Adjika

Adjika

Este o denumire ruseasca si inseamna unul din cele mai aromate si gustoase sosuri din bucataria multor tari a fostului USSR. Se mananca cu produse din carne, legume, la mancaruri sau ca atare(merge si dimineata pe paine daca nu o faceti prea picanta, in sandwish-uri, etc). O faceam de multe ori acasa si de cand sunt aici in Romania, dar varianta de anul asta mi se pare cea mai reusita si gusotasa.

Se face simplu, doar ca dureaza mai mult fierberea - procesul care ii da si gustul si savoarea. Va recomand sa-l faceti neaparat, macar in canitati mici ca sa-l gustati si apreciati.

Si apropo, am postat un nou articol pe blog, despre Shopping Culinar la Casa Traditiei Romanesti - daca nu faceti conserve, gasiti acolo naturale si bio, foarte bune.

Ingrediente

Rosii
5 kg
Ardei gras rosu
1 kg
Mere
1 kg
Morcovi
1 kg
Usturoi
300 g
Ardei iute
8 buc
puneti cat vreti, reglati la cat de picant va place
Otet
250 ml
Zahar
300 g
Sare
250 g
Ulei de floarea soarelui
1 l

Pasi de urmat

1

Toate legumele se curata si se spala.

2

Se trec prin masina de tocat sau prin robotul de bucatarie.

3

Si se pun intr-un ceaun sau vas mai mare la fiert.

4

Cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati 2 ore - amestecati periodic.

5

Dupa aceste 2 ore adaugati uleiul si otetul.

6

Si ardeiul iute tocat sau trecut prin blender. Amestecati bine si mai lasati sa fiarba 2 ore, amestecand periodic.

7

Dupa aceste 2 ore adaugati usturoiul pasat bine, sarea si zaharul. Amestecati si mai lasati sa fiarba 30 de minute.

8

Pasati bine cu blenderul toata compozitia, sa fie o pasta mai uniforma si mai lasati sa fiarba 20 de minute.

In acest timp pregatit borcanele - le spalati si uscati in cuptor la 100-150 de grade.

9

Turnati compozitia in borcane, capsati bine si lasati sa se racoreasca. Depozitati in loc racoros, camara-balcon-beci.

10

Nu se vede bine in poza, dar este o compozitie foarte buna - mai groasa si aromata - perfect de uns pe paine sau folosit ca baza pentru mancaruri, sau la mancaruri cu carne, mezeluri, sandwish-uri si orice va place.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 6 litri (6 litri)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 32

Liloo
Liloo 15 aug 2017, 13:07

Am facut-o si eu dar sa primit sărată cu toate că am adăugat și suc de roșii și zahăr. Acum nu știu ce să fac o las așa iar data viitoare voi pune sare după gust. Oricum rețeta o păstrez. Mulțumesc.

Nota mea pentru reteta:
madalina150
madalina m (madalina150) 08 oct 2016, 16:45

Am facut. Absolut delicioasa!

ce am facut diferit: am pus doar 400 ml ulei, zahar doar 250 g, iar SARE DOAR 25 g. 250 g SARE mi se pare enorm! Oare nu e o greseala? Cu 25 g sare mi s-a parut suficient de sarat, in conditiile in care imi place sa mananc sarat :)

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) madalina m (madalina150) 09 oct 2016, 18:39

La cantitatile de mai sus iese cam 1 galeata de adjika, nu e o greseala dupa mine. Dar la orice reteta punem sare dupa gust, bineinteles :)

Sabinuta
Sabinuta 24 aug 2015, 11:18

buna,de care mere se poate de pus?

lena
Elena (lena) Sabinuta 24 aug 2015, 11:59

Oricare aveti.

renesmee
renesmee 23 oct 2014, 12:29

Foarte bun.. Merge si la pizza..mulțumirile mele...

Corina S.
Corina (Corina S.) 20 sep 2014, 20:22

Si mie mi-a iesit sarata. Si am pus mai putin decat ai trecut. Cum o dreg??? :-(

lena
Elena (lena) Corina (Corina S.) 20 sep 2014, 20:58

Chestia cu sarea este dupa gust, pt mine si multi altii nu este sarata. Tocmai de asta pe viitor sa gustati inainte sa puneti toata cantitatea de sare, la orice reteta.

Acum ma gandesc ca ati putea s-o dregeti cu inca putina zahar sau mai adaugati suc de rosii.

adry33
adry33 04 sep 2014, 15:25

Merele se pun deodata cu legumele?

lena
Elena (lena) adry33 04 sep 2014, 15:42

Dap, se pun impreuna toate.

mariamaria
mariamaria 30 aug 2014, 11:39

otetul  tre  sa fie din  ala de 9% sau  merge  si  otet din vin? Multumesc

lena
Elena (lena) mariamaria 30 aug 2014, 17:18

Pai otetul de vin are 9%, cel putin cel care il cumpar eu.

monica mihaela
monica mihaela 18 aug 2014, 23:43

rosiile se dau prin robot cu tot cu coaja

  

anca29
anca29 14 aug 2014, 17:56

Buna. Am facut ieri adjika si a iesit buna dar cred ca data viitoare voi ajusta cantitatile in sensul urmator:

- mai putin ulei, cred ca mergea si cu 600 ml.

- mai putin zahar. A iesit cam dulce, asa trebuie sa fie?

- mai mult usturoi. Noi iubim usturoiul.

Dar pentru prima data, crerd ca a iesit bine. Multumim.

lena
Elena (lena) anca29 19 aug 2014, 12:25

Da, cu totul.

Jora
Jora 17 apr 2014, 20:48

Fara Adjika nu merge nici o bukitura de carne ia kusal adjiku tolka ne snal kak io prigatoviti :)) Spasiba tebe balsoe :*

Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile