Varza calita

Varza calita

Mai greu acum iarna cu garniturile de legume, o salata nu prea o aduni din ingrediente naturale si de sezon. Eu am inceput sa experimentez mai demult cu reteta de varza calita a Ninei si am descoperit ca de ceva timp este printre preferatele familiei. Chiar si Sofia imi cere varza pe langa alta mancare, deci chiar este f.buna.

Merge bine pe langa un peste la gratar/cuptor sau carne, de orice fel. Ne place si rece si calda, chiar v-o recomand, pe langa multe alte beneficii este si dietetica, se prepara rapid si ieftin.

Ingrediente

Varza alba
1.5 kg
o varza de marime medie
Ardei gras
1 buc
Ceapa alba
1 buc
Rosii
1 buc
sau cateva linguri de conserva de rosii cubulete in suc propriu
Pasta de tomate
2 linguri
eu mai pun pasta de ardei rosu si boia dulce(iute pt cine-i place), pentru o culoare mai intensa si gust mai interesant
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Sare,piper
1 lingurite
si alte mirodenii dupa gust

Pasi de urmat

1

Taiati marunt ceapa si ardeiul, le puneti la calit intr-o tigaie adanca(wok) sau tuci cu putin ulei.

Daca vi se pare ca este putin ulei mai adaugati si jumate de pahar de apa - asa varza va fi mai dietetica si sanatoasa, nu o scaldati in ulei.

2

Dupa ce s-au inmuiat si calit ceapa cu ardeiul adaugati rosia taiata cubulete(aici am pus din conserva).

Amestecati si lasati 2-3 minute.

3

Apoi adaugati pasta de tomate(eu pun de ardei daca am) si putina boia de ardei, daca aveti.

Amestecati si lasati 2-3 minute.

4

Tocati varza, nu foarte marunt si o puneti peste compozitia din tigaie.

Daca nu va incape toata odata, amestecati si lasati cateva minute, varza din tigaie se va lasa si va face loc pentru restul de varza taiata.

5

Eu de obicei fac focul mic sub tigaie si incep sa toc varza, o adaug pe parcurs si amestec dupa fiecare tura pana termin.

6

Dupa ce ati adaugati toata varza, amestecati bine si puneti capacul.

Urmatorul pas foarte important este sa o caliti la foc moderat si obligatoriu cu capac - asa varza va lasa zeama, se va aburi si nu trebuie sa adaugati apa pe parcursul gatirii.

7

Din 10 in 10 minute ridicati capacul si o amestecati - nu insistati s-o amestecati prea des, se va face terci si se gatese nu chiar uniform.

8

Cam in 25-30 de minute varza trebuie sa fie gata(o gustati, daca mai trebuie continuati s-o gatiti sub capac la foc mic), o potriviti de sare si piper, plus alte mirodenii care va plac - marar, cimbru, etc.

Opriti focul si lasati 10 minute fara capac, sa se patrunda bine.

9

Deci cam asta-o toata smekeria pentru o obtine varza calita perfecta, gustoasa, aromata si potrivita pentru orice - carne, peste, cartofi sau ca atare, ca o mancare de post sau vegetariana.

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (4-5 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (13 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 27

RusuNarcisa119
Rusu Narcisa (RusuNarcisa119) 22 apr 2018, 15:32

Foarte buna!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AngyT
AngyT 16 ian 2018, 14:40

Cea mai bună varză pe care am mâncat-o!! Super-rețetă!

Nota mea pentru reteta:
AlinaLacalandra507
Alina Lacalandra (AlinaLacalandra507) 20 nov 2017, 18:52

Buna...am făcut cu varza albă...super gustoasa!

Acum fac cu varza roșie...oare se comporta la fel?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Alina Lacalandra (AlinaLacalandra507) 20 nov 2017, 20:04

Teoretic tot varza este si nu o strici :)

Dar varza mov eu o iubesc in stil german, dulce-acrisoara si aromata, o gasesti pe site aici.

OvidiuDanielPopi717
Ovidiu Daniel Popi (OvidiuDanielPopi717) 22 ian 2017, 09:02

EXCELENTA RETETA .... SIMPLA SI BUNA !! FOARTE BINE EXPLICATA !! MULTUMESC !!

Poza mea pentru reteta:
leo
ordean leontina (leo) 17 nov 2016, 15:52

Foarte buna varza ca si toate celelalte retete ale tale.

Nota mea pentru reteta:
Claudiaclaudia
Claudiaclaudia 04 oct 2016, 13:49

Cele mai bune retete...varza a iesit superrrrr bunaaa😉

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 18 nov 2015, 03:32

Am facut numai cu pasta de ardei si tomate , foarte buna aceasta varza. Lena daca vreau sa fac cu carne aceasta varza cu trebuie de procedat?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) timotei 19 nov 2015, 15:06

Calesti bine carnea, pana este gatita bine, eventual chiar cu putina apa si sub capac. Apoi la carne pui legumele, calesti putin, adaugi varza, mai departe ca in reteta.

araelena
araelena 24 aug 2015, 14:35

Excelenta reteta! Am incercat reteta astazi si este cea mai buna varza calita  simpla, fara carne,  pe care am mancat-o vreodata.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 28 sep 2014, 18:35

Buna. Si eu fac varza calita cu aceleasi ingrediente, dar mai adaug si putin cimbru si marar (proaspat sau uscat cum am). Eu incep cu varza pe care o tai subtire, o pun intr-un bol mare si adaug peste ea sare. O las asa, amestecand din cand in cand, vreo 3o min. Apoi o pun la calit peste ce trebuie. Inainte o storceam, dar trebuia sa adaug putina apa, asa nu mai adaug. Acuma am avut si varza rosie si am calit-o si pe aceea-separat-,dar n-am fost inspirata sa nu pun nimic "rosu" in varza alba sa se vada mai frumos contrastul. Au fost f.f.f bune ambele. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 22 ian 2014, 01:22

De vreo 6 ani nam mîncat varza calita ca nu nimeream niciodata sa o pregatesc gustos.Foarte buna la gust , multumesc Lena.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile