Chifle cu dovleac

Chifle cu dovleac

Puteti sa le spuneti si chifle "dovleci", pentru ca sunt aratoase anume datorita formei, si respectiv aceasta sugereaza ca ele au si dovleac in compozitie. Le-am gatit ieri pentru ca nu aveam dovleac mare in care sa sculptam, dar fetele au vrut cumva sa se distreze. Asa ca le-am copt chifle in forma de dovleci mici si cu dintisorii au sculptat ochi si gura in fiecare...la sugestia lui tati, bineinteles :)

Eu m-am "distrat" mult modelandu-le, initial mi-a placut enorm ideea si forma, dar sa stiti ca aveti ceva treaba daca alegeti sa lucrati cu ata de bucatarie. Vedeti mai jos toate aventurile mele in pasi, si nu va speriati(rezultatul merita efortul) pentru ca v-am dat si o alta idee de modelare - nu la fel de "Oau!" dar simplu de realizat si executat.

Dar oricare forma alegeti, chiflele sunt delicioase, colorate, pufoase si putin "pacatoase", nu te mai poti opri din mancat la ele!

Ingrediente

Piure de dovleac
400 g
vedeti la pasul unul reteta mea de piure din dovleac
Lapte
300 ml
Zahar
100 g
Drojdie uscata
15 g
Oua
2 buc
Sare
0.5 lingurite
Esenta de vanilie
1 lingurite
Unt topit
60 g
sau 60ml de ulei
Faina alba
1 kg
Gem pentru umplutura
200 g
sau puteti inlocui cu bucatele de ciocolata, rahat, mere, etc.

Pasi de urmat

1

Din start aveti grija ca reteta este pentru 24 de chifle, daca vreti mai putine reduceti proportional cantitatile la ingrediente.

Deci, intr-un bol mare amestecati laptele cald cu zaharul si drojdia, lasati 10 minute sa se dizolve.

Aveti grija sa faceti si piureul de dovleac mai din timp, aveti aici reteta mea de piure din dovleac si idei de pastrare.

2

Acum adaugati in compozitia de mai sus - piureul de dovleac, 1 ou, sarea, esenta de vanilie si untul topit.

Amestecati bine cu telul.

3

Adaugati faina, dar neaparat o puneti treptat - cantitatea nu este exacta si va lua intre 800-1000g, in functie de lichiditatea piureului de dovleac.

4

Amestecati cu o lingura si va opriti din adaugat faina cand aluatul nu mai este cleios si lichid.

5

Apoi il treceti pe masa presarata bine cu faina si framantati cu mainile, pana devine elastic, uniform si neted.

6

Il puneti inapoi in bol, acoperiti cu un prosop sau folie de plastic si lasati sa creasca 40-60 de minute.

7

In acest timp ar trebui sa-si dubleze volumul si este gata de lucrat mai departe.

8

Il taiati in 24 de bucati aproximativ egale.

9

Ajutandu-va cu putina faina, pe fiecare din ele o modelati in forma de bila.

Dupa ce le-ati modelat pe toate, lasati-le 10 minute pe masa la odihnit.

10

Apoi luati fiecare bila si o aplatizati usor cu mainile. Puneti in mijloc o lingurita de umplutura - aici am pus gem de gutui amestecat cu nuci pisate(sa fie si mai dens, sa nu curga la copt).

Copiilor le-a placut mult si varianta cu bucatele de ciocolata(simpla, neagra) in mijloc.

11

Prindeti bine marginile si rotunjiti chifla.

12

Luati o bucata din ata de bucatarie (aproximativ 80-90cm la fiecare bila), si puneti chifla (cu marginile in jos) chiar pe mijlocul lungimii atei.

13

Rasuciti ata la mijlocul de sus si o treceti prin toate laturile asa cum vedeti in poze.

La primele 2 chifle veti cam injura dar pe urma prindeti miscarile si treaba merge usor :)

14

Dupa ce ati terminat, faceti un nod la baza chiflei.

Aveti grija sa nu strangeti tare ata, doar cat sa se tina usor pe aluat!

15

Iar daca nu aveti chef sa va complicati, luati o foarfeca si taiati usor marginile chiflei rotunde, ca in poza.

Asa tot veti obtine un fel de forma de dovleac, dar nu asa aratoasa.

16

Puneti chiflele astfel formate intr-o tava mare de cuptor asternuta cu hartie de copt si lasati sa creasca 30 de minute la temperatura camerei.

Observati ca aveti in poza ambele modele de chifle, pentru comparatie.

17

Dupa ce au crescut frumos, apasati cu degetul in mijlocul chiflelor modelate cu foarfeca.

18

Ungeti atent cu ou batut si cu grija sa nu dati prea mult peste ate, pe urma se vor lipi rau de chifle si le veti scoate mai greu.

19

Le coaceti timp de 25-30 de minute in cuptorul preincalzit la 200 de grade, pana se rumenesc frumos.

Lasati apoi sa se raceasca putin in tava.

20

Acolo unde ati presati cu degetul in mijloc puneti cate o bucatica de nuca.

Aici vedeti cum sunt chiflele facute cu foarfeca.

21

Iar distractia incepe cand va apucati sa scoateti atele din chiflele frumoase. Eu am cam injurat la primele 3, dar pe urma am capatat indemanare si a mers repede.

Mai intati taiati atent atele de la mijlocul de sus al chiflei - folositi foarfeca sau un cutit mic.

22

Apoi taiati atele de la baza si usor trageti de capete pana ies din aluat.

23

Efectul de "Oau!" a recompensat efortul, dar au fost foarte bine primite si chiflele taiate cu foarfeca.

Sunt pufoase, aromate, moi, colorate - recomand!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 24 bucati
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !