred ca nu ma insel) ca sunt semintele intregi ?. Eu nu am facut si nici nu am cumparat cu mac niciodata pana acuma,ca mie imi place mai mult nuca,dar acuma am facut si cu mac si voi mai face. Multumesc.

lena
Elena (lena) tiki 14 Nov 2013, 20:11

Salut Tiki, macul se poate macina sau lasa asa intreg, chestie de gust si preferinte.

Aici sunt seminte intregi.

tiki
tiki 14 Nov 2013, 20:33

Multumesc. O sa fac si cu intregi ca se aseaza mai bine,dar ma gandeam ca-ti raman printre dinti . O seara buna.

piti
Daniela (piti) 08 Feb 2015, 23:40

Draga Lena ,

multumesc pentru tot ce faci si impartasesti cu noi .Toate retetele pe care le-am facut au fost reusite si  foarte apreciate de familia mea .

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 26 Apr 2019, 11:16

Daca pun maia in lok de

  drojdie se va primi??????

LauraBecam587
Laura Becam (LauraBecam587) 05 Apr 2020, 12:47

Foarte bun si usor de facut. Desi incer sa reduc zaharul la aproape toate retelele, data viitoare o sa pun un pic mai mult zahar, Cred ca depinde si de lingura :). Abia astept sa-l mai fac inca o data. Multumesc pentru retea.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Carmen
Carmen 09 Apr 2020, 11:42

De când ,îmi doresc o rețetă simplă pt. cozonac , am să o încerc și eu.....

 Mulțumesc