Papanasi fierti cu branza

Papanasi fierti cu branza

Nu stiu cum de am putut uita de aceasta mancare a copilariei mele, la noi acasa li se mai spun "coltunasi lenesi", dar sunt aceeasi papanasi cu branza, doar ca fara pesmet deasupra. Reteta de papanasi fierti este foarte simpla, dar rezultatul final depinde mult de textura branzei de vaci - recomand neaparat sa alegeti branza de vaci bine scursa si grunjoasa, nicidecum una moale si cremoasa. Oricum aceasta recomandare este valabila si la papanasii clasici, cei prajiti.

Eu le fac fara zahar si asa se pot servi cu smantana simpli, sau cu niste dulceata deasupa, in acest caz devin desert si in ambele variante sunt absolut deliciosi, efectiv se topesc in gura. Le puteti bineinteles trece prin pesmet prajit, ca la reteta de galuste cu prune, dar noi le preferam asa, cu unt, smantana si dulceata.

Ingrediente

Branza de vaci
500 g
neaparat alegeti branza de vaci grunjoasa si bine scursa de zer
Sare
0.5 lingurite
Ou
1 buc
Faina alba
200 g
ar putea varia, in functie de textura branzei
Smantana
200 g
pentru servit, si optional dulceata preferata
Unt
50 g

Pasi de urmat

Pas 1

Dupa cum va spuneam mai sus, aveti mare grija de care branza folositi in reteta - aceasta trebuie sa fie bine scursa de zer si grunjoasa, ca in poza.

Papanasi fierti cu branza - Pas 1
Pas 2

Adaugati la branza 1 ou si sarea, amesecati putin cu o spatula.

Papanasi fierti cu branza - Pas 2
Pas 3

Apoi puneti faina si iarasi amestecati cu spatula.

Papanasi fierti cu branza - Pas 3
Pas 4

Daca aluatul devine asa ca in poza, ferm si grunjos - este bine. Daca ramane in continuare lichid si lipicios mai adugati putina faina.

Papanasi fierti cu branza - Pas 4
Pas 5

Dati la o parte lingura si continuati sa-l mai framantati cu mainile, pana devine uniform si observati in poza - nu se lipeste de maini.

Papanasi fierti cu branza - Pas 5
Pas 6

Puneti pe masa presarata cu faina si il taiati in 2-3 parti.

Papanasi fierti cu branza - Pas 6
Pas 7

Fiecare bucata se modeleaza in forma de bagheta subtire si lunga. Apoi taiati din aceasta felii de aproximativ 7-10mm.

Papanasi fierti cu branza - Pas 7
Pas 8

Optional, puteti sa mai turtiti usor aceste bucatele cu degetele, sa fie ovale ceva mai neuniforme.

La fel formati si restul papanasilor, le puteti lasa pe masa sau puneti pe o tava mai mare.

Bineinteles, nu uitati sa va ajutati cu faina pe masa in tot procesul de lucru.

Papanasi fierti cu branza - Pas 8
Pas 9

Acum puneti la fiert o oala mare de 3-5 litri cu apa si 1 lingura mare de sare.

Papanasi fierti cu branza - Pas 9
Pas 10

Cand incepe sa fiarba bine apa, adaugati in ea jumatate din cantitatea de papanasi.

Papanasi fierti cu branza - Pas 10
Pas 11

In aproximativ 5 minute acestia se vor ridica la suprafata apei, si acum e momentul sa le scoateti din oala.

Papanasi fierti cu branza - Pas 11
Pas 12

Le luati atent cu o spatula sau spumiera si puneti intr-un bol.

In apa fierbinte ramasa puneti cealalta tura de papanasi si fierbeti la fel.

Papanasi fierti cu branza - Pas 12
Pas 13

Bolul sau farfuria in care scot papanasii fierti, prefer sa o ung cu putin ulei, dar este optional. Peste papanasii fierbinti puneti jumatate din unt si scuturati putin bolul, sa se topeasca si distribuie uniform.

Nu amestecati papanasii cat sunt fierbinti cu lingura sau spatula - sunt foarte fragezi si riscati sa-i faceti zdrente! Dupa ce se mai racesc putin, devin mai fermi si mult mai usor de manevrat.

Papanasi fierti cu branza - Pas 13
Pas 14

Cand fierbe si a 2-a tura de papanasi, o adaugati peste prima tura din bol, puneti restul de unt si iarasi scuturati atent.

Lasati 5 minute pana se topeste untul si papanasii usor se racoresc, apoi puteti deja sa-i mai amestecati atent cu o spatula sau lingura.

Papanasi fierti cu branza - Pas 14
Pas 15

Se pot servi simpli cu smantana, sau cu smantana si dulceata, ca papanasii clasici.

Noi mai intai mancam o mica portie doar cu smantana, apoi adaugam in restul dulceata - sunt perfect de fragezi, gustosi si rapizi.

Pofta Buna!

Papanasi fierti cu branza - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 800 g (4 portii)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

IulianaGrosu742
Iuliana Grosu (IulianaGrosu742) 27 Aug 2020, 16:53

Am făcut de proba sa vad daca ne plac. Sunt senzaționali. Se fac repede si sunt foarte foarte buni! Multumim Elena pt toate retetele care te impartasesti!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Iuliana Grosu (IulianaGrosu742) 27 Aug 2020, 17:10

Cu drag!🤗

EllavonHeizer864
Ella von Heizer (EllavonHeizer864) 24 Sep 2020, 10:04

Sau se pot tavali prin pesmet fript. Sunt mortali!

Roxana
Roxana 29 Aug 2021, 18:28

De vis! Eu nu am cuvinte sa descriu cat de buni sunt acesti papanasi. I-am pregatit din doar 300 gr de branza de vaci; i-am servit cu frisca, smantana sau gemuri diferite ( dupa gusturile fiecaruia ). Categoric fac parte din meniul nostru incepand de astazi. Multumesc, Lena, si pentru aceasta minunatie de reteta si explicatii! O duminica frumoasa!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: