Baigli - Cozonac Unguresc Rețetă VIDEO

Baigli - Cozonac Unguresc

Sau i se mai spune Săviécuță cu mac și nucă - o rețetă superbă, un fel de cozonac în care domină umplutura și nu aluatul. Îmi place foarte mult metoda rapidă și simplă de preparare, fără mult frământat și metode sofisticate de dospire.

Aluatul este mai dens și se potrivește perfect cu umplutura - singura problemă la această rețetă este că nu prea poți să te oprești din mâncat :) O bună metodă este să mai congelați câteva bucăți din cozonac și îl aveți oricând la îndemână de poftă, dezghețat cu câteva ore înainte - își păstrează perfect textura și gustul, am testat și mi-am făcut rezerve!

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
550 g
   
Lapte
450 ml
   
Unt
125 g
să fie moale, la temperatura camerei
Drojdie proaspata
25 g
sau 1 lingură drojdie uscată
Oua
2 buc
+1 ou pentru uns deasupra
Zahar
10 linguri
+ 10 linguri pentru umpluturi
Mac
200 g
   
Nuci macinate
250 g
   

Pași de urmat

Pas 1

Încălziți puțin 200ml de lapte (aveți grijă să nu fie fierbinte!) și îl amestecați cu drojdia și 1 lingură de zahăr.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 1
Pas 2

Turnați acest amestec peste făina din bol și lăsați 10-15 minute până începe să facă spumă.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 2
Pas 3

Adăugați untul moale, 2 ouă, 9 linguri de zahăr și începeți să frământați aluatul - la început vă recomand s-o faceți cu o spatulă/lingură mai mare până se încorporează făina.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 3
Pas 4

Apoi îl scoateți pe masa presărată cu făină și frământați-l cam 3-5 minute să se uniformizeze textura, dacă mai este nevoie adăugați făină.

Dacă cumva vi se pare la frământatul în bol că făina este multă, mai adăugați puțin lapte.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 4
Pas 5

Împărțiți aluatul în 4 bucăți și lăsați-l să se odihnească 10 minute.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 5
Pas 6

În acest timp pregătim umpluturile:

- macul îl măcinați bine - eu o fac în aparatul de măcinat cafea - și amestecați cu 5 linguri de zahăr, jumătate de pahar de lapte (125ml) - până devine o compoziție groasă și umedă, dar să nu curgă.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 6
Pas 7

- nuca măcinată (în robot sau mașina de tocat carne) se amestecă cu 5 linguri de zahăr și jumătate de pahar de lapte (125ml). Amestecați și dacă mai trebuie adăugați lapte până aveți umplutura densă și umedă, dar nu lichidă să curgă!

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 7
Pas 8

Întindeți din fiecare bilă de aluat câte o foaie dreptunghiulară, 1/3 din foaie o lăsați puțin mai groasă - cică ajută să nu crape cozonacii la copt. La mine oricum s-au crapat, așa că nu insist neapărat.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 8
Pas 9

Fiecare umplutură este pentru 2 foi de aluat, deci puneți câte jumătate din cantitate.

Întindeți bine pe toată suprafața foii și o presați ușor cu lingura.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 9
Pas 10

Rulați strâns.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 10
Pas 11

La fel faceți restul aluatului - vă ies 4 rulade pe care le aranjați în tava de aragaz, unsă cu puțin ulei sau așternută cu hârtie de copt.

Ungeți ruladele cu un ou bătut și lăsați 20-30 minute să se odihnească, în acest timp puneți cuptorul la încâlzit, la 200 grade.

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 11
Pas 12

Se coc 10 minute la 200 grade, apoi micșorați la 180 și mai lăsați 30 minute - sau până se rumenesc frumos. După ce s-au copt, lăsați să se răcească complet.

Am făcut de câteva ori Baigli, diferite rețete și toate mi-au crăpat la copt - deci m-am resemnat, dacă aveți voi vreun truc să nu crape ruladele, vă rog să mi-l spuneți și mie :)

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 12
Pas 13

Feliați și savurați - sunt absolut delicioase!

Poftă Bună!

Baigli - Cozonac Unguresc - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4 rulade)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 45 min
Data publicării:
Notă: 5 (16 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 61

VMinorVM479
V. Minor (VMinorVM479) 07 Jan 2025, 21:40

Mulțumesc pentru rețetă. Foarte bună saviecuța! De mult timp caut rețeta. Bejgli e un pic diferit - aluatul foarte gras, cu un pachet mare de unt de 82-84% grăsime sau unt plus untură; se frământă untul cu făina de se face „ca nisipul” mai întâi și apoi se adaugă alte ingrediente și se face mai întâi foarte lipicios. Nu se lasă deloc aluatul la cald/temperatura camerei, ci la frigider, cel putin o oră înainte de a întinde foile și inca 15 minute înainte de a-l pune în cuptor. Nu se taie decât după ce s-a răcit complet, altfel se sfărâmă. Durează mai mult. A propos de crăpat, trebuie strânse bine (ca să nu fie aer între straturi), dar nu exagerat, iar pe deasupra se lasă să se usuce primul strat de gălbenuș uns, apoi se dă cu albuș, care se lasă și el să se usuce înainte de copt. Unele gospodine spun că ăsta e secretul. Unguroaicele spun că la ei e o vorbă (despre bejgli): „nu-i bai dacă a crăpat, îl mănânc cu lingura”. Deci „problema” e destul de comună.

AlinaSasu176
Alina Sasu (AlinaSasu176) 14 Apr 2023, 14:01

Spuneti-m vă rog această făină este bună pt. rețeta aceasta ? Tot făină Ungureasca am folosit și înainte dar era alt tip mai umedă puțin, aceasta fiind puțin mai uscată.

Poza mea pentru rețetă:
ButucElena728
Butuc Elena (ButucElena728) Alina Sasu (AlinaSasu176) 14 Apr 2023, 19:27

Cred ca e buna, vedeti ce valori scrie la procentul de proteine, cea mai buna e peste 12.

AlinaSasu176
Alina Sasu (AlinaSasu176) 14 Apr 2023, 13:55

Și tăiat felii . Aici arată mai plat fiindcă a trebuit să îl întorc invers .Am pus o altă tava de aceeași dimensiune și i-am întors invers. Dar cu toate astea nu am renunțat să îi pregătesc . Mulțumim

Poza mea pentru rețetă:
Al3xandra
Al3xandra 19 Apr 2020, 17:32

Super gustosi si usor de facut!!

👍👍👍

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
FlorinaC
Florina (FlorinaC) 10 Dec 2017, 14:59

Am facut cateva portii. Le-am taiat bucati si le-am bagat in concelator. Se pastreaza perfect pt anumite zile cand dimineata la cafea nu avem chef sa gatim altceva. Sunt f buni! Multumim pt reteta.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Antonik
Antonik Antonik (Antonik) 12 Jul 2016, 19:51

Si poza

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Antonik Antonik (Antonik) 12 Jul 2016, 23:32

Arata super, merci de poze si comerariu!

Nata2
(Nata2) 27 Feb 2016, 23:10

Am facut si eu. Super gustos.!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lore.mogos
lore.mogos 17 Apr 2014, 20:52

A iesit perfect cu toate ca am uitat sa adaug cele doua oua

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 19 Jan 2014, 19:45

Buna. Am facut si eu acesti cozonaci minunati si la fel, mi-au crapat si mie, in plus si la taiere mi se desprindea partea de deasupra. Dar nu a fost nici o problema ca au avut mare trecere.Am facut numai 2 (cum obisnuiesc),1 cu nuca si 1 cu mac.Desi am pus 150 gr.nuca (,nu 125 gr. cat ar fi fi fost 1/2),mi s-a parut putina.Data viitoare voi face cu mai multa ca ne place tare nuca. Inca o data multumesc de toate retetele. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
piti
Daniela (piti) 27 Dec 2013, 20:32

demult imi doream sa fac acest cozonac ,a fost foarte apreciat de familia mea .

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile