Ciorba de pui cu urzici si macris

Ciorba de pui cu urzici si macris

Ma rugase cineva saptamainile trecute de ceva retete cu urzici, desi atunci am raspuns ca nu-mi plac si nu le gatesc - totusi m-ati provocat. Am incercat sa fac o reteta cu urzici care sa-mi placa si mie si familiei, mai ales ca sunt atat de bune ca aport de vitamine.

Am improvizat aceasta ciorba luand in considerare ca nu-mi plac urzicile deloc, si la urma eram gata, inainte s-o gust, daca ceva s-o arunc. Dar ma mirase foarte mult gustul, s-a dus mirosul puternic specific de urzici si ciorba a fost delicioasa. Am mancat-o cu gust cu totii, acrisoara - ierburile se potrivesc foarte bine, o adevarata ciorba de primavara.

Ca varianta de post - nu puneti carne, omiteti chestia cu oul si aveti o ciorba delicioasa de post. Daca nu aveti macris il puteti inlocui cu stevie sau loboda.

Ingrediente

Carne de pui
500 g
eu am pus piept de pui
Morcovi
1 buc
Ceapa alba
2 buc
Radacina patrunjel(albitura)
1 buc
+radacina de telina daca aveti
Frunza de dafin
2 buc
Urzici
200 g
Macris
100 g
puteti sa-l inlocuiti cu stevie sau loboda
Orez
2 linguri
Cartofi
2 buc
Oua
1 buc
Patrunjel verde
1 legatura
Bors acru
400 ml
reglati dupa gust - puteti si sa nu-l puneti, va fi ca o supa
Sare
1 lingura
puneti dupa gust
Ardei gras
1 buc

Pasi de urmat

Pas 1

Mai intai pregatim baza pentru ciorba:

1. In varianta cu pui - puneti la fiert carnea de pui cu morcovul, ardeiul, 1 ceapa, radacinile de patrunjel si telina, frunza de dafin - toate le-am pus intregi, sa-si lase gustul si sa le scot apoi din ciorba. Cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati o ora. Nu uitati sa scoateti spuma.

2. In varianta de post - omiteti carnea, puneti doar legumele si frunza de dafin, la fel lasati sa fiarba o ora la foc mic.

Ciorba de pui cu urzici si macris - Pas 1
Pas 2

In acest timp am pregatit urzicile(folositi urzici de primvara, fragede si noi):

- Le-am ales si spalat fiecare sub jet de apa, folositi manusi de protectie sa nu va usture mainile.

Ciorba de pui cu urzici si macris - Pas 2
Pas 3

- Apoi le opariti 2 minute intr-o cratita cu apa fiarta.

Ciorba de pui cu urzici si macris - Pas 3
Pas 4

- Le scoateti intr-o sita, clatiti cu apa rece si lasati sa se scurga.

Ciorba de pui cu urzici si macris - Pas 4
Pas 5

- Le tocati marunt - asa sunt gata pregatite si pt ciorba si pt orice mancare.

Ciorba de pui cu urzici si macris - Pas 5
Pas 6

Dupa o ora am scos legumele din supa.

Daca vreti sa fie si bucatele de legume le tocati mai marunt si nu le scoateti. Eu am vrut sa fie predominante ierburile si legumele le-am scos.

Ciorba de pui cu urzici si macris - Pas 6
Pas 7

Puneti cartofii taiati cubulete si orezul spalat. Faceti focul mare sa fiarba bine, apoi micsorati flacara si lasati 15 minute la fiert domol.

Ciorba de pui cu urzici si macris - Pas 7
Pas 8

Apoi adaugati urzicile pregatite anterior si macrisul - spalat si tocat.

Lasati sa fiarba inca 10 minute la foc mic.

Ciorba de pui cu urzici si macris - Pas 8
Pas 9

Potriviti de sare si acriti cu bors de casa.

Mai fierbe 2 minute.

Ciorba de pui cu urzici si macris - Pas 9
Pas 10

Bateti cu furculita 1 ou si il turnati incet in cratita cu ciorba - in acelasi timp amestecati repede ciorba sa se faca zdrente de ou in ea, si nu ompleta :)

In varianta de post sariti acest pas.

Ciorba de pui cu urzici si macris - Pas 10
Pas 11

Adaugati si patrunjelul tocat marunt, o ceapa mica cruda la fel tocata marunt.

Dupa ce da in clocot opriti focul si lasati cratita acoperita cu capac inca 15 minute, sa se patrunda aromele.

Ciorba de pui cu urzici si macris - Pas 11
Pas 12

Noi am servit-o si cu o lingura de iaurt - foarte buna, chiar v-o recomand!

Pofta Buna!

Ciorba de pui cu urzici si macris - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 l (6-8 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

doima.cioriceanu
Doina Cioriceanu (doima.cioriceanu) 31 Mar 2014, 22:17

varianta de post o fac in fiecare primavara dar nu puneam cartof si nu o acresc ne place dulce .O sa incerc si var. de dulce  cred ca va fi buna . Ms pt retetele tale minunate.

TzuscaRatzusca964
Tzusca Ratzusca (TzuscaRatzusca964) 21 Oct 2019, 00:44

Buna seara, Lena

Oare ar merge inlocuite urzicile cu spanac proaspat? Ma gandesc ca da, dar as vre sa te provoc si la mai multe retete cu spanac, loboda, leurda, stevie :) Multumesc mult!

lena
Elena (lena) Tzusca Ratzusca (TzuscaRatzusca964) 21 Oct 2019, 07:56

Cu siguranta merge! Retete deja sunt multe pe site, salata, turte, ciorba, etc, dar bineinteles ca vor mai fi.😉