Sos de ardei iute, reteta de casa

Sos de ardei iute, reteta de casa

Anul trecut, la un eveniment in familie, verisoara mea ne-a servit la masa festiva cu acest sos de ardei iute facut in casa. A fost atat de bun, se combina perfect cu mancarurile de carne sau mezeluri, era potrivit de iute, dulce, aromat, colorat, cremos - un succes total si bineinteles reteta a fost ceruta imediat...

Am pregatit cantitate dubla pentru sezonul trecut ca varianta de test, dar a fost atat de cerut si apreciat de toata familia incat a trebuit sa dozez foarte atent consumul borcanelor cu acest sos chilli de casa, sa ne ajunga pana la sezonul nou de ardei iuti. Anul asta voi face de 4 ori mai multe borcane, fiindca este ideal  si ca un mic cadou pentru orice persoana amatoare de sosuri interesante, dar si ca alint de familie la orice mancare de carne - chiftele, mici, gratar, etc.

Recomand cu mare incredere acest sos sau dulceata de ardei iuti de casa, este absolut minunata reteta! Gradul de iute il puteti regla din proportia de ardei iuti vs ardei kapia, dar este important sa alegeti ardeii mai iuti sau mai potriviti. Dupa gustul nostru, sosul fiind testat pe majoritatea membrilor familiei, proportia de mai jos e cea mai buna.

Ingrediente

Ardei iute rosu
1 kg
Ardei capia rosu
1 kg
sau ardei gras rosu
Zahar
1 kg
Otet
500 ml
Sare
1 lingura

Pasi de urmat

Pas 1

Cantariti si spalati ardeii pentru reteta - cum va spuneam si mai sus, puteti regla gradul de iute daca micsorati sau mariti proportional cantitatea din fiecare fel de ardei.

Noua ne place anume 1kg la 1kg din fiecare tip de ardei, este iute dar suportabil, exact cum trebuie.

Sos de ardei iute, reteta de casa - Pas 1
Pas 2

Va puneti pe maini niste manusi impermeabile (altfel veti face arsuri la piele de la ardeiul iute) si va apucati sa curatati toti ardeii de seminte si cotoare.

Le taiati bucati potrivite sa incapa in masina de tocat sau blender.

Sos de ardei iute, reteta de casa - Pas 2
Pas 3

Treceti-i prin masina de tocat carne sau folositi un robot de bucatarie cu lama S.

Sos de ardei iute, reteta de casa - Pas 3
Pas 4

Mutati compozitia de ardei intr-o oala sau tuci si puneti pe foc.

Sos de ardei iute, reteta de casa - Pas 4
Pas 5

Cand incep sa fiarba, adaugati aici 1kg de zahar, 500ml de otet si 1 lingura de sare, amestecati bine.

La foc mare asteptati pana compozitia din oala va fierbe, apoi il micsorati si lasati sa bolboroseasca 1 ora la foc mic.

Sos de ardei iute, reteta de casa - Pas 5
Pas 6

Dupa acest timp mai treceti bine cu blenderul vertical in oala, astfel sosul va deveni relativ mai uniform, dar inca veti observa in el mici particule de ardei.

Deja il puteti turna asa in borcane curate si sterilizate dinainte, dar eu il prefer cu textura si mai fina, deci voi mai face 2 pasi.

Sos de ardei iute, reteta de casa - Pas 6
Pas 7

Mai pun la fiert cratita cu sosul de ardei iute pentru inca 30-60 min la foc mic, nu uitati sa amestecati periodic in el.

Sos de ardei iute, reteta de casa - Pas 7
Pas 8

Dupa acest timp mai trec inca o data cu blenderul vertical in oala, insist pana obtin consistenta dorita - ceva mai fina si cremoasa.

Sos de ardei iute, reteta de casa - Pas 8
Pas 9

Mai las sa fiarba 5 minute, apoi il torn fierbinte in borcanele curate si uscate.

Sigilez cu capace ermetic si las sa se raceasca complet. Apoi sosul chilli se pastreaza perfect in camara chiar si 2-3 ani, asta daca nu se consuma...

Pofta Buna!

Sos de ardei iute, reteta de casa - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3500 g
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 240 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !