Cum fierbem corect Broccoli

Cum fierbem corect Broccoli

Deși pare la prima vedere nu chiar o rețetă, dar am fost de atâtea ori întrebată ce fac cu broccoli, că am zis să fac o rețetă cu instrucțiuni detaliate. Gătesc broccoli foarte des, mai ales în sezonul lui normal, este preferatul Sofiei, îl preferă tuturor legumelor și anume în această formă cum o vedeți în poză. Mai rar cere să-i pun un pic de iaurt pe lângă, ca sos. Este foarte natural, crocant puțin, de un verde intens și apetisant, cu gust f.bun, nu cel de varză răsfiartă.

Îl puteți consuma așa gata fiert, ca garnitură sănătoasă sau combinat în diverse salate, sau gratinat la cuptor, similar cu Conopida gratinată. Anume așa gratinat am reușit să-l iubească niște copilași foarte mofturoși.

La fel puteți face și broccoli congelat, doar că la acela timpul de fierbere este mult mai mic, vedeți în pași.

Ingrediente

Broccoli
500 g
aproximativ
Apa
2 l
   
Sare
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Puneți apa la fiert într-o cratiță.

Cum fierbem corect Broccoli - Pas 1
Pas 2

În acest timp spălăm și pregătim broccoli-ul.

Îl tăiați direct sub flori, să fie buchețele mici.

Cum fierbem corect Broccoli - Pas 2
Pas 3

Așa am tăiat toate buchețelele de pe tulpina de broccoli.

Ce rămâne puteți folosi pentru a face o supă-cremă, etc.

Cum fierbem corect Broccoli - Pas 3
Pas 4

Când apa fierbe intens, cu bulbuci, adăugați sarea.

Cum fierbem corect Broccoli - Pas 4
Pas 5

Observați că se va face un fel de spumă activă care în 2-3 secunde dispare.

Așa se face pentru a scoate oxigenul din apă, legumele fierbând în această apă își vor păstra mai bine vitaminele la fiert.

Metoda am văzut-o explicată cândva demult la TV și mi s-a părut destul de logică, acum o folosesc când fierb legumele așa, pentru garnitură.

Cum fierbem corect Broccoli - Pas 5
Pas 6

Puneți broccoli în apă și lăsați la foc mare până începe să fiarbă.

Cum fierbem corect Broccoli - Pas 6
Pas 7

Cum începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 2-3 minute.

Broccoli congelat fierbe doar 1 minut, pentru că este deja prefiert.

Cum fierbem corect Broccoli - Pas 7
Pas 8

Până fierbe pregătiți o cratiță sau un bol mare cu apă rece și o sită sau spumieră.

Cum fierbem corect Broccoli - Pas 8
Pas 9

După timpul indicat scoateți legumele din apă cu o spumieră sau lingură.

Cum fierbem corect Broccoli - Pas 9
Pas 10

Le treceți imediat în bolul cu apă rece și lăsați acolo 5-10 minute. Asta se face pentru a opri rapid procesul de fierbere și legumele să rămână crocante și gustoase.

Dacă aveți mai multe legume și puțină apă rece, o schimbați de 2-3 ori, sau puneți gheață în ea ca să răciți repede legumele.

Cum fierbem corect Broccoli - Pas 10
Pas 11

Apoi le scoateți într-o sită și lăsați să se scurgă bine de apă, până la servire.

Observați că broccoli va avea o culoare de verde intens viu, structură fermă și crocantă, are gust foarte bun, nu de varză răsfiartă.

Cum fierbem corect Broccoli - Pas 11
Pas 12

Modul acesta de servire este preferatul nostru, simplu, dietetic și gustos.

Dar îl puteți gratina pentru un plus de gust și savoare.

Poftă Bună!

Cum fierbem corect Broccoli - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (3-4 porții)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 10 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 16

BrianaMariaTurcitu(HOB5A)720
Briana Maria Turcitu (HOB 5A) (BrianaMariaTurcitu(HOB5A)720) 23 Aug 2020, 21:29

Am incercat reteta ta si imi place foarte mult cum s-a gatit broccoli . 🥦😊

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
izbieta
izbieta 27 Dec 2018, 16:17

Noi facem altfel: in tigaie, in (foarte) putin ulei prajim un catel-doi de usturoi, apoi adaugam broccoli bucati si imediat "stingem" cu jumatate de pahar de apa, repede acoperind totul cu capac. Totul se face la foc maxim. E gata in cateva minute si e crocant. Copiii mei il adora asa.

CristinaCris257
Cristina Cris (CristinaCris257) izbieta 14 Jul 2020, 12:21

astazi il fac si eu, axact asa!

Corina.Iasi
Corina.Iasi 08 Feb 2017, 18:25

Inca ceva: eu folosesc si tulpina! O curat, o tai pe lung o data, pe lat inca o data, si o las tot atat la fiert :)

Poza mea pentru rețetă:
Corina.Iasi
Corina.Iasi 08 Feb 2017, 18:20

Delicios!!! Eu adaug doar parmezan ras :)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 23 Jan 2017, 17:27

Lena decind ai postat reteta asta cumpar brocoli in cantitati  mari, imi place numai mie asa preparati restul familiei ii roade asa fresh in salata , dar nui problema ca sunt cu mai multe vitamine. Culoare , gust, crocant toate in 1 numai prin 2 pasi simpli.  Sa stii ca de multe ori zici ca nui o reteta dar e foarte important pt cele care Nu stiu cum se prepara corect, aici ma refer si la orezul fiert bob cu bob de la tine am invatat toate cum se fac.

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) timotei 25 Jan 2017, 10:20

Asa este, si multumesc mult pentru comentariu, m-a uns pe suflet :)

diane
diane 16 Jul 2015, 23:29

Nota 10 pt reteta.As dori si ceva mancaruri cu conopida la cuptor,e preferata familiei.

Nota mea pentru rețetă:
susulina
simona andreea (susulina) 16 Jul 2015, 09:04

Foarte frumos explicat

ErikaM
ErikaM 16 Jul 2015, 08:55

Nici vorba de vitamine Cristiana! Se distrug la fierbere. Eu il gatesc la abur pentru ca ador gustul lor si astfel nu se risipeste in apa aroma.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 15 Jul 2015, 14:53

Ador vitaminele . Multumesc Helene pentru ajutor.

Anna Aniuta
Anna Aniuta 14 Jul 2015, 13:08

Super. Il faceam si eu la fel pina la etapa cu apa rece. Oricum fata mea il adora. Acuma o sa il fac si super frumos!

Arată toate comentariile