Zacuscă de ciuperci și ardei
Vă prezint rețeta de zacuscă mai deosebită, cu ciuperci, fără vinete, dar cu mult ardei roșu gras și foarte gustoasă. Demult nu am lucrat cu așa plăcere la zacuscă, rețeta este complet gândită de mine, la cum mi se părea că ar trebui să fie gustos și nu am dat greș. A ieșit o zacuscă de nota 20, foarte gustoasă, densă, aromată, untoasă - perfectă!
Aș recomanda să pregătiți rețeta în 2-3 pași/zile, în una coaceți ardeii și ciupercile, în alta combinați ingredientele, fierbeți zacusca și o sterilizați. În acest timp țineți ingredientele neapărat la rece.
Aveți și varianta de zacuscă mai rapidă, foarte bună și ea, dar asta aș zice că este o rețetă mai premium.
Ingrediente
●
Ciuperci champignon
4 kg
●
Ardei copți
5 kg
Ar trebui cam 10kg de ardei cruzi - kapia și/sau ardei gras
●
Ulei de floarea-soarelui
500 ml
●
Sare
4 linguri
reglați după gust
●
Frunză de dafin
3 buc
+ piper boabe opțional
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Se coc ardeii pe grătar (sau la cuptor), se curăță de coajă și semințe.
Eu i-am făcut cu 2 zile înainte și i-am ținut la frigider până am cumpărat și pregătit restul de ingrediente.
Pas 2
Ciupercile se spală bine, nu se curăță, le tăiați în 2-3 bucăți dacă sunt mai mari și le aranjați într-o tavă mare de cuptor. Se stropesc cu puțin ulei și se dau la cuptor pentru 45-50 de minute, amestecați de 2-3 ori în ele să se rumenească uniform.
Mie mi-au încăput în 2 tăvi, le-am copt pe rând.
Pas 3
Cam așa arată la final, le las până scade complet apa și ciupercile se rumenesc frumos.
Pas 4
Ceapa se toacă fin în robotul de bucătărie.
Puteți s-o treceți și prin mașina de tocat carne.
Pas 5
Roșiile le-am tăiat în 3-4 bucăți.
Pas 6
Și le-am trecut și pe ele prin robot.
Pas 7
Într-un tuci mare (al meu este de 15 litri) încălziți bine uleiul, adăugați ceapa și amestecând periodic căliți până începe să se rumenească.
Pas 8
Adăugați roșiile tocate, amestecați bine și lăsați să fiarbă aproximativ 30 de minute, amestecați periodic.
Pas 9
Ciupercile se mărunțesc în robot și le adăugați și pe ele în tuci, amestecați.
Pas 10
Imediat după ciuperci adăugați și ardeii copți tocați sau mărunțiți bine în robot.
Pas 11
Amestecați bine, când începe să fiarbă mai tare faceți focul ceva mai mic și o lăsați în pace.
Din când în când o amestecați, dar lăsați pe foc minim 3-4 ore.
Pas 12
Cam așa arată după ce a fiert bine, este mai moale, uniformă, are alt gust și culoare.
Pas 13
Potriviți de sare, adăugați după preferințe frunze de dafin și boabe de piper.
Eu am pus frunzele cu 1 oră înainte și le-am scos înainte să pun zacusca în borcane.
Boabe de piper nu am pus, pentru că Sofia cam se supără când le vede în mâncare :)
Pas 14
Borcanele le spălați și uscați bine - eu le pun pentru 30 de minute în cuptor la 100 de grade înainte să lucrez cu ele.
Umpleți borcanele cu zacuscă, lăsați cam 1 cm liber de la gura borcanului, nu le umpleți ochi.
Pas 15
Înfiletați bine capacele și puneți borcanele la sterilizat în cuptor, la 150 de grade pentru 30 de minute.
Dați drumul la cuptor atunci când puneți borcanele, nu-l încălziți dinainte.
Pas 16
Apoi lăsați să răcească și le depozitați în cămară. Eu nu am beci, le țin în debara și stau foarte bine.
Vă poftesc la o felie de pâine cu zacuscă aromată și delicioasă!
Poftă Bună!
Cantitate:
9 kg
(aproximativ)
Timp de preparare:
300 min
Dificultate:
dificil
Timp total de pregătire:
600 min
Data publicării: