Adjika

Adjika

Este o denumire ruseasca si inseamna unul din cele mai aromate si gustoase sosuri din bucataria multor tari a fostului USSR. Se mananca cu produse din carne, legume, la mancaruri sau ca atare(merge si dimineata pe paine daca nu o faceti prea picanta, in sandwish-uri, etc). O faceam de multe ori acasa si de cand sunt aici in Romania, dar varianta de anul asta mi se pare cea mai reusita si gusotasa.

Se face simplu, doar ca dureaza mai mult fierberea - procesul care ii da si gustul si savoarea. Va recomand sa-l faceti neaparat, macar in canitati mici ca sa-l gustati si apreciati.

Si apropo, am postat un nou articol pe blog, despre Shopping Culinar la Casa Traditiei Romanesti - daca nu faceti conserve, gasiti acolo naturale si bio, foarte bune.

Ingrediente

Rosii
5 kg
toate legumele se cantaresc dupa curatare
Ardei gras rosu
1 kg
Mere
1 kg
Morcovi
1 kg
Usturoi
300 g
Ardei iute
8 buc
puneti cat vreti, reglati la cat de picant va place
Otet
150 ml
Zahar
150 g
Sare
150 g
reglati dupa gust
Ulei de floarea soarelui
500 ml

Pasi de urmat

Pas 1

Toate legumele se curata si se spala.

Adjika - Pas 1
Pas 2

Se trec prin masina de tocat sau prin robotul de bucatarie.

Adjika - Pas 2
Pas 3

Si se pun intr-un ceaun sau vas mai mare la fiert.

Adjika - Pas 3
Pas 4

Cand incepe sa fiarba faceti focul mic si lasati 2 ore - amestecati periodic.

Adjika - Pas 4
Pas 5

Dupa aceste 2 ore adaugati uleiul si otetul.

Adjika - Pas 5
Pas 6

Si ardeiul iute tocat sau trecut prin blender. Amestecati bine si mai lasati sa fiarba 2 ore, amestecand periodic.

Adjika - Pas 6
Pas 7

Dupa aceste 2 ore adaugati usturoiul pasat bine, sarea si zaharul. Amestecati si mai lasati sa fiarba 30 de minute.

Adjika - Pas 7
Pas 8

Pasati bine cu blenderul toata compozitia, sa fie o pasta mai uniforma si mai lasati sa fiarba 20 de minute.

In acest timp pregatit borcanele - le spalati si uscati in cuptor la 100-150 de grade.

Adjika - Pas 8
Pas 9

Turnati compozitia in borcane, capsati bine si lasati sa se racoreasca. Depozitati in loc racoros, camara-balcon-beci.

Adjika - Pas 9
Pas 10

Nu se vede bine in poza, dar este o compozitie foarte buna - mai groasa si aromata - perfect de uns pe paine sau folosit ca baza pentru mancaruri, sau la mancaruri cu carne, mezeluri, sandwish-uri si orice va place.

Pofta Buna!

Adjika - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 6 l (6 litri)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 39

Fialka30
Fialka30 25 Sep 2021, 21:05

Sfat: nu puneti condimentele cu cantitatile trecute in reteta. Puneti dupa gust cate putin. Cantitatile la condimente sunt foarte exagerate si nu iese o galeata cum zice Lena mai ales daca fierb acest sos 5 ore si scade foarte mult.

lena
Elena (lena) Fialka30 25 Sep 2021, 21:22

Ok, multumesc de observatii, voi corecta putin ingredientele si adaug observatia cu legumele curatate.

Fialka30
Fialka30 25 Sep 2021, 21:00

In primul rand! Scrie-ti va rog la ingrediente ca toate cantitatile la legume sunt cantarite dupa curatare. De cele mai multe ori nu este timp de citit toate comentariile ca sa afli aceste detalii foarte importante.

In al doilea rand: ceva nu e in regula la reteta! Foarte mult ulei, enorm de multa sare si zahar si otet. Am incercat sa respect reteta cat de cat, am pus o lingura de sare si o lingura de zahar si a fost suficient, in schimb am pus uleiul si otetul cat scrie si e cam dezastru.. acru si gras..

lycica
lycica 15 Sep 2021, 10:57

Lena, poți sugera rețeta la adjică fără fierbere, cu aspirină?

lena
Elena (lena) lycica 15 Sep 2021, 11:00

Nu am asa reteta.

Liloo
Liloo 15 Aug 2017, 13:07

Am facut-o si eu dar sa primit sărată cu toate că am adăugat și suc de roșii și zahăr. Acum nu știu ce să fac o las așa iar data viitoare voi pune sare după gust. Oricum rețeta o păstrez. Mulțumesc.

Nota mea pentru reteta:
madalina150
madalina m (madalina150) 08 Oct 2016, 16:45

Am facut. Absolut delicioasa!

ce am facut diferit: am pus doar 400 ml ulei, zahar doar 250 g, iar SARE DOAR 25 g. 250 g SARE mi se pare enorm! Oare nu e o greseala? Cu 25 g sare mi s-a parut suficient de sarat, in conditiile in care imi place sa mananc sarat :)

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) madalina m (madalina150) 09 Oct 2016, 18:39

La cantitatile de mai sus iese cam 1 galeata de adjika, nu e o greseala dupa mine. Dar la orice reteta punem sare dupa gust, bineinteles :)

Sabinuta
Sabinuta 24 Aug 2015, 11:18

buna,de care mere se poate de pus?

lena
Elena (lena) Sabinuta 24 Aug 2015, 11:59

Oricare aveti.

renesmee
renesmee 23 Oct 2014, 12:29

Foarte bun.. Merge si la pizza..mulțumirile mele...

monica mihaela
monica mihaela 18 Aug 2014, 23:43

rosiile se dau prin robot cu tot cu coaja

  

Jora
Jora 17 Apr 2014, 20:48

Fara Adjika nu merge nici o bukitura de carne ia kusal adjiku tolka ne snal kak io prigatoviti :)) Spasiba tebe balsoe :*

Nota mea pentru reteta:
crismi
crismi 10 Oct 2011, 13:01

Arata foarte bine,cred ca in aceasta varianta e un fel de ketchup picant?Dar cata rabdare iti trebuie sa fierbi 7 ore. eu am facut anul acesta o varianta mult mai simpla.Din 2 kg rosii,1 kg gogosari,cam 100 gr. usturoi,2-3 ardei iuti,toate date prin masina de tocat si fierte cam 30 min,apoi pasta respectiva conservata.

lena
Elena (lena) crismi 11 Oct 2011, 16:55

Crismi, stiu si varianta cu fiert 30 de minute, am mancat-o toata copilaria - crede-ma ca 5 ore(nu 7 cum zici tu) iti gasesti ce sa faci prin casa pana fierbe sosul. Doar de proba incearca o data sa vezi cat de bun devine gustul - mai copt, mai fin.

Arata toate comentariile