Papanasi fierti cu branza
Nu stiu cum de am putut uita de aceasta mancare a copilariei mele, la noi acasa li se mai spun "coltunasi lenesi", dar sunt aceeasi papanasi cu branza, doar ca fara pesmet deasupra. Reteta de papanasi fierti este foarte simpla, dar rezultatul final depinde mult de textura branzei de vaci - recomand neaparat sa alegeti branza de vaci bine scursa si grunjoasa, nicidecum una moale si cremoasa. Oricum aceasta recomandare este valabila si la papanasii clasici, cei prajiti.
Eu le fac fara zahar si asa se pot servi cu smantana simpli, sau cu niste dulceata deasupa, in acest caz devin desert si in ambele variante sunt absolut deliciosi, efectiv se topesc in gura. Le puteti bineinteles trece prin pesmet prajit, ca la reteta de galuste cu prune, dar noi le preferam asa, cu unt, smantana si dulceata.
Ingrediente
●
Branza de vaci
500 g
neaparat alegeti branza de vaci grunjoasa si bine scursa de zer
●
Faina alba
200 g
ar putea varia, in functie de textura branzei
●
Smantana
200 g
pentru servit, si optional dulceata preferata
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Dupa cum va spuneam mai sus, aveti mare grija de care branza folositi in reteta - aceasta trebuie sa fie bine scursa de zer si grunjoasa, ca in poza.
Pas 2
Adaugati la branza 1 ou si sarea, amesecati putin cu o spatula.
Pas 3
Apoi puneti faina si iarasi amestecati cu spatula.
Pas 4
Daca aluatul devine asa ca in poza, ferm si grunjos - este bine. Daca ramane in continuare lichid si lipicios mai adugati putina faina.
Pas 5
Dati la o parte lingura si continuati sa-l mai framantati cu mainile, pana devine uniform si observati in poza - nu se lipeste de maini.
Pas 6
Puneti pe masa presarata cu faina si il taiati in 2-3 parti.
Pas 7
Fiecare bucata se modeleaza in forma de bagheta subtire si lunga. Apoi taiati din aceasta felii de aproximativ 7-10mm.
Pas 8
Optional, puteti sa mai turtiti usor aceste bucatele cu degetele, sa fie ovale ceva mai neuniforme.
La fel formati si restul papanasilor, le puteti lasa pe masa sau puneti pe o tava mai mare.
Bineinteles, nu uitati sa va ajutati cu faina pe masa in tot procesul de lucru.
Pas 9
Acum puneti la fiert o oala mare de 3-5 litri cu apa si 1 lingura mare de sare.
Pas 10
Cand incepe sa fiarba bine apa, adaugati in ea jumatate din cantitatea de papanasi.
Pas 11
In aproximativ 5 minute acestia se vor ridica la suprafata apei, si acum e momentul sa le scoateti din oala.
Pas 12
Le luati atent cu o spatula sau spumiera si puneti intr-un bol.
In apa fierbinte ramasa puneti cealalta tura de papanasi si fierbeti la fel.
Pas 13
Bolul sau farfuria in care scot papanasii fierti, prefer sa o ung cu putin ulei, dar este optional. Peste papanasii fierbinti puneti jumatate din unt si scuturati putin bolul, sa se topeasca si distribuie uniform.
Nu amestecati papanasii cat sunt fierbinti cu lingura sau spatula - sunt foarte fragezi si riscati sa-i faceti zdrente! Dupa ce se mai racesc putin, devin mai fermi si mult mai usor de manevrat.
Pas 14
Cand fierbe si a 2-a tura de papanasi, o adaugati peste prima tura din bol, puneti restul de unt si iarasi scuturati atent.
Lasati 5 minute pana se topeste untul si papanasii usor se racoresc, apoi puteti deja sa-i mai amestecati atent cu o spatula sau lingura.
Pas 15
Se pot servi simpli cu smantana, sau cu smantana si dulceata, ca papanasii clasici.
Noi mai intai mancam o mica portie doar cu smantana, apoi adaugam in restul dulceata - sunt perfect de fragezi, gustosi si rapizi.
Pofta Buna!
Cantitate:
800 g
(4 portii)
Timp de preparare:
15 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)