Cum fierbem corect Broccoli

Cum fierbem corect Broccoli

Desi pare la prima vedere nu chiar o reteta, dar am fost de atatea ori intrebata ce fac cu broccoli, ca am zis sa fac o reteta cu instructiuni detaliate. Gatesc broccoli foarte des, mai ales in sezonul lui normal, este preferatul Sofiei, il prefera tuturor legumelor si anume in aceasta forma cum o vedeti in poza. Mai rar cere sa-i pun un pic de iaurt pe langa, ca sos. Este foarte natural, crocant putin, de un verde intens si apetisant, cu gust f.bun, nu cel de varza rasfiarta.

Il puteti consuma asa gata fiert, ca garnitura sanatoasa sau combina in diverse salate, sau gratinat la cuptor, similar cu Conopida gratinata. Anume asa gratinat am reusit sa-l iubeasca niste copilasi foarte mofturosi.

La fel puteti face si broccoli congelat, doar ca la acela timpul de fierbere este mult mai mic, vedeti in pasi.

Ingrediente

Broccoli
500 g
aproximativ
Apa
2 l
Sare
1 lingurite

Pasi de urmat

1

Puneti apa la fiert intr-o cratita.

2

In acest timp spalam si pregatim broccoli-ul.

Il taiati direct sub flori, sa fie buchetele mici.

3

Asa am taiat toate buchetele de pe tulpina de broccoli.

Ce ramane puteti folosi pentru a face o supa-crema, etc.

4

Cand apa fierbe intens, cu bulbuci, adaugati sarea.

5

Observati ca se va face un fel de spuma activa care in 2-3 secunde dispare.

Asa se face pentru a scoate oxigenul din apa, legumele fierband in aceasta apa isi vor pastra mai bine vitaminele la fiert.

Metoda am vazut-o explicata candva demult la tv si mi s-a parut destul de logica, acum o folosesc cand fierb legumele asa, pentru garnitura.

6

Puneti broccoli in apa si lasati la foc mare pana incepe sa fiarba.

7

Cum incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati 2-3 minute.

Broccoli congelat fierbe doar 1 minut, pentru ca este deja prefiert.

8

Pana fierbe pregatiti o cratita sau un bol mare cu apa rece si o sita sau spumiera.

9

Dupa timpul indicat scoateti legumele din apa cu o spumiera sau lingura.

10

Le treceti imediat in bolul cu apa rece si lasati acolo 5-10 minute. Asta se face pentru a opri rapid procesul de fierbere si legumele sa ramana crocante si gustoase.

Daca aveti mai multe legume si putina apa rece, o schimbati de 2-3 ori, sau puneti gheata in ea ca sa raciti repede legumele.

11

Apoi le scoateti intr-o sita si lasati sa se scurga bine de apa, pana la servire.

Observati ca broccoli va avea o culoare de verde intens viu, structura ferma si crocanta, are gust foarte bun, nu de varza rasfiarta.

12

Modul acesta de servire este preferatul nostru, simplu, dietetic si gustos.

Dar il puteti gratina pentru un plus de gust si savoare.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 500 grame (3-4 portii)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 14

izbieta
izbieta 27 dec 2018, 16:17

Noi facem altfel: in tigaie, in (foarte) putin ulei prajim un catel-doi de usturoi, apoi adaugam broccoli bucati si imediat "stingem" cu jumatate de pahar de apa, repede acoperind totul cu capac. Totul se face la foc maxim. E gata in cateva minute si e crocant. Copiii mei il adora asa.

Corina.Iasi
Corina.Iasi 08 feb 2017, 18:25

Inca ceva: eu folosesc si tulpina! O curat, o tai pe lung o data, pe lat inca o data, si o las tot atat la fiert :)

Poza mea pentru reteta:
Corina.Iasi
Corina.Iasi 08 feb 2017, 18:20

Delicios!!! Eu adaug doar parmezan ras :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 23 ian 2017, 17:27

Lena decind ai postat reteta asta cumpar brocoli in cantitati  mari, imi place numai mie asa preparati restul familiei ii roade asa fresh in salata , dar nui problema ca sunt cu mai multe vitamine. Culoare , gust, crocant toate in 1 numai prin 2 pasi simpli.  Sa stii ca de multe ori zici ca nui o reteta dar e foarte important pt cele care Nu stiu cum se prepara corect, aici ma refer si la orezul fiert bob cu bob de la tine am invatat toate cum se fac.

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) timotei 25 ian 2017, 10:20

Asa este, si multumesc mult pentru comentariu, m-a uns pe suflet :)

l.e.
l.e. 10 oct 2016, 10:48

Brocoli este reconadat ca toate legumele verde inchis.:)Eu fac la cuptor, cu cascaval si smantana  frecata cu un ou si 2 lingt faina; este supe, ciuperci pleurotus  e si mai fain.Ne pace si fiert cu smantana; sau chiftele din conopida sau brocoli; nu va mai spun in salata  e super, taiat marunt; face satata mai crocanta si isi pastreaza toate roprietatile si enzimele.

DanaLidiaMaries427
Dana Maries (DanaLidiaMaries427) 30 sep 2016, 10:26

Nu sânt de acord cu fierberea în apă. Gătitul la aburi este mult mai sănătos. Numai așa reusim să păstrăm o parte din vitamine. Nu este o critica ci doar o constatare, îmi place modul tău de a găti, folosesc multe din rețetele tale ,adaptându-le,bineînțeles, gusturilor noastre.

StelutaMStanciu608
Steluta Stanciu (StelutaMStanciu608) Dana Maries (DanaLidiaMaries427) 01 oct 2016, 06:45

Totul e ok,imi plac retetele dar da,la abur e perfect!

lena
Elena (lena) Steluta Stanciu (StelutaMStanciu608) 01 oct 2016, 08:03

Sunt de acord ca aburul e bun dar categoric nu la broccoli! Un broccoli crocant si gustos iese numai asa, la aburi il face moale si gretzos, copiii mei nici nu se uita la el atunci. Fiecare metoda e buna la locul ei, dar nu va fixati pe aburi ca metoda universala. Este imposibil de fiert la aburi si de oprit fierberea la momentrul potrivit, broccoli continua sa se gateasca chiar daca ati oprit focul, se face o chestie scarboasa, moale, un verde urat si bun numai de aruncat.

diane
diane 16 iul 2015, 23:29

Nota 10 pt reteta.As dori si ceva mancaruri cu conopida la cuptor,e preferata familiei.

Nota mea pentru reteta:
susulina
simona andreea (susulina) 16 iul 2015, 09:04

Foarte frumos explicat

ErikaM
ErikaM 16 iul 2015, 08:55

Nici vorba de vitamine Cristiana! Se distrug la fierbere. Eu il gatesc la abur pentru ca ador gustul lor si astfel nu se risipeste in apa aroma.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 15 iul 2015, 14:53

Ador vitaminele . Multumesc Helene pentru ajutor.

Arata toate comentariile