La noi în familie nici o conservă nu e așa de "sfântă" ca cea de suc de roșii - și am în vedere sucul de roșii natural, frumos și gustos. În sezon preocuparea cea mai importantă la părinții mei este să facă minim 150-200 litri de suc sau bulion de roșii de casă, altfel e panică... Și pot să numesc rețeta asta fiind ca o poveste, în fiecare an, de la cules până la depozitare procesul este același și rețeta este practic neschimbată de când mă știu. Este principala băutură și suc consumat iarna, ne place mult cu puțină sare sau ca atare - chiar și Maria mea mică este mare fan de suc de roșii. Compoturi dulci și sucuri de fructe nu prea facem, dar acesta de roșii este obligatoriu.
Bineînțeles că se poate conserva și în sticle sau borcane mai mici, făcut cu un aparat sau altul dar metoda este aceeași. Aveți grijă ce storcător de roșii folosiți, noi avem unul rusesc care face în câteva ore peste 100kg de roșii și nu se obosește. Sunt bune și storcătoarele cu gât lung, cel mai important criteriu de cumpărare este să scoată resturile de la roșii cât mai uscate, fără pulpă prețioasă. Roșiile fiind mai acre se conservă foarte bine natural, fără adăugire de conservanți artificiali, condiția importantă este să fiarbă puțin înainte de a fi închise în borcane.
Puteți să-l folosiți ca băutură răcoritoare și dietetică, să-l folosiți în mâncare - oricum e bun. În cazul în care nu vreți să complicați lucrurile puteți să lucrați după metoda Bulionului de roșii rapid, este bun pentru mâncare dar nu chiar plăcut la băut, nu e așa de fin.
Anul ăsta vă arăt poze pe pași direct de la țară, deci scuze pentru decorul mai rustic și poate nu chiar perfect estetic, așa se lucrează cantitățile mari de suc - mai cu stropi și resturi de roșii.