Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui

Una din intrebarile pe care le primesc cel mai des este despre sursele mele de inspiratie - daca mai am retete, de unde le iau, cum le aleg, etc. Si de obicei raspund la fel - am o lista infinita de retete in plan, sa fie sanatate si timp ca retetele nu se termina. Ele vin din multe surse, de acasa, din musafirii, de pe net si din comunicarea cu voi - fanii mei de pe Facebook sau site. Anume acesta reteta de pilaf taranesc o am de la o minunata doamna cu care periodic vorbesc pe Facebook, saptamana trecuta mi-a zis de pilaf, am cerut imediat instructiuni si poftim - o mancare minunata, interesanta, rapida si foarte gustoasa. Niciodata nu am incercat sa combin cartofii cu orez, dar sa stiti ca merge si chiar este bun.

Copiilor le-a placut mult si varianta fara pui, voi veni cu ea la inceputul Postului, dar totusi mai exemplara si exact preluata ca de la sursa, este anume reteta de pilaf cu pui. Puteti pune copanele cu os sau fara si aripioare, cred ca nu ar iesi deloc rau si cu niste carne de curcan.

Multumesc mult Monica pentru acesta reteta de pilaf, este foarte faina, rapida si gustoasa - exact cum ne place!

Ingrediente

Pulpe de pui
1 kg
eu am luat copanele cu os, dar puneti ce va place si ce aveti disponibil
Orez
1 pahar
oricare - a iesit bine si din orez cu bob rotund, dar si din basmati
Cartofi
5 buc
cantitatea de cartofi depinde de marimea tavii - aici am o tava medie, cam cat o tigaie de 26cm
Ceapa
3 buc
Rosii cubulete din conserva
200 g
Ulei
50 ml
Boia ardei dulce sau iute
2 lingurite
Sare
1 lingurita
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Frunza de dafin
1 buc

Pasi de urmat

Pas 1

Pulpele de pui se spala bine, le puneti intr-o cratita si turnati apa cat sa le acopere.

Puneti la fiert, scoateti spuma formata, adaugati 1 ceapa intreaga si 1 frunza de dafin.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 1
Pas 2

Faceti focul mic si lasati sa fiarba sub capac 30 de minute.

Daca aveti carne de pui de la tara, aveti grija sa-l fierbeti pana este moale.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 2
Pas 3

Pana acesta fierbe pregatiti restul ingredientelor - cartofii, orezul, ceapa si rosiile tocate.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 3
Pas 4

Dupa ce a fiert puiul, puneti pe foc o tigaie adanca, turnati uleiul si caliti in el 2 cepe tocate cubulete mici, pana se rumenesc usor.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 4
Pas 5

Adaugati rosiile cubulete, amestecati si mai caliti 5 minute.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 5
Pas 6

Adaugati apoi orezul spalat bine.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 6
Pas 7

Puneti sarea, piperul macinat, boia si amestecati bine toata compozitia.

Inchideti focul sub tigaie.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 7
Pas 8

Acesta compozitie de orez o treceti intr-o tava adanca de cuptor.

Eu am folosit una ovala de yena, dar este buna oricare aveti, patrata sau dreptunghiulara.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 8
Pas 9

Peste stratul de orez puneti cartofii(cruzi) taiati rondele cam de 7-8mm.

Presarati putina sare si piper macinat, sau alte mirodenii preferate.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 9
Pas 10

Peste cartofi aranjati pulpele de pui fierte.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 10
Pas 11

Cu un polonic turnati zeama in care a fiert puiul, aceasta trebuie sa acopere complet stratul de cartofi si sa atinga putin din cel de carne.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 11
Pas 12

Si asta e tot! Acum tava merge la cuptor pentru aproximativ 40 de minute la 200 de grade.

Daca va mai ramane supa de pui, o puteti congela si folositi la alte retete mai tarziu.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 12
Pas 13

Asa arata cand este gata - orezul nu trebuie initial sa absoarba perfect toata zeama, nu va speriati daca se mai vede putin printre cartofi.

Doar verificati cu un cutit daca sunt moi cartofii.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 13
Pas 14

Dupa cuptor lasati tava pe masa 20-30 de minute sa se racoreasca si sa se patrunda perfect toate aromele si ingredientele.

Acum orezul va continua sa absoarba din zeama si ulei, chiar daca nu fierbe.

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 14
Pas 15

Serviti cu niste muraturi sau salata, este satios si foarte gustos.

Pofta Buna!

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (5-6 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 14

CipiCipi692
Cipi Cipi (CipiCipi692) 19 Jul 2018, 22:46

Interesantă!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
PetronelaGanea584
Petronela Ganea (PetronelaGanea584) 05 Mar 2018, 22:47

Inca o poza

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
PetronelaGanea584
Petronela Ganea (PetronelaGanea584) 05 Mar 2018, 22:46

Copiii au fost foarte incantati, multumesc pentru reteta!

Poza mea pentru reteta:
AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 28 Feb 2018, 18:35

Am făcut și eu varianta de post a acestei rețete. Foarte bună!

Și deși mai pun și eu câteodată 2-3 linguri de orez în tocănița de cartofi, acum a ieșit altceva, mult mai fin și delicios. Mulțumesc din nou pentru rețetă și felicitări pentru aplicația pentru telefon a sait-ului. E frumoasă, bine organizată și lipsită de reclame. E o plăcere să răsfoiesc prin ea!

Nota mea pentru reteta:
carab?manuela995
carabă manuela (carab?manuela995) 25 Feb 2018, 15:00

Inca de cand am vazut reteta mi-am inchipuit ce gust bun poate sa aiba aceasta combinatie, pe care nu am facut-o niciodata! Ma refer la cartof si orez... Foarte buna intr-adevar! In zeama care a ramas dupa ce am fiert pulple ( si un piept si multe legume pentru o salata beouf) am facut si o supa delicioasa de galuste!!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
E.M.A
E.M.A 20 Feb 2018, 11:47

Și eu uitasem de notă. :)

Nota mea pentru reteta:
E.M.A
E.M.A 20 Feb 2018, 11:44

Mă bucur mult ca ti-a plăcut, Lena și că ai postat rețeta mea. Eu, din păcate, n-am mai avut timp s-o postez nici măcar pe grupul tău de Facebook, am avut și încă am o perioadă aglomerată. Dar măcar voi posta acum poza cu varianta de post,  pentru a le oferi o imagine celor care vor s-o încerce și fără carne. Însă aș dori totodată să menționez și un aspect care mie mi se pare important. Celor care vor să gătească această rețetă cu carne de pui le recomand să aleagă carnea cu oase,  nu dezosată,  deoarece astfel zeama în care vor fierbe orezul și cartofii va da un gust mult mai bun întregului preparat. Mulțumesc, Lena! Zi frumoasă! Monica Gaspar 

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 14 Feb 2018, 22:28

Nota scuze. De cand nu am mai postat, am uitat.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 14 Feb 2018, 22:31

Ma bucur ca ti-a placut, pofta buna!

tiki
tiki 14 Feb 2018, 22:27

Astazi m-am pus pe treaba. Eu ca de obicei mai complicata. Am fiert cartofii 10 minute. Orezul la fel in oala de orez total,nu stiu daca o pot opri la  jumatate. Soia fiarta cu condimente. Apoi toate in cuptor cam 25 de minute fiind aproape toate facute. Am zis ca am pe o saptamana de mancare, dar cred ca in 3 zile e gata. Multumesc de reteta. Am mancat cu castraveti ca numai asa ceva aveam in  casa. (pivnita e departe )

Poza mea pentru reteta:
E.M.A
E.M.A tiki 20 Feb 2018, 11:56

Bună ziua!  Nu este nevoie să fierbeți orezul sau cartofii în prealabil. O faceți doar dacă doriți neapărat să scurtați timpul de gătire în cuptor. Zi plăcută!  Monica

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 13 Feb 2018, 15:54

Exista varianta de post a acestui fel de mâncare, care în satele bulgărești de pe lângă Târgoviște se numește cartofelniță; predomină cartofii, care se călesc puțin înainte de a pune mâncarea la fiert.

Arata toate comentariile