Baigli - Cozonac Unguresc Reteta VIDEO

Baigli - Cozonac Unguresc

Sau i se mai spune Saviecuta cu mac si nuca - o reteta superba, un fel de cozonac in care domina umplutura si nu aluatul. Imi place foarte mult metoda rapida si simpla de preparare, fara mult framantat si metode sofisticate de dospire.

Aluatul este mai dens si se potriveste perfect cu umplutura - singura problema la aceasta reteta este ca nu prea poti sa te opresti din mancat :) O buna metoda este sa mai congelati cateva bucati din cozonac si il aveti oricand la indemana de pofta, dezghetat cu cateva ore inainte - isi pastreaza perfect textura si gustul, am testat si mi-am facut rezerve!

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
550 g
Lapte
450 ml
Unt
125 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Drojdie proaspata
25 g
sau 1 lingura drojdie uscata
Oua
2 buc
+1 ou pentru uns deasupra
Zahar
10 linguri
+ 10 linguri pentru umpluturi
Mac
200 g
Nuci macinate
250 g

Pasi de urmat

1

Incalziti putin 200ml de lapte(aveti grija sa nu fie fierbinte!) si il amestecati cu drojdia si 1 lingura de zahar.

2

Turnati acest amestec peste faina din bol si lasati 10-15 minute pana incepe sa faca spuma.

3

Adaugati untul moale, 2 oua, 9 linguri de zahar si incepeti sa framantati aluatul - la inceput va recomand s-o faceti su o spatul/lingura mai mare pana se incorporeaza faina.

4

Apoi il scoateti pe masa presarata cu faina si framantati-l cam 3-5 minute sa se uniformizeze textura, daca mai este nevoie adaugati faina.

Daca cumva vi se pare la framantatul in bol ca faina este multa, mai aduagati putin lapte.

5

Impratiti aluatul in 4 bucati si lasati-l sa se odihneasca 10 minute.

6

In acest timp pregatim umpluturile:

- macul il macinati bine - eu o fac in aparatul de macinat cafea - si amestecati cu 5 linguri de zahar, jumate de pahar de lapte(125ml) - pana devine o compozitie groasa si umeda, dar sa nu curga.

7

- nuca macinata(in rorbot sau masina de tocat carne) se amesteca cu 5 linguri de zahar si jumate de pahar de lapte(125ml). Amestecati si daca mai trebuie adaugati lapte pana aveti umplutura densa si umeda, dar nu lichida sa curga!

8

Intindeti din fiecare bila de aluat cate o foaie dreptunghiulara, 1/3 din foaie o lasati putin mai groasa - cika ajuta sa nu crape cozonacii la copt. La mine oricum s-au crapat, asa ca nu insist neaparat.

9

Fiecare umplutura este pentru 2 foi de aluat, deci puneti cate jumate din cantitate.

Intindeti bine pe toata suprafatа foii si o presati usor cu lingura.

10

Rulati strans.

11

La fel faceti restul aluatului - va ies 4 rulade pe care le aranjati in tava de aragaz, unsa cu putin ulei sau asternuta cu hartie de copt.

Ungeti ruladele cu un ou batut si lasati 20-30 minute sa se odihneasca, in acest timp puneti cuptorul la incalzit, la 200 grade.

12

Se coc 10 minute la 200 grade, apoi micsorati la 180 si mai lasati 30 minute - sau pana se rumenesc frumos. Dupa ce s-au copt, lasati sa se raceasca complet.

Am facut de cateva ori Baigli, diferite retete si toate mi-au crapat la copt - deci m-am resemnat, daca aveti voi vreun truc sa nu crape ruladele, va rog sa mi-l spuneti si mie :)

13

Feliati si savurati - sunt absolut delicioase!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (4 rulade)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 45 min
Data publicarii:
Nota: 5 (14 voturi)

Comentarii

olga-dragancea
Olga (olga-dragancea) 20 dec 2013, 14:34

seamana cu invirtita carr o facea mama cind eram copii. Era din aluat de paine cu turta foarte subtire si multa multa umplutura. Chiar o sa incerc zo fac

piti
Daniela (piti) 27 dec 2013, 20:32

demult imi doream sa fac acest cozonac ,a fost foarte apreciat de familia mea .

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
irinamaria
Irina (irinamaria) 01 ian 2014, 04:07

Si eu am facut cozonacii (n-am apucat sa-i pozez insa). Buni si usor de facut. Cred ca i-am copt prea mult insa fiindca m-am temut sa nu fie nefacuti la mijloc. Data viitoare ii coc mai putin. Felicitari pentru reteta, Lena! Si fiindca la mine nu e inca Anul Nou, La multi ani! (Si la multe retete...)

urdoi.florentina
urdoi.florentina 15 ian 2014, 12:00

Buna Lena! Sunt studenta si de cand am descoperit site-ul tau gatesc foarte mult! As vrea sa fac si eu aceasta reteta dar daca imi poti da o alternativa pentru umplutura ,nu imi plac nucile iar macul nu am cu ce sa il fac marunt.

lena
Elena (lena) 15 ian 2014, 13:38

Poti sa nu faci marunt macul, alte umpluturi - gem mai dens, nuca de cocos amestecata cu putin lapte si zahar  - ceva de genul, important sa fie umplutura densa nu lichida.

urdoi.florentina
urdoi.florentina 15 ian 2014, 18:13

Multumesc!

tiki
tiki 19 ian 2014, 19:45

Buna. Am facut si eu acesti cozonaci minunati si la fel, mi-au crapat si mie, in plus si la taiere mi se desprindea partea de deasupra. Dar nu a fost nici o problema ca au avut mare trecere.Am facut numai 2 (cum obisnuiesc),1 cu nuca si 1 cu mac.Desi am pus 150 gr.nuca (,nu 125 gr. cat ar fi fi fost 1/2),mi s-a parut putina.Data viitoare voi face cu mai multa ca ne place tare nuca. Inca o data multumesc de toate retetele. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lianulia
Lianulia 22 ian 2014, 13:08

Draga Lena, de la Craciun ma tin sa postez un comentariu. Datorita tie ma pot lauda ca pot sa fac si eu cozonac (ok, un fel de), ceea ce altfel nici nu imi propuneam, la cat de complicat mi se pare (pentru experienta mea). Unul din multele merite ale tale este ca ne dai curaj sa ne aventuram. Cand te aud pe tine ca o reteta este simpla, desi nu ma compar cu tine, prind si eu curaj si in general imi iese. Prezentarea introductiva are pentru mine cea mai mare greutate. In functie de ea mai citesc retea mai departe sau nu. Asadar eu iti multumesc nu numai pentru retetele in sine (gustoase, accesibile, dietetice pe cat posibil etc.), ci si pentru felul cum le prezinti!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 22 ian 2014, 13:51

Lianulia, multumesc mult de comentariu si apreciere!

La inceput lucrurile par mai complicate, cu timpul  vei vedea ca le intelegi mai bine, vine si indemanarea, am stricat muuuulte retete, mai stric si acum - caut greseala, ma supar pe reteta dar nu ma las.

Nicole Coca
Nicole Coca 20 feb 2014, 10:49

Ca sa nu se mai crape, incearca sa intepi usor cu o furculita pe laterala cozonacului.

lena
Elena (lena) 20 feb 2014, 12:11

Am intepat cu scobitoare, si tot crapa...

eva maria
eva maria 05 mar 2014, 21:30

Nu am consultat acum reteta bunicii ca sa o compar cu reteta ta de beigli, dar cred ca aluatul se potriveste, diferenta e la umplutura. In loc de lapte se pune sirop, (apa fiarta  cu zahar) si se adauga 2-3 linguri de gem de caise ( se potriveste foarte bine) si devine mai cremoasa si obligatoriu la umplutura cu nuci scortisoare. Eu mai adaug in afara de reteta originala si stafide muiate in apa, cogniac  sau rom. Se apropie Pastele si din nou prajitura beigli va fii actuala.

lore.mogos
lore.mogos 17 apr 2014, 20:52

A iesit perfect cu toate ca am uitat sa adaug cele doua oua

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lore.mogos
lore.mogos 17 apr 2014, 20:57

Eu am intepat toata suprafata cu furculita(a rezultat un model dragut) si acrapat foarte putin doar pe cate o laterala

Poza mea pentru reteta:
Melanie
Melanie 25 ian 2015, 12:04

Buna, Lena! As încerca sa le modelez tip invartita  moldoveneasca. Ce părere ai? Ma gândesc ca poate nu mai crapă! Am studiat rețeta si seamănă cu ce face soacra mea din IASI si ii zice invartita  cu nuca! Mulțumesc pt idei!

lena
Elena (lena) Melanie 26 ian 2015, 16:15

Dap, teoretic poti si ca invartita sa le modelezi, dar aluatul este mai tare si dens. Mai bine faci invartita din aluatul de Cornuri cu gem, iese mult mai bine.

Melanie
Melanie 26 ian 2015, 16:31

Mulțumesc! Voi încerca si revin cu detalii si poze!

tamas
tamas 04 apr 2015, 16:30

Multumes pentru reteta, sunt foarte buni! Nu va mirati ca au crapat doar sunt cozonaci unguresti si sunt plini de "ki vagyok en" adica de cine mi-s eu, dar cei drept ii drept, sunt foarte gustosi si sunt bineveniti pe masa de Paste! O zi buna!

Poza mea pentru reteta:
nicma
nicma 09 apr 2015, 10:28

Se poate face aluatul si in masina de paine?

lena
Elena (lena) nicma 09 apr 2015, 10:34

Da, sigur

nicma
nicma 09 apr 2015, 15:27

Sunt foarte utile comentariile retetelor, am intepat pe ambele laterale "ruladele" si nu s-au crapat.

Umplutura nu e suficient de dulce pentru familia noastra. Data viitoare o sa pun cu doua linguri de zahar mai mult la fiecare umplutura.

Nota mea pentru reteta:
JULIETTA
JULIETTA 11 apr 2015, 15:30

Multumiri pt reteta! De multa vreme caut o reteta buna de "Baigli". Mie nu mi-au crapat deloc si nu i-am intepat .

JULIETTA
JULIETTA 11 apr 2015, 15:34

Revin cu poza pt sectiune.

Poza mea pentru reteta:
CarminAndra
CarminAndra 12 apr 2015, 06:03

Hristos a înviat! Tocmai am preparat pt Paște acești baigli după rețeta ta. Au ieșit foarte frumoși însă mie mi se par puțin seci...care poate fi cauza, prea puțina umplutură sau ar trebui mai mult zahăr? Mulțumesc.

lena
Elena (lena) CarminAndra 13 apr 2015, 21:32

Cred ca mai bine adaugati inca un pic de lapte, ca sa nu fie seci.

timotei
timotei 07 nov 2015, 21:11

Si la mine au crapat acesti cozonaci dar nui problema , au fost gustosi si iam papat repejor

riana.alma
riana.alma 28 dec 2015, 16:29

daca dati aluatul la rece nu crapa (pâna pregatiti umplutura) - eu am folosit untura ca sa iasa fraged (iese si mai gustos)

Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 28 dec 2015, 21:09

Aseara am facut din nou si tot a crapat pe laterala. dar  nu ma deranjeaza.  Asta e. O sa incerc si sa-l tin la frigi. Auzeam ca trebuie sa stea la frigi gata umplut, cu ou deasupra. Riana, ai facut? Vreau sa vad o poza.

Nata2
? Natali (Nata2) 27 feb 2016, 23:10

Am facut si eu. Super gustos.!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 08 apr 2016, 12:47

VICTORIE. Nu mi-au mai crapat. Am citit pe aici pe undeva sa-i intep pe lateral.Am facut-o si tot au crapat.Am mai citit sa nu-i rulez strans.Acuma asa, am facut si am si intepat si NU mi-au mai crapat. Am facut 3 buc. Daca se vede ceva e de la  mine cum i-am dezlipit, dar ei sunt ok. (aici nu mai trebuie sa ma loghez).Pupici.

Poza mea pentru reteta:
MantaSilvia
MantaSilvia 15 apr 2016, 12:42

Buna La.lena, imi poti spune daca se poate face si cu drojdie uscata si daca da, cate grame. Multumesc mult!

lena
Elena (lena) 15 apr 2016, 14:05

Scrie la ingrediente -1 lingura sau 10-15g.

dir
dir 16 apr 2016, 18:53

Ca sa nu se mai crape baigli-ul, este important sa-l modelati cu 3-4 cm mai scurt decat lungimea tavii; crapa din cauza ca nu are suficient loc de crescut pe lungime (nu creste doar in latime). La mine functioneaza metoda si reteta-i asemanatoare. Daca voi pregati de Paste va arat si dovada, dar cam inclin spre un cozonac romanesc.

Nota mea pentru reteta:
CafeaDulce
Ioana Vilcescu (CafeaDulce) 17 apr 2016, 19:41

Buna . Am intrebat`o pe mama mea cum face sa nu`i crape ruladele astea . A zis asa : Se inteapa putin cu furculita unde si unde .. iar cand se unge rulada pe deasupra .. o unge cu o pensula pe lung .. apoi pe lat .. si iar pe lung .. si iar pe lat :) . Sper sa fi inteles :)) .

lena
Elena (lena) 17 apr 2016, 20:04

Interesant :) Multumesc mult de sfat!

Daniela B
Daniela (Daniela B) 19 apr 2016, 21:26

Am incercat astazi si eu acest cozonac! Chiar e o gustosenie!

Daniela B
Daniela (Daniela B) 19 apr 2016, 21:32

Doar ca putin au crapat si la mine 

Nota mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 19 apr 2016, 21:38

Poza mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 19 apr 2016, 21:40

Eu in nuci am adaugat  si stafide!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 20 apr 2016, 19:25

Bravo Daniela, merci de poze si ma bucur ca v-a placut!

MantaSilvia
MantaSilvia 21 apr 2016, 13:50

Multumesc pentru răspuns La.Lena. 😊

Poftadedulce
Poftadedulce 27 apr 2016, 19:53

Mulțumesc frumos. :) 

Poftadedulce
Poftadedulce 27 apr 2016, 19:54

Nota mea pentru reteta:
Antonik
Antonik Antonik (Antonik) 12 iul 2016, 19:48

Absolut genial cozonacul😍 Imi cer scuze ca mi-am permis sa ii schimb forma,dar a fost pentru o masa festiva.🤗🤗🤗 Foarte apreciat,cel putin pe mama soacra(frantuzoaica) am dato pe spate😆😆. Multumim Lena. Multa sanatate

Antonik
Antonik Antonik (Antonik) 12 iul 2016, 19:51

Si poza

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Antonik Antonik (Antonik) 12 iul 2016, 23:32

Arata super, merci de poze si comerariu!

LoredanaRus566
Loredana (LoredanaRus566) 23 dec 2016, 01:13

Arata foarte bine. Abia aștept sa il fac si eu

CarmenLaura205
Carmen Laura (CarmenLaura205) 25 dec 2016, 10:00

ca sa nu va crape cozonacul nu pune-ti atat de multa drojdie, e bn ca aluatul (fiecare bila data prin faina) , bagati in pungi si in prosop la frigider ptr 5 ore, se da deasupra cu galbenus, se lasa putin sa se usuce , iar se repeta operatia cu galbenusul iar cand acesta este uscat se da cu albus, cat le faceti cu ou deasupra le bagati cu tava in frigider sa nu dospeasca--reteta mea e cu 8 lingri de smantana incalzita usor in care amestecam dorjdia si 1 lingura zahar pudra pn se omogenizeaza dupa care adaugam 500 gr faina, 1 ou, putina sare si un unt, nu se framanta decat se amesteca pana iese aluatul, cand intindeti foile , bilutele se dau usor prin faina si se intind pe masa facuta cu putin ulei--incercati si voi--umplutura la alegere mac sau nuca fiarta in lapte --400 gr nuca, 400 gr zahar si lapte 

FlorinaC
Florina (FlorinaC) 10 dec 2017, 14:59

Am facut cateva portii. Le-am taiat bucati si le-am bagat in concelator. Se pastreaza perfect pt anumite zile cand dimineata la cafea nu avem chef sa gatim altceva. Sunt f buni! Multumim pt reteta.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
IldyIldy200
Ildy Ildy (IldyIldy200) 10 dec 2017, 17:51

Minunat ma bucur ca am gasit reteta asta mult fr

Laura Mi
Laura Mi 25 apr 2019, 18:44

Reteta e perfecta! Am facut de mai multe ori baigli respectind aceasta retate si mi-au iesit de fiecare data. :) Pt a nu mai crapa, trebuie lasati sa creasca in tava, la caldura, aprox 1/2 ora.Dac cresc inainte de a-i baga in cuptor, atunci nu vor mai crapa ;). 

Nota mea pentru reteta: