Zacuscă de ciuperci și ardei

Zacuscă de ciuperci și ardei

Vă prezint rețeta de zacuscă mai deosebită, cu ciuperci, fără vinete, dar cu mult ardei roșu gras și foarte gustoasă. Demult nu am lucrat cu așa plăcere la zacuscă, rețeta este complet gândită de mine, la cum mi se părea că ar trebui să fie gustos și nu am dat greș. A ieșit o zacuscă de nota 20, foarte gustoasă, densă, aromată, untoasă - perfectă!

Aș recomanda să pregătiți rețeta în 2-3 pași/zile, în una coaceți ardeii și ciupercile, în alta combinați ingredientele, fierbeți zacusca și o sterilizați. În acest timp țineți ingredientele neapărat la rece.

Aveți și varianta de zacuscă mai rapidă, foarte bună și ea, dar asta aș zice că este o rețetă mai premium.

Ingrediente

Ciuperci champignon
4 kg
   
Ardei copți
5 kg
Ar trebui cam 10kg de ardei cruzi - kapia și/sau ardei gras
Ceapă albă
2 kg
   
Roșii
4 kg
   
Ulei de floarea-soarelui
500 ml
   
Sare
4 linguri
reglați după gust
Frunză de dafin
3 buc
+ piper boabe opțional

Pași de urmat

Pas 1

Se coc ardeii pe grătar (sau la cuptor), se curăță de coajă și semințe.

Eu i-am făcut cu 2 zile înainte și i-am ținut la frigider până am cumpărat și pregătit restul de ingrediente.

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 1
Pas 2

Ciupercile se spală bine, nu se curăță, le tăiați în 2-3 bucăți dacă sunt mai mari și le aranjați într-o tavă mare de cuptor. Se stropesc cu puțin ulei și se dau la cuptor pentru 45-50 de minute, amestecați de 2-3 ori în ele să se rumenească uniform.

Mie mi-au încăput în 2 tăvi, le-am copt pe rând.

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 2
Pas 3

Cam așa arată la final, le las până scade complet apa și ciupercile se rumenesc frumos.

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 3
Pas 4

Ceapa se toacă fin în robotul de bucătărie.

Puteți s-o treceți și prin mașina de tocat carne.

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 4
Pas 5

Roșiile le-am tăiat în 3-4 bucăți.

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 5
Pas 6

Și le-am trecut și pe ele prin robot.

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 6
Pas 7

Într-un tuci mare (al meu este de 15 litri) încălziți bine uleiul, adăugați ceapa și amestecând periodic căliți până începe să se rumenească.

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 7
Pas 8

Adăugați roșiile tocate, amestecați bine și lăsați să fiarbă aproximativ 30 de minute, amestecați periodic.

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 8
Pas 9

Ciupercile se mărunțesc în robot și le adăugați și pe ele în tuci, amestecați.

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 9
Pas 10

Imediat după ciuperci adăugați și ardeii copți tocați sau mărunțiți bine în robot.

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 10
Pas 11

Amestecați bine, când începe să fiarbă mai tare faceți focul ceva mai mic și o lăsați în pace.

Din când în când o amestecați, dar lăsați pe foc minim 3-4 ore.

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 11
Pas 12

Cam așa arată după ce a fiert bine, este mai moale, uniformă, are alt gust și culoare.

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 12
Pas 13

Potriviți de sare, adăugați după preferințe frunze de dafin și boabe de piper.

Eu am pus frunzele cu 1 oră înainte și le-am scos înainte să pun zacusca în borcane.

Boabe de piper nu am pus, pentru că Sofia cam se supără când le vede în mâncare :)

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 13
Pas 14

Borcanele le spălați și uscați bine - eu le pun pentru 30 de minute în cuptor la 100 de grade înainte să lucrez cu ele.

Umpleți borcanele cu zacuscă, lăsați cam 1 cm liber de la gura borcanului, nu le umpleți ochi.

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 14
Pas 15

Înfiletați bine capacele și puneți borcanele la sterilizat în cuptor, la 150 de grade pentru 30 de minute.

Dați drumul la cuptor atunci când puneți borcanele, nu-l încălziți dinainte.

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 15
Pas 16

Apoi lăsați să răcească și le depozitați în cămară. Eu nu am beci, le țin în debara și stau foarte bine.

Vă poftesc la o felie de pâine cu zacuscă aromată și delicioasă!

Poftă Bună!

Zacuscă de ciuperci și ardei - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 9 kg (aproximativ)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregătire: 600 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 21

lycica
lycica 16 Sep 2020, 23:06

Acum am gătit și am rămas cu o cantitate bunișoară fără să mai am borcane suficiente. M-am gândit să îngheț restul, cum credeți, își va păstra gustul când voi dezgheța? 

lena
Elena (lena) lycica 17 Sep 2020, 05:36

Nu va fi chiar la fel, dar sigur nu se strica.😉

sieuLena
sieuLena 21 Aug 2020, 21:47

Absolut toate retetele de zacusca sunt fenomenale!!! Le fac de 3 ani, iar anul acesta portie dubla pt fiecare. Multumim pt sinceritatea si dragostea din fiecare postare!!!

lena
Elena (lena) sieuLena 24 Aug 2020, 07:10

Cu drag!🤗❤️

sieuLena
sieuLena Elena (lena) 03 Sep 2020, 08:41

salutări din Chișinău!

MatuchiMatucha462
Matuchi Matucha (MatuchiMatucha462) 21 Jun 2020, 19:18

la aceasta reteta ciupercile se cantaresc inainte sau dupa coacerea in cuptor.

lena
Elena (lena) Matuchi Matucha (MatuchiMatucha462) 22 Jun 2020, 10:46

Inainte de cuptor.

MatuchiMatucha462
Matuchi Matucha (MatuchiMatucha462) Elena (lena) 07 Aug 2020, 06:32

multumesc

ConstantinvVrabie709
Constantinv Vrabie (ConstantinvVrabie709) 13 Nov 2016, 11:49

Ciupercile brune nu sunt de fel mai gustoase. Doar sunt mai rezistente in stare cruda.

LunguMariaGiorgiana944
Lungu Maria Giorgiana (LunguMariaGiorgiana944) 29 Sep 2016, 11:57

Sunt mai gustoase cele brune

SimonaDumuţa558
Simona Dumuţa (SimonaDumuţa558) 01 Sep 2016, 19:05

Ati folosit cumva ciuperci champignon brune? Asa pare din imagine. Multumesc.

lena
Elena (lena) Simona Dumuţa (SimonaDumuţa558) 02 Sep 2016, 12:11

Da, sunt champignon brune aici, le-am gasit mai frumoase in piata, dar merg oricare aveti.

Lili Elly
Lili Elly 15 Oct 2015, 12:54

Recitind reteta ca sa ma apuc de ea, vad ca ciupercile doar se spala, nu se curata. Deci nu se curata de pielita lor de la suprafata palariei? Multumesc din nou! 

lena
Elena (lena) Lili Elly 15 Oct 2015, 13:46

Nu, nu, doar se spala bine.

raluca57
raluca57 07 Oct 2015, 22:02

Am testat azi aceasta bunatate, imi pare rau ca am facut doar jumatate de cantitate. Este foarte buna, recomand!!!! Sa vedem cum va fi la iarna.

Lili Elly
Lili Elly 06 Oct 2015, 20:19

La cat de bune mi-au iesit doua din retetele tale pentru iarna (multumesc!!) , nici nu se pune sa nu o incerc si pe asta! Mai ales ca nu suport vinetele, in schimb ador ciupercile!

Nu trebuie sa ramanem mereu batuti in cuie cu retete traditionale, in bucatarie e importanta si fantezia, noutatea, gusturi si arome care se imbina superb! Si eu mai inventez si ma minunez. Bravo tie!

Esti fenomenala! ;) La cat mai multe noutati!

MashaL
MashaL 06 Oct 2015, 13:38

Daca sincer e prima data cind aud de zacusca si ciuperci inauntru,prin partile noastre nu se facea, ciupercile se faceau in cuptor in borcane pe iarna. Cred ca si in zacusca sunt gustoase. Voi incerca neaparat ca o noua experienta in bucatarie, iar tu Lena esti brava ca stii astfel de mincarica pe iarna

Arată toate comentariile