Sos de roșii Marinara (clasic) Reteta VIDEO

Sos de roșii Marinara (clasic)

Sosul Marinara este un sos de roșii aromat și gustos de origine italiană, inventat în sec. XVI de bucătării marinari (de aici și denumirea) și acum pe larg răspândit în toată lumea. Baza sosului sunt roșiile, uleiul de măsline, usturoiul și busuiocul dar rețeta tradițională de sos marinara are mici devieri în funcție de regiuni și gusturile bucătarilor. Se folosește cu mare succes în paste, pizza, orez, fructe de mare, etc - și este extraordinar de bun. Eu m-am "îmbolnăvit" de acest sos când am fost în Veneția, acum câteva săptămâni, de atunci am făcut vreo 7 ture de sos, am deja și ceva rezerve la congelator, cu toată familia îl savurăm și ne place mult de tot.

Un mare plus este că se poate păstra la congelator, sau se poate turna fierbinte în borcane, închideți ermetic și păstrați în cămară - să-l aveți la îndemână întotdeauna, că este de mare ajutor. Are un gust complet și dulceag de roșii, aromat și atât de bun că merge mâncat și pe pâine :) Nu am crezut niciodată că voi mânca paste cu roșii, fără nimic - ei, acum sunt preferatele noastre.

Din experiența mea, în sos contează să fie un ulei bun de măsline și bineînțeles roșiile - cel mai sigur este să folosiți conserve de roșii - cubulețe, pasate - și de bună calitate neapărat (eu le prefer pe cele de la CIRIO). Dacă aveți roșii de sezon bune și cărnoase, faceți cu ele. Eu am observat că atunci când folosesc roșiile proaspete pasate sosul fierbe puțin mai mult. Cel mai bine să nu le pasați de tot, mai lăsați cubulețe de roșii pe acolo, că dau bine pe urmă prin sos.

Am observat că și Sosul Marinara bucătarii au tendința să-l personalizeze, cu mici secrete, care să-l facă mai deosebit și mai bun decât celelalte. Un bucătar mai cu experiență spune "Sosul MEU Marinara", și sunt multe, multe variante. Voi veni și eu cu a mea, atât de bună că poți să înghiți limba :) dar acum vă las cu Sosul Marinara mai clasic, foarte bun, delicios și neapărat de făcut rezerve!

Ingrediente

Ulei de masline extravirgin
100 ml
de bună calitate
Ceapa alba
1 buc
   
Usturoi (catei)
5 buc
   
Busuioc
1 buc
1 legătură
Sare
1 lingurita
   
Zahar
1 lingurita
   
Ierburi de provence uscate
1 lingurita
sau amestec verdețuri italiene
Rosii cubulete din conserva
450 g
   
Rosii pasate
450 g
din conservă sau proaspete

Pasi de urmat

Pas 1

Pregătiți toate ingredientele pentru sos.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 1
Pas 2

Aici vedeți cele 2 tipuri de sosuri de roșii - roșiile cubulețe și roșiile pasate. Asta este recomandarea optimă.

Dacă nu aveți din ambele, puteți folosi numai roșii cubulețe sau numai pasate.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 2
Pas 3

Tocați mărunt ceapa, usturoiul și busuiocul.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 3
Pas 4

Pentru a găti sosul luați o tigaie adâncă sau cratiță cu fund gros.

Turnați uleiul de măsline, să acopere complet fundul cratiței.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 4
Pas 5

Încălziți cratița cu ulei, adăugați ceapa tocată și căliți 3-4 minute la foc mediu.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați usturoiul tocat și mai căliți 1 minut.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 6
Pas 7

Acum puneți roșiile, sarea și zahărul, amestecați bine.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 7
Pas 8

Lăsați sosul să fiarbă 25-35 de minute la foc mic, amestecând periodic.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 8
Pas 9

Foarte important sosul să fiarbă suficient, acesta-i timpul când roșiile devin mai dulci și scade aciditatea sosului.

După 15-20 de minute de fierbere gustați periodic din el și veți observa diferența pe parcurs.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 9
Pas 10

Cam cu 5-10 minute înainte ca sosul să fie gata adăugați busuiocul tocat și verdețurile uscate.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 10
Pas 11

Lăsați să fiarbă 5-10 minute la foc mic, mai gustați și potriviți de sare dacă este nevoie.

Sosul nu trebuie să fie foarte lichid, dar nici prea gros.

Cam așa ca în poză arată când este gata.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 11
Pas 12

Puteți să-l turnați fierbinte în borcane sterilizate, capsati bine și păstrați în cămară - îl aveți la îndemână pentru pizza, paste și alte chestii.

Sau după ce se răcește îl puteți congela în caserole mici, ca în poză.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 12
Pas 13

Perfect este să-l folosiți proaspăt fiert, adăugând pastele dvs preferate, bineînțeles din grâu dur și fierte al dente.

Adăugați pastele în sos și amestecați bine.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 13
Pas 14

Serviți cu parmezan ras deasupra și savurați.

Optional păstrați 1-2 linguri de sos separat și puneți deasupra pastelor, înainte să presărați parmezan.

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 14
Pas 15

Este un sos extraordinar de bun, perfect și o bună rezervă de avut în cămară sau congelator pentru orice gospodină.

Poftă Bună!

Sos de roșii Marinara (clasic) - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 18

Biankita
Biankita 15 May 2017, 20:21

Foarte usor de facut si foarte bun la gust! Data viitoare vreau sa incerc si cu ceva mai putin ulei, dar asta tine strict de fp ca mancam de ani de zile cu extrem de putin ulei.

RoxanaR
RoxanaR 29 Sep 2016, 20:11

Nota 10 pentru reteta. Am pregatit 10 borcane, dar la cat e de bun... Ziceai Lena ca merge bine la pizza si paste etc, insa cred ca merge foarte bine si la reteta ta de lasagna pe care eu o pregatesc de foarte mult timp. Multumim pentru reteta.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) RoxanaR 29 Sep 2016, 21:23

Ma bucur mult! Este si preferatul nostru, e perfect si pe paine :) Mai fac si vinete Melanzane cu el, lasagna, gnocchi, paste, pizza, etc.

zara
zara 16 Sep 2016, 09:31

buna,
despre sterilizarea borcanelor: stiu ca se pot clocoti acoperite cu apa pe aragaz intr-o oala cu un prosop de bucatarie pe fund. Dar ce facem cu capacele? Trebuie sterilizate si ele?
 

lena
Elena (lena) zara 16 Sep 2016, 12:04

Da, se poate si asa. Doar ca mie imi este mai simplu sa le pun in cuptor decat sa ma foiesc cu oala aia mare si cu apa. Dar merge si asa :) Capacele trebuie si ele putin sterilizate, numai daca nu sunt din acele cu cauciuc pe margini.

E.M.A
E.M.A 07 Jul 2016, 20:55

Mi-a ieșit super! E realmente delicios! Până la urmă am luat busuioc proaspăt, dar e bine de știut pentru viitor. Problema e că nu sunt foarte sigură cum să procedez cu sterilizarea borcanelor, neavand din acelea cu închidere etanș. Am făcut paste, dar mi-a mai rămas și aș vrea sa-l păstrez pentru pizza. Mă puteți ajuta? Cum mă asigur că rezistă în cămară, care este procedura? Sunt începătoare...

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) E.M.A 07 Jul 2016, 23:02

Borcanele se gasesc cam peste tot, mai ales acum in sezon. Pentru a fi sigura poti inchide unul de test, mai mic, si intr-o luna vei sti sigur daca e bine. E o solutie si sa congelezi sosul, dar cand iti trebuie repede este un dezavantaj mic.

Eu borcanele le sterilizez in cuptor, 30 min la 150 grade.

Monaa
Monaa 25 Jun 2016, 17:36

Chiar acum ma apuc de el,multumesc doamna Elena pentru raspunsul rapid.

Monaa
Monaa 25 Jun 2016, 17:28

Buna ziua,nu pot pune ulei de masline simplu?Ca nu am extravirgin...

lena
Elena (lena) Monaa 25 Jun 2016, 17:32

Merge si simplu :)

ianadeea
Andreea (ianadeea) 21 Jun 2016, 10:09

Ciao Lena, am facut acest sos, e intr-adevar deosebit, cam mult ulei, dar  am mai scurs putin din el in proces. Ce mi-a placut e ca nu ardea deloc la stomac, uleiul de masline chiar l-a facut mai putin acid, l-am papat cu paste, si cu cas framantat, am facut si putin stoc, 2 borcanase mici, de-o pofta. 

Nota mea pentru reteta:
lenuta4
Elena Diaconu (lenuta4) 19 Jun 2016, 17:53

Multumesc mult!!!

lenuta4
Elena Diaconu (lenuta4) 19 Jun 2016, 13:29

Buna ziua!!Vreau sa-mi cumper o tigae buna ,as vrea s-a fac oua ochiuri fara ulei si s-a nu se lipeasca si altele.Nustiu, nu ma pricep ce s-a aleg pute-ti sa - mi dati un sfat .Si magazinul toate detaliile.Multumesc!

lena
Elena (lena) Elena Diaconu (lenuta4) 19 Jun 2016, 17:35

In ultimul timp recomand sa dati o cautare pe Google dupa "tigaie 3 straturi marmura" si vedeti ce magazine online le au. Am luat 2 marci, Blaumann si Kochline, bune ambele, din diferite magazine, depinde care le au pe stoc. Eu folosesc tigai adanci de 26-28cm, sau din acele nu foarte adanci, de 24 cm, pt clatite, oua ochiuri.

DianaVishan500
Diana Vishan (DianaVishan500) 18 Jun 2016, 03:57

Buna Elena. Am o intrebare: rosiile proaspete cum sa le folosesc ca sa fie sosul mai fin? Pot sa le dau prin razatoare ?merci!

lena
Elena (lena) Diana Vishan (DianaVishan500) 18 Jun 2016, 11:12

Eu le tai sferturi, tai cotorul si dau prin robotul de bucatarie.

Arata toate comentariile