Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui

Pilaf taranesc la cuptor, cu cartofi si pui

Una din intrebarile pe care le primesc cel mai des este despre sursele mele de inspiratie - daca mai am retete, de unde le iau, cum le aleg, etc. Si de obicei raspund la fel - am o lista infinita de retete in plan, sa fie sanatate si timp ca retetele nu se termina. Ele vin din multe surse, de acasa, din musafirii, de pe net si din comunicarea cu voi - fanii mei de pe Facebook sau site. Anume acesta reteta de pilaf taranesc o am de la o minunata doamna cu care periodic vorbesc pe Facebook, saptamana trecuta mi-a zis de pilaf, am cerut imediat instructiuni si poftim - o mancare minunata, interesanta, rapida si foarte gustoasa. Niciodata nu am incercat sa combin cartofii cu orez, dar sa stiti ca merge si chiar este bun.

Copiilor le-a placut mult si varianta fara pui, voi veni cu ea la inceputul Postului, dar totusi mai exemplara si exact preluata ca de la sursa, este anume reteta de pilaf cu pui. Puteti pune copanele cu os sau fara si aripioare, cred ca nu ar iesi deloc rau si cu niste carne de curcan.

Multumesc mult Monica pentru acesta reteta de pilaf, este foarte faina, rapida si gustoasa - exact cum ne place!

Ingrediente

Pulpe de pui
1 kg
eu am luat copanele cu os, dar puneti ce va place si ce aveti disponibil
Orez
1 pahare
oricare - a iesit bine si din orez cu bob rotund, dar si din basmati
Cartofi
5 buc
cantitatea de cartofi depinde de marimea tavii - aici am o tava medie, cam cat o tigaie de 26cm
Ceapa
3 buc
Rosii cubulete din conserva
200 g
Ulei
50 ml
Boia ardei dulce sau iute
2 lingurite
Sare
1 lingurite
Piper negru macinat
0.25 lingurite
Frunza de dafin
1 buc

Pasi de urmat

1

Pulpele de pui se spala bine, le puneti intr-o cratita si turnati apa cat sa le acopere.

Puneti la fiert, scoateti spuma formata, adaugati 1 ceapa intreaga si 1 frunza de dafin.

2

Faceti focul mic si lasati sa fiarba sub capac 30 de minute.

Daca aveti carne de pui de la tara, aveti grija sa-l fierbeti pana este moale.

3

Pana acesta fierbe pregatiti restul ingredientelor - cartofii, orezul, ceapa si rosiile tocate.

4

Dupa ce a fiert puiul, puneti pe foc o tigaie adanca, turnati uleiul si caliti in el 2 cepe tocate cubulete mici, pana se rumenesc usor.

5

Adaugati rosiile cubulete, amestecati si mai caliti 5 minute.

6

Adaugati apoi orezul spalat bine.

7

Puneti sarea, piperul macinat, boia si amestecati bine toata compozitia.

Inchideti focul sub tigaie.

8

Acesta compozitie de orez o treceti intr-o tava adanca de cuptor.

Eu am folosit una ovala de yena, dar este buna oricare aveti, patrata sau dreptunghiulara.

9

Peste stratul de orez puneti cartofii(cruzi) taiati rondele cam de 7-8mm.

Presarati putina sare si piper macinat, sau alte mirodenii preferate.

10

Peste cartofi aranjati pulpele de pui fierte.

11

Cu un polonic turnati zeama in care a fiert puiul, aceasta trebuie sa acopere complet stratul de cartofi si sa atinga putin din cel de carne.

12

Si asta e tot! Acum tava merge la cuptor pentru aproximativ 40 de minute la 200 de grade.

Daca va mai ramane supa de pui, o puteti congela si folositi la alte retete mai tarziu.

13

Asa arata cand este gata - orezul nu trebuie initial sa absoarba perfect toata zeama, nu va speriati daca se mai vede putin printre cartofi.

Doar verificati cu un cutit daca sunt moi cartofii.

14

Dupa cuptor lasati tava pe masa 20-30 de minute sa se racoreasca si sa se patrunda perfect toate aromele si ingredientele.

Acum orezul va continua sa absoarba din zeama si ulei, chiar daca nu fierbe.

15

Serviti cu niste muraturi sau salata, este satios si foarte gustos.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (5-6 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 14

CipiCipi692
Cipi Cipi (CipiCipi692) 19 iul 2018, 22:46

Interesantă!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
PetronelaGanea584
Petronela Ganea (PetronelaGanea584) 05 mar 2018, 22:47

Inca o poza

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
PetronelaGanea584
Petronela Ganea (PetronelaGanea584) 05 mar 2018, 22:46

Copiii au fost foarte incantati, multumesc pentru reteta!

Poza mea pentru reteta:
AngyT
AngyT 28 feb 2018, 18:35

Am făcut și eu varianta de post a acestei rețete. Foarte bună!

Și deși mai pun și eu câteodată 2-3 linguri de orez în tocănița de cartofi, acum a ieșit altceva, mult mai fin și delicios. Mulțumesc din nou pentru rețetă și felicitări pentru aplicația pentru telefon a sait-ului. E frumoasă, bine organizată și lipsită de reclame. E o plăcere să răsfoiesc prin ea!

Nota mea pentru reteta:
carab?manuela995
carab? manuela (carab?manuela995) 25 feb 2018, 15:00

Inca de cand am vazut reteta mi-am inchipuit ce gust bun poate sa aiba aceasta combinatie, pe care nu am facut-o niciodata! Ma refer la cartof si orez... Foarte buna intr-adevar! In zeama care a ramas dupa ce am fiert pulple ( si un piept si multe legume pentru o salata beouf) am facut si o supa delicioasa de galuste!!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
E.M.A
E.M.A 20 feb 2018, 11:47

Și eu uitasem de notă. :)

Nota mea pentru reteta:
E.M.A
E.M.A 20 feb 2018, 11:44

Mă bucur mult ca ti-a plăcut, Lena și că ai postat rețeta mea. Eu, din păcate, n-am mai avut timp s-o postez nici măcar pe grupul tău de Facebook, am avut și încă am o perioadă aglomerată. Dar măcar voi posta acum poza cu varianta de post,  pentru a le oferi o imagine celor care vor s-o încerce și fără carne. Însă aș dori totodată să menționez și un aspect care mie mi se pare important. Celor care vor să gătească această rețetă cu carne de pui le recomand să aleagă carnea cu oase,  nu dezosată,  deoarece astfel zeama în care vor fierbe orezul și cartofii va da un gust mult mai bun întregului preparat. Mulțumesc, Lena! Zi frumoasă! Monica Gaspar 

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 14 feb 2018, 22:28

Nota scuze. De cand nu am mai postat, am uitat.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 14 feb 2018, 22:31

Ma bucur ca ti-a placut, pofta buna!

tiki
tiki 14 feb 2018, 22:27

Astazi m-am pus pe treaba. Eu ca de obicei mai complicata. Am fiert cartofii 10 minute. Orezul la fel in oala de orez total,nu stiu daca o pot opri la  jumatate. Soia fiarta cu condimente. Apoi toate in cuptor cam 25 de minute fiind aproape toate facute. Am zis ca am pe o saptamana de mancare, dar cred ca in 3 zile e gata. Multumesc de reteta. Am mancat cu castraveti ca numai asa ceva aveam in  casa. (pivnita e departe )

Poza mea pentru reteta:
E.M.A
E.M.A tiki 20 feb 2018, 11:56

Bună ziua!  Nu este nevoie să fierbeți orezul sau cartofii în prealabil. O faceți doar dacă doriți neapărat să scurtați timpul de gătire în cuptor. Zi plăcută!  Monica

adriana st
adriana st 13 feb 2018, 15:54

Exista varianta de post a acestui fel de mâncare, care în satele bulgărești de pe lângă Târgoviște se numește cartofelniță; predomină cartofii, care se călesc puțin înainte de a pune mâncarea la fiert.

Arata toate comentariile