Khmeli-Suneli

Khmeli-Suneli

Condimentul Khmeli-Suneli, sau Hmeli-Suneli, este un condiment de baza in bucataria oricarei gospodine din Georgia sau Armenia.  Este esential in majoritatea mancarurilor si sosurilor caucaziene, are o aroma bogata si foarte interesanta, se poate folosi cu succes la toate tipurile de carne, peste, sosuri de rosii, adjika, orez, etc.

Mult vestita si populara carne la gratar - Shashlykul caucazian, se poate pregati tot cu el, mie imi place mult sa-l folosesc in special pentru a gati pui la cuptor (pulpe sau intreg).

De obicei il mai cumpar gata cand merg acasa la mama in Rep.Moldova, este un condiment comun care se gaseste in mai toate magazinele din fostele tari sovietice. Dar fiindca nu merg atat de des acolo, am zis sa-l pregatesc singura acasa cu ingrediente care se gasesc aici la noi in Romania. Sunt foarte multe varinte pentru a pregati Khmeli-Suneli, eu am ales combinatia in care sa am toate ingredientele disponibile si la indemana aici la noi.

Singurul ingredient pe care nu il gasiti chiar la orice supermarket este Schinduful, dar cu siguranta este destul de popular si il puteti cumpara in plafare sau online.

Ingrediente

Frunza de dafin
4 buc
Boia ardei dulce sau iute
1 lingurita
puteti folosi fulgi de chilli maruntiti
Patrunjel uscat
2 lingurite
Marar uscat
2 lingurite
Maghiran uscat
2 lingurite
Tarhon uscat
2 lingurite
Schinduf
2 lingurite
Coriandru macinat
1 lingurita
sau boabe
Piper negru(boabe)
0.5 lingurite
Sare
2 lingurite

Pasi de urmat

Pas 1

Cel mai greu aici este sa adunati si sa gasiti toate condimentele din compozitie. Schinduf eu am gasit la plafarul din cartier, am vazut si la Farmacia Tei.

Khmeli-Suneli - Pas 1
Pas 2

Masurati atent toate ingredientele conform retetei si le puneti intr-un bol sau farfurie adanca.

Khmeli-Suneli - Pas 2
Pas 3

Amestecati bine.

Khmeli-Suneli - Pas 3
Pas 4

Apoi le macinati foarte fin intr-o rasnita de cafea.

Khmeli-Suneli - Pas 4
Pas 5

Pastrati intr-un borcan uscat inchis ermetic si folositi la ce aveti nevoie.

Este minunat in combinatie cu orice carne, sosuri, peste, orez, etc.

Urmeaza sa vin in continuare si cu alte retete din bucataria caucaziana, deci sa fiti pe faza.

Pofta Buna!

Khmeli-Suneli - Pas 5

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 100 g (un borcan mic)
Timp de preparare: 5 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Data publicarii:
Colectii: Utile

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 14 Oct 2022, 20:44

Am cumpărat Hmeli Tsuneli de la un magazin Beriozka din vecinătate. Prima dată de curiozitate. Mi-a plăcut mult și de atunci cumpăr de acolo. O  să încerc și rețeta aceasta; schinduf cumpăr de la o doamnă care aduce la Muzeul Țăranului plante medicinale culese și uscate de dânsa (dar nu vine de fiecare dată când e târg).