Maioneză de casă Rețetă VIDEO

Maioneză de casă

Am învățat această rețetă în România și am devenit adepta ei. Nu mai folosesc maioneză cumpărată de mulți ani și chiar mă bucur că vă pot arăta rețeta de maioneză clasică, de casă, foarte gustoasă și pufoasă. După mulți ani rețeta nu s-a schimbat semnificativ, numai pentru a face procesul mai rapid, amestec maioneza cu mixerul folosind doar o singură paletă. În așa fel maioneza este și mai pufoasă dar și mult mai rapidă ca proces, se încorporează repede uleiul și nu mi s-a tăiat niciodată.

Atunci când nu am timp să amestec la această maioneză clasică de multe ori folosesc rețeta fără ou, cu lapte simplu sau de soia(așa este și de post). Dar totuși mă întorc la această rețetă când am chef de gustul maionezei autentice, sau poate o fi psihologic....:)

Ingrediente

Gălbenuș de ou
1 buc
Gălbenuș Fiert
Gălbenuș de ou
1 buc
Gălbenuș Crud
Ulei de floarea-soarelui
300 ml
puteți turna 300-500ml de ulei, în funcție de câtă maioneză aveți nevoie
Lămâie
0.5 buc
   
Muștar
1 lingurita
   
Sare
0.5 lingurite
   
Iaurt cremos
450 g
Se poate înmulți și ușura puțin maioneza dacă adăugăm iaurt cremos, dar este opțional.

Pași de urmat

Pas 1

Se amestecă bine gălbenușurile de ou să nu fie cocoloașe.

Maioneză de casă - Pas 1
Pas 2

Se încorporează puțin câte puțin  uleiul, la început se pune aproximativ câte 1 lingură, apoi se poate pune și mai mult. Se recomandă să se amestece compoziția într-o singură direcție.

Maioneză de casă - Pas 2
Pas 3

După ce ați încorporat 4-5 linguri de ulei puteți continua să amestecați maioneza cu o lingură sau pentru a ușura procesul puteți folosi mixerul, dar numai o singură paletă și aveți grijă să se învârtească într-o singură direcție.

 

Maioneză de casă - Pas 3
Pas 4

Pe parcurs când adăugați uleiul mai turnați câte puțină zeamă de lămâie și sare.

Maioneză de casă - Pas 4
Pas 5

Vă opriți din amestecat maioneza atunci când ați ajuns la cantitatea necesară rețetei, poate fi mai puțină sau mai multă, după necesitate.

Maioneză de casă - Pas 5
Pas 6

La final adăugați muștarul, mai potriviți de sare sau lămâie dacă e nevoie.

Eu aș sugera să o mai diluați cu iaurt mai cremos, este la fel foarte bună și un pic mai ușoară.

Maioneză de casă - Pas 6
Pas 7

Amestecați bine și maioneza este gata pentru servire.

Maioneză de casă - Pas 7
Pas 8

Foarte gustoasă și pufoasă.

Poftă Bună!

Maioneză de casă - Pas 8

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (12 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 81

IoanaDobre517
Ioana Dobre (IoanaDobre517) 25 Dec 2022, 00:05

Mi-a iesit perfect.Multumesc mult pt reteta!Sarbatori fericite!

Vero na
t vero na (Vero na) 24 Dec 2017, 23:01

Buna Lena , am incercat si eu reteta ta si se inmoaie 😟, primele linguri de ulei merg bine dupa Ce pun cam a 7 lingura de ulei se inmoie si asa sta Nu se intareste

lena
Elena (lena) t vero na (Vero na) 28 Dec 2017, 12:09

Niciodata nu pun cu lingura, chiar ieri am facit din jumate de litru de ulei si a iesit bine, ca intotdeauna.

lena
Elena (lena) 15 Jan 2017, 12:56

Ca si in orice reteta sarea si zeama de lamaie se pune dupa gust. Cantitatea de suc din jumate de lamaie la fel e diferita, poate ati avut una mai mare si mai suculenta. Dar zeama de lamaie se pune OBLiGATORIU, lasati colegele sa faca cum vor ele. Dupa ce mai adaugati mustarul se regleaza gustul, gustati atunci de lamaie si sare.

dir
dir 08 Dec 2016, 11:37

De ce folosesti o singura paleta la mixer? Eu le las pe amandoua si iese tot foarte bine. Nici noi nu cumparam maioneza.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) dir 09 Dec 2016, 01:41

Asa am zis ca respect regula cu invartitul intr-o singura directie dar si faptul ca nu stropeste asa, mai sles cand nu fac multa maioneza.

dir
dir Elena (lena) 09 Dec 2016, 17:32

Daca faci cu lingura se taie daca schimbi directia; dar se taie si crema de unt si salata de icre etc., nu doar maioneza. Mixerul functioneaza pe alt principiu; eu las amandoua paletele si termin mai repede iar maioneza este mult mai `pufoasa`. Sunt ardeleanca si la noi maioneza este folosita mai mult decat in alte parti (cam exces); nu consum eu foarte multa, dar a fost una din primele retete pe care am invatat-o si prepararea ei mi-a cam devenit `instinct`. La reteta asta poti avea incredere in ce spun eu; daca vrei!?!

lena
Elena (lena) dir 09 Dec 2016, 17:34

Multumesc mult Diana, neaparat voi incerca!

Elimar
Elena Margareta Stefan (Elimar) Elena (lena) 16 Mar 2023, 12:32

Regula cu învârtitul într-o singură direcție e ca un fel de "superstiție" care nu e sustținută de nici o logică. Eu amestec maioneza manual în toate părțile și nu se taie. Cum nu se taie nici la mixer cu ambele palete. Dacă e să se taie e din cu totul și cu totul alte motive. În mod ciudat, când eram în Anglia, maioneza nu îmi prea ieșea. Nu știu dacă motivul era uleiul de acolo, ouăle, starea mea psihică sau pur și simplu vremea umedă.. Habar nu am. Cert e că în România nu am avut niciodată problema asta. Fac maioneză de cînd eram copil, iar anul acesta fac 50. 

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 11 Sep 2015, 01:30

E buna si foarte foarte simpla. Multumesc din suflet ! Notat in carnetel !!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Tonea Simina
Simina Alexandra (Tonea Simina) 05 Sep 2014, 23:37

Si la sfarsit. Superba mea maioneza. Ce pacat ca am stricat-o. Macar acum am invatat ca trebuie sa gust mancarea.

Poza mea pentru rețetă:
Tonea Simina
Simina Alexandra (Tonea Simina) 05 Sep 2014, 23:36

Asa a fost mai la inceput

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
flutureAlb
mihaela zamfir (flutureAlb) 09 Apr 2012, 13:14

super tare ,am facut-o si eu dar fara iaurt  si din mult mai multe oua , de , aveam nevoie de o cantitate mai mare 

Poza mea pentru rețetă:
Nina-Andreea
Nina-Andreea 17 Dec 2011, 17:15

Eu nu pun mustar si iaurt/smantana. Iar zeama de lamaie pun doar cativa stropi. Poate de aia mi-a iesit ceva mai tare, nu asa lichida/cremoasa?

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Nina-Andreea 17 Dec 2011, 17:17

Da Nina, zeama de lamaie o deschide la culoare si o face putin mai omogena/lichida - iaurtul o face mai light.

MariaP
MariaP 08 Sep 2010, 11:31

Exact asa o fac si eu!

@alinutza85

Se poate drege cu lamaie, asa cum a scris si Lena, dar merge la fel de bine si cu sare de lamaie sau cu un cartof fiert.

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile