Adjika
Este o denumire rusească și înseamnă unul din cele mai aromate și gustoase sosuri din bucătăria multor țări a fostului USSR. Se mănâncă cu produse din carne, legume, la mâncăruri sau ca atare (merge și dimineața pe pâine dacă nu o faceți prea picantă, în sandviș-uri, etc). O făceam de multe ori acasă și de când sunt aici în România, dar varianta de anul ăsta mi se pare cea mai reușită și gustoasă.
Se face simplu, doar că durează mai mult fierberea - procesul care îi dă și gustul și savoarea. Vă recomand să-l faceți neapărat, măcar în cantități mici ca să-l gustați și apreciați.
Și apropo, am postat un nou articol pe blog, despre Shopping Culinar la Casa Tradiției Românești - dacă nu faceți conserve, găsiți acolo naturale și bio, foarte bune.
Ingrediente
●
Roșii
5 kg
toate legumele se cântăresc după curățare
●
Ardei iute
8 buc
puneți cât vreți, reglați la cât de picant vă place
●
Sare
150 g
reglați după gust
●
Ulei de floarea-soarelui
500 ml
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Toate legumele se curăță și se spală.
Pas 2
Se trec prin mașina de tocat sau prin robotul de bucătărie.
Pas 3
Și se pun într-un ceaun sau vas mai mare la fiert.
Pas 4
Când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 2 ore - amestecați periodic.
Pas 5
După aceste 2 ore adăugați uleiul și oțetul.
Pas 6
Și ardeiul iute tocat sau trecut prin blender. Amestecați bine și mai lăsați să fiarbă 2 ore, amestecând periodic.
Pas 7
După aceste 2 ore adăugați usturoiul pasat bine, sarea și zahărul. Amestecați și mai lăsați să fiarbă 30 de minute.
Pas 8
Pasați bine cu blenderul toată compoziția, să fie o pastă mai uniformă și mai lăsați să fiarbă 20 de minute.
În acest timp pregătiți borcanele - le spălați și uscați în cuptor la 100-150 de grade.
Pas 9
Turnați compoziția în borcane, capsați bine și lăsați să se răcorească. Depozitați în loc răcoros, cămară-balcon-beci.
Pas 10
Nu se vede bine în poză, dar este o compoziție foarte bună - mai groasă și aromată - perfect de uns pe pâine sau folosit ca bază pentru mâncăruri, sau la mâncăruri cu carne, mezeluri, sandviș-uri și orice vă place.
Poftă Bună!
Cantitate:
6 l
(6 litri)
Timp de preparare:
300 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (3 voturi)