Zacusca de ciuperci si ardei

Zacusca de ciuperci si ardei

Va prezint reteta de zacusca mai deosebita, cu ciuperci, fara vinete, dar cu mult ardei rosu gras si foarte gustoasa. Demult nu am lucrat cu asa placere la zacusca, reteta este complet gandita de mine, la cum mi se parea ca ar trebui sa fie gustos si nu am dat gres. A iesit o zacusca de nota 20, foarte gustoasa, densa, aromata, untoasa - perfecta!

As recomanda sa pregatiti reteta in 2-3 pasi/zile, in una coaceti ardeii si ciupercile, in alta combinati ingredientele, fierbeti zacusca si o sterilizati. In acest timp tineti ingredientele neaparat la rece.

Aveti si varianta de zacusca mai rapida, foarte buna si ea, dar asta as zice ca este o reteta mai premium.

Ingrediente

Ciuperci champignon
4 kg
Ardei copti
5 kg
Ar trebui cam 10kg de ardei cruzi - kapia si/sau ardei gras
Ceapa alba
2 kg
Rosii
4 kg
Ulei de floarea soarelui
500 ml
Sare
4 linguri
reglati dupa gust
Frunza de dafin
3 buc
+ piper boabe optional

Pasi de urmat

1

Se coc ardeii pe gratar(sau la cuptor), se curata de coaja si seminte.

Eu i-am facut cu 2 zile inainte si i-am tinut la frigider pana am cumparat si pregatit restul de ingrediente.

2

Ciupercile se spala bine, nu se curata, le taiati in 2-3 bucati daca sunt mai mari si le aranjati intr-o tava mare de cuptor. Se stropesc cu putin ulei si se dau la cuptor pentru 45-50 de minute, amestecati de 2-3 ori in ele sa se rumeneasca uniform.

Mie mi-au incaput in 2 tavi, le-am copt pe rand.

3

Cam asa arata la final, le las pana scade complet apa si ciupercile se rumenesc frumos.

4

Ceapa se toaca fin in robotul de bucatarie.

Puteti s-o treceti si prin masina de tocat carne.

5

Rosiile le-am taiat in 3-4 bucati.

6

Si le-am trecut si pe ele prin robot.

7

Intr-un tuci mare(al meu este de 15 litri) incalziti bine uleiul, adaugati ceapa si amestecand periodic caliti pana incepe sa se rumeneasca.

8

Adaugati rosiile tocate, amestecati bine si lasati sa fiarba aproximativ 30 de minute, amestecati periodic.

9

Ciupercile se maruntesc in robot si le adaugati si pe ele in tuci, amestecati.

10

Imediat dupa ciuperci adaugati si ardeii copti tocati sau maruntiti bine in robot.

11

Amestecati bine, cand incepe sa fiarba mai tare faceti focul ceva mai mic si o lasati in pace.

Din cand in cand o amestecati, dar lasati pe foc minim 3-4 ore.

12

Cam asa arata dupa ce a fiert bine, este mai moale, uniforma, are alt gust si culoare.

13

Potriviti de sare, adaugati dupa preferinte frunze de dafin si boabe de piper.

Eu am pus frunzele cu 1 ora inainte si le-am scos inainte sa pun zacusca in borcane.

Boabe de piper nu am pus, pt ca Sofia cam se supara cand le vede in mancare :)

14

Borcanele le spalati si uscati bine - eu le pun pentru 30 minute in cuptor la 100 de grade inainte sa lucrez cu ele.

Umpleti borcanele cu zacusca, lasati cam 1 cm liber de la gura borcanului, nu le umpleti ochi.

15

Infiletati bine capacele si puneti borcanele la sterilizat in cuptor, la 150 de grade pentru 30 de minute.

Dati drumul la cuptor atunci cand puneti borcanele, nu-l incalziti dinainte.

16

Apoi lasati sa racesca si le depozitati in camara. Eu nu am beci, le tin in debara si stau f.bine.

Va poftesc la o felie de paine cu zacusca aromata si delicioasa!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 9 kilograme (aproximativ)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 600 min
Data publicarii:

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 21

lycica
lycica 16 sep 2020, 23:06

Acum am gătit și am rămas cu o cantitate bunișoară fără să mai am borcane suficiente. M-am gândit să îngheț restul, cum credeți, își va păstra gustul când voi dezgheța? 

lena
Elena (lena) lycica 17 sep 2020, 05:36

Nu va fi chiar la fel, dar sigur nu se strica.😉

sieuLena
sieuLena 21 aug 2020, 21:47

Absolut toate retetele de zacusca sunt fenomenale!!! Le fac de 3 ani, iar anul acesta portie dubla pt fiecare. Multumim pt sinceritatea si dragostea din fiecare postare!!!

lena
Elena (lena) sieuLena 24 aug 2020, 07:10

Cu drag!🤗❤️

sieuLena
sieuLena Elena (lena) 03 sep 2020, 08:41

salutări din Chișinău!

MatuchiMatucha462
Matuchi Matucha (MatuchiMatucha462) 21 iun 2020, 19:18

la aceasta reteta ciupercile se cantaresc inainte sau dupa coacerea in cuptor.

lena
Elena (lena) Matuchi Matucha (MatuchiMatucha462) 22 iun 2020, 10:46

Inainte de cuptor.

MatuchiMatucha462
Matuchi Matucha (MatuchiMatucha462) Elena (lena) 07 aug 2020, 06:32

multumesc

MihaelaPavel769
Mihaela Pavel (MihaelaPavel769) 12 oct 2018, 19:36

Tocmai ce am terminat de pus la borcane zacusca cu ciuperci....o bunatate .

Multumesc mult ptr reteta ....delicioasa 😉🤗

nicco14
nicco14 27 sep 2018, 13:54

Cate borcane ti-au iesit din ingredientele de mai sus? Ca as vrea sa ma pregatesc.

lena
Elena (lena) nicco14 27 sep 2018, 14:01

Au fost cam 12 litri de zacusca, numarati dvs borcanele, depunde si de care dimensiuni folositi.

niculina14
niculina14 Elena (lena) 28 sep 2018, 07:20

Multumesc!

Ma apuc de treaba! :)

ConstantinvVrabie709
Constantinv Vrabie (ConstantinvVrabie709) 13 nov 2016, 11:49

Ciupercile brune nu sunt de fel mai gustoase. Doar sunt mai rezistente in stare cruda.

LunguMariaGiorgiana944
Lungu Maria Giorgiana (LunguMariaGiorgiana944) 29 sep 2016, 11:57

Sunt mai gustoase cele brune

SimonaDumuţa558
Simona Dumuţa (SimonaDumuţa558) 01 sep 2016, 19:05

Ati folosit cumva ciuperci champignon brune? Asa pare din imagine. Multumesc.

lena
Elena (lena) Simona Dumuţa (SimonaDumuţa558) 02 sep 2016, 12:11

Da, sunt champignon brune aici, le-am gasit mai frumoase in piata, dar merg oricare aveti.

raluca57
raluca57 07 oct 2015, 22:02

Am testat azi aceasta bunatate, imi pare rau ca am facut doar jumatate de cantitate. Este foarte buna, recomand!!!! Sa vedem cum va fi la iarna.

Lili Elly
Lili Elly 06 oct 2015, 20:19

La cat de bune mi-au iesit doua din retetele tale pentru iarna (multumesc!!) , nici nu se pune sa nu o incerc si pe asta! Mai ales ca nu suport vinetele, in schimb ador ciupercile!

Nu trebuie sa ramanem mereu batuti in cuie cu retete traditionale, in bucatarie e importanta si fantezia, noutatea, gusturi si arome care se imbina superb! Si eu mai inventez si ma minunez. Bravo tie!

Esti fenomenala! ;) La cat mai multe noutati!

Arata toate comentariile