Bors acru de casa

De multi ani cumpar bors acru din comert, si tot tanjeam dupa borsul umplut in casa, asa cum il facea acasa bunica.  Acum fiind la tzara m-am hotarat sa-l incerc, am studiat google-ul, mi-am amintit de ce mai facea bunica si m-am apucat de treaba.

Avantajul la aceasta reteta de bors acru este ca puteti s-o luati de la zero, fara husti(un fel de baza pentru bors acru). Intr-o prima etapa se prepara hustile apoi se umple borsul efectiv.

Urmati pasii si sfaturile, va garantez un bors acru perfect, eu am zis ca nu mai cumpar de acum incolo, la cat de simplu se face, si cat de sanatos este.

Ingrediente

Tarate de grau
500 g
cam 3 farfurii adanci, pline cu tarate
Paine
100 g
o felie de paine alba sau de secara
Faina de malai
3 linguri
Frunze de visin
1 buc
1 creanga mica
Leustean verde
2 buc
2 fire
Apa
5 l
apa sa fie fierbinte, dar nu clocotita

Pasi de urmat

1

Prima etapa este sa preparam Hustile, daca aveti deja huste treceti peste acesti pasi.

Aici un vas cam de 2 litri, 1 farfurie de tarate(cam 250g) si o felie de paine alba.

2

Am pus taratele in vas, am adaugat painea faramitata.

3

Si turnati apa rece peste compozitie - suficient ca sa-o umezeasca si sa fie mai groasa la consistenta.

4

Se niveleaza bine, aveti grija sa mai fie loc in vasul cu husti, pentru ca va fermenta si se umfla.

5

I-am pus capac si am lasat asa la temperatura camerei 2 zile, sa fermenteze bine.

6

Si in 2 zile sunt gata hustile, taratele au fermentat, putem sa ne apucam de umplut borsul.

7

Etapa a 2-a - este efectiv prepararea borsului.

Deci trebuie sa avem hustile si cam 2 farfurii de tarate - in general se pune 1 volum de huste la 2 volume de tarate. Mai trebuie malai si frunze de visin, eventual si leustean.

8

Borsul in general se prepara in vase de sticla sau lut. Bunica intotdeauna il facea in cratite emailate - asa cum am facut si eu acum.

In cratita am pus hustile, taratele si faina de malai.

9

Turnati 4-5 litri de apa fierbinte bine, amestecati, adaugati frunzele de visin si leusteanul.

10

Se acopera cu capac si se lasa cam 1 zi, amestecand macar de 1-2 ori.

11

La mine s-a inacrit cam in 15 ore, il lasati atat la cat va place sa fie de acru - gustand periodic din el.

12

Am trecut borsul limpezit printr-o panza de bumbac mai densa si l-am turnat in sticle/borcane, pe care le-am inchis cu capace si am pus la frigider.

Asa se poate pastra 1-2 saptamani minim, pana incepe sa-si schimbe culoarea.

13

Taratele care raman dupa scurgerea borsului se numesc la fel Huste - o parte din ele puteti pastra la frigider in borcan, cam 2 luni - si le folositi cand umpleti urmatorul bors. De obicei se imprumuta pe la gospodine, cele care deja un bors umplut dau huste la altii.

Un borcan de 700ml de huste va ajunge pentru a face cantitatea de bors de mai sus.

14

Fiindca prima tura de bors cu hustele facute in casa, mi s-a parut la gust putin salcie am zis sa mai umplu o data bors.

Am pus 1 borcan de 700ml de huste, 2 borcane de tarate si am repetat procedura de mai sus. In plus am pus ca bunica o sfecla rosie cruda taiata rondele, pentru a face borsul roz la culoare.

15

Daca prima tura de bors a fost foarte buna, a 2-a mi-a iesit perfecta, perfecta.

Borsul mi s-a parut mai estetic asa roz, si gustul minunat, acru si aromat.

Sa stiti ca rozul acesta se decoloreaza in ciorba, si nu afecteaza culoarea mancarii.

16

Aici borsul simplu vs borsul roz - nici o diferenta la gust, decat la culoare.

17

Si un pont de la alte gospodine:

- daca puneti borsul in sticle de plastic, apoi folositi o cantitate de acolo si sticla ramane nu chiar plina...

18

 - apasati mijlocul sticlei pana iese aerul si borsul ajunge la gura

- infiletati repede capacul si puneti sticla inapoi la frigider, asa borsul nu se va oxida repede si se pastreaza mai mult timp.

19

Aici am pus hustele in borcane la frigider pentru alt bors si eventuale cereri de huste de la vecine/cunostinte sau cantitate de bors mai mare.

20

Si asa aveti un bors de casa perfect, poate pare complicat ca sunt multi pasi, dar nu este, doar am incercat sa detaliez reteta pentru rezultate sigure.

Borsul drege perfet orice ciorba si chiar baut asa simplu are multe proprietati benefice, fiind un remediu natural si o sursa a complexului de vitamine din grupa B.

Pofta Buna!

Cantitate: 3 l (6-7 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Publicata:
Nota: 5 (11 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 74

VerbinaBaltei488
Verbina Baltei (VerbinaBaltei488) 23 aug 2016, 12:01

Vai, a iesit delicios!!! Bautura mea preferata! Esti un amor!!! Multumim tare mult pentru reteta!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
georgiana655
sandra_94 df (georgiana655) 06 aug 2016, 14:12

Am incercat aceasta reteta si chiar mi-a iesit borsul. Am urmat pas cu pas instructiunile. Multumesc!

DylanMarkk615
Dylan Markk (DylanMarkk615) 30 iun 2016, 16:21

O recomandare. Apa fiarta nu face altceva decat sa distruga o parte din bacteriile benefice pentru care e recunoscut borsul.

Va recomand sa folositi doar apa la temperatura camerei. Borsul va iesi mai acru iar cantitatea de bacterii benefice va fi semnificativ mai mare. De asemenea cel mai indicat e sa beti bors crud si sa nu-l supuneti la temperaturi mai mari de 40 grade.

 Spre deosebire de kefir, koumbucha, legume fermentate, bacteriile din bors sunt absorbite mult mai usor de organism. Este cel mai puternic pro-biotic natural.

Steffania17
Steffania17 15 mai 2016, 19:57

Ok,multumesc mult!Asa am facut l-am fiert pe tot si apoi l-am pus in sticle.Din pacate nu am atat de mult loc in frigider,l-am tinut la afara cam la 20 grade.Oricum e super la gust.Multumesc mult!

Nota mea pentru reteta:
Rom-Aussie
Rom-Aussie 02 apr 2016, 15:22

Buna, Lena, mii de mulțumiri pentru rețeta. A reușit perfect si aici in Australia urmând exact pașii. Am avut in grădina o crenguța leșinata de leuștean pe care am pus-o in prima tura. In a doua încercare am folosit leuștean uscat importat din România. Borșul cu leuștean uscat a ieșit mult mai gustos, dar greu de strecurat pentru leușteanul era foarte fărămițat in pachețel. Apreciez mult retetele si sfaturile tale. Continua sa postezi retete cu alimente sănătoase precum hrișca , linte, etc. 

Nota mea pentru reteta:
Marius 1
Marius 1 14 mar 2016, 23:18

Buna Lena,locuiesc in California si am facut un bors perfect dupa reteta ta.Am luat-o de la 0 si a iesit super.I-ti multumesc frumos,nu am avut visin se pare ca nu traieste aici.

Nota mea pentru reteta:
Claudio.S
Claudio.S 17 nov 2014, 18:19

Buna, am facut aceasta reteta si mi-a iesit un bors foarte bun.

Acum ca am terminat borsul as dori sa fac alt bors cu ajutorul hustelor la dispozitie.

Nu inteleg ce trebuie facut , practic tu adaugi un borcan de huste si doua de tarate , iar apoi repeti procedura de mai sus...adica?

Torni din nou, painea, faina, etc...si lasi sa creasca, dupa care adaugi apa o data ce a crescut??

Imi poti explica te rog? Multumesc mult.

Nota mea pentru reteta:
retzetar de fericire
retzetar de fericire 04 oct 2014, 01:35

Inca ceva. Am leustean, dar nu am visin. Este visinul esential sau pot face un bors bun si fara el? Multumesc. M.

Nota mea pentru reteta:
Soniar
Soniar 05 oct 2013, 20:15

Bors foarte acru. Mama spunea mereu sa amestec tarate cu faina de malai si APA RECE, mai intai, apoi cu huste ( detaliu care face diferenta, poate). Vezi pasul 8.

Apoi pasul 9 se continua cu apa foarte fierbinte.

Nota mea pentru reteta:
irinel
Irinel (irinel) 08 aug 2012, 10:02

Draga Lena, desi gatesc de mult timp orice fel de mancare mereu am cumparat borsul desi am vrut sa fac in casa dar nu am avut o reteta adevarata ( sau mi-a fost prea lene). Acum chiar am sa incerc si eu. Multumesc! 

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile