Sosul Marinara este un sos de roșii aromat și gustos de origine italiană, inventat în sec. XVI de bucătării marinari (de aici și denumirea) și acum pe larg răspândit în toată lumea. Baza sosului sunt roșiile, uleiul de măsline, usturoiul și busuiocul dar rețeta tradițională de sos marinara are mici devieri în funcție de regiuni și gusturile bucătarilor. Se folosește cu mare succes în paste, pizza, orez, fructe de mare, etc - și este extraordinar de bun. Eu m-am "îmbolnăvit" de acest sos când am fost în Veneția, acum câteva săptămâni, de atunci am făcut vreo 7 ture de sos, am deja și ceva rezerve la congelator, cu toată familia îl savurăm și ne place mult de tot.
Un mare plus este că se poate păstra la congelator, sau se poate turna fierbinte în borcane, închideți ermetic și păstrați în cămară - să-l aveți la îndemână întotdeauna, că este de mare ajutor. Are un gust complet și dulceag de roșii, aromat și atât de bun că merge mâncat și pe pâine :) Nu am crezut niciodată că voi mânca paste cu roșii, fără nimic - ei, acum sunt preferatele noastre.
Din experiența mea, în sos contează să fie un ulei bun de măsline și bineînțeles roșiile - cel mai sigur este să folosiți conserve de roșii - cubulețe, pasate - și de bună calitate neapărat (eu le prefer pe cele de la CIRIO). Dacă aveți roșii de sezon bune și cărnoase, faceți cu ele. Eu am observat că atunci când folosesc roșiile proaspete pasate sosul fierbe puțin mai mult. Cel mai bine să nu le pasați de tot, mai lăsați cubulețe de roșii pe acolo, că dau bine pe urmă prin sos.
Am observat că și Sosul Marinara bucătarii au tendința să-l personalizeze, cu mici secrete, care să-l facă mai deosebit și mai bun decât celelalte. Un bucătar mai cu experiență spune "Sosul MEU Marinara", și sunt multe, multe variante. Voi veni și eu cu a mea, atât de bună că poți să înghiți limba :) dar acum vă las cu Sosul Marinara mai clasic, foarte bun, delicios și neapărat de făcut rezerve!