Maioneza de casa Reteta VIDEO

Maioneza de casa

Am invatat aceasta reteta in Romania si am devenit adepta ei. Nu mai folosesc maioneza cumparata de multi ani si chiar ma bucur ca va pot arata reteta de maioneza clasica, de casa, foarte gustoasa si pufoasa. Dupa multi ani reteta nu s-a shimbat semnificativ, numai pentru a face procesul mai rapid, amestec maioneza cu mixerul folosind doar o singura paleta. In asa fel maioneza este si mai pufoasa dar si mult mai rapida ca proces, se incorporeaza repede uleiul si nu mi s-a taiat niciodata.

Atunci cand nu am timp sa amestec la acesta maioneza clasica de multe ori folosesc reteta fara ou, cu lapte simplu sau de soia(asa este si de post). Dar totusi ma intorc la aceasta reteta cand am chef de gustul maionezei autentice, sau poate o fi psihologic....:)

Ingrediente

Galbenus de ou
1 buc
Galbenus Fiert
Galbenus de ou
1 buc
Galbenus Crud
Ulei de floarea soarelui
300 ml
puteti turna 300-500ml de ulei, in functie de cata maioneza aveti nevoie
Lamaie
0.5 buc
Mustar
1 lingurite
Sare
0.5 lingurite
Iaurt cremos
450 g
Se poate inmulti si usura putin maioneza daca adaugam iaurt cremos, dar este optional.

Pasi de urmat

1

Se amesteca bine galbenusurile de ou sa nu fie cocoloase.

2

Se incorporeaza putin cate putin  uleiul, la inceput se pune aproximativ cate 1 lingura, apoi se poate pune si mai mult. Se recomanda sa se amestece compozitia intr-o singura directie.

3

Dupa ce ati incorporat 4-5 linguri de ulei puteti continua sa ametecati maioneza cu o lingura sau pentru a usura procesul puteti folosi mixerul, dar numai o singura paleta si aveti grija sa se invarteasca intr-o singura directie.

 

4

Pe parcurs cand adaugati uleiul mai turnati cate putina zeama de lamaie si sare.

5

Va opriti din amestecat maioneza atunci cand ati ajuns la cantitatea necesara retetei, poate fi mai putina sau mai multa, dupa necesitate.

6

La final adaugati mustarul, mai potriviti de sare sau lamaie daca e nevoie.

Eu as sugera sa o mai diluati cu iaurt mai cremos, este la fel foarte buna si un pic mai usoara.

7

Amestecati bine si maioneza este gata pentru servire.

8

Foarte gustoasa si pufoasa.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 500 grame
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (12 voturi)

Comentarii

vero79
veronica (vero79) 24 feb 2009, 08:33

Este de cumparat iaurt cremos?Si nu este acru?

lena
Elena (lena) veronica (vero79) 24 feb 2009, 11:59

Merge sa fie acru, dar sa fie si cremos

Cam orice iaurt din comert merge.

alinutza85
alinutza85 07 apr 2009, 22:57

As avea si eu o intrebare de incepator:cand se taie maioneza cu ce se reface cu mustar sau cu lamaie....,ms mult

Asa e la inceput,incerc sa ma perfectionez.....

lena
Elena (lena) 08 apr 2009, 00:34

Eu de obicei o rezolv cu lamaie si tot continui sa o amestec cu miscari circulare in aceeasi directie.

giorgia
carmen (giorgia) 11 feb 2010, 16:24

pot sa inlocuiesc iaurtul cu smantana?!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) carmen (giorgia) 11 feb 2010, 16:25

Dap, sigur ca da - eu puneam iaurt sa fac maioneza mai "usoara"

giorgia
carmen (giorgia) 15 feb 2010, 11:34

mi-a iesit o super maioneza ! e prima din viata mea si urmand cu sfintenie pasii scrisi de tine am reusiiiiiiiiiiiit . mii de multumiri

maaike
maaike 14 apr 2010, 19:10

Tin neaparat sa-ti multumesc pt reteta. Am facut maioneza pt prima data in viata si mi-a iesit foarte buna... lejera, gustoasa. Multumesc, Lena!

natyluminita
natyluminita 06 sep 2010, 17:00

eu pun smantana in loc de iaurt....cand vreau sa fie mai lightt pun iaurt :)

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 08 sep 2010, 11:31

Exact asa o fac si eu!

@alinutza85

Se poate drege cu lamaie, asa cum a scris si Lena, dar merge la fel de bine si cu sare de lamaie sau cu un cartof fiert.

Nota mea pentru reteta:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 11 sep 2010, 12:42

la fel prepar si eu maioneza , cu smantana ... dar cateodata (cand sunt in criza de timp, sau obosita)  pt a-mi usura  munca,  fac cu mixerul !!!

Nota mea pentru reteta:
amalia80
amalia80 21 sep 2010, 15:48

La pasarea galbenusului crud cu cel fiert adaug sarea, deoarece ajuta mult la obtinerea unui ameste omogen. Pentru a iesi mai pufoasa, inainte de a-i adauga mustarul pun 2 linguri de apa rece.

MariaP
MariaP 22 sep 2010, 13:28

Amalia, si eu ii mai pun uneori putina apa rece.

Nina-Andreea
Nina-Andreea 17 dec 2011, 17:15

Eu nu pun mustar si iaurt/smantana. Iar zeama de lamaie pun doar cativa stropi. Poate de aia mi-a iesit ceva mai tare, nu asa lichida/cremoasa?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Nina-Andreea 17 dec 2011, 17:17

Da Nina, zeama de lamaie o deschide la culoare si o face putin mai omogena/lichida - iaurtul o face mai light.

rinser
Sergiu (rinser) 31 ian 2012, 22:32

Imi place cum explici retetele. Cred ca la majoritatea retetelor e destul de greu sa greseasca cineva.

pilot1974
pilot1974 02 mar 2012, 08:41

MAIONEZA ADEVARATA SE FACE NUMAI DIN GALBENUS

Nota mea pentru reteta:
flutureAlb
mihaela zamfir (flutureAlb) 09 apr 2012, 13:14

super tare ,am facut-o si eu dar fara iaurt  si din mult mai multe oua , de , aveam nevoie de o cantitate mai mare 

Poza mea pentru reteta:
pilot1974
pilot1974 09 apr 2012, 14:40

pentru profesionisti maioneza de casa

se face numai din galbenusuri neferte 

Nota mea pentru reteta:
sarian
sarian 09 iul 2012, 17:23

cu mulţumiri,

            Lacrima.

cezar
cezar 12 iul 2012, 13:09

multumesc pentru receta   no sa mai  folosesc niciodata comerciala , usor de preparat si fara E-uri

Issa
Issa 29 iul 2012, 20:29

Lena esti deosebita mersi pentru tot ce faci. Maioneza mi-a iesit f, buna, dar am o intrebare cat timp pot sa o pastrez la frigider pentru ca mi-a iesit multisor?

lena
Elena (lena) Issa 29 iul 2012, 20:31

Issa, multumesc mult pentru apreciere!

Eu nu as recomanda s-o tii mai mult de 5 zile la frigider, desi multi o tin ceva mai mult, dar nu este bine, sunt totusi galbenusuri crude de ou.

Issa
Issa 29 iul 2012, 22:42

mersi mult 

mimi kimi
mimi kimi 19 aug 2012, 10:27

Cea mai buna maioneza iese din combinatia un galbenus crud un galbenus fiert. Din experienta (fac de multi ani maioneza si nu s-a intamplat sa nu-mi reuseasca), pun mustarul de la inceput si maioneza nu se va taia, bat cu mixerul si o fac rapid...lamaia spre sfarsit.

Pentru un gust deosebit, adaugati o ligurita de miere!!!

Diana Seu
Diana Seu 29 dec 2012, 14:05

Dna Elena, am facut primul pas si nu sa primit deloc, oul sa intarit, si sa primit  ca ou prajit, nici pe departe nu era ca in imagine, cand am adaugat ulei, a inceput sa faca spuma si compozitia se intarea mai tare, atunci am oprit procesul. VA ROG SPUNETI-MI CE NU AM FACUT DREPT. Mmesc!

lena
Elena (lena) 29 dec 2012, 14:12

Ai pus galbenusul fiert fierbinte cumva? Altceva nu stiu ce ar mai fi.

Diana Seu
Diana Seu 29 dec 2012, 14:16

Va multumesc, am sesizat greseala deja...Cer scuze pentru comentariile prostesti, mmesc pentru rabdare,

TanDi
TanDi 02 nov 2013, 12:17

Buna Lena,ai facut vreodata aceasta maioneza cu mixerul ? Iese la fel de buna? Conteaza tipul de mustar folosit (simplu, cu hrean, etc)?

lena
Elena (lena) TanDi 02 nov 2013, 15:53

O fac demult cu mixerul, trebuie sa mai schimb pozele aici - este o reteta mai veche si lucrurile se mai schimba in timp, cu noile tehnologii.

Deci scot o paleta de la mixer si mixez doar cu una, intr-o directie, maioneza iese mult mai pufoasa si frumoasa - si bineinteles repede. Da, mustarul va schimba gustul - eu aleg cel mai neutru si simplu mustar, fara gusturi si arome separate.

TanDi
TanDi 02 nov 2013, 21:01

Am inteles. Multumesc.

natalytsa
natalytsa 02 dec 2013, 15:36

mie din pacate nu mi-a iesit....s-a primit foarte lichida....nustiu unde am gresit....dar mai incerc neaparat poate se primeste!

Nota mea pentru reteta:
niami
niami 27 iul 2014, 08:41

Maioneza mea creste foarte greu. Am folosit oua la temperatura camerei, 2 galbenusuri fierte, 2 crude, ca am de facut o salata de boeuf mare.Am pus o lingurita de mustar dupa ce am facut pasta de galbenusuri si adaug mereu cate o lingurita de ulei. Lucrez la ea de mai bine de o ora, am trecut de la lingura de lemn la mixer (ambele palete la inceput, apoi doar una) si nu mi-a iesit mai mult de o cana si jumatate de maioneza. As adauga iaurt, dar merge la maioneza pt salata de boeuf?

lena
Elena (lena) niami 27 iul 2014, 08:47

La inceput se adauga putin ulei, acum fara grija puneti cate 2-3linguri, si da, merge f.bine cu iaurt si la salata de boef.

niami
niami 30 iul 2014, 04:06

A iesit pana la urma! Am dat la o parte mixerul, ca am vazut ca-si da sufletul, si am inceput sa amestec din nou cu lingura. M-am induplecat si am pus si zeama de lamaie si mai mult ulei si imediat s-a schimbat totul in bine! Nu am adaugat iaurt, ca al meu nu era cremos, dar a iesit o delicioasa  salata de boeuf care a placut tuturor. Multumesc, Lena!

 
Natalia MD
Natalia MD 02 aug 2014, 15:42

Buna Lena, vreau sa fac receta de maioneza, dar am o intrebare. Cit timp se pastreaza in frigider? ca sa stiu cit sa fac. multumesc 

lena
Elena (lena) Natalia MD 02 aug 2014, 18:08

Cam 5 zile la frigider tine cu siguranta.

Tonea Simina
Simina Alexandra (Tonea Simina) 31 aug 2014, 00:33

Mi-a iesit foarte bine ca textura. Doar ca nu prea se poate manca. Eu am pregatit-o pentru vinete , cand le-am terminat si mi-am facut o feliuta de paine ma strans de gat un pic. O lamaie nu e prea mult? Sau poate am inteles eu gresit. Am pus o lamaie mica si nu chiar toata. Poate ca ar fi mai bine sa ma obisnuiesc si eu sa gust mancarea in timp ce o fac..

lena
Elena (lena) Simina Alexandra (Tonea Simina) 31 aug 2014, 20:52

Da, nu se pune toata lamaia, trebuie sa reglati dupa gust, am scris la pasul 3. Trebuie sa gustati, mai ales la asa chestii specifice - mie imi place cand putin mai acra, cand nu.

Tonea Simina
Simina Alexandra (Tonea Simina) 05 sep 2014, 23:36

Asa a fost mai la inceput

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Tonea Simina
Simina Alexandra (Tonea Simina) 05 sep 2014, 23:37

Si la sfarsit. Superba mea maioneza. Ce pacat ca am stricat-o. Macar acum am invatat ca trebuie sa gust mancarea.

Poza mea pentru reteta:
roxana12
roxana12 24 dec 2014, 07:27

Mi a iesit supeeeerrrrr!,,,

Camiela J
Camiela J 24 apr 2015, 17:39

Buna ideea cu adaugarea iaurtului.Mai demuult faceam si eu maioneza cu un galbenus fiert si unul crud,dar mi-am schimbat stilul si fac doar cu galbenusuri crude.Pun de la inceput o lingurita de mustar clasic,un praf de sare si cu mixerul cu ambele batattoare incep cu viteza mica cu cate putin ulei,apoi maresc viteza si adaug mai mult ulei.Din cand in cand pun zeama de lamaie,cand vad ca se strange,la adaugarea sucului se alifiaza.Imi iese bine chiar si cu ouale scoase din frigider,fara sa le aduc la temp camerei.

Nota mea pentru reteta:
Elimar
Elena Margareta Stefan (Elimar) 20 mai 2015, 14:58

Maioneza se poate repata in caz ca se taie cu o linguriță din albușul oului crud care se pune peste maioneza tăiată amestecându-se in continuu. Metodă garantată!

Nota mea pentru reteta:
Laura Balaura
Laura Balaura Elena Margareta Stefan (Elimar) 12 ian 2017, 01:00

Nu stiam asta, multumesc de idee! Acum o saptamana cand a taiat soacra-mea doua maioneze la rand, ar fi fost ideea salvatoare a zilei :)) Dar am reparat-o pana la urma cu un alt amestec de ou fiert + crud si am incorporat incet-incet maioneza taiata si a fost ok. Totusi mult mai simplu era cu albusul.. Voi sti data viitoare 

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 11 sep 2015, 01:30

E buna si foarte foarte simpla. Multumesc din suflet ! Notat in carnetel !!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
eduardu
Eduardu (eduardu) 19 ian 2016, 16:01

Buna Lena.Asi vrea sa stiu daca se poate face maioneza doar din oua fierte si eventual alte ingrediente,mai putin ou crud? (pt mititelul meu de ~2 ani) Multumesc

angela10
angela10 19 ian 2016, 18:17

Bună,pot folosi ulei vegetal in loc de cel de floarea soarelui?

lena
Elena (lena) angela10 20 ian 2016, 11:22

Eduardu, eu de cele mai multe ori fac maineza cu lapte, cea cu blenderul. Este si mai rapida, in plus sigura pt copii. O gasesti aici. Doar cu galbenusuri fierte nu an incercat, nu stiu daca iese.

Angela, ai in vedere alt ulei decat cel de floarea-soarelui? Mmm, cel de masline ii da un gust mai amar, poti incerca cu ulei din samburi de struguri, are un gust mai neutru si e mai sanatos.

eduardu
Eduardu (eduardu) 24 ian 2016, 15:13

Multumesc Lena. Voi face azi varianta rapida de maioneza cu lapte,chiar sunt curioasa cum va iesi!

abby123
abby123 21 apr 2016, 11:12

As dori sa stiu cam ce cantitate de maioneza iese din aceste ingrediente

lena
Elena (lena) 21 apr 2016, 11:16

Cam 300g si plus cantitatea de iaurt, daca il adaugati.

Katiysha181
Katiysha Micleushanu (Katiysha181) 09 iul 2016, 16:22

Lena salut... la mine sa primit prea lichida si lamaia se simte prea tare... cu ce as putea sa o dreg?... Multumesc

lena
Elena (lena) Katiysha Micleushanu (Katiysha181) 09 iul 2016, 17:57

Incercati cu mustar, putin iaurt sau smantana.

Katiysha181
Katiysha Micleushanu (Katiysha181) Elena (lena) 09 iul 2016, 18:27

Multumesc mult....

mm369
mm369 07 dec 2016, 13:38

Buna, Lena!...Multam fain, abia astept sa o incerc!.:)..pupici 

CostinDRAGHIA332
Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) 07 dec 2016, 16:12

Cea mai rapida metoda posibila este cu 'facaletul' electric, unii (cam neinspirat) il numesc blender cu picior. In paharul inalt se pun de la bun inceput toate ingredientele adica un ou crud cu tot cu albus, o lingurita de mustar (mai plina), zeama de la juma' de lamiie, un praf de sare si o cana de ulei. Se baga facaletul OPRIT pina la fundul paharului, se porneste si se ridica foooarte incet.  In urma lui ramine maioneza gata facuta, deasupra se va observa uleiul care inca n-a apucat sa intre in lucru.

lena
Elena (lena) Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) 07 dec 2016, 19:39

Da, asa este, eu aplic metoda asta pentru a face maioneza fara ou, din lapte simplu sau de soia, aceeiasi pasi :)

CostinDRAGHIA332
Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) Elena (lena) 07 dec 2016, 20:24

Ai postata pe undeva si reteta asta, maioneza fara ou si fara lapte ? :)

lena
Elena (lena) Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) 07 dec 2016, 20:48

Da, este demult pe site, are si video, uite aici este facuta cu lapte de soia simplu: Retera maioneza de post. La gust o deosebesti cu greu de asta clasica, e chiar o reteta buna.

CostinDRAGHIA332
Costin DRAGHIA (CostinDRAGHIA332) Elena (lena) 07 dec 2016, 21:06

Multumesc mult !

l.e.
l.e. 07 dec 2016, 17:02

Mie mi se taie de la lamie,am patit asta de cateva ori; asa ca pun lamaia in  leguemle taiate pt salata de Boeuf; s mustarul; decat o lingurita pun  la inceput; imi placemai acrisoara; dar adaug la sfrasit ca s anu am surprize; sa nu devina  prea subtire.Nu o maestec  cu nimic; dar la conopida cu maioneza pun o lingura de smantana, devine mai  "mancabila", )La salta de vinetemai pun si usturoi, pe langa maioneza( cand nu o fac simpla).

jurja ana
ana jurja (jurja ana) 08 dec 2016, 07:50

Eu nu am facut niciodata maioneza cu galbenus de ou fiert. Am pus galbenusurile , de ou, si o lingurita ( rasa ) de mustar. Nu mi s-a taiat niciodata.

dir
dir 08 dec 2016, 11:37

De ce folosesti o singura paleta la mixer? Eu le las pe amandoua si iese tot foarte bine. Nici noi nu cumparam maioneza.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) dir 09 dec 2016, 01:41

Asa am zis ca respect regula cu invartitul intr-o singura directie dar si faptul ca nu stropeste asa, mai sles cand nu fac multa maioneza.

dir
dir Elena (lena) 09 dec 2016, 17:32

Daca faci cu lingura se taie daca schimbi directia; dar se taie si crema de unt si salata de icre etc., nu doar maioneza. Mixerul functioneaza pe alt principiu; eu las amandoua paletele si termin mai repede iar maioneza este mult mai `pufoasa`. Sunt ardeleanca si la noi maioneza este folosita mai mult decat in alte parti (cam exces); nu consum eu foarte multa, dar a fost una din primele retete pe care am invatat-o si prepararea ei mi-a cam devenit `instinct`. La reteta asta poti avea incredere in ce spun eu; daca vrei!?!

lena
Elena (lena) dir 09 dec 2016, 17:34

Multumesc mult Diana, neaparat voi incerca!

timotei
timotei 09 dec 2016, 17:24

Lena cîte zile se poate tine la frigider? 

lena
Elena (lena) timotei 09 dec 2016, 17:29

Nu mai mult de 3-4 zile.

timotei
timotei 22 dec 2016, 23:12

Lena ai incercat cu alt ulei sa faci? Nu Am de floarea soarelui dar in schimb din masline si seminte de struguri, oare ar iesi ceva?

lena
Elena (lena) timotei 22 dec 2016, 23:20

Iese numai sa ai grija la gust, cred ca cel din seminte de struguri mai bine, are gust mai neutru.

Fialka30
Fialka30 15 ian 2017, 12:50

Buna Lena,

Sigur e corecta reteta ta de maioneza cu necesar de suc de la o jumatate de lamaie?

Am facut prima data aceasta reteta si am ales sa o fac dupa indicatiile retetei tale si bineinteles am respectat-o intocmai.

Mi-a iesit fara sa se taie sau altceva, dar nu am putut sa o folosesc. A iesit acra ca si cum ar fi continut doar lamaie. Am pus aproape sucul de la 1/2 lamaie caci mi-a dat in gind sa gust pe la sfirsit si am realizat ca este foarte acra. Am aruncat-o.

Le-am povestit colegelor de isprava patita si mi-au spus ca nu se pune deloc lamaie ( sau doar citiva stropi/ in functie de unde vrei sa folosesti maioneza. ). In rest se adauga apa putin ca sa fie mai lichida si mai alba. 

Oricum, recomand sa nu folositi cantitatea de lamaie mentionata in aceasta reteta sau gustati de fiecare data cind adaugati sucul de lamaie. 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 15 ian 2017, 12:56

Ca si in orice reteta sarea si zeama de lamaie se pune dupa gust. Cantitatea de suc din jumate de lamaie la fel e diferita, poate ati avut una mai mare si mai suculenta. Dar zeama de lamaie se pune OBLiGATORIU, lasati colegele sa faca cum vor ele. Dupa ce mai adaugati mustarul se regleaza gustul, gustati atunci de lamaie si sare.

Vero na
t vero na (Vero na) 24 dec 2017, 23:01

Buna Lena , am incercat si eu reteta ta si se inmoaie 😟, primele linguri de ulei merg bine dupa Ce pun cam a 7 lingura de ulei se inmoie si asa sta Nu se intareste

lena
Elena (lena) t vero na (Vero na) 28 dec 2017, 12:09

Niciodata nu pun cu lingura, chiar ieri am facit din jumate de litru de ulei si a iesit bine, ca intotdeauna.