Varza calita

Varza calita

Mai greu acum iarna cu garniturile de legume, o salata nu prea o aduni din ingrediente naturale si de sezon. Eu am inceput sa experimentez mai demult cu reteta de varza calita a Ninei si am descoperit ca de ceva timp este printre preferatele familiei. Chiar si Sofia imi cere varza pe langa alta mancare, deci chiar este f.buna.

Merge bine pe langa un peste la gratar/cuptor sau carne, de orice fel. Ne place si rece si calda, chiar v-o recomand, pe langa multe alte beneficii este si dietetica, se prepara rapid si ieftin.

Ingrediente

Varza alba
1.5 kg
o varza de marime medie
Ardei gras
1 buc
Ceapa alba
1 buc
Rosii
1 buc
sau cateva linguri de conserva de rosii cubulete in suc propriu
Pasta de tomate
2 linguri
eu mai pun pasta de ardei rosu si boia dulce(iute pt cine-i place), pentru o culoare mai intensa si gust mai interesant
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Sare,piper
1 lingurite
si alte mirodenii dupa gust

Pasi de urmat

1

Taiati marunt ceapa si ardeiul, le puneti la calit intr-o tigaie adanca(wok) sau tuci cu putin ulei.

Daca vi se pare ca este putin ulei mai adaugati si jumate de pahar de apa - asa varza va fi mai dietetica si sanatoasa, nu o scaldati in ulei.

2

Dupa ce s-au inmuiat si calit ceapa cu ardeiul adaugati rosia taiata cubulete(aici am pus din conserva).

Amestecati si lasati 2-3 minute.

3

Apoi adaugati pasta de tomate(eu pun de ardei daca am) si putina boia de ardei, daca aveti.

Amestecati si lasati 2-3 minute.

4

Tocati varza, nu foarte marunt si o puneti peste compozitia din tigaie.

Daca nu va incape toata odata, amestecati si lasati cateva minute, varza din tigaie se va lasa si va face loc pentru restul de varza taiata.

5

Eu de obicei fac focul mic sub tigaie si incep sa toc varza, o adaug pe parcurs si amestec dupa fiecare tura pana termin.

6

Dupa ce ati adaugati toata varza, amestecati bine si puneti capacul.

Urmatorul pas foarte important este sa o caliti la foc moderat si obligatoriu cu capac - asa varza va lasa zeama, se va aburi si nu trebuie sa adaugati apa pe parcursul gatirii.

7

Din 10 in 10 minute ridicati capacul si o amestecati - nu insistati s-o amestecati prea des, se va face terci si se gatese nu chiar uniform.

8

Cam in 25-30 de minute varza trebuie sa fie gata(o gustati, daca mai trebuie continuati s-o gatiti sub capac la foc mic), o potriviti de sare si piper, plus alte mirodenii care va plac - marar, cimbru, etc.

Opriti focul si lasati 10 minute fara capac, sa se patrunda bine.

9

Deci cam asta-o toata smekeria pentru o obtine varza calita perfecta, gustoasa, aromata si potrivita pentru orice - carne, peste, cartofi sau ca atare, ca o mancare de post sau vegetariana.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (4-5 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (14 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 30

Zino
Max Berner (Zino) 19 sep 2019, 09:18

Am găsit mai greu reţeta pentru că în loc de "varza calita" am scris "varză călită" .

Nota mea pentru reteta:
BogdanCiprianBogdan772
Bogdan Bogdan (BogdanCiprianBogdan772) 16 sep 2019, 12:02

Se poate pune keciup in loc de rosie sau sos de rosie? 

Acum fac :D

lena
Elena (lena) Bogdan Bogdan (BogdanCiprianBogdan772) 16 sep 2019, 12:13

Da, merge.

RusuNarcisa119
Rusu Narcisa (RusuNarcisa119) 22 apr 2018, 15:32

Foarte buna!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
OvidiuDanielPopi717
Ovidiu Daniel Popi (OvidiuDanielPopi717) 22 ian 2017, 09:02

EXCELENTA RETETA .... SIMPLA SI BUNA !! FOARTE BINE EXPLICATA !! MULTUMESC !!

Poza mea pentru reteta:
FlorentinaMaxian621
Florentina Maxian (FlorentinaMaxian621) 16 iun 2016, 18:34

Merci pt reteta.este foarte gustoasa.am gatit azi.v o recomand la toti.

Nota mea pentru reteta:
Ramona-MariaEne479
Ramona-Maria Ene (Ramona-MariaEne479) 17 mai 2016, 00:17

Foarte buna!

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 18 nov 2015, 03:32

Am facut numai cu pasta de ardei si tomate , foarte buna aceasta varza. Lena daca vreau sa fac cu carne aceasta varza cu trebuie de procedat?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) timotei 19 nov 2015, 15:06

Calesti bine carnea, pana este gatita bine, eventual chiar cu putina apa si sub capac. Apoi la carne pui legumele, calesti putin, adaugi varza, mai departe ca in reteta.

araelena
araelena 24 aug 2015, 14:35

Excelenta reteta! Am incercat reteta astazi si este cea mai buna varza calita  simpla, fara carne,  pe care am mancat-o vreodata.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 28 sep 2014, 18:35

Buna. Si eu fac varza calita cu aceleasi ingrediente, dar mai adaug si putin cimbru si marar (proaspat sau uscat cum am). Eu incep cu varza pe care o tai subtire, o pun intr-un bol mare si adaug peste ea sare. O las asa, amestecand din cand in cand, vreo 3o min. Apoi o pun la calit peste ce trebuie. Inainte o storceam, dar trebuia sa adaug putina apa, asa nu mai adaug. Acuma am avut si varza rosie si am calit-o si pe aceea-separat-,dar n-am fost inspirata sa nu pun nimic "rosu" in varza alba sa se vada mai frumos contrastul. Au fost f.f.f bune ambele. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 22 ian 2014, 01:22

De vreo 6 ani nam mîncat varza calita ca nu nimeream niciodata sa o pregatesc gustos.Foarte buna la gust , multumesc Lena.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile