Castraveti murati in saramura, la borcan Reteta VIDEO

Castraveti murati in saramura, la borcan

Este reteta mea preferata de conservare a castravetilor, cea mai simpla, sigura si sanatoasa. Variatii sunt multe la ea, de cativa ani tot experimentez, anul asta pot sa spun ca am reusit sa gasesc formula perfecta cu ajutorul unei prietene :) Aici am pus cantitatile pentru 10-12 borcane de 800ml, dar voi le puteti varia in functie de consumul dvs a castravetilor murati.

Foarte important sa aveti grija ce apa puneti la muraturi, important sa fie curata si filtrata, dar nu excsiv. Eu am folosit cana Brita pentru a filtra apa de la robinet, dar bineinteles perfecta ar fi apa de izvor sau fantana.

Castravetii astfel murati sunt perfecti in salate, ca si garnituri sau la o mancarica cu carne si castraveti murati.

Ingrediente

Castraveti
4.5 kg
Alegeti castraveti proaspeti si mici.
Morcovi
4 buc
Usturoi
30 buc
adica 30 de catei
Marar intreg uscat
2 buc
betele de marar le rupeti in bucati mici
Ardei iute
3 buc
optional
Radacina de hrean
5 buc
Piper negru(boabe)
1 linguri
Mustar boabe
2 buc
2 pachete - dar este optional, de obicei pun mustar boabe doar la castravetii in otet
Frunza de dafin
20 buc
Apa
5 l
Sare pentru muraturi
5 linguri

Pasi de urmat

1

Spalati bine borcanele si le scurgeti de apa.

2

Spalati si curatati restul de legume si mirodenii. In fiecare borcan puneti cate 2-3 bete de marar, 3 catei de usturoi, jumatate de radacina de hrean, cateva rondele de morcov, 6-10 boabe de piper negru, 0,5 lingurita de mustar boabe, 2 frunze de dafin si cate o bucatica mica de ardei iute(dupa preferinta).

3

Aranjati bine castravetii in borcane, ca sa nu ramana locuri goale - la mine au incaput cate 5-6 castraveti.

4

Castravetii care nu incap in borcan le puneti cu putine mirodenii intr-o cratita sau casoleta mai mare  -  le veti folosi pentru a umple borcanele dupa ce se mai lasa castravetii de acolo.

5

Fierbeti 5 litri de apa cu 5 linguri de sare (Proportia este de 1l de apa la 1 lingura de sare cu varf).

Aveti grija la apa, cea de robinet mai bine sa fie filtrata(eu am filtrat cu cana Brita de la Kitchenshop), iar daca aveti apa de fantana sau izvor este si mai bine.

Cand fierbe bine apa cu sarea, o turnati in borcane si in casoleta cu rezerva de castraveti - asa ca sa acopere bine toate legumele.

 

6

Inchideti borcanele bine si le lasati o zi la umbra (de obicei le tin la bucatarie pe masa).

 

7

Apoi scurgeti apa din borcane si casoleta inapoi in cratita si o puneti la fiert.

8

Lasati sa fiarba bine 2-3 min si o turnati inapoi in borcane.

Mai lasati o zi castravetii sa se mureze.

9

Urmatoarea zi scurgeti iarasi moarea din borcane in cratita, o puneti la fiert. In acest timp umpleti spatiile goale formate dupa ce s-au mai lasat castravetii cu cei din casoleta. Aranjati bine, puteti sa le fortati putin.

Apoi turnati moarea clocotita inapoi in borcanele cu castraveti, puneti capacul si inchideti bine.

10

Dupa ce ati inchis bine, intoarceti usor borcanul sa verificati daca nu curge. Daca curge mai fortati capacul sa se inchida bine. Apoi intoarceti borcanele cu fundul in sus pe un prosop pana se racesc.

Se pastreaza in camara, debara chiar si la temperatura camerei.

11

Cantitatea de castraveti si mirodenii o puteti varia dupa plac, important este sa pastrati proportia de apa cu sare. Castravetii sunt buni de mancat cam in 2-3 saptamani dupa ce le-ati inchis.

Sper ca am explicat bine pasii, daca ceva nu se intelege ma intrebati in comentarii.

Recomand cu incredere reteta, este perfecta pentru amatorii de castraveti acrisori si crocanti.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 5 kilograme (10-12 borcane de 800ml)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (26 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 187

Sabyna
Sabyna 08 oct 2019, 15:49

Buna , Elena!

Folosesc acesta rețeta de ani și ani de zile ! Delicioși castraveciorii ! Și nu ți spun la ce temperaturi ii păstrez și ei tot crocanți rămân .

Mulțumesc din suflet pt acesta rețeta , și pt multe altele !!!

lena
Elena (lena) Sabyna 08 oct 2019, 16:00

Cu drag! Multumesc si eu pentru mesaj😘

Anastacia
Anastacia 16 iul 2018, 11:20

Salut Elena. Spuneți va rog. Mama mea pune apa nefiarta și îi fierbe apa odata, după ce a stat 3zile in borcan. La tine cum se primesc acrii tare sau nu? Apropo sarea o pune deasupra 100gr la borcan. O lingura la 1l de apa nu este puțin? Vreau sa fac după rețeta ta și nu voi pune mustar. Se vor primi buni?

lena
Elena (lena) Anastacia 16 iul 2018, 11:33

Ies bine si fara mustar, mama mea tot le fierbe doar o data, dar mai are borcane la care sar capacele. Sunt potrivit de acri, in rest urmati exact pasii si totul va fi bine :)

Anastacia
Anastacia Elena (lena) 16 iul 2018, 12:06

Pot sa fac exact așa și roșiile? Mersi mult

Anastacia
Anastacia Elena (lena) 16 iul 2018, 12:07

Cu capace de plastic sau metal se păstrează? In borcan de 3l le voi pune

lena
Elena (lena) Anastacia 16 iul 2018, 12:08

Reteta de rosii murate este alta, capace oricare doar sa fie inchise ermetic.

Anastacia
Anastacia Elena (lena) 16 iul 2018, 13:13

Spune te rog frumos rețetă la roșii marinate care este

timotei
timotei 13 oct 2017, 18:09

Asa si la mine se intîmpla in fiecare an, cumpar capace noi in fiecare  si niciodata nu mi sau  inchis din prima. Anul acesta am fiert de 5 ori  apa sau moarea cum zicem noi, si tot nu nu sau inchis   am lasat asa dar vad ca nu sfîrîe si nu scot apa. 

Sin Elena
Sin Elena 12 oct 2017, 15:49

Pentru concurs

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
mthmb
mthmb 12 oct 2017, 12:35

Bune muraturile, dar pusul lor nu e cea mai placuta treaba de bucatarie. :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 28 sep 2014, 23:26

Buna.  Citind ingredientele am observat ca si eu le pun pe toate, in plus mai pun si cimbru, cate o frunza de visin si boabe de strugure verde (dar anul acesta nu am pus fiind deja copti). O poza si cu castraveti mei pusi cam de o luna. De, eu am borcane de pe vremuri,(de 3 - 5 l.), asa ca la mine nici vorba de inchis bine si intors borcanul....si totusi se tin ok. Si acuma mai am un borcan din 2012, ca anul trecut nu am pus avand prea multi. Eu inainte de ai lega, pun inca 1 lingurita sare, o aspirina zdrobita si torn putin otet (corect e ,..atatea linguri de otet cati litri are borcanul, dar eu torn cu sticla). Castravetii, sunt muratura care ne place cel mai mult. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 26 aug 2014, 18:52

Anul trecut am facut castraveti murati din 35 kg, mai am acuma 4 borcanele, anul acesta iam facut din nou pun si o particica din ceam facut anul acesta. Zeama acuma ii tulbura dar se limpezete ea, asa a fost si anul trecut

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
hanna
hanna 17 sep 2013, 12:04

am pus castraveti dupa reteta ta, si azi ,dupa 3 saptamani de cand i-am pus am deschis borcanul si vreau sa zic ca sunt extraordinar de buni!!! recomand tuturor gospodinelor,pentru ca mie nu imi plac cele in otet ,astia sunt mult mai sanatosi,mersi de reteta!!!!!!

Poza mea pentru reteta:
alina82
alina82 31 aug 2013, 13:38

sunt fffffffffffffffff buni castravetii. mama mea ii pune la fel de 20 de ani de la ea stiu reteta, dar ea ii pune si in bidoane de plastic si se pastreaza la fel de bine!!! bravo Lena, eu acum ii pun in borcane de sticla si anul trecut la fel i-am pus!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
HDorina
HDorina 14 aug 2013, 16:46

Aaa...si poza...dovada. Am pus cu sfecla rosie pentru culoare si morcov.

Poza mea pentru reteta:
Arata toate comentariile