Zacusca de ciuperci si ardei

Zacusca de ciuperci si ardei

Va prezint reteta de zacusca mai deosebita, cu ciuperci, fara vinete, dar cu mult ardei rosu gras si foarte gustoasa. Demult nu am lucrat cu asa placere la zacusca, reteta este complet gandita de mine, la cum mi se parea ca ar trebui sa fie gustos si nu am dat gres. A iesit o zacusca de nota 20, foarte gustoasa, densa, aromata, untoasa - perfecta!

As recomanda sa pregatiti reteta in 2-3 pasi/zile, in una coaceti ardeii si ciupercile, in alta combinati ingredientele, fierbeti zacusca si o sterilizati. In acest timp tineti ingredientele neaparat la rece.

Aveti si varianta de zacusca mai rapida, foarte buna si ea, dar asta as zice ca este o reteta mai premium.

Ingrediente

Ciuperci champignon
4 kg
Ardei copti
5 kg
Ar trebui cam 10kg de ardei cruzi - kapia si/sau ardei gras
Ceapa alba
2 kg
Rosii
4 kg
Ulei de floarea soarelui
500 ml
Sare
4 linguri
reglati dupa gust
Frunza de dafin
3 buc
+ piper boabe optional

Pasi de urmat

1

Se coc ardeii pe gratar(sau la cuptor), se curata de coaja si seminte.

Eu i-am facut cu 2 zile inainte si i-am tinut la frigider pana am cumparat si pregatit restul de ingrediente.

2

Ciupercile se spala bine, nu se curata, le taiati in 2-3 bucati daca sunt mai mari si le aranjati intr-o tava mare de cuptor. Se stropesc cu putin ulei si se dau la cuptor pentru 45-50 de minute, amestecati de 2-3 ori in ele sa se rumeneasca uniform.

Mie mi-au incaput in 2 tavi, le-am copt pe rand.

3

Cam asa arata la final, le las pana scade complet apa si ciupercile se rumenesc frumos.

4

Ceapa se toaca fin in robotul de bucatarie.

Puteti s-o treceti si prin masina de tocat carne.

5

Rosiile le-am taiat in 3-4 bucati.

6

Si le-am trecut si pe ele prin robot.

7

Intr-un tuci mare(al meu este de 15 litri) incalziti bine uleiul, adaugati ceapa si amestecand periodic caliti pana incepe sa se rumeneasca.

8

Adaugati rosiile tocate, amestecati bine si lasati sa fiarba aproximativ 30 de minute, amestecati periodic.

9

Ciupercile se maruntesc in robot si le adaugati si pe ele in tuci, amestecati.

10

Imediat dupa ciuperci adaugati si ardeii copti tocati sau maruntiti bine in robot.

11

Amestecati bine, cand incepe sa fiarba mai tare faceti focul ceva mai mic si o lasati in pace.

Din cand in cand o amestecati, dar lasati pe foc minim 3-4 ore.

12

Cam asa arata dupa ce a fiert bine, este mai moale, uniforma, are alt gust si culoare.

13

Potriviti de sare, adaugati dupa preferinte frunze de dafin si boabe de piper.

Eu am pus frunzele cu 1 ora inainte si le-am scos inainte sa pun zacusca in borcane.

Boabe de piper nu am pus, pt ca Sofia cam se supara cand le vede in mancare :)

14

Borcanele le spalati si uscati bine - eu le pun pentru 30 minute in cuptor la 100 de grade inainte sa lucrez cu ele.

Umpleti borcanele cu zacusca, lasati cam 1 cm liber de la gura borcanului, nu le umpleti ochi.

15

Infiletati bine capacele si puneti borcanele la sterilizat in cuptor, la 150 de grade pentru 30 de minute.

Dati drumul la cuptor atunci cand puneti borcanele, nu-l incalziti dinainte.

16

Apoi lasati sa racesca si le depozitati in camara. Eu nu am beci, le tin in debara si stau f.bine.

Va poftesc la o felie de paine cu zacusca aromata si delicioasa!

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 9 kilograme (aproximativ)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 600 min
Data publicarii:

Comentarii

MashaL
MashaL 06 oct 2015, 13:38

Daca sincer e prima data cind aud de zacusca si ciuperci inauntru,prin partile noastre nu se facea, ciupercile se faceau in cuptor in borcane pe iarna. Cred ca si in zacusca sunt gustoase. Voi incerca neaparat ca o noua experienta in bucatarie, iar tu Lena esti brava ca stii astfel de mincarica pe iarna

Lili Elly
Lili Elly 06 oct 2015, 20:19

La cat de bune mi-au iesit doua din retetele tale pentru iarna (multumesc!!) , nici nu se pune sa nu o incerc si pe asta! Mai ales ca nu suport vinetele, in schimb ador ciupercile!

Nu trebuie sa ramanem mereu batuti in cuie cu retete traditionale, in bucatarie e importanta si fantezia, noutatea, gusturi si arome care se imbina superb! Si eu mai inventez si ma minunez. Bravo tie!

Esti fenomenala! ;) La cat mai multe noutati!

raluca57
raluca57 07 oct 2015, 22:02

Am testat azi aceasta bunatate, imi pare rau ca am facut doar jumatate de cantitate. Este foarte buna, recomand!!!! Sa vedem cum va fi la iarna.

Lili Elly
Lili Elly 15 oct 2015, 12:54

Recitind reteta ca sa ma apuc de ea, vad ca ciupercile doar se spala, nu se curata. Deci nu se curata de pielita lor de la suprafata palariei? Multumesc din nou! 

lena
Elena (lena) Lili Elly 15 oct 2015, 13:46

Nu, nu, doar se spala bine.

SimonaDumu?a558
Simona Dumu?a (SimonaDumu?a558) 01 sep 2016, 19:05

Ati folosit cumva ciuperci champignon brune? Asa pare din imagine. Multumesc.

lena
Elena (lena) Simona Dumu?a (SimonaDumu?a558) 02 sep 2016, 12:11

Da, sunt champignon brune aici, le-am gasit mai frumoase in piata, dar merg oricare aveti.

LunguMariaGiorgiana944
Lungu Maria Giorgiana (LunguMariaGiorgiana944) 29 sep 2016, 11:57

Sunt mai gustoase cele brune

ConstantinvVrabie709
Constantinv Vrabie (ConstantinvVrabie709) 13 nov 2016, 11:49

Ciupercile brune nu sunt de fel mai gustoase. Doar sunt mai rezistente in stare cruda.

nicco14
nicco14 27 sep 2018, 13:54

Cate borcane ti-au iesit din ingredientele de mai sus? Ca as vrea sa ma pregatesc.

lena
Elena (lena) nicco14 27 sep 2018, 14:01

Au fost cam 12 litri de zacusca, numarati dvs borcanele, depunde si de care dimensiuni folositi.

niculina14
niculina14 Elena (lena) 28 sep 2018, 07:20

Multumesc!

Ma apuc de treaba! :)

MihaelaPavel769
Mihaela Pavel (MihaelaPavel769) 12 oct 2018, 19:36

Tocmai ce am terminat de pus la borcane zacusca cu ciuperci....o bunatate .

Multumesc mult ptr reteta ....delicioasa 😉🤗