Zacusca de ciuperci si ardei
Va prezint reteta de zacusca mai deosebita, cu ciuperci, fara vinete, dar cu mult ardei rosu gras si foarte gustoasa. Demult nu am lucrat cu asa placere la zacusca, reteta este complet gandita de mine, la cum mi se parea ca ar trebui sa fie gustos si nu am dat gres. A iesit o zacusca de nota 20, foarte gustoasa, densa, aromata, untoasa - perfecta!
As recomanda sa pregatiti reteta in 2-3 pasi/zile, in una coaceti ardeii si ciupercile, in alta combinati ingredientele, fierbeti zacusca si o sterilizati. In acest timp tineti ingredientele neaparat la rece.
Aveti si varianta de zacusca mai rapida, foarte buna si ea, dar asta as zice ca este o reteta mai premium.
Ingrediente
●
Ciuperci champignon
4 kg
●
Ardei copti
5 kg
Ar trebui cam 10kg de ardei cruzi - kapia si/sau ardei gras
●
Ulei de floarea soarelui
500 ml
●
Sare
4 linguri
reglati dupa gust
●
Frunza de dafin
3 buc
+ piper boabe optional
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Se coc ardeii pe gratar(sau la cuptor), se curata de coaja si seminte.
Eu i-am facut cu 2 zile inainte si i-am tinut la frigider pana am cumparat si pregatit restul de ingrediente.
Pas 2
Ciupercile se spala bine, nu se curata, le taiati in 2-3 bucati daca sunt mai mari si le aranjati intr-o tava mare de cuptor. Se stropesc cu putin ulei si se dau la cuptor pentru 45-50 de minute, amestecati de 2-3 ori in ele sa se rumeneasca uniform.
Mie mi-au incaput in 2 tavi, le-am copt pe rand.
Pas 3
Cam asa arata la final, le las pana scade complet apa si ciupercile se rumenesc frumos.
Pas 4
Ceapa se toaca fin in robotul de bucatarie.
Puteti s-o treceti si prin masina de tocat carne.
Pas 5
Rosiile le-am taiat in 3-4 bucati.
Pas 6
Si le-am trecut si pe ele prin robot.
Pas 7
Intr-un tuci mare(al meu este de 15 litri) incalziti bine uleiul, adaugati ceapa si amestecand periodic caliti pana incepe sa se rumeneasca.
Pas 8
Adaugati rosiile tocate, amestecati bine si lasati sa fiarba aproximativ 30 de minute, amestecati periodic.
Pas 9
Ciupercile se maruntesc in robot si le adaugati si pe ele in tuci, amestecati.
Pas 10
Imediat dupa ciuperci adaugati si ardeii copti tocati sau maruntiti bine in robot.
Pas 11
Amestecati bine, cand incepe sa fiarba mai tare faceti focul ceva mai mic si o lasati in pace.
Din cand in cand o amestecati, dar lasati pe foc minim 3-4 ore.
Pas 12
Cam asa arata dupa ce a fiert bine, este mai moale, uniforma, are alt gust si culoare.
Pas 13
Potriviti de sare, adaugati dupa preferinte frunze de dafin si boabe de piper.
Eu am pus frunzele cu 1 ora inainte si le-am scos inainte sa pun zacusca in borcane.
Boabe de piper nu am pus, pt ca Sofia cam se supara cand le vede in mancare :)
Pas 14
Borcanele le spalati si uscati bine - eu le pun pentru 30 minute in cuptor la 100 de grade inainte sa lucrez cu ele.
Umpleti borcanele cu zacusca, lasati cam 1 cm liber de la gura borcanului, nu le umpleti ochi.
Pas 15
Infiletati bine capacele si puneti borcanele la sterilizat in cuptor, la 150 de grade pentru 30 de minute.
Dati drumul la cuptor atunci cand puneti borcanele, nu-l incalziti dinainte.
Pas 16
Apoi lasati sa racesca si le depozitati in camara. Eu nu am beci, le tin in debara si stau f.bine.
Va poftesc la o felie de paine cu zacusca aromata si delicioasa!
Pofta Buna!
Cantitate:
9 kg
(aproximativ)
Timp de preparare:
300 min
Dificultate:
dificil
Timp total de pregatire:
600 min
Data publicarii: