Varza calita

Varza calita

Mai greu acum iarna cu garniturile de legume, o salata nu prea o aduni din ingrediente naturale si de sezon. Eu am inceput sa experimentez mai demult cu reteta de varza calita a Ninei si am descoperit ca de ceva timp este printre preferatele familiei. Chiar si Sofia imi cere varza pe langa alta mancare, deci chiar este f.buna.

Merge bine pe langa un peste la gratar/cuptor sau carne, de orice fel. Ne place si rece si calda, chiar v-o recomand, pe langa multe alte beneficii este si dietetica, se prepara rapid si ieftin.

Ingrediente

Varza alba
1.5 kg
o varza de marime medie
Ardei gras
1 buc
Ceapa alba
1 buc
Rosii
1 buc
sau cateva linguri de conserva de rosii cubulete in suc propriu
Pasta de tomate
2 linguri
eu mai pun pasta de ardei rosu si boia dulce(iute pt cine-i place), pentru o culoare mai intensa si gust mai interesant
Ulei de floarea soarelui
3 linguri
Sare,piper
1 lingurite
si alte mirodenii dupa gust

Pasi de urmat

1

Taiati marunt ceapa si ardeiul, le puneti la calit intr-o tigaie adanca(wok) sau tuci cu putin ulei.

Daca vi se pare ca este putin ulei mai adaugati si jumate de pahar de apa - asa varza va fi mai dietetica si sanatoasa, nu o scaldati in ulei.

2

Dupa ce s-au inmuiat si calit ceapa cu ardeiul adaugati rosia taiata cubulete(aici am pus din conserva).

Amestecati si lasati 2-3 minute.

3

Apoi adaugati pasta de tomate(eu pun de ardei daca am) si putina boia de ardei, daca aveti.

Amestecati si lasati 2-3 minute.

4

Tocati varza, nu foarte marunt si o puneti peste compozitia din tigaie.

Daca nu va incape toata odata, amestecati si lasati cateva minute, varza din tigaie se va lasa si va face loc pentru restul de varza taiata.

5

Eu de obicei fac focul mic sub tigaie si incep sa toc varza, o adaug pe parcurs si amestec dupa fiecare tura pana termin.

6

Dupa ce ati adaugati toata varza, amestecati bine si puneti capacul.

Urmatorul pas foarte important este sa o caliti la foc moderat si obligatoriu cu capac - asa varza va lasa zeama, se va aburi si nu trebuie sa adaugati apa pe parcursul gatirii.

7

Din 10 in 10 minute ridicati capacul si o amestecati - nu insistati s-o amestecati prea des, se va face terci si se gatese nu chiar uniform.

8

Cam in 25-30 de minute varza trebuie sa fie gata(o gustati, daca mai trebuie continuati s-o gatiti sub capac la foc mic), o potriviti de sare si piper, plus alte mirodenii care va plac - marar, cimbru, etc.

Opriti focul si lasati 10 minute fara capac, sa se patrunda bine.

9

Deci cam asta-o toata smekeria pentru o obtine varza calita perfecta, gustoasa, aromata si potrivita pentru orice - carne, peste, cartofi sau ca atare, ca o mancare de post sau vegetariana.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (4-5 portii)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (14 voturi)

Comentarii

timotei
timotei 22 ian 2014, 01:22

De vreo 6 ani nam mîncat varza calita ca nu nimeream niciodata sa o pregatesc gustos.Foarte buna la gust , multumesc Lena.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 28 sep 2014, 18:35

Buna. Si eu fac varza calita cu aceleasi ingrediente, dar mai adaug si putin cimbru si marar (proaspat sau uscat cum am). Eu incep cu varza pe care o tai subtire, o pun intr-un bol mare si adaug peste ea sare. O las asa, amestecand din cand in cand, vreo 3o min. Apoi o pun la calit peste ce trebuie. Inainte o storceam, dar trebuia sa adaug putina apa, asa nu mai adaug. Acuma am avut si varza rosie si am calit-o si pe aceea-separat-,dar n-am fost inspirata sa nu pun nimic "rosu" in varza alba sa se vada mai frumos contrastul. Au fost f.f.f bune ambele. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Alina Heering
Alina Heering 11 nov 2014, 23:01

Buna! Varza la conserva e buna? Nu am timpul necesar ptr varza proaspata! Multumesc ptr raspuns

lena
Elena (lena) Alina Heering 12 nov 2014, 12:14

Nu am incercat niciodata, cred ca iese ceva, nu la fel cum e cu varza proaspata, dar tot bine.

rinser
Sergiu (rinser) 18 nov 2014, 21:05

@Alina Heering: tocatul verzei dureaza cateva minute, toci un pic cam 20 sec, o pui in tigaie, mai toci in 20 sec, o pui si pe aia si tot asa. A cumpara varza la borcan in zona noastra mi se pare aberant, e imbacsita cu chimicale ca sa stea fara sa sara capacul. Dar e de inteles daca locuiesti in zone nordice: Norvegia, Alaska etc.

Gogu Sclipici
Gogu Sclipici 16 iun 2015, 22:36

Autorul sau autorea articolului a urmarit doar audienta (contract afiliere?), nu a experimentat personal reteta ...Eu am facut exact asa cum am citit si am urmatoarele observatii: 1. proportii gresite pentru rosii /bulion, la cantitatile date in reteta nu se coloreaza mai deloc (in niciun caz ca in poza); 2. Daca pui bulion/rosii de la inceput se intareste varza si se face greu , cam in 50 min (In niciun caz 25-30min); 3. daca o lasi 10 min fara sa o mesteci , chiar si la foc moderat spre mic , se prinde de fund si se arde. 

lena
Elena (lena) Gogu Sclipici 16 iun 2015, 22:59

Gogu, de culoare intensa am scris ca folosesc pasta de ardei si tomate combinata.

La mine se face in 20 de minute chiar, ieri am gatit varza calita, apropo.

Si daca se lipeste rau de fund, cred ca este tigaia sau cratita de vina. Varza asta noua e asa de moale si apoasa ca nu are cum sa se lipeasca.

Si, nu am contracte de afiliere pe site, si nu voi avea. Gatesc si testez singura, mai multa atentie la detalii si ingediente, reteta este BANALA! Mai, ce cuvinte stiti, afiliere, cika ... :))) cu cineva din piata care imi vinde varza poate!

araelena
araelena 24 aug 2015, 14:35

Excelenta reteta! Am incercat reteta astazi si este cea mai buna varza calita  simpla, fara carne,  pe care am mancat-o vreodata.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MariaMaya
MariaMaya 26 oct 2015, 17:10

Foarte buna! Eu o fac tot timpul in zilele de post,dar pana sa gasesc aceasta reteta niciodata nu mi-a iesit asa gustoasa. Multumesc Lena! 👌👌👌

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 18 nov 2015, 03:32

Am facut numai cu pasta de ardei si tomate , foarte buna aceasta varza. Lena daca vreau sa fac cu carne aceasta varza cu trebuie de procedat?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) timotei 19 nov 2015, 15:06

Calesti bine carnea, pana este gatita bine, eventual chiar cu putina apa si sub capac. Apoi la carne pui legumele, calesti putin, adaugi varza, mai departe ca in reteta.

ansen
ansen 14 dec 2015, 13:19

f buna bv bv bv bv bv bv 

Nota mea pentru reteta:
smary
smary 13 ian 2016, 07:51

Azi incerc reteta,sper sa fie buna ca nu am mai facut demult...,revin cu poze.

Andreea l
Andreea l 06 apr 2016, 16:50

Felicitari pentru aceasta reteta! Si multumim caci ne ajuti :d !

Ramona-MariaEne479
Ramona-Maria Ene (Ramona-MariaEne479) 17 mai 2016, 00:17

Foarte buna!

Nota mea pentru reteta:
RoxanaRotaru203
Roxana Rotaru (RoxanaRotaru203) 22 mai 2016, 12:48

O reteta foarte simpla, nu ai cum sa dai gres. Multumesc!

FlorentinaMaxian621
Florentina Maxian (FlorentinaMaxian621) 16 iun 2016, 18:34

Merci pt reteta.este foarte gustoasa.am gatit azi.v o recomand la toti.

Nota mea pentru reteta:
Biankita
Biankita 01 oct 2016, 11:09

F bine explicata, cu mici detalii utile pentru mine, care nu ma prea pricep la gatit :). Ce fericita am fost ca sari peste etapa de frecat cu sare, faza asta m-a facut sa nu gatesc niciodata varza, mi se parea atat de complicat!

Claudiaclaudia
Claudiaclaudia 04 oct 2016, 13:49

Cele mai bune retete...varza a iesit superrrrr bunaaa😉

Nota mea pentru reteta:
leo
ordean leontina (leo) 17 nov 2016, 15:52

Foarte buna varza ca si toate celelalte retete ale tale.

Nota mea pentru reteta:
PavelAlexandraLarisa365
Pavel Alexandra Larisa (PavelAlexandraLarisa365) 28 dec 2016, 14:46

Foarte buna.

OvidiuDanielPopi717
Ovidiu Daniel Popi (OvidiuDanielPopi717) 22 ian 2017, 09:02

EXCELENTA RETETA .... SIMPLA SI BUNA !! FOARTE BINE EXPLICATA !! MULTUMESC !!

Poza mea pentru reteta:
MironIulian427
Miron Iulian (MironIulian427) 14 nov 2017, 19:33

foarte,foarte BUNA.Ca la mama acasa a esit.Va multumesc pentru reteta

AlinaLacalandra507
Alina Lacalandra (AlinaLacalandra507) 20 nov 2017, 18:52

Buna...am făcut cu varza albă...super gustoasa!

Acum fac cu varza roșie...oare se comporta la fel?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Alina Lacalandra (AlinaLacalandra507) 20 nov 2017, 20:04

Teoretic tot varza este si nu o strici :)

Dar varza mov eu o iubesc in stil german, dulce-acrisoara si aromata, o gasesti pe site aici.

AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 16 ian 2018, 14:40

Cea mai bună varză pe care am mâncat-o!! Super-rețetă!

Nota mea pentru reteta:
RusuNarcisa119
Rusu Narcisa (RusuNarcisa119) 22 apr 2018, 15:32

Foarte buna!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
BogdanCiprianBogdan772
Bogdan Bogdan (BogdanCiprianBogdan772) 16 sep 2019, 12:02

Se poate pune keciup in loc de rosie sau sos de rosie? 

Acum fac :D

lena
Elena (lena) Bogdan Bogdan (BogdanCiprianBogdan772) 16 sep 2019, 12:13

Da, merge.

Zino
Max Berner (Zino) 19 sep 2019, 09:18

Am găsit mai greu reţeta pentru că în loc de "varza calita" am scris "varză călită" .

Nota mea pentru reteta: