Adjika

Adjika

Este o denumire rusească și înseamnă unul din cele mai aromate și gustoase sosuri din bucătăria multor țări a fostului USSR. Se mănâncă cu produse din carne, legume, la mâncăruri sau ca atare (merge și dimineața pe pâine dacă nu o faceți prea picantă, în sandviș-uri, etc). O făceam de multe ori acasă și de când sunt aici în România, dar varianta de anul ăsta mi se pare cea mai reușită și gustoasă.

Se face simplu, doar că durează mai mult fierberea - procesul care îi dă și gustul și savoarea. Vă recomand să-l faceți neapărat, măcar în cantități mici ca să-l gustați și apreciați.

Și apropo, am postat un nou articol pe blog, despre Shopping Culinar la Casa Tradiției Românești - dacă nu faceți conserve, găsiți acolo naturale și bio, foarte bune.

Ingrediente

Roșii
5 kg
toate legumele se cântăresc după curățare
Ardei gras roșu
1 kg
   
Mere
1 kg
   
Morcovi
1 kg
   
Usturoi
300 g
   
Ardei iute
8 buc
puneți cât vreți, reglați la cât de picant vă place
Oțet
150 ml
   
Zahăr
150 g
   
Sare
150 g
reglați după gust
Ulei de floarea-soarelui
500 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Toate legumele se curăță și se spală.

Adjika - Pas 1
Pas 2

Se trec prin mașina de tocat sau prin robotul de bucătărie.

Adjika - Pas 2
Pas 3

Și se pun într-un ceaun sau vas mai mare la fiert.

Adjika - Pas 3
Pas 4

Când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 2 ore - amestecați periodic.

Adjika - Pas 4
Pas 5

După aceste 2 ore adăugați uleiul și oțetul.

Adjika - Pas 5
Pas 6

Și ardeiul iute tocat sau trecut prin blender. Amestecați bine și mai lăsați să fiarbă 2 ore, amestecând periodic.

Adjika - Pas 6
Pas 7

După aceste 2 ore adăugați usturoiul pasat bine, sarea și zahărul. Amestecați și mai lăsați să fiarbă 30 de minute.

Adjika - Pas 7
Pas 8

Pasați bine cu blenderul toată compoziția, să fie o pastă mai uniformă și mai lăsați să fiarbă 20 de minute.

În acest timp pregătiți borcanele - le spălați și uscați în cuptor la 100-150 de grade.

Adjika - Pas 8
Pas 9

Turnați compoziția în borcane, capsați bine și lăsați să se răcorească. Depozitați în loc răcoros, cămară-balcon-beci.

Adjika - Pas 9
Pas 10

Nu se vede bine în poză, dar este o compoziție foarte bună - mai groasă și aromată - perfect de uns pe pâine sau folosit ca bază pentru mâncăruri, sau la mâncăruri cu carne, mezeluri, sandviș-uri și orice vă place.

Poftă Bună!

Adjika - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 l (6 litri)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)
Sursă: zefira.net

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 39

Fialka30
Fialka30 25 Sep 2021, 21:05

Sfat: nu puneti condimentele cu cantitatile trecute in reteta. Puneti dupa gust cate putin. Cantitatile la condimente sunt foarte exagerate si nu iese o galeata cum zice Lena mai ales daca fierb acest sos 5 ore si scade foarte mult.

lena
Elena (lena) Fialka30 25 Sep 2021, 21:22

Ok, multumesc de observatii, voi corecta putin ingredientele si adaug observatia cu legumele curatate.

Fialka30
Fialka30 25 Sep 2021, 21:00

In primul rand! Scrie-ti va rog la ingrediente ca toate cantitatile la legume sunt cantarite dupa curatare. De cele mai multe ori nu este timp de citit toate comentariile ca sa afli aceste detalii foarte importante.

In al doilea rand: ceva nu e in regula la reteta! Foarte mult ulei, enorm de multa sare si zahar si otet. Am incercat sa respect reteta cat de cat, am pus o lingura de sare si o lingura de zahar si a fost suficient, in schimb am pus uleiul si otetul cat scrie si e cam dezastru.. acru si gras..

lycica
lycica 15 Sep 2021, 10:57

Lena, poți sugera rețeta la adjică fără fierbere, cu aspirină?

lena
Elena (lena) lycica 15 Sep 2021, 11:00

Nu am asa reteta.

Liloo
Liloo 15 Aug 2017, 13:07

Am facut-o si eu dar sa primit sărată cu toate că am adăugat și suc de roșii și zahăr. Acum nu știu ce să fac o las așa iar data viitoare voi pune sare după gust. Oricum rețeta o păstrez. Mulțumesc.

Nota mea pentru rețetă:
madalina150
madalina m (madalina150) 08 Oct 2016, 16:45

Am facut. Absolut delicioasa!

ce am facut diferit: am pus doar 400 ml ulei, zahar doar 250 g, iar SARE DOAR 25 g. 250 g SARE mi se pare enorm! Oare nu e o greseala? Cu 25 g sare mi s-a parut suficient de sarat, in conditiile in care imi place sa mananc sarat :)

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) madalina m (madalina150) 09 Oct 2016, 18:39

La cantitatile de mai sus iese cam 1 galeata de adjika, nu e o greseala dupa mine. Dar la orice reteta punem sare dupa gust, bineinteles :)

Sabinuta
Sabinuta 24 Aug 2015, 11:18

buna,de care mere se poate de pus?

lena
Elena (lena) Sabinuta 24 Aug 2015, 11:59

Oricare aveti.

renesmee
renesmee 23 Oct 2014, 12:29

Foarte bun.. Merge si la pizza..mulțumirile mele...

monica mihaela
monica mihaela 18 Aug 2014, 23:43

rosiile se dau prin robot cu tot cu coaja

  

Jora
Jora 17 Apr 2014, 20:48

Fara Adjika nu merge nici o bukitura de carne ia kusal adjiku tolka ne snal kak io prigatoviti :)) Spasiba tebe balsoe :*

Nota mea pentru rețetă:
crismi
crismi 10 Oct 2011, 13:01

Arata foarte bine,cred ca in aceasta varianta e un fel de ketchup picant?Dar cata rabdare iti trebuie sa fierbi 7 ore. eu am facut anul acesta o varianta mult mai simpla.Din 2 kg rosii,1 kg gogosari,cam 100 gr. usturoi,2-3 ardei iuti,toate date prin masina de tocat si fierte cam 30 min,apoi pasta respectiva conservata.

lena
Elena (lena) crismi 11 Oct 2011, 16:55

Crismi, stiu si varianta cu fiert 30 de minute, am mancat-o toata copilaria - crede-ma ca 5 ore(nu 7 cum zici tu) iti gasesti ce sa faci prin casa pana fierbe sosul. Doar de proba incearca o data sa vezi cat de bun devine gustul - mai copt, mai fin.

Arată toate comentariile