Sos de prune chinezesc

Continui seria de retete chinezesti cu acest sos de prune minunat, pe mine m-a cucerit din prima cand l-am servit cu Rata Peking(urmeaza si reteta in 2 zile) la workshop-ul de bucatarie chinezeasca organizat de Andreea's Chinesefood. Sincera sa fiu, am gustat dupa asta Rata Peking si la restaurant chinezesc, sa vad diferenta - si nu m-a impresionat asa mult cum a fost la workshop, poate si din cauza acestui sos de prune. Nu va puneti pe tanjeala daca nu aveti condimentul "5 arome", voi da in pasi o lista de mirodenii combinate care il pot inlocui. Dar cel mai mult imi place sa marinez si sa servesc carnea cu sos de prune, are o aroma foarte faina, putin sarat, este usor acru si dulceag, culoare frumoasa.

Sa incercati niste pulpe de pui marinate cu sos de prune si sos de soia, sunt ceva nemaipomenit de bun, copiii mei le devoreaza efectiv.

In general se recomanda sa faceti sosul din prune mai acrisoare, gen corcoduse sau prunele turcesti/grecesti care se gasesc la supermarket(cu ele am facut reteta de mai jos, se gasesc tot anul). Se poate adapta reteta si la prunele romanesti, numai sa nu fie foarte dulci. In functie de soiul de prune poate sa difere usor si gustul sosului dar nu mult.

Il puteti face in portii mici si pastrati la frigider si 2-3 luni, inchis in borcan mai ermetic. Sau in debara, asa cum se pastreaza orice gem sau dulceata, daca faceti rezerve mai mari. Eu zic sa incercati putin, si daca va place sau continuati cu o cantitate mai mare. Dar chiar daca nu va place imediat asa gol, sa stiti ca folosindu-l la marinarea carnii va veti schimba parerea.

Ingrediente

Prune
500 g
Ghimbir
10 g
- 1 bucatica de ghimbir proaspat cam de 1x1cm, sau 1 lingurita de ghimbir pudra
Zahar
7 linguri
Condiment chinezesc 5 arome
1 lingurite
puteti inlocui cu 2 stelute de anason + 1 betisor de scortisoara + 4 cuisoare + 1 lingurita seminte de coriandru
Sos de Soia Light
4 linguri
adica sosul de soia clasic
Ardei iute
0.5 buc
daca vreti sosul mai picant, dar puteti omite
Otet de vin
1 linguri
perfect ar fi sa aveti otet de orez
Usturoi(catei)
4 buc
Apa
5 linguri

Pasi de urmat

1

Acestea sunt prunele de care va spuneam ca se potrivesc pentru sos.

Sigur merge facut din corcoduse sau prune mai acrisoare clasice.

2

Le spalati, scoateti samburii si puneti intr-o cratita adanca.

3

Adaugati mirodeniile, zaharul, usturoiul si ardeiul daca vreti sa fie sosul picant.

4

Turnati sosul de soia, otetul si apa, puneti pe foc si lasati sa fiarba 30-40 de minute la foc mic.

5

Timpul de fierbere poate sa difere in functie de soiul de prune.

Va orientati dupa textura prunelor, trebuie sa se inmoaie bine si se schimba culoarea in una frumoasa si uniforma.

6

Pasati bine compozitia cu blenderul vertical.

Daca ati pus condimente intregi mari(batonul de scortisoara, anasonul) le scoateti inainte de blendare.

7

Mai puneti 5 minute pe foc sosul, puteti sa-l mai reglati de zahar si otet dupa gust.

8

Borcanele in care veti pastra sosul nu uitati sa le uscati bine si sterilizati - eu le pun 30 de minute la 120 de grade in cuptor.

9

Turnati sosul fierbinte in borcane si inchideti ermetic.

Il pastrati in debara sau frigider si folositi la nevoie.

10

Este perfect sa-l serviti cu orice fel de carne sau chiftele, ca sos pentru marinare, voi da detalii in alte retete care urmeaza.

Pofta Buna!

Cantitate: 500 grame
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Publicata:
Nota: 5 (1 voturi)

S-ar putea sa-ti mai placa

Comentarii

Katrin
Katrin 26 iul 2017, 14:44

Foarte interesant !  Mie trebuie sa-mi placa asa combinatii :)

Carmen Silvia
Carmen Silvia 30 iul 2017, 22:29

absolut superb ! l-am facut in aceasta seara cu corcoduse rosii . A fost ceva migaleala la curatat . Am avut mai mult de 500g, adica peste un kg cu samburi, dar cred ca contin mai multa apa decat prunele pentru ca mi-a iesit destul pe putin . Sau cel putin asa mi s-a parut mie, borcanul din poza nu este plin, are maxim 500ml (a fost asezat pe capac).

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: