La noi in familie nici o conserva nu e asa de "sfanta" ca cea de suc de rosii - si am in vedere sucul de rosii natural, frumos si gustos. In sezon preocuparea cea mai importanta la parintii mei este sa faca minim 150-200 litri de suc sau bulion de rosii de casa, altfel e panica... Si pot sa numesc reteta asta fiind ca o poveste, in fiecare an, de la cules pana la depozitare procesul este acelasi si reteta este practic neschimbata de cand ma stiu. Este principala bautura si suc consumat iarna, ne place mult cu putina sare sau ca atare - chiar si Maria mea mica este mare fan de suc de rosii. Compoturi dulci si sucuri de fructe nu prea facem, dar acesta de rosii este obligatoriu.
Bineinteles ca se poate conserva si in sticle sau borcane mai mici, facut cu un aparat sau altul dar metoda este aceeasi. Aveti grija ce storcator de rosii folositi, noi avem unul rusesc care face in cateva ore peste 100kg de rosii si nu se oboseste. Sunt bune si storcatoarele cu gat lung, cel mai important criteriu de cumparare este sa scoata resturile de la rosii cat mai uscate, fara pulpa pretioasa. Rosiile fiinda mai acre se conserva foarte bine natural, fara adaugire de conservanti artificiali, conditia importanta este sa fiarba putin inainte de a fi inchise in borcane.
Puteti sa-l folositi ca bautura racoritoare si dietetica, sa-l folositi in mancare - oricum e bun. In cazul in care nu vreti sa complicati lucrurile puteti sa lucrati dupa metoda Bulionului de rosii rapid, este bun pentru mancare dar nu chiar placut la baut, nu e asa de fin.
Anul asta va arat poze pe pasi direct de la tara, deci scuze pentru decorul mai rustic si poate nu chiar perfect estetic, asa se lucreaza cantitatile mari de suc - mai cu stropi si resturi de rosii.